Direct naar artikelinhoud
Column

Moeten Jeff Bezos de miljarden worden misgund?

Moeten Jeff Bezos de miljarden worden misgund?

Miljardairs zijn het schuim der natie. ‘Ze zouden niet mogen bestaan’, verzuchtte Bernie Sanders, de man die tot twee keer toe met een links programma een vergeefse gooi deed naar het presidentschap. Maar het aantal miljardairs – crisis of geen crisis – neemt alleen maar toe.

Het grootste schorriemorrie zijn de nieuwgeldmiljardairs. Van iemand met de naam Rothschild, Rockefeller of Heineken is het te tolereren. Zij hebben het aan hun voorouders te danken. Maar degene die het zelf hebben verworven, kunnen dat alleen maar hebben gedaan door werknemers af te knijpen, de privacy van de gewone man te schenden, belastingen te ontwijken en concurrenten beentje te lichten.

Amazon-baas en grootaandeelhouder Jeff Bezos bezit nu 171 miljard dollar (150 miljard euro). In de geschiedenis is nog nooit een individu zo rijk geweest als Bezos, afgezien van despoten die hun rijk als privébezit zagen. Zijn vermogen is groter dan het bbp van een land als Hongarije of de waarde van alle in omloop zijnde bitcoins.

Bezos dankt dit aan zijn 57 miljoen aandelen in de door hem zelf opgerichte online-gigant Amazon. De koers daarvan kwam deze week boven de 3000 dollar per stuk. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het begin van de coronacrisis .

In 2001 – toen het nog maar een online boekhandel was – kon voor nog geen 5 dollar een aandeel Amazon worden gekocht en werd Bezos weggehoond. Inmiddels is hij behalve baas van Amazon eigenaar van tientallen speeltjes als de krant The Washington Post en ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Bezos heeft zijn rijkdom heel geleidelijk opgebouwd. Hij is geen financiële stuntman als Elon Musk. ‘Ik ben een schildpad, geen haas.’ Net als Musk heeft hij een eigen ruimtevaartonderneming, maar in plaats van Mars is zijn doel voorlopig de maan.

In het onlangs verschenen boek Bezonomics wordt zijn managementfilosofie beschreven – het zogenoemde vliegwielmodel. Daar is niets ingewikkelds aan. Bezos is niet voor grote veranderingen. Zijn bedrijf is een vliegwiel dat door dagelijkse innovatie aan de gang moet worden gehouden. Als het vliegwiel stokt - de consument stapt over naar andere aanbieders - is het bedrijf net zo irrelevant als een kolenmijn in een oliestaatje.

Amazon moet het grootst mogelijk aanbod bieden tegen de laagste prijs en de beste klantenservice. Dat gebeurt door het verzamelen van zoveel mogelijk data via kunstmatige intelligentie. Klanten lopen met hem weg, maar werknemers klagen. En de rest ziet de vernietigende slagkracht van Amazon met lede ogen aan.

Als het miljardairschap niet zou mogen, moet geen nieuw geld worden bestreden, maar moet ervoor worden gezorgd dat nieuw geld nooit oud geld wordt. Er moet een vermogens- en erfbelasting komen die ervoor zorgt dat iedereen op het moment van sterven berooid is.

Maar daar is zelfs links niet voor.