Direct naar artikelinhoud
Nieuws

OMT verwacht piek van 250 ic-patiënten, wilde wachten met versoepelen reisadviezen

Het RIVM verwacht de komende weken een maximale bezetting op de ic’s van 250 patiënten, zo valt te lezen in het nieuwste advies van het Outbreak Management Team (OMT). Daarnaast had het OMT liever gezien dat was gewacht met de versoepeling van de EU-reisadviezen tot september.

De corona-afdeling op het AMC.Beeld Jakob van Vliet

Die inschatting van 250 ic-patiënten is gebaseerd op de huidige – dalende – besmettingscijfers, en kan dus ook hoger uitvallen, mochten de besmettingscijfers toch nog stijgen. Momenteel liggen er 140 patiënten met Covid-19 op de Nederlandse intensive cares. Naar verwachting wordt de piek komende week bereikt.

Daarnaast adviseerde het OMT aan het kabinet om te wachten tot september met het versoepelen van de reisadviezen binnen de Europese Unie. Zo had elke Nederlander die dat wil zich volledig kunnen laten vaccineren. 

Maandag beslisten demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge anders; de kleurcode oranje vervalt, landen zijn nu enkel nog groen of geel. Er wordt daarmee niet langer officieel afgeraden om naar bepaalde EU-landen te reizen. Alleen de landen Spanje, Portugal, Cyprus en Andorra kleuren momenteel geel. Nederlandse reizigers uit die landen moeten een geldige PCR- of antigeentest kunnen laten zien.

Het OMT benadrukt dat het advies niet is bepaald naar aanleiding van epidemiologische overwegingen en vindt de versoepeling van het kabinet verantwoord. Er wordt niet verwacht dat de versoepeling nadelige gevolgen heeft. Wel adviseerden OMT-leden om niet-gevaccineerde reizigers na thuiskomst op dag twee en dag vijf te laten testen.