Deel dit artikel
-

Hands-on: Arlo Ultra en Arlo Pro 3

Het vergelijken en testen van bewakingscamera’s komt aardig overeen met het testen van smartphones. De keuze was in het begin nog beperkt en na verloop van tijd kwam de strijd om de unieke kenmerken, maar ondertussen biedt elke fabrikant hetzelfde pakket en blijven de belangrijkste pijlers voor vergelijken over: prijs, kwaliteit, compatibiliteit en betrouwbaarheid. Laat Arlo nou net op drie van deze vier goed scoren.

De Arlo Ultra is het vlaggenschipmodel bewakingscamera met 4K-cameraresolutie en reeds een jaartje op de markt. Onlangs is hieronder een 2K-versie aan toegevoegd in de vorm van de Arlo Pro 3. Om een idee te krijgen waar de grote verschillen liggen, zullen we deze per kenmerken aangeven, maar cameraresolutie is natuurlijk het overduidelijke verschil.

De Ultra heeft een 8-megapixel half-inch sensor met een maximale resolutie van 3840×2160 pixels en de Pro 3 een 4-megapixel derde-inch sensor met een maximale resolutie van 2560×1440. In de praktijk zou dit moeten betekenen dat als je achteraf inzoomt in de opnames (er zit geen zoomlens op, maar je maakt in feite een uitsnede in het beeld), meer resolutie en duidelijker beeld hebt. Wel zo handig als er iemand in beeld komt die ongewenst is en achteraf visueel herkenbaar moet zijn.

Eerlijk is eerlijk, de herkenningsalgoritmes van Arlo doen het prima, zo kunnen dieren, personen en voertuigen onderscheiden worden. Tevens kan worden bepaald of er een bekend persoon voor het systeem in beeld is of een onbekend persoon. Ik merkte echter geen verschil in nauwkeurigheid bij 4K of 2K. Sterker nog, visueel kon ik haast geen onderscheid zien. Bij het vergroten van het beeld was een gezicht in de verte iets minder ‘gekarteld’, maar ook onherkenbaar. De beeldkwaliteit is overigens afdoende, maar vergelijkbaar met de camera’s van Nest en Ring.

Geen wifi

In plaats van wifi, maakt Arlo gebruik van een eigen draadloos kastje, de smarthub. Dit is in de praktijk een stuk stabieler dan camera’s die naast 20 andere apparaten in je huis die vechten om voorrang in dataoverdracht op een variabel wifisysteem. De smarthub wordt per ethernet op je router verbonden en is op die manier verbonden met internet, zodat de camera’s via de bijhorende app van veraf zijn te benaderen en camerabeelden in de Arlo cloud kunnen worden opgeslagen. Valt internet uit, dan is er altijd nog een micro-sd kaartje in de hub te plaatsen waar lokaal de opnames kunnen worden opgeslagen.

Arlo Smart

Voor opslag in de Arlo cloud heeft Arlo meerdere opties. Bij een van de camera’s kost het 2,79 euro per maand met een opslag van 30 dagen en dit is uit te breiden in allerleid verschillende combinaties. Over het algemeen ben je goedkoper uit dan welke combinatie ook bij Nest en Ring, want Arlo alleen daarom al tot een interessantie optie maakt. Daarnaast werkt het systeem met Apple Homekit, Amazon Alexa en Google Assistant, daarin hoef je voor aanschaf dus geen keuze voor te maken.

Draadloos

Niet alleen de verbinding van de camera naar de hub is draadloos, de camera’s hebben ook geen stroomaansluiting nodig. Er wordt gebruik gemaakt van een herlaadbare accu die slechts om de paar maanden even hoeft worden bijgeladen. Voeg daaraan toe dat de camera’s waterdicht zijn, een goed bereik hebben, verschillende goed uitgewerkte montagemogelijkheden en je hebt niet alleen handig te plaatsen bewakingscamera’s, de functie is ook nog eens aan te passen. Het nieuwe vogelnestje in de tuin streamen, een babyfoon plaatsen, kattenluikcontrole of een alternatief voor skype calling, zijn maar een paar opties.


En ook nog

Allemaal pluspunten, maar slechts één functie vind ik bij dit soort camera’s echt wel een vereiste: geofencing. Oftewel een camera die pas meldingen gaat doorgeven op het moment dat je niet thuis bent en geen opnames maakt als je wel thuisbent, puur door plaatsbepaling in de app. Zo simpel, maar iets wat bij Ring nog steeds niet mogelijk is.

Wat minder

De minpuntjes zijn klein, maar wel aanwezig. De beeldkwaliteit is dus gemiddeld, wat voor de prijs wel wat beter had mogen zijn. De opnames zijn bij het terugkijken vaak wat te laat begonnen. Iets wat Ring juist heel goed aanpakt met pre-recording. Oftewel, er wordt continu beeld gebufferd, maar pas opgeslagen als er beweging is. Gevolg is een opname waarbij de eerste paar seconden nog even niets gebeurt en het begin van binnenkomst in een kamer of ruimte ook in de opname belandt. 

Verschil

Zou ik nog terugkomen op de verschillen tussen Ultra en Pro 3. Als gezegd zijn er eigenlijk geen verschillen bij de verschillende features, behalve de beeldkwaliteit (die te verwaarlozen is), de duurdere abonnementsvorm voor Arlo Smart en de aanschafprijs zelf. Een basispakket met vier camera’s met smarthub kost 1300 euro voor de Ultra en 1000 euro voor de Pro 3. De camera’s zelf zijn 379 euro voor de Ultra en 285 euro voor de Pro 3. Beiden pittig in prijs, maar was de ultra dat al dubbel en dwars waard, dan nog meer bij de Pro 3.

Deel dit bericht

1 Reactie

Johan Janse

Ik wil mijn Arlo Pro 3 ook op afstand via mijn telefoon kunnen bedienen. Dus zonder wifi.
Tot op heden lukt dat niet.
Is daar een handleiding voor?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond