Direct naar artikelinhoud
Wedstrijdverslag

Haller gidst Ajax naar record in Champions League

Het was dinsdagavond een goednieuwsshow bij Ajax: de club én spits Sébastien Haller hebben een record te pakken in de Champions League, terwijl technisch directeur Marc Overmars zijn contract verlengt tot 2026.

Video wordt geladen...

Door de zege op Sporting Portugal (4-2) heeft Ajax alle zes groepswedstrijden in de Champions League gewonnen. Daar was nog nooit een Nederlandse club in geslaagd – óók het Ajax van Louis van Gaal niet dat in 1995 de cup won.

Haller

De belangrijkste gids in de fraaie reeks is Sébastien Haller, die in de lege Johan Cruijff Arena zelf ook een mijlpaal bereikte. Hij staat nu op gelijke voet met ‘mister Champions League’ Cristiano Ronaldo – zij zijn de enige spitsen die erin slaagden om in alle zes groepswedstrijden minimaal één keer te scoren.

Haller voltooide het kunststukje al vroeg in de wedstrijd tegen Sporting. In de achtste minuut benutte hij een penalty. Dat was zijn tiende goal in de Champions League en daarmee scoort hij vaker in dat toernooi dan in de eredivisie, waarin hij tot nog toe negen keer doel trof.

De Frans-Ivoriaanse spits begon zijn Europese avontuur bij Ajax dit seizoen met vier treffers in Lissabon. Het was pas zijn eerste optreden op het hoogste podium. Daarna scoorde Haller achtereenvolgens tegen Besiktas thuis (1), Dortmund thuis (1), Dortmund uit (1), Besiktas uit (2) en Sporting thuis (1).

Groepswinst

Ajax was voor het duel met Sporting al zeker van de winst in Groep C, maar toch wilde trainer Erik ten Hag dat record niet door zijn vingers laten glippen. Hij hield slechts Dusan Tadic (rugklachten) en Jurriën Timber – hij liep al twee gele kaarten op in het toernooi – aan de kant. David Neres en Perr Schuurs waren de vervangers. Neres kon niet echt overtuigen op de linkerflank, maar pikte wel een goaltje mee (3-1) terwijl Schuurs zich in de 22ste minuut liet foppen door Nuno Santos. Bij een voorzet van Bruno Tabata liep de spits weg uit de rug van de Limburgse verdediger en liet keeper Remko Pasveer kansloos (1-1).

Ajax stelde nog voor rust orde op zaken. Antony had al twee keer een waarschuwingsschot gelost, maar bij de derde keer was de Braziliaan onverbiddelijk. Hij strafte een blunder van Luís Neto genadeloos af. De aanvoerder van Sporting lepelde de bal in zijn eigen strafschopgebied naar Antony, die twee keer met zijn heupen schudde en doelman Joao Virginia vergeefs liet duiken.

B-ploeg Sporting

Sporting begon met acht invallers aan de wedstrijd en die B-ploeg kon Ajax een uurtje bijbenen. Daarna bogen de meeste Portugezen het moede hoofd, op Tabata na die er in de slotfase nog een treffer uit perste. Drie minuten na de 3-1 van Neres scoorde ook Steven Berghuis; een karakteristiek doelpunt voor de middenvelder. Hij kwam van de rechterflank naar binnen dribbelen en schoot met links laag en hard in de korte hoek.

Met 18 punten uit zes wedstrijden en een doelsaldo van 20-5 – en met een record in handen – heeft Ajax de groepsfase van de Champions League afgesloten. Vol vertrouwen kijkt de club uit naar de achtste finales van het toernooi waarvoor maandag in Zwitserland wordt geloot.

Edwin van de Sar zal de loting namens Ajax bijwonen. Hij is trots op de club, zei de algemeen directeur dinsdag kort voor de wedstrijd. En hij is blij met de aanstaande contractverlenging van Overmars. Het duo dat als speler deel uitmaakte van het succesvolle elftal van 1995 heeft de club terug op de Europese kaart gezet. En wie daar nog aan twijfelde is daar dit seizoen vast van overtuigd geraakt.

Video wordt geladen...

Sébastien Haller.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

Live

  1. 90+3 De perfecte score is binnen voor Ajax

    Het is klaar in de Johan Cruijff Arena. Ajax wint met 4-2 van Sporting Portugal en behaalt de perfecte score met 18 punten uit zes wedstrijden. 

  2. 89. Prijsschieten in de slotfase

    Ajax zet nog even aan in de slotfase. Eerst kan Antony uithalen, maar zijn bal scheert net naast. Even later is het Gravenbercht, maar hij stuit op een speler van Sporting. 

  3. 81. Sporting wisselt nog een keer

    Braganca gaat eruit en Essugo komt voor hem in het veld.

  4. 78. Tabata met de 4-2

    De concentratie lijkt even weg bij Ajax. Tabata kan een voorzet vanaf de zijkant zo inschieten. 

  5. 77. Timber komt voor Mazraoui

    Ten Hag neemt inderdaad geen risico en haalt Mazraoui eruit. Timber krijgt daardoor nog wat minuten.

  6. 74. Mazraoui lijtk geblesseerd

    Mazrouai is blijven liggen na een actie en de verzorger voelt aan zijn hamstring. Ten Hag lijkt geen risico te willen nemen en roept een wisselspeler bij zich. 

    Beeld Pro Shots / Erik Pasman
  7. 72. Taylor krijgt nog een kleine twintig minuten

    Kenneth Taylor krijgt ook nog speeltijd. Hij komt in het veld voor Alvarez. Taylor speelde gisteren nog een uur mee met Jong Ajax tegen Emmen.

    Bij Sporting Portugal gaat Estevez eruit en komt Nazinho in het veld.

  8. 68. Martinez op de paal

    Na een corner belandt de bal voor de voeten van Martinez. De Argentijn haalt verwoestend uit, maar de bal belandt op de paal.

  9. 63. Berghuis met de 4-1

    Na een vloeiende aanval van Ajax komt de bal op rechts bij Berghuis die door de wissels naar de rechterkant is verhuisd. Hij komt naar binnen en maakt simpel de 4-1. De perfecte score lijkt binnen.

    Beeld Pro Shots / Erik Pasman
  10. 60. Ajax wisselt twee keer

    Neres mag na zijn doelpunt gelijk gaan douchen, hij wordt vervangen door Klaassen. Rensch komt in het veld Schuurs, die al geel had en in de tweede helft binnen de gevarenzone kwam. 

    Ook Sporting Portugal maakt van de gelegenheid gebruik om te wisselen. Bij de Portugezen komen Paulinho en Goncalves in het veld voor Santos en Tomas.

  11. 58. Neres met de 3-1

    Nuno Santos glijdt weg op zijn eigen helft waardoor Schuurs met de bal kan opstomen. Hij legt de bal af op Neres die makkelijk kan scoren. De perfecte score ligt binnen handbereik voor Ajax. 

  12. 54. Geel voor Alvarez

    Alvarez maakt een overtreding aan de zijlijn en krijgt de gele kaart van de scheidsrechter. Het is het hoogtepunt van de tweede helft tot nu toe, waarin beide teams slordig zijn en het spel zich vooral afspeelt op het middenveld. Voor Alvarez is het zijn vierde gele kaart, hij staat daardoor in de volgende ronde direct op scherp.

  13. 46. De bal rolt weer

    We zijn in de Johan Cruijff Arena begonnen aan de tweede helft. Ajax heeft één keer gewisseld. Tagliafico is in het veld gekomen voor Blind. De Argentijn heeft ook direct de aanvoerdersband om zijn arm gekregen.

  14. 45+1 Rust

    Scheidsrechter Massa fluit voor de rust. Ajax ligt op koers voor de perfecte score, maar had daar wel de hulp voor Sporting voor nodig. Tot twee keer toe werd het geholpen door de Portugezen. Eerst kreeg Haller een penalty, die hij zelf benutte. En aan het eind van de eerste helft kreeg Antony een cadeautje na een verkeerde inspeelbal van Sporting. Doordat Nuno Santos ook nog scoorde, staat het 2-1 in de Arena.

  15. 44. Geel voor schuurs

    Schuurs gaat hard door op Nuno Santos en hij krijgt daarvoor een gele kaart.

  16. 42. Antony met de 2-1

    Sporting Portugal wil opbouwen, maar dat gaat helemaal verkeerd. De bal belandt zo pardoes voor de voeten van Antony en die weet daar wel raad mee. Met een bekeken wippertje zet hij Ajax weer op voorsprong.

    Beeld REUTERS
  17. 39. Antony met bekeken schot

    Het was even stil rondom Antony, maar hij is er nog. Hij snelt vanaf rechts naar binnen en gaat de combinatie met Berghuis aan waarna hij schiet. De keeper kan zijn schot ternauwernood pareren en een corner resteert. Daarna haalt Alvarez nog uit na het afslaan van de corner, maar ook zijn schot wordt gepakt.

    Beeld ANP
  18. 36. Geel voor Tabata

    Gravenberch speelt Tabata makkelijk uit op eigen helft en de Brazliaan van Sporting Portugal lijkt dat niet leuk te vinden, hij vliegt er hard in en krijgt geel van de scheidsrechter.

  19. 34. Ajax komt bijna weer op voorsprong

    Een strakke corner gaat aan alles en iedereen voorbij, inclusief de voet van Haller. Daar kwam Ajax bijna weer op voorsprong.

    Beeld ANP
  20. 27. Nonchalant Ajax

    Ajax dacht na de vroege gelijkmaker een makkelijke avond tegemoet te gaan, maar niets is minder waar. Als de Amsterdammers vanavond de perfecte score van 18 punten uit 6 wedstrijden wil halen, moet er een tandje bijgeschakeld worden. Veel spelers spelen in een te laag tempo en schakelen niet snel genoeg om bij balverlies. Sporting kan daardoor gevaarlijk worden uit de counter.

  21. 22. Nuno Santos met de 1-1

    Uit het niets komen de Portugezen op gelijke hoogte. Een voorzet van Tabata valt achter Schuurs en Nuno Santos kan de 1-1 maken. Schuurs mag zichzelf deze treffer aanrekenen, hij is de Portugees volledig kwijt bij de goal.

    Beeld Pro Shots / Erik Pasman
  22. 21. Eerste kans Sporting Portugal

    Tomas wordt diep gestuurd en naar de zijkant van de zestien gedrukt door Martinez. Hij moet daardoor schieten vanuit een lastige hoek en zijn schot gaat ook naast. 

  23. 17. Sporting Portugal speelt met tweede garnituur

    Bij de Portugezen heeft trainer Ruben Amorim ook paar wijzigingen doorgevoerd in zijn team, maar vooral de 17-jarige Esteves heeft moeite met het tempo. De middenvelder heeft veel balverlies waardoor Ajax er regelmatig gevaarlijk uit kan komen. 

    Beeld Pro Shots / Erik Pasman
  24. 15. Berghuis schiet net naast

    De bal komt na een goede combinatie tussen Neres, Gravenberch en Martinez bij Berghuis terecht. Hij haalt uit vanaf de zestien, maar de bal gaat net naast. 

  25. 8. De tiende goal van Haller in de Champions League

    De Ivoriaan is onverbiddelijk en maakt de 1-0 voor Ajax vanaf de stip. Het is daarmee zijn tiende doelpunt in deze poulefase van de Champions League.

    Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
  26. 7. Penalty Ajax

    De scheidsrechter vindt het een strafschop. Braganca krijgt ook nog geel voor de overtreding.

  27. 6. Blessure Haller valt mee

    Bij een duel in de zestien van Sporting wordt Haller geraakt op zijn voet. Hij blijft even liggen, maar kan verder. De VAR kijkt er naar en de scheidsrechter gaat naar het scherm.

    Beeld ANP
  28. 5. Antony wordt aangepakt

    Rechtsachter Esgaio van Sporting Portugal heeft de afgelopen weken waarschijnlijk ook de beelden van Antony gezien en is niet van plan zich te laten piepelen vandaag. Hij gaat er paar keer in een duel met Antony hard in wat tot irritatie bij de Braziliaan leidt.

    Beeld Pro Shots / Erik Pasman
  29. 1. We zijn begonnen

    De Italiaanse scheidsrechter Davide Massa heeft gefloten voor het begin van de wedstrijd. Ajax kan bij winst de perfecte score van 18 punten uit 6 wedstrijden behalen. Voor Sporting Portugal, dat met veel jeugdige spelers start, staat er niets meer op het spel. De Portugezen zijn door hun tweede plaats in de poule ook geplaatst voor de volgende ronde.

  30. Ajax start zonder Tadic maar met Neres en Schuurs tegen Sporting

    Ajax begint om 21.00 uur zonder Dusan Tadic aan de afsluitende groepswedstrijd tegen Sporting Portugal in de Champions League. De aanvoerder kampt al een tijdje met rugklachten en krijgt rust. Hij wordt vervangen door David Neres.

    Ajax is al zeker van de groepswinst en een plaats in de achtste finales. Trainer Erik ten Hag houdt ook Jurriën Timber buiten zijn basisformatie. De verdediger is bij een volgende gele kaart geschorst voor het eerste duel in de achtste finales. Perr Schuurs vormt samen met Lisandro Martínez het centrum van de defensie van Ajax.

    Opstelling Ajax: Pasveer; Mazraoui, Schuurs, Martínez en Blind; Álvarez, Berghuis en Gravenberch; Antony, Haller en Neres.

    Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
  31. Jeugdspelers Ajax geven het slechte voorbeeld met ‘drama’ tegen Sporting

    De jeugdspelers van Ajax hebben Ajax 1 het verkeerde voorbeeld gegeven in de Youth League. Ajax Onder 18 verloor na een 2-0-voorsprong met 3-2 van de leeftijdsgenoten van Sporting. 

    'Drama. Game over. Ons Youth League-avontuur eindigt hier,' twitterde Ajax na afloop. Ajax Onder 18 leidde na 25 minuten met 2-0 na twee doelpunten van Amourricho van Axel Dongen en lag lange tijd op koers voor groepswinst. In de slotfase ging het echter op schlemielige wijze nog mis voor de jonge Amsterdammers.

    Door de pijnlijke nederlaag eindigde Ajax Onder 18 als derde in de groep, met 10 punten uit zes duels. Dortmund werd met evenveel punten tweede, Sporting won de poule met 11 punten.

    Ajax 1 neemt het dinsdagavond om 21.00 uur in de Champions League op tegen Sporting. In dat duel staat sportief gezien niets op het spel.

  32. De negen CL-goals van Ajaxspits Sébastien Haller ontleed

    Slaat Sébastien Haller weer toe, dinsdagavond in de Champions League tegen Sporting Lissabon? De spits van Ajax scoorde al negen keer en kan de poulefase afsluiten als topscorer in het toernooi. Wat valt op als je zijn negen goals terugkijkt? Lees hier verder.

    Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe
  33. Ook tegen Sporting is er geen basisplaats voor Daramy: ‘Ik zou graag laten zien wat ik kan’

    Dusan Tadic miste nog nooit een Europese wedstrijd voor Ajax. Nu heeft hij rugklachten. Eén ding staat vast: Mohamed Daramy is dinsdagavond níét zijn vervanger tegen Sporting Portugal.Lees hier verder.

  34. Spits Haller kan in voetsporen Ronaldo treden

    Sébastien Haller kan dinsdagavond tijdens het thuisduel in de voetsporen van Cristiano Ronaldo treden. De spits van de club uit Amsterdam kan een record van de Portugees evenaren door in alle zes groepsduels te scoren. Ronaldo deed dat in het seizoen 2017/2018 voor Real Madrid.

    De 27-jarige Haller debuteerde dit seizoen in de Champions League met vier doelpunten tijdens het gewonnen uitduel met Sporting (1-5). Hij is na vijf duels gedeeld topscorer in de Europese koningsklasse. Haller heeft net als de Poolse spits Robert Lewandowski van Bayern München al negen keer gescoord.

  35. Onzeker of Tadic kan spelen

    Aanvoerder Dusan Tadic mist de wedstrijd van dinsdagavond mogelijk. "Er staat een groot vraagteken achter zijn naam," zei trainer Erik ten Hag vlak voor de laatste training. "Hij heeft al rugklachten sinds onze uitwedstrijd op kunstgras tegen Heracles Almelo."

    Tadic liet zich even na de mededeling van zijn trainer ook niet op de training zien. De kans lijkt klein dat Ten Hag risico gaat nemen met zijn aanvoerder. Ajax en Sporting strijden in de lege Johan Cruijff Arena vooral om de eer en de winstpremie van 2,8 miljoen euro. De thuisclub uit Amsterdam is na vijf overwinningen al zeker van de groepswinst. Sporting heeft zich als nummer 2 van de groep voor de achtste finales geplaatst.

    Ajax kan zich scharen in een rijtje van slechts zes clubs die erin slaagden zonder puntenverlies te overwinteren in de Champions. "Dat levert sportief niet echt iets op," zei Ten Hag. "Maar we zijn ambitieus. Voor een record willen we altijd wel gaan."

    Ten Hag gaat zijn basisformatie van de laatste weken op een aantal posities wijzigen. "Maar niet zo rigoureus als laatst tegen Besiktas," doelde de Tukker op het uitduel in Istanbul, toen hij zes andere spelers aan de aftrap liet verschijnen. 

    Verdediger Jurriën Timber krijgt mogelijk rust omdat hij bij een volgende gele kaart is geschorst. Ten Hag wilde nog niet verklappen of André Onana net als tegen Besiktas het doel mag verdedigen.

    Ajax won de uitwedstrijd tegen Sporting met maar liefst 5-1, mede door vier treffers van Sébastien Haller. "Maar dat was wel redelijk geflatteerd," zei Ten Hag. "We zullen echt heel goed moeten zijn om weer van ze te winnen. Sporting is de kampioen van Portugal en vrijdag veegden ze gewoon even Benfica weg," doelde hij op een uitzege van 3-1.

    Beeld ANP
  36. De warming-up: luister onze podcast Branie

    Video wordt geladen...

  37. Interview met trainer Ten Hag

    Erik ten Hag blijft niet zijn leven lang trainer van Ajax. Hoe succesvoller hij is, hoe meer Europese topclubs aan hem trekken. ‘Ik denk dat ik de competenties heb om de uitdaging aan te kunnen gaan.’ Lees hier het complete interview

  38. Terugblik op de vorige wedstrijd

    Ajax gaat als groepswinnaar naar de achtste finales van de Champions League. Met dank aan Sébastien Haller, die in de vijfde groepswedstrijd, tegen Besiktas, als invaller zijn achtste en negende goal in het toernooi maakte. ‘Hij is mentaal ijzersterk.’ Lees hier onze recap