Direct naar artikelinhoud
Quarantraining

Honkballer Kalian Sams: ‘Trainen op slaan en vangen gaat nu niet’

Kalian SamsBeeld FotoReuling

Corona houdt de sporthal, het zwembad, de wielerbaan en het hockeyveld voorlopig dicht. Niemand weet voor hoe lang. Hoe blijf je onder deze omstandigheden in conditie en hoe bereid je je voor op een belangrijk toernooi – als dat er al komt?

Honkballen kan – als je de boel in je huis heel wilt houden – niet binnen. Nederlands international Kalian Sams (33) van Amsterdam Pirates heeft daarom al weken niet met een knuppel tegen een honkbal kunnen slaan. En dat terwijl Sams, die in het verleden onder meer prof was in Amerika en Canada, de komende vier maanden veel wedstrijden had ­moeten spelen.

De agenda van de Nederlandse internationals van Amsterdam Pirates was volgepland. Naast de competitie stonden tussen nu en augustus de Champions Cup (de Champions League van het honkbal) in Ostrava, het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Taiwan, de Honkbalweek Haarlem en bij kwali­ficatie de ­Olympische Spelen in Tokio op het programma.

Toen de eerste coronamaatregelen werden afgekondigd, wilde Pirates doorgaan met de voorbereiding. De spelers zouden samenkomen op sportpark Ookmeer in Osdorp en meteen na de training vertrekken. Dat plan kon in de prullenbak toen het terrein door de gemeente Amsterdam op slot werd gedaan.

Sams traint sindsdien alleen. De verrevelder houdt in de buurt van zijn woning in Den Haag zijn conditie op peil en hij maakt thuis met oefeningen zijn schouders en armen sterker. Honkballen zit er niet in en contact met ploeggenoten is er weinig.

“Goed trainen op slaan en vangen gaat nu niet. Bovendien kun je in je eentje geen wedstrijdsituaties nabootsen,” aldus Sams. “Dit moet daarom niet te lang duren. Ik begin het honkbalveld en mijn team­genoten te missen.”

Het is de vraag of en wanneer de honkbalagenda wordt ingehaald. De Spelen zijn naar 2021 verzet en de Honkbalweek Haarlem zelfs naar ’22. De competitie zal zeker niet voor 22 juni beginnen. Nieuwe data voor de Champions Cup en het OKT zijn nog niet gevonden. De agenda voor 2021 is zonder die wedstrijden al aardig vol. “Gelukkig ga ik daar niet over,” aldus Sams. “Ik wacht het maar af.”