Terug naar de krant

‘Aanzienlijke schade aan milieu doordat omgevingsdiensten hun werk niet goed kunnen doen’

Leeslijst Nieuws
Vergunningen en toezicht De omgevingsdiensten, verantwoordelijk voor handhaving en vergunningverlening op milieugebied, werken volgens de commissie-Van Aartsen onvoldoende onafhankelijk van het bestuur.
Leeslijst

De zogeheten omgevingsdiensten, die de verantwoordelijkheid dragen voor de handhaving en het verlenen van vergunningen op milieugebied, kunnen hun werk onvoldoende onafhankelijk doen van gemeente- en provinciebesturen. Dit leidt tot schade aan het milieu, de economie en het bestuur, aldus de commissie-Van Aartsen in een donderdag gepubliceerd rapport.

Toenmalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen, D66) gaf Jozias van Aartsen en diens commissie in juni 2020 de opdracht onderzoek te doen naar de effectiviteit van het huidige stelsel van vergunningverlening en toezicht op milieugebied. Die commissie concludeert nu dat sprake is van „aanzienlijke” schade doordat de omgevingsdiensten „hun werk niet goed kunnen doen”.

Structurele oorzaken

Hoe groot de schade aan het milieu is, „is niet goed te onderbouwen”, aldus Van Aartsen, omdat dat niet systematisch is onderzocht. Volgens de commissie worden de problemen louter zichtbaar door incidenten, terwijl de onderliggende oorzaken structureel zijn. Zo zou onvoldoende toezicht worden gehouden op hoe de omgevingsdiensten functioneren.

De commissie-Van Aartsen doet meerdere aanbevelingen. Zo moeten de omgevingsdiensten meer personeel en een landelijk vastgesteld budget krijgen en als uitvoerder een gelijkwaardige partner worden van beleidsmakers. Ook moet volgens de commissie het toezicht vanuit het Rijk worden verbeterd.

Lees ook Milieutoezicht op bedrijven functioneert niet
Omgevingsdiensten behandelen varkensboeren niet overal in Nederland hetzelfde, aldus de adviescommisie.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in