Direct naar artikelinhoud
Geldvraag

Wat doe ik met mijn boeking in de paasvakantie?

Een drukbezocht bungalowpark in Zeewolde.

U had vorig jaar een bungalow geboekt in een Nederlands recreatiepark om uw 40-jarige huwelijk te vieren, met kinderen en aanhang. Bij elkaar zes volwassen en vijf kleinkinderen. Het feest ging vanwege corona niet door. U ging ermee akkoord om de boeking met een jaar uit te stellen, maar met bijbetaling. De nieuwe boeking was ongeveer 10 procent duurder. U heeft nooit een voucher gehad.

Nu de epidemie haar tweede jaar is ingegaan, blijkt dat de uitgestelde boeking van vorig jaar voor iedereen anders uitpakt. Had u vorig jaar de boeking geannuleerd en een voucher ontvangen, dan had u binnenkort geld terug kunnen krijgen. Meestal keert het recreatiepark na 12 maanden het ongebruikte bedrag uit op uw bankrekening. Of u kunt de nog niet verlopen voucher nu nog gebruiken voor een boeking met korting.

Bij u is het anders gelopen, want u koos voor een nieuwe boeking in plaats van een voucher. De prijs is vorig jaar al afgesproken. U profiteert dus niet van recente kortingen. Als u begin april niet in het park terecht kunt, kunt u kiezen tussen geld terug of de boeking opschuiven naar een latere datum. Let op de voorwaarden: krijgt u geld terug als de nieuwe boeking goedkoper is? Of zegt de verhuurder dan dat u bij een lagere prijs niets terug krijgt of het verschil alleen uitgekeerd krijgt in de vorm van een voucher?

52,50 euro

Voor dat bedrag dient u een klacht in bij de Geschillencommissie Recreatie en bij winst krijgt u het geld terug.

Let ook op de faciliteiten van het park: de kans is groot dat u geen binnenactiviteiten kunt doen, zoals zwemmen, bowlen of georganiseerde speeluurtjes voor de kinderen. U krijgt vaak geen vergoeding daarvoor, maar mag de boeking wel uitstellen. Dat stelt u voor het blok. U wilt er graag op uit, maar u had juist voor dit park gekozen vanwege de dingen die u er kon doen.

Als u toch begin april naar het park wilt, kunt u het volgende doen. U noteert welke faciliteiten gesloten zijn en stelt vast dat u dit niet kon weten op het moment van boeken. Vervolgens stuurt u een klacht naar het hoofdkantoor en vraagt een deel van het geld terug. U kunt daarbij verwijzen naar de uitspraak van de Geschillencommissie Recreatie van 3 september 2020 (referentie 32497/34322). Daarin staat vermeld dat een consument in principe recht heeft op korting van het door hem betaalde bedrag vanwege ‘verminderd vakantiegenot’.

Wordt de klacht afgewezen, dan kunt u deze vervolgens indienen bij de Geschillencommissie Recreatie. U betaalt dan klachtengeld, maar dat krijgt u terug als u de zaak wint. Het vakantiepark moet wel zijn aangesloten bij de belangenorganisatie Recron en dat geldt bijvoorbeeld voor Landal, Centerparcs en Roompot. Ik heb zelf ook wel eens een klacht ingediend bij een geschillencommissie. Mijn ervaring is dat het lang duurt voordat er eindelijk uitspraak wordt gedaan, maar dat er serieus naar gekeken wordt.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag? Geldvraag@volkskrant.nl Nog vragen? Op consumentenbond.nl/coronavirus staat meer informatie over vouchers en reizen.