Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Sparen voor het WK of voluit gaan? Vandaag beslist Van Aert hoe hij de klimtijdrit zal aanpakken

Van Aert woensdag boven op de Col de la Loze.Beeld Photo News

Wout van Aert (26) klom in deze Tour beter dan hij zelf kon dromen — gisteren werd hij zowaar derde. Het maakt hem nieuwsgierig naar wat hij waard is in een klimtijdrit. Morgen zou hij dat kunnen testen. ‘Maar het WK krijgt voorrang.’ Vandaag wordt de knoop doorgehakt.

De grootste fout die een renner in vorm kan maken, is alles willen, zegt Wout van Aert. En dus stelt hij prioriteiten. “Ik heb voor mezelf beslist dat het WK mijn volgende grote doel is”, zei hij. “Ik wil in de best mogelijke omstandigheden aan dat WK kunnen beginnen. Dat wil zeggen: zo fris mogelijk.”

Concreet kan dat betekenen dat hij de klimtijdrit van morgen om die reden met de handrem op zal rijden. Om energie te sparen. Kán, niet per se zál, want de beslissing is nog niet genomen. “Op de rustdag hadden we afgesproken om te zien hoe ik de drie Alpenritten zou doorkomen”, zegt Van Aert. “Veel zal afhangen van hoe ik morgen (vandaag, red.) opsta en hoe ik me voel.”

Zit er nog pit in zijn lijf, of voelt hij vooral de stramme spieren? Gisteren gaf Van Aert alvast aan dat hij héél diep was moeten gaan. “Ik heb het heel zwaar gehad. Toen ze demarreerden op de laatste klim, zakte ik erdoor, maar ik moest blijven rijden om Primoz te kunnen helpen in de finale.”

Van Aert met Primoz Roglic in zijn spoor.Beeld BELGA

Sprinten voor boni

Van Aert keerde terug in de afdaling en moest aan de meet ook nog sprinten om de bonificatieseconden weg te kapen voor de concurrentie ermee aan de haal kon gaan. “Niet de moeilijkste sprint uit mijn carrière”, zei hij, maar het eindoordeel van zijn dag liet weinig ruimte voor interpretatie. “Ik ben volledig naar de kl****.”

Dan denk je dat hij die klimtijdrit maar laat voor wat hij is, maar zo werkt het niet. Van Aert is in topvorm, hij recupereert razendsnel. En hij is ook ontzettend benieuwd naar wat hij waard is op zo’n terrein. Een maand geleden, na het BK tijdrijden, was hij overtuigd dat het niets voor hem was. “Te zwaar”, klonk het toen. Maar sindsdien is er veel gebeurd. Van Aert klimt beter dan hij zelf kon vermoeden — hij staat jandorie 20ste in het klassement.

Bergrit winnen in Tour

Hij heeft zichzelf dermate verbaasd in deze Tour dat hij sinds een paar dagen gaan nadenken is. “Misschien kan ik ooit een bergrit winnen in de Tour”, zei hij gisteren. Al voegde hij er meteen aan toe dat in de aanval gaan nog iets anders is dan in het peloton rijden. Met die klimtijdrit is het hetzelfde verhaal: misschien mag Van Aert daar ook wel ambitieus in zijn. “Vrijdag wordt beslist wat ik doe”, zei hij.

Opnieuw: het WK krijgt voorrang. Dat hij steeds meer begint te denken in functie van Imola heeft een logische verklaring: zijn werk in de Tour zit er bijna op. “Donderdagochtend hadden we het gevoel dat het onze laatste grote opdracht als ploeg was”, vertelde hij. “De bergen zijn voorbij. Vrijdag moeten we gewoon zorgen dat we uit de gevarenzone blijven. Nog één keer scherp en aandachtig zijn. En zaterdag is het dan aan Primoz zelf.”

En zondag wacht Parijs. Ook daar was even twijfel over, maar Van Aert heeft die knoop al doorgehakt: hij gaat spurten op de Champs-Élysées. “Het eerste deel van de rit is wandelen, het laatste uur is knallen, maar dat is voor iedereen zo, waar je ook zit. Die 200 meter sprinten zullen het verschil niet maken.”

Van Aert sprintte in de vijfde etappe naar de zege in Privas.Beeld Photo News