Direct naar artikelinhoud
Uitbraak kleuterklas

Scholen vragen zich af: waar blijven de sneltests?

Scholen vragen zich af: waar blijven de sneltests?
Beeld AP

Na een ernstige corona-uitbraak in Amsterdamse kleuterklassen neemt de onrust toe in het basisonderwijs. Scholen willen meer zekerheid.

Met de opening van de basisscholen drie weken geleden zouden ook sneltests beschikbaar komen voor de veiligheid van het personeel. Maar waar blijven ze? CNV Onderwijs vindt dat scholen aan het lijntje worden gehouden. Maandag beginnen pilots op basisscholen met sneltests, maar het gaat nog maanden duren voor de resultaten daarvan beschikbaar zijn. “In december werden deze tests ons al beloofd”, zegt een woordvoerder van de vakbond. “In dit tempo wordt het niks. De tijd tikt door.”

Zeker nu vorige week bekend werd dat op basisschool Oostelijke Eilanden in Amsterdam 40 leerlingen en 12 medewerkers besmet raakten, en dat het hierbij vooral kleuters en hun leerkrachten betrof, neemt de onrust op basisscholen toe. Kleuters werden als de meest risicoloze leerlingen beschouwd als het gaat om coronabesmettingen. Zij mochten aanvankelijk zelfs met snottebellen naar school komen. Of de Amsterdamse leerlingen besmet zijn met de meer besmettelijke Britse variant is (nog) niet bekend.

Behalve CNV Onderwijs vinden ook lerarenvakbond AOb en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) dat er nu echt tempo gemaakt moet worden met gewone en kindvriendelijke sneltesten, maar ook met vaccinatie van leerkrachten. Minister Slob wijst voorrang van leraren bij vaccinatie van de hand omdat niet is gebleken dat zij een hoger besmettingsrisico lopen. Maar het is de vraag hoe betrouwbaar die cijfers zijn. Kinderen werden tot voor kort nauwelijks getest, dus bron- en contactonderzoek was er op basisscholen tot enkele weken geleden vrijwel niet. 

Onbegrip over traagheid

Bestuurder Arnold Jonk, van de Amsterdamse scholenkoepel Staij – een andere dan waar basisschool Oostelijke Eilanden onder valt – begrijpt ook echt niet waarom het allemaal zo lang moet duren. “Alles wat het voor leerlingen, ouders en leerkrachten veiliger maakt en hen meer vertrouwen geeft, is nu welkom.”

In het Verenigd Koninkrijk gaan de scholen pas op 8 maart weer open, maar daar krijgt ieder gezin vanaf dat moment ook gratis twee sets per week om thuis sneltesten af te nemen. Britten kunnen die online bestellen en vervolgens ophalen op een testlocatie, ook als niemand klachten heeft die kunnen wijzen op een coronabesmetting. “Het is het me een raadsel waarom dat in Nederland niet mogelijk is”, zegt Jonk. 

Dat Sigrid Kaag (D66) nu zegt dat er vaccinatiebewijzen en sneltests moeten komen om scholen en de rest van de samenleving weer te openen, vindt CNV Onderwijs volgens de woordvoerder gratuit. “Kaag zit zelf in het kabinet, maak er nu dan gewoon werk van.”

Lees ook:

Kaag wil meer vrijheden voor gevaccineerden - en bekritiseert daarmee haar eigen kabinetsbeleid

D66 gaat de campagne in met stevige kritiek op het coronabeleid. De samenleving kan sneller open, vindt lijsttrekker Sigrid Kaag.

België gaat op proef leraren elke week testen op het coronavirus, of daar nu aanleiding voor is of niet. 

De wekelijkse test moet helpen om virusuitbraken op te sporen voor ze zo ver uit de hand lopen dat klassen moeten thuisblijven of hele scholen zelfs moeten sluiten.