Terug naar de krant

Nog eens tien maanden celstraf voor prominente Hongkongse activist Wong

Leeslijst Nieuws
Demonstratie Activist Joshua Wong woonde een demonstratie bij in Hongkong, die vanwege de coronapandemie niet door mocht gaan. Daarvoor krijgt hij tien maanden cel.
Leeslijst

De bekende Hongkongse activist Joshua Wong heeft nog eens tien maanden gevangenisstraf gekregen voor zijn deelname aan een illegale demonstratie op 4 juni 2020. De straf komt bovenop een andere celstraf die hij momenteel al uitzit. Dat melden persbureaus Reuters en AP.

De 24-jarige Wong kwam, samen met duizenden anderen, samen om de slachtoffers van het protest op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 te herdenken. Die gebeurtenis in Beijing wordt elk jaar in Hongkong herdacht, maar mocht in 2020 voor het eerst niet doorgaan vanwege de coronapandemie. Wong heeft schuldig gepleit in de rechtszaal, waardoor de uitspraak vijf maanden lager uitkwam. Naast Wong zijn ook drie districtsraadsleden schuldig bevonden. Zij hebben tussen de vier tot zes maanden cel gekregen.

Wong is sinds 2014 een vooraanstaand figuur in de protesten tegen de machtsuitbreiding van China in de voormalige Britse kolonie. Hij was toen pas 17 jaar. Voor zijn rol bij verschillende protesten heeft hij meermaals in de cel gezeten. Eind vorig jaar is hij veroordeeld tot 13,5 maand cel, onder meer voor het oproepen tot demonstraties bij het hoofdbureau van de politie in juni 2019.

Lees ook Gevangenisstraffen voor de gezichten van de protesten in Hongkong
Joshua Wong tijdens een protest in september bij zijn eigen proces in Hongkong. Hij kreeg woensdag samen met twee medeactivisten celstraffen opgelegd.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in