Direct naar artikelinhoud
Analyse

Philips wil van Senseo af, en dit is waarom

Philips-stofzuiger uit de oude doos.Beeld .

Onder de slogan ‘We moeten niet in het verleden blijven steken’ heeft Philips-topman Frans van Houten een nieuwe stap gezet in de transformatie van Philips tot medisch concern. Waarom wil hij van de afdeling huishoudelijke apparaten af?

De divisie huishoudelijke apparatuur – een van de laatste onderdelen van wat het “goeie ouwe Philips” wordt genoemd – is in de etalage gezet. Hieronder valt de productie van koffiezetapparaten (onder meer Senseo), strijkijzers, waterkokers, airfryers en stofzuigers. Binnen 18 maanden moet een koper worden gevonden, mogelijk een Chinees of Koreaans bedrijf, of de divisie wordt apart naar de beurs gebracht (zoals met de divisie licht is gebeurd).

Hiermee zet Van Houten een nieuwe stap in de ontmanteling van het enorme conglomeraat dat al begin jaren negentig door Jan Timmer (1990-1996) met zijn Operatie Centurion werd ingezet en door zijn opvolgers Cor Boonstra (1996-2001) en Gerard Kleisterlee (2001-2011) verder werd uitgevoerd. 

De huidige topman Frans van Houten heeft het vervolmaakt met het afstoten van de consumentenelektronica (audio en video), licht en nu huishoudelijke apparatuur. Alleen de divisie persoonlijke verzorging (tandenborstels en scheerapparaten) blijft nog even bij het concern. Van Houten vindt die van strategisch belang. 

Hij meent dat Philips als producent van hightech ziekenhuisapparatuur zoals MRI- en CT-scanners ook een band moet houden met consumenten. “Het gaat er ook om dat mensen thuis al in de badkamer vertrouwd raken met Philips-apparaten”, zo zei hij niet zo lang geleden op de techbeurs IFA in Berlijn. Maar misschien wordt daar in de toekomst ook anders over gedacht.

Voormalig Philips-topman Kleisterlee zette in 2004 bij de presentatie van de jaarcijfers nog een kopje Senseo-koffie voor zijn financiële expert Hommen. Ook de Senseo gaat in de verkoop.Beeld ANP

Scheerapparatenfabriek in Drachten

Huishoudelijke apparatuur past strategisch gezien nu al niet meer bij dit concern. Dat Philips de afdeling verkoopt is dan ook niet verrassend. In totaal bedraagt de omzet van de divisie 2,3 miljard euro. Wereldwijd werken er 6.000 mensen. De afdeling onderzoek en ontwikkeling zit bij de scheerapparatenfabriek in Drachten. 

Bonden eisten meteen al duidelijkheid wat daar gaat gebeuren, omdat zij niet van tevoren waren ingelicht. Van Houten zei te verwachten dat er veel belangstelling van kopers zal zijn. Dat er toch 18 maanden voor wordt uitgetrokken, heeft te maken met de ingewikkelde structuur. Er vallen bedrijven onder in bijna honderd landen, zodat het veel voorbereiding vergt. Net zoals eerder bij audio, video en lampen het geval is, zal de nieuwe eigenaar van de divisie huishoudelijke apparatuur het merk Philips voor zijn koffiezetmachines, airfryers en stofzuigers mogen behouden.

Het nieuws bij de publicatie van de jaarcijfers naar buiten brengen komt Van Houten niet slecht uit. Het overschaduwt de toch enigszins tegenvallende resultaten van het concern, die Philips deels wijt aan de handelsoorlog tussen China en de VS. Maar er was ook een tegenvaller bij de belangrijke divisie connected care (zorg op afstand), waar Van Houten het management vervangt. De omzet groeide vorig jaar met 4 procent tot 19,5 miljard euro, terwijl op een omzetstijging van 6 procent was gerekend. De winst nam met 76 miljoen euro (1,2 procent) toe tot 1,2 miljard.