Direct naar artikelinhoud
NieuwsAntwerpen

► Nieuwbouw gedeeltelijk ingestort op Nieuw Zuid in Antwerpen: minstens één dode, nog vijf vermisten

► Nieuwbouw gedeeltelijk ingestort op Nieuw Zuid in Antwerpen: minstens één dode, nog vijf vermisten
Beeld Wouter Van Vooren

In de Antwerpse wijk Nieuw Zuid is deze middag een stelling aan een nieuwbouw in de Jos Smolderenstraat ingestort. Ook een deel van het gebouw zelf is naar beneden gekomen. Daarbij is minstens één dode gevallen. Nog vijf mensen worden vermist.

en

Video wordt geladen...

Volgens de politie zijn er in totaal een twintigtal gewonden gevallen. Politiewoordvoerder Wouter Bruyns meldt dat vier mensen in levensgevaar zijn. Er zijn ook nog eens vier mensen zwaargewond geraakt, maar zij verkeren niet in levensgevaar. Verder viel er één lichtergewonde en zijn er dus nog zeker zes vermisten. De gewonden en vermisten zouden in de eerste plaats arbeiders zijn.

Er is bij het ongeval minstens één dode onder het puin gevonden. Er worden nog vijf mensen vermist. De civiele bescherming helpt met reddingshondenteams en een drone. 

Video wordt geladen...

Eerder is al een tiental mensen door de brandweer vanonder het puin gehaald. De brandweer omschrijft de situatie als “zeer instabiel” wat bevrijdingen en zoekacties bemoeilijkt. De ravage in de buurt is ook groot. Het lijkt er momenteel wel op dat het voorspelde onweer niet boven Antwerpen zal uitbreken, wat de situatie ook minder precair maakt voor de hulpdiensten.

Het medisch interventieplan is afgekondigd en bewoners worden gevraagd om uit de buurt te blijven. “Geef ons de nodige ruimte om te werken”, vraagt de Antwerpse brandweer. De stad Antwerpen vraagt omwonenden intussen om ramen en deuren voorlopig gesloten te houden en binnen te blijven. “De hevige wind kan zorgen voor opwaaiend stof”, klinkt het. “De hulpdiensten monitoren de situatie in de omgeving.” Het afhandelen van het incident zorgt ook voor veel verkeershinder in de omgeving. 

(Lees verder onder de foto.)

► Nieuwbouw gedeeltelijk ingestort op Nieuw Zuid in Antwerpen: minstens één dode, nog vijf vermisten
Beeld Wouter Van Vooren

School

Het getroffen gebouw is een schoolgebouw in opbouw - een basisschool met sporthal. De oorzaak van het ongeval is intussen nog onduidelijk en zal later verder worden onderzocht. “Onze eerste zorg gaat naar slachtoffers”, zegt de brandweer.

Stellingbouwer Michel van den Brande laat weten dat een stelling van zijn bedrijf Kontrimo was opgesteld aan het gebouw. Hij beklemtoont dat niet de stelling is ingestort maar wel het gebouw waar die aan was vastgemaakt. Zijn ploeg is niet betrokken bij de ramp. “Ze waren toevallig op een andere werf.”

Buurtbewoonster Evie Vergauwen was getuige van de instorting: “De school gaat in september openen, dus de werkmannen waren hier dag en nacht aan het werken. Plots stortte de stelling als dominosteentjes in elkaar en nadien ook een deel van het gebouw”, vertelt ze aan Het Laatste Nieuws. “Er was een grote stofwolk te zien. Een geluk dat dit niet op zaterdag was gebeurd, want dan spelen er veel kinderen.”

“Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun naasten”, schrijft Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) op Twitter. De Wever vraagt ook om de hulpdiensten hun werk te laten doen. “Onze hulpdiensten zijn volop bezig met een reddingsactie. Zij hebben alle ruimte nodig, mijd daarom voorlopig de site.” 

(Dit bericht wordt aangevuld.)

Twitter bericht wordt geladen...

School
Beeld BELGA