Elan Voyager getest: ‘s werelds eerste opvouwbare pisteski

Rogier op 06 december 2021· geen reacties

Bijbetalen omdat je een paar ski’s met het vliegtuig mee wilt nemen? Extra brandstofkosten vanwege je skikoffer op het dak? Of geen ruimte om met vrienden mee te rijden vanwege die grote ski’s? Dat hoeft niet meer, want Elan heeft de Voyager op de markt gebracht: een vouwski die in een kleine weekendtas past. Kan niet veel soeps zijn, hoor ik je denken. Ook wij waren sceptisch, maar het tegendeel bleek waar. Het is gewoon een hele leuke pisteski!

Uit de niche van een nichemarkt te trekken

Al een paar jaar geleden kwam Elan op de markt met ‘s werelds eerste opvouwbare toerski: de Ibex Tactix folding ski. Deze ski is bedoeld voor alpinisten en elitemilitairen. Doordat de Ibex Tactix op te vouwen is, kun je de ski klein maken voor op je rugzak en zit deze niet in de weg als je moeilijke ijswatervallen of rotswanden aan het beklimmen bent. Ook is het voor militairen natuurlijk prettig als er geen lange ski’s uit hun rugzak steken als ze onderweg zijn in vijandelijk terrein. De reviews van deze ski’s zijn opvallend goed, maar het blijven lichte toerski’s waarbij de skikwaliteiten veelal van ondergeschikt belang zijn. Elan besloot de vouwski uit de niche van een nichemarkt te trekken. Zou dit systeem ook voor stevige afdaalgerichte pisteski’s werken? Afgelopen winter presenteerden ze de Voyager, een opvouwbare pisteski die het reiscomfort verhoogt. Dankzij de kleinere opvouwmaat is de Voyager volgens het Sloveense skimerk ideaal voor de reiziger die snel een weekendje naar de sneeuw wil. De ski is bijvoorbeeld mee te nemen als gewone ruimbagage in het vliegtuig.

null

Tweetal technologieën

De vouwtruc zit hem in Elans Connect-technologie, die gebruikmaakt van een vierassig mechanisme dat de ski bij het scharnierpunt aan elkaar bindt en afdicht. Samen met de met koolstof versterkte verbindingsplaat moet dit ervoor zorgen dat de lat stevig en torsiestijf genoeg is. Hierdoor zou de vouwski niet onder moeten doen voor een gewone ski. De Voyager beschikt ook over de Amphibio-technologie, het ski-ontwerp van Elan met specifieke linker- en rechterski’s. Het idee hierachter is dat de camber binnenrand voor precisie, kantengrip en stabiliteit zorgt, terwijl de rocker buitenrand vergevingsgezind is. Tot zover het commerciële praatje van Elan.

Je voelt geen seconde dat de ski een scharnierpunt heeft

Prestaties op de piste

Het eerste wat ons opvalt bij de aanvang van de test is de kleine en handzame tas waar de ski’s en stokken in zitten. We zijn meteen onder de indruk. Als je de tas openritst, zie je twee opgevouwen ski’s, best een bijzonder gezicht. Zonder ook maar naar de handleiding te kijken, klikken we de ski’s in elkaar. Openvouwen, binding ronddraaien en klaar om te skiën. Opvallend eenvoudig.
Je staat dus letterlijk in een handomdraai op de piste. De testski die we mee hebben is 172 centimeter lang. Normaal gesproken ski ik op iets langere latten. Het feit dat de binding vanwege het scharniersysteem wat meer naar voren op de ski staat, maakt dat deze ski wat korter aanvoelt dan hij eigenlijk is. Dat is heel eventjes wennen. Maar dan…
Driften, rutschen en relaxte bochten, de ski doet het eenvoudig en zeer vergevingsgezind. Zo eenvoudig dat je meteen vergeet dat er een scharnier in de ski zit. De Voyager geeft vertrouwen en dat maakt dat je steeds harder en steeds meer op de kant gaat hangen. Het gaat allemaal even makkelijk. De flex is compleet natuurlijk en dat is echt heel erg knap van Elan, want er zit toch aardig wat metaal en techniek in dat scharnierpunt verwerkt. Je voelt geen seconde dat de ski in feite uit twee delen bestaat.
Na het eenvoudige aftasten, trap ik de ski wat harder op z’n staart. En wat blijkt: de vouwski is tevens heerlijk sportief te skiën. Hij is snel in de korte bocht en ook de lange bochten doet hij heel erg goed. Samengevat: gewoon een hele leuke pisteski!

null

Ideale oplossing voor reizende skiërs

Als je graag je eigen pisteski’s onder je voeten wil hebben, maar je ziet op tegen die lange latten tijdens de reis, dan is de Elan Voyager een hele logische keuze. Het handige opvouwsysteem doet niets af aan de flex en skikwaliteiten. De Voyager bedient een breed spectrum, want hij is ideaal voor lichtgevorderde tot gevorderde skiërs die een speelse pisteski zoeken. Deze gelukkigen moeten echter wel wat dieper in hun buidel tasten dan normaal, want de skiset (inclusief stokken, onderhoudsset en tas) kost 1.500 euro. Een rekensommetje wat een dakkoffer kopen/huren of ruimbagage kost, kan verlichting brengen.

Meer over de Elan Voyager

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie