Meer dan 400 migranten van verschillende nationaliteiten bevonden zich aan boord van een schip dat dit weekeinde voor de kust van Lampedusa onderschept werd.
Volledig scherm
Meer dan 400 migranten van verschillende nationaliteiten bevonden zich aan boord van een schip dat dit weekeinde voor de kust van Lampedusa onderschept werd. © EPA

Steeds meer bootvluchtelingen bereiken Italiaans eiland Lampedusa

De Italiaanse autoriteiten zien opnieuw een toename aan bootvluchtelingen die via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken. Alleen al dit weekeinde bereikten ruim 1.400 migranten het Italiaanse eiland Lampedusa, dat tussen Noord-Afrika en Sicilië ligt. Een ngo waarschuwt dat nog enkele honderden anderen in moeilijkheden verkeren in Maltese wateren.

  1. Van ‘nederig en arm’ tot de machtigste man van Iran: Ali Khamenei bepaalt of zijn land een oorlog start
    PREMIUM
    profiel

    Van ‘nederig en arm’ tot de machtigste man van Iran: Ali Khamenei bepaalt of zijn land een oorlog start

    De spanningen lopen hoog op tussen Iran en Israël, zeker nu Iran zich mengt in de oorlog in Gaza. Er is één man die bepaalt of er ook tussen die twee landen oorlog uitbreekt: de Opperste Leider Ali Khamenei. Hij trekt aan alle touwtjes in de Islamitische Republiek. Een profiel van een geestelijke die opgroeide in armoede, zes keer werd opgepakt en een aanslag overleefde. Maar inmiddels vele miljarden onder zijn hoede heeft.
  2. Vanwege corona heeft Lampedusa maar plek voor 90 vluchtelingen, er zitten er 1100
    Play
    PREMIUM
    Video

    Vanwege corona heeft Lampedusa maar plek voor 90 vluchtelin­gen, er zitten er 1100

    De stroom bootjes die vanuit Noord-Afrika het zuiden van Italië bereiken blijft maar groeien. Alleen al in de maand juli voeren meer dan zesduizend migranten de Middellandse Zee over. De opvangcentra op Lampedusa en Sicilië zijn overvol en steeds meer migranten proberen uit de centra te ontsnappen. De coronacrisis maakt de opvang van migranten nog gecompliceerder. Het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een uitzonderlijke situatie.