RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

'Ingeslikte knoopbatterij bij kinderen eerder herkend'

Jade slikte vorig jaar een knoopbatterij in Beeld © EditieNL

Ze zien er misschien uit als glimmende snoepjes, maar zijn levensgevaarlijk voor kinderen: knoopbatterijen of knoopcelbatterijen. Kinderartsen waarschuwen al langer voor de gevaren. Nog altijd belanden elk jaar kinderen met ernstige verwondingen in het ziekenhuis door het inslikken ervan. Een Europese richtlijn moet daar nu verandering in brengen.

De dochter van Bianca slikte vorig jaar een knoopbatterij in. De 5-jarige Jade was toen met speelgoed aan het spelen. "Daar zat zo'n batterij in en het clipje is losgegaan. Vervolgens heeft ze het doorgeslikt", vertelt Bianca aan EditieNL.

Ziekenhuis

Ze moesten met Jade naar het ziekenhuis, waar röntgenfoto's werden gemaakt. "De exacte locatie van de batterij was lastig te bepalen, het zat in de maag, of bij het begin van de darmen." Omdat de batterij niet in de slokdarm zat, moest die eruit worden gepoept.

'Artsen
Lees ook:
'Artsen slaan alarm: kinderen ernstig gewond na inslikken knoopbatterij'

"Dat gebeurde geloof ik al binnen 48 uur. Gelukkig heeft ze een goede stoelgang, maar schrikken is het wel. Zo'n batterij in het lichaam van je kind kan lekken... dus hij moet er zo snel mogelijk uit."

Overlijden

Het inslikken van een knoopbatterij kan erg gevaarlijk zijn voor kinderen.Het is dan ook belangrijk om het te voorkomen, vinden kinderartsen, die daar een paar jaar geleden al over aan de bel trokken. Een Europese richtlijn moet nu leiden tot vroege herkenning en preventief handelen.

De richtlijn werd onder meer opgesteld door kinderarts Lissy de Ridder van het Erasmus MC. "Ouders moeten weten dat het gevaarlijk is", zegt De Ridder tegen EditieNL.

Guido
Lees ook:
Guido (2) slikte knoopbatterij in: 'We hebben vele slapeloze nachten gehad'

Als een knoopbatterij niet in de maag, maar in de slokdarm vast komt te zitten, kunnen kinderen er namelijk aan overlijden. "De batterij moet er zo snel mogelijk uit. Als dat binnen twee uur lukt, dan heb je geluk. Maar als die er langer in zit, dan is er schade, ernstige schade, en soms overlijden kinderen eraan."

Wat maakt de batterijen dan zo gevaarlijk? "De spieren in de slokdarm knijpen om de batterij. Het is een vochtige omgeving, daardoor komt er een stroming op gang. De metalen in dat batterijtje kunnen gaan lekken en in combinatie daarmee ontstaat er een soort kortsluiting. De batterij vreet zich dan door de slokdarm heen."

Preventie

De focus ligt dus bij preventie. "Als ik in actie moet komen, dan is het vaak al te laat. "In de richtlijnen is dus een stukje preventiemaatregelen meegenomen. Maar ook: waar moet je als hulverlener aan denken, als je weet dat je kind een batterij heeft ingeslikt?"

Monique's
Lees ook:
Monique's zoon kreeg desinfectiemiddel in zijn oog: 'Dit kan ieder kind overkomen'

Ouders moeten er waakzaam op zijn dat de knoopbatterijen niet in huis rondslingeren. "Als je er meer in bereik hebt, dan heb je ook grotere kans dat ze worden ingeslikt. Als je een tweejarige hebt die over de grond kruipt en die vindt zo'n batterij en slikt 'm in, dan heb je een probleem", zegt De Ridder.

Contact opnemen met arts

Als zoiets toch gebeurt, neem dan meteen contact op met een arts. "Ik zou niet wachten tot het in de wc-pot ligt, je moet meteen contact opnemen met de arts. Dan wordt een foto gemaakt en zie je meteen waar de batterij zit. Ook als een kind opeens niet meer wil eten, neem contact op met de huisarts."

Bekijk hier de vide:

01:56