Direct naar artikelinhoud

Kamer verbolgen over mondkapjesrichtlijn ouderenzorg

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn boos dat schaarste toch een rol lijkt te hebben gespeeld in de richtlijn voor mondkapjes in de ouderenzorg.

Kamer verbolgen over mondkapjesrichtlijn ouderenzorg
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Nieuwsuur meldt vrijdag dat de richtlijn van de afgelopen maanden - dat medewerkers geen masker hoefden te dragen als ze slechts ‘kort contact’ hadden met een (verdachte) coronapatiënt - onlangs stilzwijgend is gewijzigd. Mondmaskers zijn nu wel ‘noodzakelijk’, ongeacht hoe lang het contact is. De wijziging is niet gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke informatie, zei het RIVM tegen Nieuwsuur.

“Om laaiend van te worden,” zegt Lilian Marijnissen van de SP. “Zo vaak hebben we gevraagd waarom niet al onze zorgverleners voldoende bescherming kregen. Nu komt uit: deze fout was natuurlijk toch gebaseerd op een tekort aan materialen.”

‘Code rood‘

PVV-leider Geert Wilders wil weten of ‘medewerkers in de ouderenzorg voor de gek zijn gehouden’ en of de Tweede Kamer ‘is voorgelogen’. Volgens Wilders is het ‘code rood voor de minister als dit waar is’.

“Dus zorgmedewerkers en patiënten zijn willens en wetens in gevaar gebracht? Schandalig”, zegt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. “Liegen over veiligheidsrisico’s is onacceptabel.”

‘Aantasting vertrouwen’

Kamerlid Vera Bergkamp van coalitiepartij D66 wil opheldering van het kabinet. ‘De Tweede Kamer heeft hier zo vaak een vraag over gesteld. En nu dit. Benieuwd naar de reactie,’ schrijft ze op Twitter.

Ook elders wordt ontsteld gereageerd, onder meer door Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: “Het RIVM dient zijn adviezen te baseren op wetenschappelijk onderzoek en niet aan te passen op basis van politieke druk. Dit nieuws betekent een ernstige aantasting van het vertrouwen van zorgpersoneel op de werkvloer in het RIVM.”

“Dit kan niet zonder gevolgen blijven,” zegt ze verder. “Het is een feit dat er gemarchandeerd is met de gezondheid van zorgpersoneel, hun familie en cliënten. We gaan ervan uit dat zorgpersoneel dat hier op enigerlei wijze schade van heeft ondervonden hiervoor wordt gecompenseerd.”

Ook seniorenorganisatie KBO-PCOB staat op de achterste benen, blijkt uit de woorden van directeur Manon Vanderkaa: “Schandalig! Nu zijn verzorgers, ouderen, mantelzorgers en naasten op het verkeerde been gezet. Terwijl er zo veel angst onder senioren was. Die angst blijkt nu terecht.”

De Kamer debatteert dinsdag met premier Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over corona.