Direct naar artikelinhoud
NieuwsRode Duivels

Martínez in beeld bij Barcelona, maar hij beslist pas na Nations League

Bondscoach Roberto Martínez met assistent Thierry Henry, die ook de oversteek naar Spanje zou maken.Beeld Photo News

Alle puzzelstukjes zullen moeten passen. Bij FC Barcelona zit Ronald Koeman op de wip en op de lijst van mogelijke vervangers staat ook ene Roberto Martínez. Een complex dossier. De bondscoach beslist pas na de ‘final four’ van de Nations League over zijn toekomst. Het zit ’m allemaal in de timing.

en

Zijn naam circuleert al een week bij FC Barcelona, maar zijn engagement blijft hetzelfde. Zelf maakt Roberto Martínez (48) een tussentijdse evaluatie na de finaleronde van de Nations League, volgende maand. Binnen de KBVB gaan ze er echter van uit dat hij doorgaat als bondscoach der Belgen tot en met het WK in Qatar, in de zomer van 2022.

In de bondsgebouwen hebben ze de trainersmarkt echter niet in de hand. Er is immers wat op til in Catalonië. Een trainer zit er op de wip. Donderdag, in Cadíz, zit Ronald Koeman (58) sowieso nog op de bank. Dat is de boodschap die Barcelona de plaatselijke pers influistert. Kalmte voor de storm. Voorzitter Joan Laporta hoopt het nog even te kunnen rekken met Koeman. Ondanks de kritiek, ondanks de ondermaatse prestaties, ondanks het steriele voetbal. 

Zo koopt hij tijd om de juiste vervanger te vinden. Een zoveelste mismatch kan Barça zich immers niet meer veroorloven. Het moet er knal op zijn. De nieuwe trainer mag geen tussenpaus zijn. Laporta wil een gezicht voor zijn project van de toekomst. Voor zover de donkerrode financiën dat toestaan. De ontslagpremie voor Koeman – zo’n 12 miljoen euro – zou wel geen probleem meer zijn. Er is ademruimte.

Ook Xavi genoemd

Ex-speler Xavi is een voornaam kandidaat om Koeman te vervangen. De voormalige middenvelder kent het huis. Momenteel ligt hij nog twee jaar onder contract bij Al Sadd in Qatar, maar de afkoopsom mag geen probleem zijn. Afgelopen zomer was Xavi al prominent in beeld, maar uiteindelijk maakte Laporta nooit een move. Tegen zijn buikgevoel in ging hij door met Koeman, het mannetje van voorganger Bartomeu.

Xavi heeft een goede relatie met Jordi Cruijff, hoofd van de internationale scouting en adviseur van Laporta. De band tussen de zoon van Johan en die andere kandidaat is zowaar nog sterker. Boezemvrienden. Aan de muur in zijn kantoor bij Everton hing destijds een foto van Johan Cruijff. De Nederlandse legende had destijds een grote invloed op de jonge Martínez.

Henry heeft een Barça-verleden, Martínez heeft nu nog goede banden binnen de club.Beeld AFP

Hij leerde de familie beter kennen in Manchester, toen hij bij Wigan voetbalde en Cruijffs zoon Jordi op de loonlijst van Man United stond. Samen studeerden ze marketing aan de Manchester Business School. Ze raakten er bevriend. Jordi was zelfs getuige op zijn huwelijk. Sowieso krijgt Martínez straks een goede aanbeveling. Zijn naam is op Camp Nou besproken. 

De bondscoach past perfect in de filosofie van Laporta, ook een Cruijff-adept. De afkoopsom die in Martínez’ contract staat bij de KBVB zou geen struikelblok mogen zijn voor een club. Rest enkel de timing. Die maakt het dossier complex. Binnen twee weken spelen de Rode Duivels de halve finales van de Nations League tegen Frankrijk. Opdracht die Martínez absoluut nog af wil werken.

Puzzelstukjes passen nog (?) niet

Barcelona speelt voor de internationale break tegen Cadíz, Levante, Benfica en Atlético. Periode waarin over het lot van Koeman zal worden beslist. Alle puzzelstukjes passen momenteel nog niet. Zouden ze op Martínez wachten?

De voorbije jaren was Martínez een aantal keer in beeld bij een Premier League-club. Hij had verkennende gesprekken met Arsenal, maar haalde de final cut niet. Ook bij Tottenham kozen ze na twee informele babbels voor een andere kandidaat, de Portugees Nuno, als opvolger van Jose Mourinho.

Met Thierry Henry heeft Martínez een assistent met een Barça-verleden. In het verleden hoopte de Fransman om ooit samen met zijn baas de stap naar een topclub te kunnen zetten. 

Alles hangt van de finale push van FC Barcelona. Een dankbare job is het alvast niet. Dat zal een telefoontje naar Koeman leren. In een jaar tijd is Barça veel van zijn grandeur kwijt gespeeld.