RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Alles voor in de tuin

Tuinmetamorfose: van saaie achtertuin naar groen zonneterras

Met het uitzicht van Erik en Femke buiten de tuin zit het goed, alleen de achtertuin zelf is een doorn in het oog. In de zomer smelten ze er weg en bovendien ziet het er saai uit. Nu ze in verwachting zijn van een tweeling willen ze niet langer dat de buitenruimte een zorgenkindje is. Tom heeft iets groens en schaduwrijks in gedachten!

Voordat de tuinman aan de slag gaat, vraagt hij zich af hoe het eigenlijk met de groene vingers is gesteld. Femke: "Ik houd ontzettend van veel groen en veel kleur, maar ik heb geen idee waar te beginnen. We doe ons best, maar echt verstand van planten hebben we niet." Tom weet genoeg!

Kunstgras eruit, vlonder erin

De tuinman zijn vingers beginnen spontaan te jeuken bij het zien van het kunstgras. Gelukkig is het koppel erop uitgekeken en mag het worden vervangen. Wel wordt het kunstgras bewaard, zodat ze er wellicht nog familie of vrienden blij mee kunnen maken. 

Recyclen van (fruit)bomen

Erik en Femke hebben een appel- en perenboom achterin de tuin staan. Tom geeft de fruitbomen een plek in de gemeenschappelijke tuin. Veel leuker dan de gft-bak. "Het is een heel goed moment om de bomen te verplanten. De bomen zijn in rust: er zit geen blad aan en er gaan geen sapstromen omhoog. Daarom kun je het goed uit de grond halen en verplanten. Zodra je het op de nieuwe plek zet, gaan de wortels zich gelijk verspreiden."

Pergola maken

Aangezien het duo graag een schaduwplek voor de warme zomerdagen wil, maakt Tom een pergola. Hiervoor gebruikt hij het robuuste en oersterke douglashout. Bij het maken van een pergola is de eerste stap om de grond te spitten waar de vier palen komen te staan.

"Eigenlijk is douglashout niet geschikt om in de grond te zetten, je kunt beter voor eikenhout kiezen. Douglashout is niet geschikt, omdat de delen in de grond of een scheiding waar de paal de grond in gaat, gaat rotten. Toch gebruik ik deze, want ik plaats een krimpkous om de paal heen. Door het te verwarmen, krimpt de kous en gaat de paal lang mee."

Tip: heb je geen gasbrander voor handen? Met een aansteker en een portie geduld lukt het ook.

Voordat Tom de palen in de grond zet, maakt hij hoekprofielen aan de bovenkant van de paal vast. Het handige hiervan is dat de leggers erin kunnen. Tom kan het dan vastmaken met zogenoemde houtfretten.

"Heb je geen hoekprofielen, dan kun je ook de balk bovenop de paal neerleggen en ze bijvoorbeeld met een halfhoutverbinding aan elkaar vastmaken. Een halfhoutverbinding betekent dat je een inkeping uit de balk haalt ter grootte van de helft van de dikte van de balk. Leg ze op elkaar en ook dan kun je ze stevig aan elkaar bevestigen."

Tuinman Tom heeft de basis van de pergola staan. Toch is het nog wat wankel. Om het geheel extra stevigheid mee te geven, kun je ervoor kiezen om de palen dieper in de grond te zetten, in beton te storten of het aan een muur te koppelen. Overleg dit laatste altijd wel met de buren, mocht de schuur van hen zijn.

Tom monteert schoren. Deze komen tussen de paal en de legger. Deze houten tussenstukken heeft hij in een hoek van 45 graden gezaagd. Door deze toevoeging krijgt het bouwwerk extra stevigheid. 

Schaduwdoek plaatsen

Het stel wil heel graag meer schaduw in de tuin. Om hiervoor te zorgen, hangt Tom een harmonicadoek op, oftewel een schaduwdoek. "Deze kun je heel makkelijk open en dicht zetten. Als je wel in de zon wil zitten, kun je het opendoen en anders doe je het lekker dicht." Tom hangt het kant-en-klaar schaduwpakket op met behulp van beugels.

Wist je dat? Er voor pergola's veel goede kant-en-klare bouwpakketten te koop zijn. Kies je hiervoor, dan is het alleen een kwestie van goed het stappenplan volgen en vastschroeven.  

Het mooie van een harmonicadoek is dat het veel kan hebben. Wind en regen hebben er geen vat op. Alleen sneeuw en hagel zijn de enige natuurlijke vijanden. Haal het in de winter dan ook liever naar binnen of dek het volledig af. Alleen zo heb je er het langst plezier van.

Verhoogde bolderbak

Tom zorgt voor veel groen in de tuin door een verhoogde bolderbak te plaatsen. Hiervoor gebruikt hij betonblokken - ook wel splitblokken genoemd - van 60 cm lang.

"Dit kun je niet zomaar op het zand neerleggen, want dan is de kans groot dat het gaat verzakken. Zonde! Dus ik ga eerst een fundering in orde maken, waarvoor ik de grond eerst waterpas moet maken."

Om de blokken aan elkaar vast te maken, gebruikt Tom lijm. Geen beton of specie, dan krijg je een grovere voeg. Door de lijm te gebruiken, kun je de blokken heel strak en stevig op elkaar bevestigen. 

Tip: wil je met betonblokken werken en heb je net als Tom te maken met lastige hoeken. Gebruik dan een zwaaihoek voor het afmeten van de juiste hoek en een bandenzaag voor het zagen. Deze zijn vaak bij de bouwmarkt te huur.

Vlonder aanleggen

Zowel de betonnen border als de pergola staan, tijd voor de vlonder. "De voorbereidingen voor de vlonder zijn heel belangrijk. Zijn die goed dan heb je straks een mooie vlonder zonder 'dansende planken' als je erover heen loopt."

De stappen zien er als volgt uit: eerst egaliseert Tom de grond. Zodra dit is gedaan, plaatst hij worteldoek. Daarbovenop plaatst hij rijen met tegels. Tegels die de draagbalken dragen. Daarna volgen pas de vloerplanken.

Wist je dat: het altijd aan te raden is om onder een vlonder worteldoek te leggen? Op die manier krijgt onkruid geen kans.

Voor de draagbalken is het belangrijk dat je ze om de 40 cm legt, zodat ze niet kunnen doorzakken. Hier komen later haaks de vlonderplanken op te liggen. "

Tom gebruikt vlonderplanken die lijken op hout, maar het niet zijn: millboard planken. Een heel duurzame variant. "De houtlook krijgt het, doordat het in mallen van eikenhout is gegoten. De grondstof uit de planken bestaat onder andere uit glasvezel en minerale grondstoffen." Omdat het geen hout is, kan het ook niet verkleuren of rotten en je hebt geen last van splinters. Voordelen alom!

Om de vlonderplanken te monteren, gebruikt Tom RVS vlinderschroeven. Ze hebben een kleine kop die je niet meer ziet, omdat de schroeven diep de vlonderplank ingaan. 

 

Borderbak en bankje

Naast dat er in de borderbak veel groen komt te staan, maakt Tom er ook een zitplek van. Hiervoor gebruikt hij wederom het zeer sterke en duurzame douglashout.

Groenbloeiers planten

Aangezien de wens van Erik en Femke was om veel onderhoudsvriendelijke planten in de tuin te halen, plant Tom onder andere een beverboom, winterroos, Japanse azalea en sikkelden. Ook de vlinderstruik die al in de tuin stond, wordt gerecycled. 

Na twee dagen in weer en wind tuinieren, mag het eindresultaat er zijn!

Nog een extra ronde door de achtertuin maken en de volledige metamorfose terugzien? Bekijk het fragment terug via Videoland (aflevering 13 en 14).

De aflevering werd mede mogelijk gemaakt door terras & trends

Dit is een artikel van