Direct naar artikelinhoud

Lees terug: liveblog van woensdag 8 juli

Hier volgen we het belangrijkste nieuws over het coronavirus.
♦ In dit artikel houden we cijfers over het coronavirus bij.
♦ Download onze app en ontvang een bericht bij de belangrijkste updates.

Markeringen op het Museumplein wijzen bezoekers op 1,5 meter afstand.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Live

  1. Nieuw liveblog

    Dit liveblog is afgesloten. Bekijk hier het nieuwe liveblog met het meest actuele nieuws over het coronavirus. 

  2. Aantal besmettingen de 12 miljoen voorbij

    Wereldwijd is het aantal coronabesmettingen de 12 miljoen gepasseerd, meldt de Johns Hopkins universiteit in Baltimore, die overheidstellingen van over de hele wereld in de gaten houdt. Tot nu toe zijn 548,799 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Het werkelijk aantal besmettingen en doden ligt waarschijnlijk significant hoger.

    In de VS zijn inmiddels 3 miljoen mensen besmet. In de afgelopen 24 uur alleen al kwamen er meer dan 60.000 besmettingen bij. In maar liefst 35 van de 50 staten stijgt het aantal gevallen momenteel. IC’s in 56 ziekenhuizen in de staat Florida kunnen geen patiënten meer accepteren. Ook in Californië en Texas worden records gebroken als het aankomt op ziekenhuisopnames.

    Mexico meldde een nieuwe besmettingsrecord: binnen een etmaal kwamen er bijna 7000 gevallen bij. In totaal zijn 275.003 Mexicanen besmet en overleden er 32.796.

  3. 'Honger lijdt mogelijk tot meer doden dan coronavirus'

    Door de gevolgen van het coronavirus kunnen naar schatting tegen het eind van dit jaar 12.000 mensen per dag sterven door honger. Dit aantal is potentieel hoger dan het aantal mensen dat overlijdt door het coronavirus zelf, zo waarschuwt Oxfam Novib in een rapport.

    Het wereldwijde, dagelijkse sterftecijfer als gevolg van het coronavirus bereikte zijn hoogste punt in april met iets meer dan 10.000 sterfgevallen per dag. Door de coronapandemie lopen naar schatting 121 miljoen mensen extra gevaar te sterven door voedselgebrek. Dit is volgens Oxfam Novib het effect van de wereldwijde sociale en economische gevolgen van de pandemie, zoals massale werkloosheid, verstoring van de voedselproductie, afname van voedselvoorraden en afnemende humanitaire hulp.

    De organisatie noemt onder meer Venezuela en Zuid-Soedan als risicogebieden, maar ook India en Brazilië.

  4. Sint Maarten verschuift weer toelatingsdatum voor toeristen uit de VS

     Sint-Maarten heeft de datum waarop het Amerikaanse toeristen wil toelaten opnieuw verplaatst. De nieuwe datum is volgens minister van Toerisme Ludmilla de Weever nu 1 augustus, maar de overheid volgt het aantal coronabesmettingen in Amerika en houdt de mogelijkheid open de datum aan te passen, aldus De Weever.

    Sint-Maarten zou eigenlijk per 1 juli Amerikaanse toeristen toelaten, maar dat werd uitgesteld vanwege de flinke stijging van coronabesmettingen in de Verenigde Staten. Eerder deze week noemde het toerismebureau op Sint-Maarten 15 juli als nieuwe datum.

    Vanwege de blijvende stijging van het aantal besmettingen in de VS is die datum nu gewijzigd. Sinds 1 juli ontvangt Sint-Maarten wel vluchten uit Europa en Canada.

  5. Buffett schenkt 2 miljard aan Gates Foundation

    De Amerikaanse multimiljardair en belegger Warren Buffett heeft 2,9 miljard dollar (2,55 miljard euro) geschonken aan vier liefdadigheidsorganisaties van zijn familie en de Bill & Melinda Gates Foundation. Tachtig procent van de gift gaat naar de stichting van het echtpaar Gates.

    Microsoft-oprichter Bill Gates maakte in april bekend dat zijn hele goededoelenfonds ingezet wordt voor het bestrijden van de coronapandemie. In dat fonds, de Bill & Melinda Gates Foundation, zat op dat moment ruim 40 miljard dollar (37 miljard euro). Dat geld wordt normaal gesproken verdeeld over de wereldwijde bestrijding van verschillende ziektes, zoals hiv, polio en malaria.

    Het is niet de grootste donatie van een van de rijkste mensen ter wereld. Vorig jaar doneerde de superbelegger 3,2 miljard euro. Het is het vijftiende jaar op rij dat Buffett een deel van zijn vermogen schenkt.

    Sinds 2006 schonk Buffett, die volgend maand 90 wordt, al 33 miljard euro aan goede doelen. Volgens het tijdschrift Forbes, bedraagt het vermogen van Buffett na deze gift nog altijd 63 miljard euro.

  6. 31 nieuwe besmettingen in Suriname

    In Suriname zijn er woensdag 31 mensen positief getest op het coronavirus. Het totale aantal besmettingen staat nu op 665. Hiervan zijn 434 patiënten genezen verklaard en zeventien zijn overleden, waarvan drie de afgelopen twee dagen. Het aantal actieve gevallen staat nu op 214, hiervan liggen er vijf op de intensive care. Er zijn 221 mensen in quarantaine.

    Sinds woensdag geeft het Covid-19 Managementteam ook het aantal LFTU-gevallen aan. Dit staat voor Lost to follow up / migrated. Het gaat om mensen die op de een of andere manier uit het zicht van de gezondheidsautoriteiten zijn verdwenen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ze na het afnemen van een test niet meer op het bekende adres aanwezig zijn.

    Ook mensen die naar het buitenland vertrekken zonder dat te melden aan de autoriteiten vallen onder deze categorie. Om het overzicht voor de samenleving nog inzichtelijker te maken, zal het Covid-19 Managementteam het aantal LFTU-gevallen vanaf woensdag ook in beeld brengen.

  7. 'Wetenschappers waarschuwen voor hersenschade door Covid-19'

    Britse wetenschappers waarschuwden woensdag voor hersenschade bij coronapatiënten, schrijft persbureau Reuters. Ze stellen na onderzoek dat Covid-19 kan leiden tot ernstige neurologische complicaties, zoals ontstekingen, psychoses en delirium

    Het onderzoek werd woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Brain. In de studie werden 43 Britse coronapatiënten met neurologische complicaties onderzocht. De aandoening bleek in meerdere gevallen het eerste symptoom van Covid-19 te zijn, wat aanduidt dat de hersenschade ook op kan treden bij patiënten met milde symptomen. 

    De onderzoekers waarschuwen voor de langetermijnschade die Covid-19 kan aanrichten en voor de potentieel grote schaal waarop herstelde patiënten cognitieve defecten aan de ziekte kunnen overhouden. 

    Meer onderzoek is nodig om vast te stellen hoe gebruikelijk neurologische complicaties zijn voor coronapatiënten. 

  8. Rusland keurt nieuw coronamedicijn goed

    Rusland heeft een nieuw antiviraal geneesmiddel goedgekeurd voor de behandeling van coronapatiënten. Dat maakte producent R-Pharm bekend.

    Onderzoek bij minder ernstige gevallen zou hebben aangetoond dat het medicijn zeer effectief de vermeerdering van het coronavirus afremt. Coronavir is een van de eerste medicijnen in Rusland en in de wereld dat niet de complicaties van het virus aanpakt, maar het virus zelf bestrijdt, aldus de verklaring van het bedrijf. Binnen vijf dagen zou het virus bij 77,5 procent van de patiënten zijn uitgeschakeld.

    Coronavir stopt de infectie veel sneller door de 'effectieve belemmering van de virusreplicatie', stelt de medisch directeur van R-Pharm. Het testen begon eind mei. Inmiddels hebben meer dan 110 poliklinische patiënten de behandeling gekregen.

    Coronavir is het derde geregistreerde medicijn in Rusland tegen het nieuwe coronavirus. Het eerste, Avifavir, wordt sinds 11 juni aan patiënten gegeven. Rusland telde inmiddels ruim 700.000 besmettingen. Ruim 10.000 mensen bezweken aan de infectie.

  9. Curaçao geeft mondkapjes aan chauffeurs

    De Curaçaose overheid geeft deze week mondkapjes aan chauffeurs van taxi's en bussen. Eerder deze maand heeft het eiland haar grenzen weer geopend voor toeristen en daarmee is er volgens de overheid in de samenleving een groeiende bezorgdheid over nieuwe coronabesmettingen ontstaan.

    Chauffeurs voelen zich soms onveilig en hebben zelf om de mondkapjes gevraagd. Op Curaçao zijn in totaal 25 besmettingen geregistreerd. De laatste negen besmettingen waren allemaal bij passagiers die uit het buitenland kwamen en in verplichte quarantaine zaten.

  10. VS ziet vooruitgang in overleg met Europa over opening grenzen

    De Verenigde Staten zien vooruitgang in het overleg met de Europese Unie over de heropening van de grenzen. Door de coronacrisis is Europa op slot voor de meeste Amerikanen, en omgekeerd de VS voor de meeste Europeanen.

    Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zijn de partijen verder gekomen. "We hebben echte vooruitgang geboekt, technische vooruitgang," aldus Pompeo, zonder daarover details te geven. Hij zei dat het de bedoeling is een '​​veilig systeem' op te zetten voor het reizen.

    Onlangs besloot de EU de Europese grenzen weer open te gooien voor een reeks landen. Maar de Verenigde Staten zaten er niet bij. Volgens de EU is het risico nog te groot. De Amerikaanse regering in Washington nam nog geen stappen om voor bepaalde landen reizen weer toe te staan.

    Mike Pompeo.Beeld Hollandse Hoogte / AFP
  11. Minder dan honderd coronapatiënten in ziekenhuizen

    Het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis wordt behandeld, is gedaald van 103 naar 94. Het is de tweede keer dat het aantal onder de honderd komt. Ook afgelopen zaterdag lagen 94 mensen met het coronavirus in ziekenhuizen. Dit is het laagste aantal in maanden. Het gemiddelde ziekenhuis behandelt nu minder dan twee coronapatiënten.

    Twintig coronapatiënten liggen op de intensive care. Dat zijn er vier minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalde van 79 naar 74, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    Het aantal mensen dat met een andere aandoening op een intensivecareafdeling ligt, steeg juist. Het zijn er nu 576. Dat is een toename van 39 ten opzichte van dinsdag. In totaal behandelen de ic's 596 mensen. Dit aantal schommelt al ruim een maand rond de 600. Onder normale omstandigheden zouden intensivisten nu ongeveer 900 mensen hebben behandeld, maar de reguliere zorg komt moeizaam op gang.

  12. Weer recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Verenigde Staten

     In de Verenigde Staten is een recordaantal nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Het afgelopen etmaal ging het om ongeveer 60.000 gevallen, blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het vorige record van 54.000 infecties was bijna een week geleden geregistreerd.

    Het aantal nieuwe besmettingen steeg vanaf midden juni dramatisch na versoepelingen van coronamaatregelen. Vooral de staten Florida, Texas, Georgia, Arizona en Californië worden zwaar getroffen. In het begin van de uitbraak was vooral de oostkust met de staat New York het brandpunt.

  13. Besmette president Brazilië blokkeert coronahulp voor indianen

    De met corona besmette Braziliaanse president Bolsonaro heeft een streep gezet door speciale coronahulp voor indianen en zwarte Brazilianen. Het was zijn eerste officiële handeling na het bekend worden van zijn infectie.

    Bolsonaro blokkeerde een wet die de oorspronkelijke inwoners en Brazilianen van Afrikaanse oorsprong toegang tot drinkwater, desinfectiemiddelen en medische verzorging had gegarandeerd. Het gaat om twee achtergestelde bevolkingsgroepen waarvan een groot deel in armoede leeft.

    Jair Bolsonaro doet een mondkapje op alvorens hij journalisten te woord staat, voor het interview waarin hij bekendmaakte besmet te zijn met het coronavirus.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

    Waarnemers constateren dat de coronadiagnose bij Bolsonaro niet tot een koerswisseling heeft geleid. De president deed altijd heel laconiek over de coronapandemie, hoewel zijn land het zwaarst is getroffen op de Verenigde Staten na. Ruim 1,6 miljoen mensen zijn besmet, ruim 66.000 stierven.

    "Het leven gaat verder," vindt de president, die het coronavirus vergelijkt met een lichte griep en zich verzet tegen uitgaansverboden en andere beperkende maatregelen.

  14. Britse regering trekt 30 miljard pond uit voor economie en banen

    De Britse regering komt met steunmaatregelen ter waarde van 30 miljard pond, omgerekend 33,3 miljard euro, om de werkgelegenheid op peil te houden in het Verenigd Koninkrijk. Werkgevers kunnen onder andere rekenen op een bonus per werknemer die na tijdelijke werkloosheid weer bij hen aan de slag gaat. Ook verlaagt Londen de btw voor de toerismesector en hotels, kondigde minister van Financiën Rishi Sunak aan.

    Sunak deed voor het Britse parlement de plannen uit de doeken voor economisch herstel na de coronacrisis. In april kromp de Britse economie met een vijfde. Voor de regering is het creëren en behouden van werkgelegenheid nu het belangrijkste doel, verklaarde Sunak.

  15. Pathé moet reorganiseren door corona, ontslagen niet uitgesloten

    Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, gaat de komenden maanden een reorganisatie doorvoeren. Het bedrijf ziet zich hiertoe genoodzaakt door de coronacrisis en doordat de bioscoopzalen nog lange tijd niet volledig kunnen worden benut. Er gaan geen bioscopen dicht, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

    Dat heeft Pathé woensdag laten weten. De bioscoopketen kan niet zeggen hoeveel banen verloren zullen gaan, maar de verwachting is dat er op lange termijn 'substantieel minder werk is voor enkele tientallen mensen'. In eerste instantie hoopt Pathé dit op te lossen door een vacaturestop.

  16. Catalonië voert mondmaskerplicht in

    Catalonië voert met ingang van donderdag een algemene maskerplicht in uit vrees voor een nieuwe verspreiding van het coronavirus. Regiopremier Quim Torra heeft dit aangekondigd volgens Spaanse media.

    Het masker moet ook worden gedragen als er voldoende ruimte is om afstand van elkaar te houden. Mensen moeten volgens de premier binnen en buiten een mondmasker dragen tot er een vaccin is gevonden tegen het gevreesde virus.

    Afgelopen weekend plaatse Catalonië een streek ten westen van Barcelona met onder meer de stad Lérida in quarantaine. Dat was na een plotseling sterke stijging van het aantal besmettingen. De quarantaine van de regio Segria is de eerste die weer is ingevoerd sinds Spanje met de afbouw van coronamaatregelen is begonnen.

    Beeld Hollandse Hoogte/EPA
  17. Gemiddeld aantal besmettingen in België stagneert

    Het gemiddeld aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus in België daalt niet langer. In de laatste meetperiode van zeven dagen werden gemiddeld 85,1 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd, melden de Belgische gezondheidsautoriteiten. Dat is een heel lichte stijging in vergelijking met de week daarvoor (84,9). Volgens viroloog Steven Van Gucht is een kantelpunt bereikt en moet de komende dagen blijken hoe de trend zich verder ontwikkelt.

    Het totaal aantal bevestigde besmettingen in België staat nu op 62.123. De meeste gevallen (56 procent) worden in Vlaanderen geconstateerd, tegen 32 procent in Wallonië en 10 procent in Brussel.

    Gemiddeld zijn er nog 3,9 sterfgevallen per dag. Op 7 juli lagen er 178 mensen in het ziekenhuis waarvan 32 op de intensivecareafdelingen.

  18. Al meer dan duizend bloemen varen mee op Hart van Troost

    Nabestaanden kunnen dierbaren die ze in deze coronatijd hebben verloren, eren op een boot met bloemen die sinds zaterdag door de grachten vaart. Inmiddels liggen er al meer dan duizend bloemen met persoonlijke boodschappen op het zogenoemde Hart van Troost.

    "Het is voor velen een hele nare periode geweest," zegt burgemeester Femke Halsema. "Het is bijna niet voor te stellen hoe moeilijk het is om een dierbare te verliezen en geen goed afscheid te kunnen nemen. Voor alle overledenen en hun nabestaanden laten we het Hart van Troost rondvaren."

    's Avonds verlichten honderden ledlampjes het hart, dat tot en met zaterdag dagelijks van 16.00 uur tot middernacht door de hoofdstad vaart. Op zondag is het Hart van Troost te vinden in buurgemeenten Diemen en Weesp. De boot is live online te volgen via de website www.hartvantroost.nl. Daar kunnen nabestaanden ook tot en met vrijdag gratis een bloem aanvragen en zijn de boodschappen terug te lezen.

    Beeld EPA
  19. Aantal besmettingen Rusland passeert de 700.000

    Het totale aantal mensen waarbij in Rusland een besmetting met het nieuwe coronavirus is vastgesteld, is woensdag de 700.000 gepasseerd. Het land meldde 6562 nieuwe gevallen in de laatste 24 uur.

    In totaal staat het aantal besmettingen met het longvirus in Rusland op 700.792. In het land zijn in totaal 10.667 mensen aan de gevolgen van Covid-19 overleden en 173 sterfgevallen werden in het afgelopen etmaal gemeld.

    Critici hebben twijfels geuit over het relatief lage officiële sterftecijfer in Rusland en de autoriteiten ervan beschuldigd de omvang van de crisis te bagatelliseren.

    Qua aantal besmettingen is Rusland een van de zwaarst getroffen landen ter wereld. Alleen de Verenigde Staten, Brazilië en India hebben meer besmettingsgevallen geregistreerd dan Rusland.

  20. Nieuwe Franse premier sluit terugkeer nationale lockdown uit

    De nieuwe Franse premier Jean Castex sluit uit dat het land weer op nationaal niveau in een lockdown gaat. Als er wegens de verspreiding van het nieuwe coronavirus weer tot een lockdown wordt overgegaan, zal dat plaatselijk zijn en gericht op de plek van de nieuwe uitbraak. Castex beantwoordde vragen op de nieuwszender BFMTV over een mogelijke tweede golf van het longvirus.

    Zondag gaat Castex naar Frans Guyana, waar het virus zich nog steeds behoorlijk verspreidt. In het dunbevolkte stuk Frans grondgebied, dat naast Suriname ligt, zijn inmiddels meer dan 5000 gevallen van het virus vastgesteld. Ruim twintig patiënten zijn er overleden.

    De nieuwe Franse premier Jean Castex.Beeld REUTERS
  21. Serviërs mogen niet meer naar Nederland reizen

    Serviërs en Montenegrijnen mogen de komende tijd opnieuw niet naar Nederland reizen. Omdat het coronavirus in de Balkanlanden weer om zich heen grijpt, stelt Nederland voor de tweede keer een inreisverbod in, meldt justitieminister Ferd Grapperhaus.

    Sinds de coronapandemie in maart uit de hand liep, werden inwoners van Servië, Montenegro en veel andere landen niet in de Europese Unie toegelaten. Maar het inreisverbod was voor een flink aantal landen, Servië inbegrepen, een week geleden juist opgeheven.

    Nederland komt daarvan terug nu het in Servië toch weer mis lijkt te gaan,"om de volksgezondheid in Nederland te beschermen," schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. EU-lidstaten kunnen zelf inreisverboden opleggen, ook als andere landen daartoe niet overgaan.

    Andersom geldt, wie niet per se naar Servië of Montenegro moet, kan daar beter niet naar toe gaan, raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan. De twee landen hebben vooralsnog een oranje reisadvies dat luidt 'alleen noodzakelijke reizen'. 

  22. Waarschuwingsapp gaat CoronaMelder heten

    De coronawaarschuwingsapp waaraan het kabinet werkt, krijgt de naam CoronaMelder. Dat meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Of Nederland de app inderdaad gaat gebruiken, beslist het kabinet volgende week.

    De naam van de app, die een seintje kan geven als je dicht bij iemand bent geweest die het virus onder de leden heeft, zong al rond. Het Rijk bleek bijvoorbeeld al een website te hebben vastgelegd met deze naam.

    De app wordt op het moment getest door enkele honderden inwoners van Twente. Uit die proef moet blijken of de telefoonsoftware gemakkelijk is te installeren en de bewoordingen geen misverstanden oproepen. Onderzoekers kijken ook hoe proefpersonen reageren als ze te horen krijgen dat ze zijn besmet of dat ze gevaarlijk dicht in de buurt van een drager van het virus zijn geweest.

    De app moet de GGD'en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.

  23. Sint-Maarten vindt Nederlandse voorwaarden voor coronalening onacceptabel

    De voorwaarden die Nederland verbindt aan een nieuwe coronalening, zijn voor de regering van Sint-Maarten onacceptabel. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Eerder hebben de regeringen van Curaçao en Aruba felle kritiek geuit op het pakket aan voorwaarden dat Nederland maandag naar de eilanden heeft gestuurd, met het verzoek dat voor komende vrijdag goed te keuren.

    De regering van Sint-Maarten zegt dat Nederland onredelijke eisen wil doordrukken nu het land in crisis is als gevolg van de Covid-19-pandemie. Nederland wil onder meer wetgeving voor financieel toezicht invoeren. Sint-Maarten zegt dat zoiets niet binnen vier dagen kan worden doorgevoerd en heeft er ook kritiek op dat de voorwaarden volgens Nederland geheim moeten blijven en niet met het eigen parlement kunnen worden besproken.

    Vrijdag bespreekt de Rijksministerraad de nieuwe coronaleningen. De eilanden kregen eerder al twee van dergelijke leningen. Nederland wil voor de nieuwe leningen een entiteit met drie door Den Haag aangestelde personen, in het leven roepen om vanuit Nederland de komende zeven jaar beslissingen over het financiële beleid op de eilanden te kunnen nemen. Alle Caribische landen zijn tegen dat voorstel omdat ze daarmee een deel van hun autonomie zouden opgeven.

  24. Wel of niet inenten? Veel mensen twijfelen over coronavaccin

    Lang niet alle Nederlanders zouden zich zonder meer laten inenten met een vaccin tegen corona. Twijfelaars hebben hun bedenkingen bij het hoge tempo waarin een vaccin nu wordt ontwikkeld of ze zijn bang dat het virus muteert.

    Lees artikel verder.

    Beeld ANP
  25. Verkoop scooters en brommers gestegen door coronacrisis

    De verkoop van nieuwe scooters en brommers is in het eerste halfjaar van dit jaar flink gestegen omdat mensen vanwege de coronacrisis vaker kiezen voor eigen vervoer. In de eerste zes maanden van 2020 werden 23,7 procent meer snor- en bromfietsen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, melden RAI Vereniging, BOVAG en dataleverancier RDC .

    In het eerste halfjaar werden in totaal 36.346 nieuwe scooters en brommers verkocht. In totaal rijden er nu bijna 1,3 miljoen rond in Nederland.

  26. WHO erkent risico van besmetting via aerosolen

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent dat het coronavirus zich niet alleen verspreidt via grotere druppels, maar ook via kleine druppels, de zogenaamde aerosolen. Dat meldt The Guardian. In een zondag gelekte open brief aan de WHO meldden 239 wetenschappers uit 32 landen deze informatie en drongen er bij de WHO op aan haar richtlijnen bij te werken. Een dag later zei een hoge WHO-functionaris dat er 'bewijsmateriaal' opdook, maar dat het niet definitief was.

    Benedetta Allegranzi, de technische leiding van de WHO voor infectiepreventie en -bestrijding, zei dinsdag op een persconferentie in Genève: “De mogelijkheid van luchttransmissie in openbare instellingen - vooral in zeer specifieke omstandigheden zoals drukke, gesloten, slecht geventileerde instellingen, kunnen niet worden uitgesloten. Het bewijs moet echter worden verzameld en geïnterpreteerd, en we blijven dit ondersteunen.”

    De erkenning van de Wereldgezondheidsorganisatie kwam nadat de Verenigde Staten dinsdag officieel aankondigden uit de WHO te stappen. President Trump verwijt de organisatie te laat te hebben gereageerd op de corona-uitbraak. Ook zou de organisatie volgens Trump te dicht bij de regering van China staan.  

  27. Serious Request dit jaar in teken van corona

    De jaarlijkse 3FM-actie Serious Request staat dit jaar in het teken van de gevolgen van de coronapandemie. De zender organiseert in december, in de week voor kerstmis, voor de derde maal een Lifeline-editie, de vorm die de actie gekregen heeft nadat afscheid was genomen van het Glazen Huis. Na 17 jaar en 18 edities wordt het de laatste keer dat 3FM voor Serious Request samenwerkt met het Rode Kruis.

    Het is nog niet duidelijk wat voor vorm de Serious Request-week gaat krijgen, laat een woordvoerder van NPO weten. Dat zal afhankelijk zijn van de coronamaatregelen die op dat moment in Nederland gelden. Tijdens de vorige twee edities gingen dj's van 3FM wandelen om met luisteraars geld in te zamelen voor het goede doel.

    Duidelijk is wel dat de samenwerking met het Rode Kruis gaat eindigen. "3FM heeft de afgelopen tijd in het teken gestaan van meerdere grote veranderingen," meldt zendermanager Sharid Alles. "We voelen de behoefte om verder te kijken dan een doel of thema dat gebonden is aan noodhulp zoals het Rode Kruis deze biedt, vandaar het besluit om deze editie een laatste keer samen te werken met het Rode Kruis. Een moeilijke beslissing, gezien de goede samenwerking en de hoge wederzijdse waardering."

  28. Biden zou weer toetreden tot WHO

    De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft laten weten dat hij de Amerikaanse terugtrekking uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 'op de eerste dag van zijn presidentschap' ongedaan zou maken. Dat meldt hij op Twitter. Als Biden in november wordt verkozen, zou dat betekenen dat de VS in januari 2021 weer toetreden tot de WHO.

    De VS kondigden dinsdag aan zich formeel terug te trekken. Het land draag zo'n 400 miljoen dollar per jaar bij.

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. Top-epidemioloog Israël neemt ontslag

    Siegal Sadetzki, de epidemioloog die in Israël verantwoordelijk was voor het beleid rondom de coronacrisis, is opgestapt. Volgens Sadetzki heeft de overheid haar waarschuwingen over de gevaren van het virus genegeerd en is het land te snel weer opengegaan. Ze plaatste dinsdag een negen pagina’s tellende ontslagbrief op Facebook, op dezelfde dag dat Israël in allerijl nieuwe maatregelen invoerde. Onder meer restaurants, sportscholen, zwembaden en trouwzalen moeten weer dicht.

    Sadetzki kijkt naar eigen zeggen al weken gefrustreerd toe hoe de ‘de zandloper van mogelijkheden leegloopt’. Aangezien haar ‘professionele mening niet meer wordt geaccepteerd’, kan ze niets meer voor Israël doen als het op het bedwingen van het aantal besmettingen aankomt.

    Het land worstelt op dit moment met een nieuwe besmettingsgolf. De afgelopen dagen kwamen er steeds tenminste 1.100 besmettingen per dag bij. Op dit moment zijn er volgens het Ministerie van Volksgezondheid 12,700 mensen met ernstige klachten als gevolg van het virus. Zeker 338 mensen zijn al overleden.

  30. Lees terug

    Elke dag starten we een nieuw liveblog. Lees hier het liveblog terug van dinsdag 7 juli