Direct naar artikelinhoud

Teruglezen: aantal besmettingen blijft wereldwijd toenemen

Een informatiebord op de Dam. Het dragen van een mondkapje is verplicht op vijf drukke plekken in de stad, waaronder de Dam en de Kalverstraat.Beeld ANP

Dit was het liveblog van 10 augustus. Het liveblog van dinsdag 11 augstus vind je hier. Download onze app en ontvang een bericht bij de belangrijkste updates.

Live

  1. Nieuw liveblog

    Dit liveblog is afgesloten. Lees hier alle recente ontwikkelingen rondom het coronavirus.

  2. Aantal besmettingen in Duitsland neemt weer toe

    In Duitsland is het aantal nieuwe coronabesmettingen na twee dagen afname weer flink gestegen. Het Robert Koch Instituut (RKI) maakt melding van 966 nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur. Zondag en maandag bleken er nog respectievelijk 555 en 436 nieuwe gevallen te zijn vastgesteld. Zaterdag waren dat er maar liefst 1122.

    Ook zijn in de afgelopen 24 uur vier personen in Duitsland overleden aan de gevolgen van het virus. Zondag en maandag werd slechts één nieuwe coronadode gemeld.

    In totaal is het nieuwe coronavirus in Duitsland bij 217.293 mensen vastgesteld. Het dodental staat op 9201.

  3. Surinaamse president somber over cijfers

    President Chan Santokhi van Suriname heeft de politie opdracht gegeven om strenger op te treden bij overtreding van de coronamaatregelen. Dit is nodig omdat het aantal besmettingen nog niet daalt. ,,De cijfers geven een somber beeld'', aldus Santokhi maandagavond in een radio- en tv-toespraak.

    De politie zal vooral strenger controleren op het naleven van het uitgaansverbod en het afstand houden. Ook op het dragen van het mondkapje zal streng worden toegezien.

    Volgens actuele cijfers zijn er in Suriname nu 682 actieve gevallen. Deze personen zijn in isolatie. 90 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, waarvan 13 op de intensive care. 585 personen zijn uit voorzorg in quarantaine gezet omdat zij mogelijk in aanraking zijn geweest met besmette personen.

  4. Uitbraak Australische Victoria langzaam onder controle

    Opnieuw zijn in de Australische staat Victoria 19 doden en 331 nieuwe besmette gevallen gemeld met het coronavirus.

    Door de stijging van het aantal besmette gevallen ging Victoria vorige week over op een totale lockdown van zes weken. Winkels en bedrijven zijn gesloten om een tweede golf van infecties onder controle te krijgen. Vijf miljoen inwoners moeten daardoor de komende weken thuis blijven.

    Een dag eerder lag het aantal nieuwe besmettingen ook nog boven de 300. Dat is overigens al wel ruim de helft minder dan de 725 gevallen een week eerder.

  5. 'VS wil eigen burgers, die mogelijk besmet zijn, weren'

    De regering van de Verenigde Staten overweegt om Amerikaanse burgers en mensen met een verblijfsvergunning die mogelijk besmet zijn met het coronavirus de toegang tot het land te ontzeggen. Dat zegt een hoge functionaris tegen persbureau Reuters.

    Volgens de functionaris is er een wetsontwerp in de maak dat de overheid de mogelijkheid geeft om Amerikaanse staatsburgers en mensen met een permanente verblijfsvergunning te weren als men 'redelijkerwijs' kan verwachten dat iemand besmet is met het coronavirus. Die mogelijkheid zou er ook zijn bij andere ziektes. Het wetsontwerp is nog niet af en kan qua inhoud nog veranderen, zei de functionaris erbij.

    De VS hanteren sinds de coronapandemie in meer opzichten een streng beleid aan de grens. Zo is de legale immigratie voor een deel aan banden gelegd en mag de grenspolitie sneller bij de grens gevangengenomen migranten terugsturen. Volgens immigrantenrechtenactivist Omar Jadwat handelt de regering in strijd met de grondwet als zij Amerikaanse staatsburgers de toegang ontzegt. 

  6. Wereldwijd meer dan 20 miljoen besmettingen

    Wereldwijd is nu bij meer dan 20 miljoen mensen vastgesteld dat ze zijn besmet met het coronavirus. Dat meldt persbureau AFP na een telling van officiële bronnen op maandagavond. Eind juni was er wereldwijd nog sprake van tien miljoen COVID-19-gevallen, maar dat aantal is dus in ongeveer zes weken tijd verdubbeld.

    Minsten 20.002.577 besmettingen zijn geregistreerd en 733.842 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. In de Verenigde Staten is bij 5.075.678 mensen het coronavirus vastgesteld en zijn 163.282 mensen overleden aan Covid-19. Brazilië telt 3.057.470 besmettingen en 101.752 doden. De twee landen zijn verreweg het zwaarst getroffen. Vier op de tien gevallen komen uit de VS of Brazilië.

    Het coronavirus blijft zich verspreiden in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. In de afgelopen zeven dagen werden er 576.583 nieuwe gevallen geregistreerd. Ook in India loopt het aantal besmettingen fors op. In de afgelopen week werden er ruim 400.000 nieuwe gevallen vastgesteld, dat was meer dan de ruim 300.000 in zowel VS als Brazilië.

  7. Horeca mag klant niet weigeren om contactgegevens

    Ondernemers in de horeca kunnen klanten niet de toegang ontzeggen als die weigeren hun contactgegevens te geven. Dat benadrukt het ministerie van Economische Zaken (EZK). Onder horeca-ondernemers ontstond verwarring over de aangescherpte maatregel, die het kabinet vorige week bekendmaakte.

    Ondernemers zijn sinds maandag verplicht gasten te vragen hun contactgegevens achter te laten. Mensen kunnen dit weigeren en als ze dat doen, mag een zaak op basis daarvan hun niet de toegang ontzeggen.

    De gegevens zijn bedoeld om snel en goed bron- en contactonderzoek te kunnen uitvoeren, als blijkt dat er besmettingen in een café of restaurant hebben plaatsgevonden, stelt EZK.

    Dat ondernemers mensen op basis van een dergelijke weigering niet de toegang kunnen ontzeggen, stond vorige week ook in een brief van het kabinet. Toch ontstond er onduidelijkheid over in de branche.

    Zo zei een woordvoerder van hotelketen Van der Valk maandag dat het per vestiging verschilt, of mensen geweigerd worden als ze geen contactgegevens willen geven.

  8. Griekenland eist vanaf 17 augustus negatieve coronatest

    Passagiers op vluchten van Nederland naar Griekenland moeten vanaf maandag 17 augustus na aankomst aantonen dat ze niet met corona zijn besmet. De verklaring mag hooguit 72 uur oud zijn. Ook voor wie over land aankomt, geldt de verplichting.

    De regel gaat ook gelden voor reizigers uit België, Tsjechië, Spanje en Zweden.

    Griekenland bleef tot voor kort relatief gespaard door de wereldwijde corona-uitbraak, maar zondag is in het Zuid-Europese land een recordaantal van 203 nieuwe besmettingen geregistreerd. De regering in Athene wil nu een import van het virus door onder anderen toeristen voorkomen.

  9. Meeste coronapatiënten in ziekenhuis sinds 2 juli

    Ziekenhuizen behandelen momenteel 128 patiënten met het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 2 juli. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg past de stijging 'nog binnen de bandbreedte van de afgelopen dagen'.

    Het aantal patiënten op de intensive care daalde van 31 naar 29. Maar op de verpleegafdelingen liggen nu 99 coronapatiënten. Dat zijn twaalf mensen meer dan op zondag en het is het hoogste aantal sinds begin juli.

    Op de intensive cares liggen ook 571 mensen met andere aandoeningen, 26 meer dan op zondag. In totaal behandelen ic-afdelingen nu 600 mensen. Al sinds begin juli schommelt het aantal patiënten op de intensive cares rond dat niveau.

  10. Grootste stijging nieuwe coronabesmettingen in 3 maanden

    In de afgelopen 24 uur zijn er 630 bevestigde coronabesmettingen bijgekomen in Nederland. Dat meldt het RIVM. Zondag steeg het aantal positieve coronatesten met 577.

    De meeste mensen die positief getest worden op het virus zijn in de leeftijd van 20 tot 40. In een persconferentie afgelopen donderdag deed premier Rutte een nadrukkelijke oproep aan jongeren om zich aan de regels te blijven houden. "Kom niet in de buurt van ouderen, of mensen met een zwakke gezondheid. Dat risico mag je niet nemen. Het virus is geen grap."

    In de regio Amsterdam-Amstelland zijn 194 nieuwe gevallen gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de corona-uitbraak. Daarvan waren 177 gevallen in Amsterdam zelf. In Rotterdam-Rijnmond kwamen er 130 nieuwe gevallen bij, minder dan de 153 van zondag. Haaglanden noteerde 72 nieuwe coronagevallen, Midden- en West-Brabant 41 en Utrecht 33.

    Een opvallende stijger is Friesland. Daar werden tussen zondagochtend en maandagochtend 14 nieuwe patiënten geregistreerd, het hoogste aantal sinds begin mei. Na een buitenfeest in Dokkum is het coronavirus vastgesteld bij zeker achttien jongeren.

    Zes coronapatiënten zijn het afgelopen etmaal opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn geen meldingen gemaakt van sterfgevallen. Het aantal patiënten dat wegens corona op de intensive care ligt, stond zondagmiddag op 31. Daarnaast liggen 87 coronapatiënten op andere afdelingen in het ziekenhuis. 

  11. Meer mensen laten zich testen na noodoproep GGD

    Na een noodoproep van de gezondheidsdiensten vorige week laten meer mensen zich testen op het coronavirus. Het aantal uitgevoerde tests leek fors te dalen, maar in de loop van vorige week kwam een herstel en daardoor kwam de afname vrijwel tot stilstand. Lees het volledige verhaal. 

  12. Viruswaarheid doet mee met kort geding tegen mondkapjesplicht

     Protestgroep Viruswaarheid heeft zich als eisende partij aangesloten bij het kort geding tegen de mondkapjesplicht in Amsterdam. Ook marktkooplui van de Albert Cuyp doen mee. Dat zegt jurist Jeroen Pols, die klager Ab Gietelink bijstaat. Gietelink, bewoner en cultureel ondernemer op de Wallen in Amsterdam, spande het kort geding tegen de gemeente maandag aan.

    De marktkooplui doen mee omdat er veel minder mensen op de markt komen nu een mondkapje verplicht is. Pols verwacht dat de Amsterdamse rechtbank dinsdag of woensdag bekendmaakt wanneer de zitting plaatsvindt. De eisers noemen de verplichting om op vijf plekken in Amsterdam een mondkapje te dragen, een 'fundamentele inperking van de grondrechten van bewoners, ondernemers en bezoekers'.

  13. Overslag in Amsterdamse haven flink omlaag door coronacrisis

    De overslag in de zeehaven van Amsterdam en andere havens in het Noordzeekanaalgebied daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met bijna 11 procent als gevolg van de coronacrisis. "‘Voor het eerst in jaren is er sprake van een daling van de overslag in onze haven en die is meteen significant. Toch zijn wij niet pessimistisch," zegt topman Koen Overtoom van havenbedrijf Port of Amsterdam.

    De totale overslag kwam in de afgelopen zes maanden uit op 48,7 miljoen ton. In specifiek Amsterdam was zelfs sprake van een terugval van 12 procent tot 39,8 miljoen ton. Er werden bijvoorbeeld flink minder containers afgehandeld. Ook daalde de overslag voor bulk, waaronder transportbrandstoffen als benzine en kerosine.

    Hoe de tweede jaarhelft eruit ziet, is nog moeilijk te zeggen, aldus de haventopman. "Daarvoor is de brandstoffenmarkt te grillig en de impact van het coronavirus onzeker. Wel verwachten wij dat onder de huidige omstandigheden de volumedaling voor het hele jaar beperkt blijft tot het niveau van de eerste helft van dit jaar."

    Verder vielen zee- en riviercruises weg als gevolg van de coronapandemie. Port of Amsterdam besloot samen met de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vanaf half maart de cruiseschepen uit de haven te weren om besmettingsrisico's te minimaliseren. Sinds half juni is de haven voor cruises weer open en komt het aantal bezoeken van riviercruiseschepen langzaam weer op gang. Zeecruises daarentegen ziet de haven ook in de tweede helft van het jaar vooralsnog niet terugkeren.

  14. Toename overlast in vliegtuigen

    Sinds het vliegverkeer weer op gang is gekomen, is het aantal meldingen over passagiers die zich misdragen in vliegtuigen flink toegenomen. Die misdragingen hangen vaak samen met de aan boord geldende coronamaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op basis van een analyse.

    Naar schatting gaat 60 procent van de meldingen over passagiers die zich niet of onvoldoende aan de coronamaatregelen houden. De ILT benadrukt dat overlast door passagiers een risico voor de vliegveiligheid met zich meebrengt, omdat cabinepersoneel daardoor ernstig kan worden gehinderd bij het uitvoeren van de gebruikelijke taken.

    De inspectie roept alle betrokken partijen op om alert te blijven en waar mogelijk meer preventieve maatregelen te nemen om hinderlijk gedrag van passagiers te voorkomen. De ILT deelt de onderzoeksresultaten met de luchtvaartsector zodat de sector daarmee aan de slag kan bij het verbeteren van de vliegveiligheid.

  15. Daling besmettingen in Duitsland

    Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus in Duitsland is het afgelopen etmaal met 436 gestegen tot 216.327, blijkt uit gegevens van het Robert Koch Instituut (RKI) voor infectieziekten. Dat is een verdere daling ten opzichte van de dagen ervoor.

    Zondag meldde het RKI, de evenknie van het Nederlandse RIVM, 555 nieuwe besmettingen en zaterdag nog 1122 positieve tests.

    In de laatste 24 uur overleed in Duitsland één persoon aan de gevolgen van Covid-19. Zaterdag werden er twaalf doden gemeld en vrijdag acht.

    In totaal zijn in Duitsland 9197 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

  16. Horecagast moet contactgegevens achterlaten

    Met ingang van deze week moeten horecagasten bij aankomst in een café of restaurant hun contactgegevens achterlaten. Ook wordt reserveren weer verplicht voor een bezoek aan restaurant of terras. Die maatregelen werden vorige week door premier Mark Rutte aangekondigd tijdens een persconferentie en moeten het makkelijker maken om contactonderzoek uit te voeren na een lokale corona-uitbraak.

    Klanten zijn overigens niet verplicht om hun contactgegevens af te staan. Wel kan de horecaondernemer mensen weigeren die niet mee willen werken.

    De maatregelen kwamen onverwacht en roepen vragen op over privacy. Zo liet branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten dat verplicht achterlaten niet mag volgens de privacyregels. Directeur Dirk Beljaarts zei nog nadere informatie van het kabinet te verwachten over hoe de registratie moet gaan werken.

    De sector vindt overigens ook dat de aandacht weer te veel op de horeca ligt. Zo wordt erop gewezen dat de overheid de afgelopen tijd juist zegt dat familiefeestjes de belangrijkste besmettingshaarden zijn.

  17. Record aantal sterfgevallen Australië

    Australië meldde maandag een recordaantal dagelijkse sterfgevallen door het coronavirus. Wel neemt het aantal nieuwe infecties in de virushotspot van het land, de staat Victoria, flink af.

    De autoriteiten in Victoria, het epicentrum van de tweede coronavirusgolf in Australië, maakten bekend dat de afgelopen 24 uur 19 mensen zijn overleden aan het longvirus. Terwijl andere staten hun dagelijks nieuwe besmettingen en sterfgevallen nog moeten melden, gaat het nu al om de grootste stijging van het aantal dodelijke slachtoffers in het land binnen één dag.

    Het afgelopen etmaal registreerde Victoria 322 nieuwe besmettingsgevallen, het laagste dagelijkse aantal nieuwe infecties sinds 29 juli. Australië telt ongeveer 21.000 Covid-19-gevallen en 314 doden, nog steeds veel minder dan veel andere ontwikkelde landen.

  18. Gemiddeld 580 besmettingen per dag in België

    In de eerste week van augustus zijn in België gemiddeld 580,1 mensen per dag besmet geraakt met het coronavirus. Dat blijkt uit de dagelijkse update van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging van 16 procent op weekbasis.

    Er werden gemiddeld 24,4 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen, net zoveel als in de voorgaande periode van zeven dagen. Daarnaast overleden gemiddeld elke dag 3,4 coronapatiënten, een toename van 33 procent op weekbasis.

    In totaal zijn al zeker 74.152 mensen in België besmet geraakt met COVID-19. Er werden 18.465 patiënten in het ziekenhuis opgenomen en 9.872 mensen stierven aan de gevolgen van het longvirus.

  19. Recordaantal doden in Australië

    Australië meldde maandag een recordaantal sterfgevallen door het coronavirus. Volgens de autoriteiten in Victoria, het epicentrum van de tweede coronavirusgolf in Australië, zijn in de afgelopen 24 uur 19 mensen overleden aan het longvirus. Het gaat om de grootste stijging van het aantal dodelijke slachtoffers in het land binnen één dag.

    Wel neemt het aantal nieuwe infecties in de virushotspot van het land flink af. Het afgelopen etmaal registreerde Victoria 322 nieuwe besmettingsgevallen, het laagste dagelijkse aantal nieuwe infecties sinds 29 juli. Australië telt ongeveer 21.000 Covid-19-gevallen en 314 doden, nog steeds veel minder dan veel andere ontwikkelde landen.

  20. Buza scherpt reisadvies Finland, Litouwen en Estland aan

    Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Finland, Estland en Litouwen aangepast. In de drie Europese landen geldt per direct een zogeheten code oranje. Mensen wordt aangeraden alleen naar de landen te reizen als dit echt noodzakelijk is.

    Vanaf maandag wordt reizigers uit Nederland de toegang tot Litouwen geweigerd. Toeristische reizen zijn dan niet meer mogelijk. Litouwse staatsburgers of buitenlanders met een verblijfsvergunning of een werkvergunning voor Litouwen worden wel toegelaten maar voor hen geldt een verplichte 14 dagen thuisquarantaine, verplichte registratie en verplichting om een coronatest af te laten nemen.

    Ook Finland en Estland hebben maandag reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Finland laat alleen aantoonbaar noodzakelijk (werk)verkeer toe en er geldt een strikte thuisquarantaine bij aankomst voor een periode van 14 dagen. Voor alle Nederlandse reizigers die naar Estland gaan, geldt ook een verplichte thuisisolatie van twee weken.

  21. Braziliaans voetbalduel afgelast wegens 10 besmettingen

    De wedstrijd tussen Goiás en São Paulo in de Braziliaanse voetbalcompetitie is zondag op het laatste moment afgelast. Dat is besloten toen duidelijk werd dat liefst tien spelers van Goiás besmet zijn met het nieuwe coronavirus. "Het gezonde verstand heeft gezegevierd. Niemand had er belang bij dat deze wedstrijd door zou gaan", aldus voorzitter Marcelo Almeida van Goiás tegen verslaggevers.

    Goiás en São Paulo zouden elkaar treffen tijdens de eerste speelronde van de Braziliaanse competitie. São Paulo had een reis van ongeveer 900 kilometer afgelegd en de spelers waren al bezig met de warming-up. De testen van de spelers van Goiás kwamen pas laat naar buiten omdat testen die 24 uur eerder waren gedaan ongeldig waren verklaard. De voetballers moesten zich daardoor vrijdag nog eens laten testen.

    Het bestuur van São Paulo zegt achter het niet doorgaan van de wedstrijd te staan.

  22. Buitenlandse Zaken scherpt reisadvies Spanje verder aan: code oranje voor zes provincies

    Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Spanje in verband met de coronacrisis zojuist verder aangescherpt. Zondagnacht om middernacht geldt code oranje voor de Spaanse provincies Barcelona, Lerida, Huesca, Zaragoza, Teruel en Soria.

    Lees volledige artikel hier.

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. Ruim duizend nieuwe corona-gevallen in Verenigd Koninkrijk

    In het Verenigd Koninkrijk zijn er in 24 uur tijd 1062 nieuwe corona-gevallen bijgekomen. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten zondag bekendgemaakt. Voor het eerst sinds juni was de dagelijkse toename geregistreerde besmettingen meer dan duizend. Dat vergroot de bezorgdheid over een tweede golf infecties, terwijl voor enkele lokale brandhaarden weer een lockdown is afgekondigd.

    In totaal zijn nu ruim 310.000 Britten geregistreerd die het virus hebben opgelopen, 46.574 patiënten zijn overleden aan Covid-19.

  24. Bloemendaal pakt spontane strandfeestjes aan

    De Veiligheidsregio Kennemerland heeft de noodverordening aangepast zodat er opgetreden kan worden tegen spontane feestjes op het strand van Bloemendaal. Politie en handhavers gaan optreden tegen mensen die met een geluidsinstallatie naar het strand komen. De apparatuur kan in beslag worden genomen, zo is zondag bekendgemaakt.

    De maatregel is genomen omdat er volgens de veiligheidsregio steeds meer van dit soort feestjes komen waarbij de aanwezigen nog nauwelijks afstand houden terwijl vanwege het coronavirus nog steeds 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Zaterdagavond maakte de politie een einde aan zo'n spontaan feestje op het strand van Bloemendaal. Ook vrijdagavond werd er gefeest op het strand.

    De maatregel geldt op het strand van Bloemendaal, de Zeeweg en Boulevard Barnaart. Ook de zee valt onder de aanpassing zodat kan worden opgetreden tegen mensen met bootjes waarop luide muziek klinkt.

  25. Stijging opnames wegens coronabesmetting

    Het aantal patiënten dat wegens corona op de intensive care ligt, is op dit moment 31. Dat zijn er drie meer dan op zaterdag. Er liggen verder 545 patiënten om andere redenen op de ic, 31 minder dan een dag eerder. In totaal verblijven er 576 mensen op de ic, 28 minder dan zaterdag.

    Het aantal mensen dat met corona is opgenomen in het ziekenhuis maar niet op de ic ligt, is nu 87 en dat zijn er acht meer dan zaterdag.

    Dat zijn de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). "De stijging van het aantal opgenomen Covid-patiënten past nog binnen de bandbreedte van de afgelopen dagen," zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

  26. Bijna 600 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld

    Tussen zaterdagochtend en zondagochtend hebben 577 mensen te horen gekregen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is meer dan de 486 nieuwe gevallen die het coronadashboard van de overheid op zaterdag meldde en de 519 nieuwe besmettingen van vrijdag.

    De regio Rotterdam-Rijnmond is grootste brandhaard en daar zijn de afgelopen 24 uur 153 nieuwe gevallen geregistreerd. In Amsterdam-Amstelland werd het virus vastgesteld bij 89 mensen.

    In Midden- en West-Brabant kwamen er 65 nieuwe coronagevallen bij. In Den Haag en omstreken werden 43 besmettingen vastgesteld.

  27. Johnson: opening scholen in september is topprioriteit

    De terugkeer van alle scholieren in de schoolbanken is een nationale prioriteit, schrijft de Britse premier Boris Johnson in een ingezonden artikel in de krant Mail on Sunday. "Scholen net even langer gesloten houden dan strikt noodzakelijk is, is sociaal onaanvaardbaar, economisch onhoudbaar en moreel onverdedigbaar," schrijft Johnson.

    De zomervakantie in Engeland eindigt begin september. Britse media meldden, volgens een anonieme overheidsbron, dat Johnson liever winkels, cafés en restaurants weer zou laten sluiten dan scholen, als er een sterke toename van coronabesmettingen komt.

    Vorige week waarschuwden wetenschappers van het University College London dat het systeem voor het traceren van contacten in Groot-Brittannië nog niet klaar was voor een landelijke terugkeer naar school. Groot-Brittannië is het zwaarst getroffen land in Europa door de pandemie. Meer dan 46.500 mensen zijn overleden en ruim 310.000 Britten zijn besmet met het coronavirus.

  28. 10 coronapatiënten in India omgekomen door brand in hotel

    Een brand in een Indiaas opvangcentrum voor patiënten met het coronavirus heeft het leven gekost aan zeker tien mensen. Een privéziekenhuis gebruikte het hotel in de stad Vijayawada om patiënten op te vangen die geen ernstige klachten hadden.

    De brand brak volgens de politie zondagochtend vroeg uit, vermoedelijk door kortsluiting. Op televisiebeelden is te zien dat mensen vastzitten op de bovenste verdiepingen terwijl brandweerlieden proberen het vuur onder controle te krijgen. De autoriteiten zeggen dat zeker twintig mensen gered konden worden.

    Het is de tweede keer in korte tijd dat coronapatiënten in India te maken krijgen met een dodelijke brand. Er vielen donderdag acht doden in een ziekenhuis in de stad Ahmedabad. Toen brak brand uit op een afdeling met patiënten die het virus hadden.

    Het coronavirus grijpt in India snel om zich heen. De autoriteiten in het 1,3 miljard inwoners tellende land maakten zaterdag melding van ruim 64.000 nieuwe besmettingen. In totaal is tot dusver bij 2,15 miljoen mensen vastgesteld dat ze het virus hebben. Het dodental staat op ruim 43.000.

  29. Weer twee nertsenbedrijven besmet, totaal op 29

    Bij twee nertsenbedrijven in Elsendorp (gemeente Gemert-Bakel) en Vredepeel (gemeente Venray) zijn besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Daar huizen respectievelijk 12.000 en 6.000 nertsen.

    Daarmee komt het aantal nertsenbedrijven met besmettingen op 29. In 27 eerdere gevallen zijn alle nertsen geruimd. Dat gaat ook bij deze twee bedrijven zo spoedig mogelijk gebeuren, meldden de ministeries van Volksgezondheid en van Landbouw zondagochtend.

    De besmettingen op de bedrijven kwamen aan het licht dankzij het vroege waarschuwingssysteem waarmee wekelijks kadavers van dode nertsen worden getest op het virus. Dat gebeurt nadat duidelijk werd dat nertsen het virus kunnen oplopen en doorgeven aan mensen.

    Het overgrote deel van de Nederlandse nertsenhouderijen staat in het oosten van de provincie Noord-Brabant.

    Er gelden nog altijd strengere hygiëneregels en een landelijk vervoersverbod voor nertsen. Nertsenhouders kunnen binnenkort een beroep doen op een stoppersregeling, waardoor zij hun bedrijf kunnen opdoeken zonder er veel bij in te schieten. Voor de coronacrisis was al bepaald dat nertsenfokkerijen vanaf 2024 hun deuren moeten sluiten.

  30. Meer dan 5 miljoen coronabesmettingen vastgesteld in de VS

    De autoriteiten in de Verenigde Staten hebben bij meer dan 5 miljoen mensen vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt met het coronavirus. Geen enkel land heeft meer besmettingen gemeld, bericht The New York Times. Zeker 161.000 patiënten met het virus zijn overleden.

    Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de VS piekte op 16 juli. Toen stelden de autoriteiten bij nog eens 75.697 mensen vast dat ze besmet waren. De dodelijkste dag was 15 april, toen 2.752 sterfgevallen zijn gemeld.

  31. Aantal coronabesmettingen in België stijgt met 19 procent

    Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft verder toenemen. In de periode tussen 30 juli en 5 augustus zijn gemiddeld 564,4 mensen per dag besmet geraakt. Dat blijkt uit de dagelijkse update van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met 19 procent op weekbasis.

    In dezelfde periode werden gemiddeld 23,3 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, een daling met 7 procent in vergelijking met de week daarvoor. Elke dag overlijden nu gemiddeld 3,4 mensen aan Covid-19, een toename met 33 procent op weekbasis. In totaal zijn nu al zeker 73.401 mensen in België besmet geraakt met het coronavirus, 9870 patiënten overleden aan de gevolgen van de ziekte en 18.444 mensen moesten in een ziekenhuis worden opgenomen.

  32. Nieuw-Zeeland honderd dagen zonder nieuwe besmettingen

    In Nieuw-Zeeland zijn sinds zondag al honderd dagen geen nieuwe coronabesmettingen meer geconstateerd. Gezondheidsfunctionarissen waarschuwen echter dat er geen ruimte is voor zelfgenoegzaamheid.

    Er zijn nog steeds 23 actieve besmettingen, maar die werden allemaal aan de grens ontdekt. De geïnfecteerden verblijven in beheerde isolatiefaciliteiten.

    "Het bereiken van 100 dagen zonder overdracht binnen de gemeenschap is een belangrijke mijlpaal. Maar zoals we allemaal weten, kunnen we het ons niet veroorloven om zelfgenoegzaam te zijn", zei directeur Ashley Bloomfield van het ministerie van Volksgezondheid. "We hebben in het buitenland gezien hoe snel het virus opnieuw kan opduiken en zich kan verspreiden op plaatsen waar het voorheen onder controle was. We moeten voorbereid zijn om snel toekomstige gevallen in Nieuw-Zeeland uit te roeien."

    Nieuw-Zeeland, met een bevolking van vijf miljoen mensen, wordt alom geprezen voor de effectieve aanpak van het coronavirus sinds het op 19 maart zijn grenzen sloot. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het land als een voorbeeld voor anderen geprezen voor het "succesvol elimineren van overdracht binnen de gemeenschap."

    Sinds de eerste patiënt in februari werd vastgesteld, zijn er 1219 bevestigde besmettingsgevallen in Nieuw-Zeeland geweest. Het laatste geval van overdracht onder de bevolking werd geregistreerd op 1 mei. Als gevolg hiervan genieten Nieuw-Zeelanders van een bijna normale levensstijl van voor het coronavirus, zonder sociale afstand te houden en toeschouwers toe te staan ​​bij sport- en culturele evenementen. Wel wordt de grens strikt bewaakt en dienen alle mensen die het land binnenkomen 14 dagen in quarantaine door te brengen.

  33. Aantal besmettingen Suriname stijgt snel

    Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Suriname stijgt de afgelopen dagen snel. Vrijdag werd een recordaantal van 107 positieve testen gemeld, zaterdag kwamen er nog eens 104 nieuwe gevallen bij. Tot nu toe zijn sinds de uitbraak 2306 Surinamers besmet geraakt, 29 van hen zijn aan de gevolgen daarvan overleden.

    De Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin heeft in het parlement aangegeven dat president Chan Santokhi wordt geadviseerd strengere maatregelen te treffen om verspreiding tegen te gaan. Naar verwachting zal Santokhi binnenkort met nieuwe beperkingen komen, meldt de lokale nieuwssite Starnieuws.

    Eind vorige maand besloot de president vanwege het groeiende aantal besmettingen de versoepeling van de coronamaatregelen gedeeltelijk terug te draaien. De belangrijkste aanscherpingen toen waren het verlengen van het uitgaansverbod met een uur en het terugbrengen van het samenscholingsverbod naar maximaal vijf mensen. Een andere verandering was dat de drie algemene coronamaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje, de 1,5 meter afstand-regel en regelmatig handen wassen, verplicht gesteld werden.

  34. 'Coronacrisis kost Frans toerisme 30 à 40 miljard'

    De Franse regering schat de "onmiddellijke impact" van de coronapandemie op de toeristische sector in het land op minstens 30 à 40 miljard euro.

    "In normale tijden genereert het toerisme zo'n 180 miljard euro aan inkomsten, waarvan 60 miljard voor rekening komt van het internationale toerisme. De onmiddellijke impact van de epidemie bedraagt minstens 30 à 40 miljard euro", aldus Jean-Baptiste Lemoyne, de Franse staatssecretaris voor Toerisme, in een interview met de krant Journal du Dimanche. "Veel touroperators zeggen ons dat hun omzet aan het einde van het jaar met 20 tot 25 procent gedaald zal zijn."

    Volgens de staatssecretaris dragen de Fransen zelf massaal bij aan de opleving van de sector door in eigen land op vakantie te gaan. Zo zou 70 procent van de Fransen die op reis gingen, binnen de landsgrenzen zijn gebleven. "Daardoor kunnen we het meest essentiële redden, maar laten we duidelijk zijn: terwijl in normale tijden zo'n 9 miljoen Fransen het buitenland opzoeken, verwelkomt Frankrijk zelf elke zomer 17 miljoen buitenlandse toeristen. Een deel van die klantenkring is gewoon verdwenen", aldus Lemoyne.

    Toch ziet hij ook lichtpuntjes. Zo zouden heel wat Belgen, Duitsers, Italianen en Spanjaarden in september plannen hebben om af te reizen naar Frankrijk, meer dan voor juli en augustus het geval was. Volgens de staatssecretaris was juli niettemin "bemoedigend" en hij zegt te hopen op een goed laagseizoen. "Maar het herstel is kwetsbaar, zodra sprake is van een nieuwe uitbraak heeft dat een onmiddellijke impact op de annuleringen en de reserveringen."

  35. Trump komt met hulppakket voor economische slachtoffers corona

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag decreten ondertekend om de economische slachtoffers van de corona-epidemie langer te helpen. Zijn maatregelen behelzen voortzetting maar verlaging van de werkloosheidsuitkeringen, tijdelijke opschorting van loonbelasting voor mensen die minder verdienen dan 100.000 dollar, bescherming tegen huisuitzetting en staatsfinanciering van studieleningen tegen 0 procent rente.

    Trumps besluit wijst op een mogelijke definitieve mislukking van de onderhandelingen met de Democraten in het Congres over een omvangrijk pakket stimuleringsmaatregelen. Tussen beide partijen gaapt een gat van meer dan duizend miljard dollar. De Democraten wilden in eerste instantie 3,4 biljoen beschikbaar stellen, het Witte Huis ging niet verder dan 1 biljoen om te voorkomen dat mensen door te royale uitkeringen niet meer aan het werk zouden gaan. Een compromisvoorstel van Huis-voorzitster Nancy Pelosi ter grootte van 2,4 biljoen vond ook geen instemming.

    "Wat de Democraten eigenlijk willen is een financiële injectie - heeft niets van doen met het China-virus", aldus Trump tijdens een persconferentie op zijn golfclub in Bedminster, New Jersey. "Daar voelen we niets voor". De president zei dat de werkloosheidsuitkeringen omlaag gaan naar 400 dollar per week, dat was 600 dollar. De staten draaien op voor een kwart van de kosten.

    "Donald Trump probeert af te leiden van zijn falen om de federale steun van 600 dollar voor 30 miljoen werkloze arbeiders te verlengen door illegale decreten uit te vaardigden", zei senator Ron Wyden. Hij is de belangrijkste Democraat in de financiële commissie van de Senaat. "Dit plan is een klassiek Donald Trump-bedrog. Leiderschap voorwenden terwijl mensen worden beroofd van de steun die ze hard nodig hebben."

    De Democratische kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten Joe Biden noemde de decreten van Trump "een reeks van halfbakken maatregelen." Hij beschuldigde de president ervan de sociale zekerheid "in groot gevaar te brengen" door de inning van loonbelasting, waarmee het economische hulpprogramma wordt gefinancierd, tijdelijk op te schorten.

  36. Meer dan 100.000 doden in Brazilië

    In Brazilië zijn vandaag op diverse plaatsen herdenkingsbijeenkomsten gehouden voor de meer dan 100.000 doden door het coronavirus. Het land passeerde die trieste mijlpaal zaterdag met de registratie van 905 sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Het totaalaantal doden bedraagt nu 100.447, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

    Ook hebben 49.970 inwoners de afgelopen 24 uur positief getest op het longvirus. Daarmee zijn nu meer dan 3 miljoen Brazilianen besmet geraakt.

    Het Braziliaanse Hooggerechtshof en Congres, instellingen die kritiek hebben geuit op de aanpak van de pandemie door president Jair Bolsonaro, riepen respectievelijk drie en vier dagen nationale rouw uit vanwege de 100.000 doden. De president gaf geen publiekelijk commentaar.

    Bolsonaro noemde het longvirus eerder een griepje en zegt dat hij van zijn eigen infectie met het virus hersteld is dankzij hydroxychloroquine. Wetenschappers konden nog geen sluitend bewijs vinden voor de positieve werking van dit malariamiddel bij de bestrijding van het nieuwe coronavirus.

    Brazilië geldt al langere tijd als een van de hardst getroffen landen door het coronavirus. Na de Verenigde Staten telt het land zowel het hoogste aantal vastgestelde besmettingen als het hoogste dodental.

    Op het strand van Copacabana in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro heeft de ngo 'Rio da Paz' (Rio van de Vrede) zaterdag kruizen neergezet en ballonnen opgelaten als eerbetoon aan de meer dan 100.000 doden als gevolg van het coronavirus. In de deelstaat Rio de Janeiro overleden meer dan 14.000 mensen aan het virus. Rio is na São Paulo (25.000 doden) het zwaarst getroffen gebied van Brazilië. Beeld Getty Images
  37. Bijna vierhonderd actieve coronabesmettingen op Aruba

    Op Aruba is het aantal personen met een actieve coronabesmetting op zaterdag met 99 gestegen. In totaal zijn er nu 392 zogenoemde actieve besmettingen op het eiland. Aruba heeft in de afgelopen drie dagen zo'n driehonderd besmettingen erbij gekregen.

    Op het eiland zijn inmiddels 11.350 personen getest. Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn drie besmette mensen overleden. Het eiland heeft duidelijk te maken met een tweede coronagolf. Tot eind vorige maand waren er maar iets meer dan honderd actieve gevallen geregistreerd sinds het uitbreken van de wereldwijde corona pandemie.

    Op het eiland geldt een samenscholingsverbod. Groepen van meer dan vier mensen kunnen door de politie uit elkaar worden gehaald. Aruba gaat ook strenger controleren of mensen die in quarantaine of isolatie zijn geplaatst zich wel aan de regels houden. Op onverwachte momenten kan er worden gecontroleerd. Wie op dat moment niet thuis is, kan een boete van duizend Arubaanse florin (ongeveer 500 euro) krijgen.

    Minister-president Evelyn Wever-Croes heeft zaterdag op haar Facebookpagina geschreven dat haar zoon is besmet met het coronavirus. Kevin Wever werkt op de Arubaanse luchthaven. De minister-president zegt de afgelopen dagen niet in contact te zijn geweest met haar zoon.

    Nederland heeft het reisadvies voor Aruba aangescherpt van code geel naar code oranje. Niet-noodzakelijke reizen naar Aruba worden wegens het snel stijgende aantal besmettingen op het eiland afgeraden. Wie uit Aruba terugkeert in Nederland krijgt het dringende advies veertien dagen in thuisquarantaine te gaan. TUI Nederland haalt de komende dagen 526 reizigers terug van Aruba na de aanscherping van het reisadvies.

    Beeld Hollandse Hoogte/AFP
  38. Mondkapjesplicht in drukke zones Parijs gaat maandag in

    In Parijs en omstreken is vanaf maandag 08.00 uur voor personen ouder dan elf jaar het dragen van een mondkapje verplicht in bepaalde drukke zones. Dat geldt ook voor de departementen Seine-Saint-Denis, Hauts-de-Seine, Val-de-Marne en Val-d'Oise. Dat hebben de lokale autoriteiten zaterdag bekendgemaakt. 

    De maatregel is getroffen om de corona-epidemie te beteugelen. Alles wijst erop dat het virus in de regio weer actiever circuleert.

    De Parijse burgemeester Anne Hidalgo diende vorige week bij het regionaal bestuur een verzoek in om de verplichting mond en neus te bedekken uit te breiden tot onder meer winkelstraten, wachtrijen voor overheidsgebouwen of bezienswaardigheden, maar ook tot de drukke Seine-oevers, parken en openluchtmarkten. In het openbaar vervoer, musea en supermarkten was dat al noodzakelijk.

  39. Bijna 500 nieuwe coronagevallen vastgesteld

    Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend hebben 486 mensen te horen gekregen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is minder dan de 519 nieuwe gevallen die het coronadashboard van de overheid op vrijdag meldde en de 601 besmettingen van donderdag. In de afgelopen zeven dagen zijn ruim 3200 Nederlanders positief getest.

    De regio Rotterdam-Rijnmond, de grootste brandhaard, registreerde in de afgelopen 24 uur 76 nieuwe gevallen. Dat is het laagste aantal in anderhalve week. In Amsterdam-Amstelland werd het virus vastgesteld bij 102 mensen.

    Een andere brandhaard is Midden- en West-Brabant. Daar kwamen er 52 nieuwe coronagevallen bij. Dat is de grootste dagelijkse toename in het gebied sinds 24 april. In Haaglanden (Den Haag en omstreken) werden 75 besmettingen vastgesteld, vergelijkbaar met de situatie in april. Het aantal bevestigde coronapatiënten in de provincie Utrecht steeg met 36.

  40. 'Aantal ziekenhuisopnames om corona stijgt nog niet verder'

    Het aantal mensen dat met het coronavirus in het ziekenhuis wordt opgenomen, stijgt nog niet verder. En dat terwijl het aantal coronabesmettingen de laatste tijd wel fors oploopt. Dit past bij het feit 'dat meer dan de helft van de nieuw geïnfecteerden jonger is dan veertig jaar', zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

    Op de intensive cares liggen momenteel 28 mensen met het coronavirus. Dat is een meer dan op vrijdag. Het aantal patiënten op verpleegafdelingen steeg van 78 naar 79. Nu al bijna een week tellen de ziekenhuizen ongeveer 30 patiënten op de intensive cares en ongeveer 80 patiënten op verpleegafdelingen.

    Op de intensive cares liggen ook 576 mensen met andere aandoeningen. Dat betekent dat er in totaal 604 mensen op een ic-afdeling liggen. Dit aantal schommelt al sinds begin juni rond de 600.

    Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Beeld Hollandse Hoogte/ANP
  41. Restaurant No Rules weer open na coronabesmettingen

    Ruim een week nadat bekend werd dat restaurant No Rules moest worden gesloten vanwege vier vastgestelde coronabesmettingen, gaat de pizzeria aan het Marie Heinekenplein weer open. In overleg met de GGD is besloten dat het weer kan, omdat de besmettingen twee weken plaatsvonden.

    "Ontzettend fijn natuurlijk," zegt mede-eigenaar Benjamin van Roekel. "Het was een rare week, we kregen veel reacties. Er was ook veel sympathie. Het is prettig om weer open te kunnen, én dat we het gevoel hebben dat het goed en veilig kan gebeuren."

    No Rules was vorige week vrijdag een van de drie horecagelegenheden waarvan de gemeente en de GGD bekendmaakte dat er besmettingen waren geconstateerd. Aanvankelijk zou het restaurant alleen het bargedeelte sluiten, maar uiteindelijk werd besloten om helemaal dicht te gaan.

    Nu is er dus goed nieuws. "We hebben een plan gemaakt met de hygiënespecialist van de GGD," vertelt Van Roekel. "Die heeft ons veel tips gegeven." Zo wordt het bargedeelte opnieuw ingericht met restauranttafels en gaat de muziek een tandje zachter, zodat gasten elkaar ook op 1,5 meter afstand nog kunnen verstaan. Het personeel is getest, iedereen bleek coronavrij. 

    Zaterdagmiddag om 17.00 uur is het zover: dan gaat No Rules weer open. Van Roekel is er klaar voor. "We staan in de startblokken."

  42. TUI haalt vakantiegangers Aruba terug na aanscherping reisadvies

    TUI Nederland haalt 526 reizigers terug van Aruba na de aanscherping van het reisadvies naar code oranje. De reisorganisatie zegt dat het voor het merendeel gaat om reizigers die geen pakketreis hebben geboekt, maar alleen een vliegticket.

    "We informeren hen zo snel mogelijk over het aangepaste reisadvies en dat wij hen terug gaan brengen naar Nederland," aldus TUI in een reactie op het aangescherpte reisadvies. TUI zegt de reizigers terug te halen naar Nederland op de regulier geplande vluchten van zondag 9 en dinsdag 11 augustus. Een extra repatriëringsvlucht wordt ingezet op woensdag 12 augustus.

  43. Reisadvies naar Aruba aangescherpt na nieuwe coronabesmettingen

    Niet-noodzakelijke reizen naar Aruba worden wegens het snel stijgende aantal Covid-19-besmettingen op het eiland afgeraden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies zaterdag opgeschaald van code geel naar code oranje.

    Wie uit Aruba terugkeert in Nederland krijgt het dringende advies veertien dagen in thuisquarantaine te gaan. Reizigers hebben voor vertrek naar Aruba een gezondheidsverklaring nodig.

    Op Aruba zijn vrijdag 133 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Daardoor kwam het aantal actieve besmettingen op het eiland met ongeveer 100.000 inwoners op 293, bijna allemaal in de afgelopen vijf dagen vastgesteld.

    Op het eiland geldt daarom een samenscholingsverbod. Groepen van meer dan vier mensen kunnen door de politie uit elkaar worden gehaald.

  44. Zalencentrum De Koning in Sloterdijk gesloten na besmettingen

    De gemeente heeft zalencentrum De Koning Party & Events aan de Isolatorweg per direct gesloten nadat er meerdere besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld. Dat meldt de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zaterdag.

    Uit een rapportage van de GGD blijkt dat minstens drie clusters met coronabesmettingen zijn te herleiden tot feesten in het gebouw. Een cluster bestaat uit drie of meer besmette personen. Ook blijkt dat tijdens de feesten de noodverordening is overtreden. Het zalencentrum moet twee weken dicht blijven. 

    De Koning verhuurt twee zalen voor onder andere bruiloften en zakelijke evenementen, is te lezen op de website. De GGD vraagt mensen die De Koning hebben bezocht extra alert te zijn en bij klachten thuis te blijven en een afspraak te maken voor een coronatest. 

  45. Ook speler van Feyenoord test positief op het coronavirus

    Een speler van de selectie van Feyenoord heeft positief getest op het coronavirus. De Rotterdammers melden om privacyredenen niet om wie het gaat. De speler gaat in quarantaine, maakt tijdelijk geen onderdeel uit van de wedstrijdselectie en doet niet mee aan de groepstrainingen.

    Feyenoord speelt zondag een oefenwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. De gehele selectie werd daarom vrijdag getest. De overige spelers bleken niet met het virus besmet te zijn.

    "De club volgt de richtlijnen van de RIVM én het protocol van de KNVB. Volgens dat protocol zal het testen de komende weken richting de start van de competitie verder worden geïntensiveerd," meldt Feyenoord.

  46. Corona bij speler Willem II, oefenwedstrijd geschrapt

     De oefenwedstrijd tussen Willem II en IJsselmeervogels gaat zaterdag niet door. Binnen de selectie van Willem II is na de tweede testronde een speler positief getest op het coronavirus, melden de Tilburgers. IJsselmeervogels heeft laten weten daardoor niet te willen voetballen.

    Het coronavirus zit meer clubs in aanloop naar het nieuwe seizoen dwars. Vorige week vrijdag ging een oefenwedstrijd van PSV tegen de amateurs van UNA niet door. Toen werd op de dag van de wedstrijd duidelijk dat een van de spelers van UNA met het virus besmet was. PSV speelt sindsdien alleen nog tegen teams waarvan alle spelers zich vooraf hebben getest.

  47. Reisadvies Estland aangepast; code oranje en 14 dagen in thuisquarantaine

    Per maandag 10 augustus is in Estland voor reizigers die uit Nederland arriveren een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen van kracht. Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland is gestegen boven de door de overheid van Estland vastgestelde gewenste besmettingsgraad, geldt voor reizigers uit Nederland bij aankomst in Estland verplichte thuisquarantaine van 14 dagen. 

    De kleurcode van het reisadvies voor Estland zal daarom per maandag 10 augustus aangepast worden van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Toeristische reizen worden dan afgeraden. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  48. 'Ouders wachten nog steeds op vergoeding kinderopvang'

    Ouders van circa 3500 kinderen hopen tot nog toe vergeefs op compensatie voor het geld dat ze voor de kinderopvang hebben betaald, maar waarvan ze door de coronacrisis tijdelijk geen gebruik konden maken. Dat zegt de voorzitter van ouderbelangenorganisatie BOinK Gjalt Jellesma. Het gaat om mensen die geen toeslag krijgen. Lees hier verder. 

  49. Duitsland betaalt rekening Nederlandse coronapatiënten

    Duitsland dekt definitief de kosten voor coronapatiënten uit Nederland en andere EU-lidstaten die in Duitsland behandeld zijn, vertellen woordvoerders van de Duitse en Nederlandse ministeries van Volksgezondheid in gesprek met NU.nl.

    Tijdens de coronapandemie nam Duitsland maandenlang de zorg over van 58 covid-19-patiënten, omdat de intensivecareafdelingen in Nederland overvol dreigden te raken. Het gros van de Nederlandse patiënten (48) werd opgevangen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, dat aan Nederland grenst.

    Medio april gaf de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn al aan dat zijn land ook wilde opdraaien voor de zorgkosten. Duitsland ving ook Italiaanse, Franse, Spaanse en Belgische patiënten op, en vermoedde dat in totaal zo'n 20 miljoen euro aan zorg is verleend aan buitenlandse patiënten.

    Een formeel aanbod voor de kostendekking bleef echter maandenlang uit, maar is recentelijk naar de EU-lidstaten verstuurd. Er moest voor september gereageerd worden, maar Nederland heeft dat aanbod al officieel geaccepteerd. Het is nog niet duidelijk of andere landen al gereageerd hebben.

  50. Nieuw blog

    Welkom in ons nieuwe blog. Lees hier de updates van gisteren terug.