Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Biden en Harris zetten vol de aanval in op Trump: ‘Een kerel die zijn baan niet aankan’

De eerste persconferentie van Joe Biden (links met zijn vrouw Jill) en zijn running mate Kamala Harris met haar man Douglas Emhoff.Beeld AFP

In een krachtige aftrap als duo dat president Trump uit het Witte Huis wil verjagen, schetsten Joe Biden en Kamala Harris woensdag een optimistisch beeld van een Amerika dat na Trumps ‘falen’ terugkeert naar leiderschap en redelijkheid. Ondertussen deed Trump Harris af als ‘nasty’.

Biden onderstreepte het historische karakter van de eerste vrouwelijke running mate die zwart is en vanwege haar moeder ook Aziatisch-Amerikaans. “Vanochtend werden door heel het land kleine zwarte en bruine meisjes wakker, die zich misschien vaak genegeerd of tekort gedaan voelen in deze maatschappij. Maar vandaag zien ze zich misschien voor het eerst in een nieuw licht.”

Harris zelf zei – in een verwijzing naar de Black Lives Matter-protestbeweging – dat “een hele nieuwe generatie kinderen opgroeit met de roep om rechtvaardigheid en de kans op hoop waarmee ik zelf ben opgegroeid”.

De kersverse running mate richtte direct het vizier op Trump – en zijn falende beteugeling van covid-19. Ze noemde het geen toeval dat de VS harder geraakt zijn dan andere ontwikkelde landen. “Dat is omdat Trump het virus vanaf het begin niet serieus nam.”

‘Falend leiderschap’

Harris ging ook in op de economische gevolgen, waar veel Amerikanen dagelijks mee te maken hebben. “Vanwege Trumps falende leiderschap heeft onze economie een van de grootste klappen gekregen van alle grote geïndustrialiseerde landen, met een verdrievoudiging van de werkloosheid. Dat gebeurt er als we kiezen voor een kerel die gewoon zijn baan niet aankan. Ons land eindigt geruïneerd, net als onze reputatie in de wereld.”

Volgens Harris “schreeuwt Amerika om leiderschap, maar we hebben een president die meer om zichzelf geeft dan om de mensen die hem hebben verkozen. Een president die elke uitdaging waarmee we worden geconfronteerd, nog moeilijker maakt om te trotseren”.

Op zijn beurt haalde Trump een van zijn favoriete scheldwoorden uit de kast voor tegenstanders – ‘nasty’, gemeen. Hij beschreef Harris’ ondervraging van Brett Kavanaugh, voor zijn benoeming als rechter in het Hooggerechtshof, als “buitengewoon gemeen – gemeen op een niveau dat het gewoon afschuwelijk was”. Ook haar aanvallen op Biden tijdens de Democratische debatten noemde hij “erg, erg gemeen”.

‘Gemeen’

De Washington Post citeert onderzoekers die zeggen dat Trump vrouwelijke opponenten, zoals in het verleden ook Hillary Clinton, veel vaker “gemeen” noemt dan mannelijke. Volgens Stephanie Schriock, directeur van Emily’s List (die zich inzet voor de verkiezing van vrouwelijke Democraten die pro-abortus zijn) is het “gecodeerde taal om een vrouw in een plaats te situeren waar de samenleving haar niet accepteert”.

Biden ging woensdag in op Trumps taalgebruik bij zijn aanvallen op Harris. “Het verbaast niet, want zaniken is wat Trump het beste kan, beter dan welke president ook in de Amerikaanse geschiedenis. Is iemand verbaasd dat Trump moeite heeft met een sterke vrouw, of met sterke vrouwen in het algemeen?”

Tijdens hun gezamenlijke presentatie – vanwege covid-19 in een bijna leeg schoolgebouw – deden Biden en Harris er alles aan om het beeld van verwoede tegenstanders uit de Democratische campagne te vervangen door dat van een hecht team. Daarbij helpt het dat Harris in haar justitiële carrière Bidens zoon Beau (die in 2015 overleed aan een hersentumor) goed leerde kennen. “Ik kwam er snel achter dat Beau mensen inspireerde een betere versie van zichzelf te worden. En als ik vroeg waar dat vandaan kwam, praatte hij altijd over zijn vader.”

Donaties

Biden staat op dit moment op voorsprong in de peilingen, maar de ervaring uit de vorige presidentsverkiezingen nopen bij de Democraten tot grote voorzichtigheid: het duurt nog lang voordat er daadwerkelijk gestemd wordt. Om die reden bestaat in het Democratische kamp ook de hoop dat Harris een impuls zal geven aan het binnenhalen van donaties voor de campagne. 

De eerste dag stelde niet teleur: volgens een medewerker van Biden is daarin 26 miljoen dollar opgehaald. Volgende week wordt Biden tot officiële presidentskandidaat van de Democraten benoemd tijdens de conventie van de partij, die ook grotendeels virtueel zal plaatsvinden.