Direct naar artikelinhoud
Positieve test

Inspectie bevestigt: zorgmedewerkers steeds vaker toch aan het werk na positieve coronatest

Een medewerker van de corona verpleegafdeling in het Westeinde Ziekenhuis.Beeld ANP

Zorgpersoneel werkt soms door, ook als ze volgens een positieve test besmet zijn met het coronavirus. Dat bevestigt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aan Trouw.

Doorwerken in de zorg ondanks dat je recent positief bent getest op het coronavirus, dat gebeurt ook in Nederland. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) komt de continuïteit van zorg op meer en meer plekken onder druk te staan en raken oplossingen om toch aan (vervangend) personeel te komen uitgeput. Hierdoor ontvangt de Inspectie signalen dat zorgaanbieders zich steeds vaker genoodzaakt zien besmette zorgverleners met milde klachten in te zetten, zij het voorzien van persoonlijke beschermingsmiddelen. 

Argos Zorggroep, onder de rook van Rotterdam met elf locaties voor ouderenzorg, is zo’n instelling waar personeel na een positieve test mag doorwerken. Argos heeft veel last van uitval onder personeel en wijzigde daarom een aantal dagen geleden het interne beleid, zegt manager communicatie Karin Hersbach. Medewerkers met een positieve test mogen werken op Covid-afdelingen, waar cliënten wonen die ook besmet zijn. Ter bescherming van de andere collega’s werkt een besmette collega zoveel mogelijk individueel, eet alleen en kleedt zich alleen om.

Hersbach noemt het nieuwe beleid een noodgreep. “We doen dit liever ook niet, maar de continuïteit van de zorg komt in het geding en dan staat het protocol van het RIVM dit toe.” Ze zegt dat werken na een positieve test vrijwillig is, en blijft. “Niemand wordt verplicht om dan te werken, maar we stellen het wel op prijs.” Er is niet voor gekozen om cliënten mee te nemen in dit besluit; de bedrijfsartsen en de GGD zijn wel bij het besluit betrokken, aldus Argos. 

Bij hoge uitzondering

De richtlijn van het RIVM biedt volgens de gezondheidsinspectie inderdaad ruimte voor zorginstellingen om bij hoge uitzondering besmet personeel met hooguit milde klachten te laten doorwerken. Voor alle andere Nederlanders geldt na een positieve test tien dagen quarantaine. 

Eerder deze maand berispte de Inspectie een verpleeghuislocatie van Present in Leerdam waar besmet personeel in overleg met de GGD bleef werken. In het verpleeghuis constateerde de Inspectie risico’s die leidden tot onveilige zorg. Zo lunchten positief en negatief geteste medewerkers in dezelfde ruimte en maakten ze gebruik van hetzelfde toilet. De locatie heeft tot 12 november om verbeteringen door te voeren en mag tot die datum geen nieuwe cliënten aannemen.

Het is volgens de IGJ ondoenlijk om te controleren of ieder verpleeghuis, ziekenhuis of ggz-instelling de protocollen van het RIVM naleeft. De Inspectie adviseert zorgorganisaties om in overleg met de bedrijfsarts of GGD te formuleren hoe er gewerkt wordt ten tijde van quarantaine. De afwegingen van het zorgbestuur moeten schriftelijk worden vastgelegd zodat eventueel bij de Inspectie verantwoording kan worden afgelegd.

Op koers voor een ramp

Woensdag zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer dat de zorg op koers ligt voor een ramp. Niet alleen stijgt het aantal opgenomen coronapatiënten in ziekenhuizen ongenadig hard, ook zorgpersoneel valt vaker uit vanwege een positieve test. Alleen al de afgelopen twee weken testten 11.000 medewerkers in de zorg positief op het coronavirus. Zorginstellingen blijken niet in staat om voor al dat personeel vervanging te vinden.

FNV Zorg en Welzijn uitte dinsdag haar zorgen over besmet zorgpersoneel dat toch doorwerkt. ’s Middags plaatste FNV een nieuw bericht over het onderwerp op haar sociale mediakanalen. “Daar kwamen veel felle reacties op”, zegt bestuurder Elise Merlijn. “Meer leden zeggen dat het gewoon gebeurt, dat je moet komen werken ondanks een positieve test. Gelukkig zijn er ook zorginstellingen die er alles aan doen om te voorkomen dat besmet personeel aan het werk gaat.” Merlijn noemt geen namen van zorgbedrijven.

De FNV-bestuurder noemt die uitzondering in het RIVM-protocol onaanvaardbaar. “Ik vind het bizar. In heel Nederland moet je in quarantaine na een positieve test maar als je met de kwetsbaarste mensen van het land werkt, kun je de regels minder nauw nemen. Ingepakt in beschermende kleding of niet, het risico is hartstikke groot dat er toch ergens iets misgaat.”

Lees ook:

Corona zorgt voor roosterproblemen in het verpleeghuis: ‘Iedereen zit dik in de overuren’

De coronabeperkingen die sinds twee weken gelden, duren zeker tot december. Harder ingrijpen doet het kabinet voorlopig niet. Ziekenhuizen moeten zich opmaken voor zware tijden.