Direct naar artikelinhoud
Festivalblog

Strafwerk maakt line-up bekend voor festival

Ook dit jaar worden er in en rond Amsterdam weer talloze festivals georganiseerd. In dit festivalblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws; van line-ups tot fotoverslagen. Tips? Mail naar nieuwsdienst@parool.nl.

DGTL.Beeld DGTL

Live

  1. SWF 2020 presenteert line-up

    Het festival SWF - voorheen Straf_Werk Festival - keert 15 augustus voor de tweede keer terug naar het Amsterdamse Havenpark. De organisatie maakt de line-up van de achtste editie dinsdag bekend.

    Strafwerk Festival in 2019.Beeld Tim Buiting

    Binnen het aanbod aan DJ's is er zoals gewoonlijk veel aandacht voor talent van eigen bodem. De bezoekers kunnen rekenen op de Nederlandse acts ANOTR, Chris Stussy b2b Prunk, Luuk van Dijk, TOMAN, Wouter S. en Nicky Elisabeth. Nieuw talent zoals Colyn, Iris Menza en Franky Rizardo zijn aan deze rij toegevoegd. 

    De organisatie meldt dat er aandacht is besteed aan diversiteit binnen de line-up. Zo is een voor SWF nieuwkomer Marcel Dettmann er voor de hardere sound, net als de vrouwelijke DJ's Mirella Kroes en Van Anh met een back to back-set. Ook zal er meer ruimte zijn voor house en disco.

    De line-up bestaat verder uit bekende namen zoals Kerri Chandler, Henrik Schwarz, Mella Dee, Mind Against en Patrick Topping.

    Als kers op de taart heeft de organisatie ook nog een 'special guest' geboekt. Wie dat is, wordt binnenkort bekendgemaakt. 

  2. Legendarische clubs Roxy en IT keren terug met festival op Thuishaven

    De twee legendarische clubs Roxy en IT keren eenmalig terug op festivalterrein Thuishaven in West. Op 19 september zullen oudgedienden die vroeger in de club muziek draaiden, weer hun opwachting maken. 

    IT-legendes als DJ Jean, Marcello en Stephan zullen te zien zijn, maar ook Roxy dj's als Joost van Bellen, Dimitri en Isis. Daarnaast zal houseconcept Summer of Love ook op een podium de muziek verzorgen.

    Joost van Bellen.Beeld ANP Kippa

    De clubs Roxy en IT waren vanaf eind jaren 80 kenmerkend voor de Nederlandse house-scene. Op de dag dat een van de oprichters van de Roxy, Peter Giele, begraven werd, brandde de club aan het Singel af. Er werd vuurwerk binnen afgestoken en kwamen er vonken in de afzuigkap van de airco. 

    De IT opende in 1989, twee jaar na de opening van de Roxy. De club stond jarenlang bekend al homodisco, met veel travestie en strippers. Maar ook hetero's wisten de club aan de rand van het Rembrandtplein goed te vinden. In 2002 sloot de club, om enkele maanden later toch een doorstart te maken en weer open te gaan. In 2004 sloot de club definitief. In het pand van de IT zit nu Club Air. 

    Op het festival wordt ook onder leiding van diva May Day herdacht dat oprichter en gezicht van de IT, Manfred Langer, 25 jaar geleden overleed. Kaarten zijn te koop via de Facebookpagina van het evenement. 

  3. LatinVillage viert zestiende editie met vertrouwde line-up

    Latin- en salsafestival LatinVillage keert op zaterdag 15 en zondag 16 augustus terug in Spaarnwoude. Het feest, dat ooit begon als 'SalsaLounge', trok vorig jaar meer dan 50.000 bezoekers. 

    LatinVillage.Beeld ©A Venue Events BV 2020

    Het publiek kan op 16 verschillende stages diverse acts bezoeken. In totaal zullen meer dan 120 nationale en internationale artiesten optreden. Zo zullen deze editie Broederliefde, Afro Bros Childsplay en D-Rashid op het festival te zien zijn. 

  4. Bungalup keert terug

    Na drie jaar afwezigheid keert Bungalup met drie dagen, avonden en nachten feest op vakantieparken Europarcs Zuiderzee en Walibi Village op de grens van Flevoland en Gelderland. De twee parken liggen op steenworp afstand van elkaar. 

    Bungalup vindt plaats van 13 tot en met 16 november. 

  5. Rond de 50 optredens op zevende editie van Red Light Jazz

    Dit jaar kunnen jazzliefhebbers op 29, 30 en 31 mei weer naar het Amsterdamse jazzfestival Red Light Jazz in de binnenstad.

    Het merendeel van de rond de vijftig optredens zijn in de stad gratis te bezoeken. De nadruk ligt tijdens de zevende editie van het festival op toetseninstrumenten.

    De organisatie heeft artiesten uit binnen- en buitenland geboekt. Zo komen de Italiaanse jazzpianist Dado Moroni, de Spaanse pianist Marco Mezquida en pianist Ramón Valle uit Cuba spelen. 

    Verder zullen onder meer Jasper van 't Hof, Julian Schneemann, Sven Hammond en The Preacher Men optreden.

    Pianist Ramón Valle uit Cuba.Beeld Red Light Jazz
  6. DGTL komt met informatiepunten voor bewoners op dag festival

    DGTL gaat aankomende editie op zaterdag 11 en zondag 12 april proberen de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken.

    Zo komen er in de Houthavens, bij de Silodam en op de NDSM-werf informatiepunten te staan waar bewoners met vragen en klachten terechtkunnen. Ook kunnen bewoners hier inzicht krijgen in de geluidsmetingen die gedaan worden.

    Daarnaast verplaatst het festival enkele podia naar binnen in de NDSM-loods en worden enkele tenten omringd met zeecontainers.

    Vorige editie kwamen er veel klachten binnen over geluidsoverlast van het festival. Uit onderzoek bleek later dat DGTL 'mogelijk' de geluidsnormen had overschreden en werden er raadsvragen gesteld. 

  7. Reinier Zonneveld lanceert eigen festival

    Een festival met op de line-up slechts één artiest: Reinier Zonneveld zelf. Na een aantal uitverkochte liveshows − onder andere in De Marktkantine − waarbij de dj marathonsessies draaide, is het nu tijd voor de volgende stap in zijn carrière: een festivaleditie.

    Op zaterdag 29 augustus organiseert hij Live NOW Festival op het Hembrugterrein aan de voet van Zaandam, waar hij 11 uur lang achter de draaitafels zal staan. De ticketverkoop start woensdag 26 februari om 18.00 uur.

    Reinier Zonneveld.Beeld Jos Kottmann
  8. Sean Paul treedt op tijdens Reggae Lake Festival

    Sean Paul treedt op tijdens het Reggae Lake Festival in het Gaasperpark

    Dit festival is op zaterdag 22 en zondag 23 augustus. Er zijn zes verschillende podia waarop de 'grootste internationale reggaesterren en dancehall sterren' optreden, alsmede live reggae bands. 

    Het merendeel van de line-up is nog niet bekend.

  9. Awakenings presenteert line-up nieuw festival

    Awakenings heeft de line-up voor een nieuw festival bij De Ven in Velsen-Zuid bekendgemaakt. Daarnaast maakte de festivalorganisator bekend met Drumcode Festival op de NDSM-werf te stoppen.

    De Zweedse dj, producer en labelbaas Adam Beyer.Beeld Daniella Midenge

    Ook het nieuwe festival zal op zaterdag 22 augustus in het teken staan van het muzieklabel Drumcode. Alleen artiesten die op dit label muziek hebben uitgebracht zullen daarom die dag optreden. Amelie Lens, Anna, Bart Skils, Enrico Sangiuliano en oprichter van het label, Adam Beyer, zullen te horen zijn.

    Het Zweedse muzieklabel Drumcode werd in 1996 opgericht. Inmiddels brachten honderden artiesten muziek uit op het technolabel

    Twee jaar geleden kreeg het label al in samenwerking met Awakenings een eigen festival op de NDSM-werf. Voor dit festival is door alle ontwikkelingen in het voormalige havengebied echter geen plaats meer. Drumcode Festival in zijn huidige vorm voortzetten op de nieuwe locatie lukt ook niet, dus is dit jaar op de nieuwe locatie voor één podium gekozen waar vijf artiesten te horen zullen zijn. Wel zal de organisatie blijven zoeken naar een geschikt terrein om Drumcode Festival in de toekomst te kunnen organiseren.

  10. Lowlands in een mum van tijd uitverkocht

    Wie nog geen kaartjes heeft voor Lowlands, heeft pech. Het festival is al helemaal uitverkocht. De kaartverkoop begon zaterdag om 11.00 uur en iets voor 16.00 uur waren alle 60.000 kaarten de deur uit.

    Dinsdag kondigde Lowlands de eerste 55 namen van de line-up van de komende editie aan. Onder andere The Chemical Brothers, Foals, Lewis Capaldi, Liam Gallagher, London Grammar en Michael Kiwanuka treden op tijdens de 28e editie van het festival.

    Hardrockband Hollywood Vampires komt ook, daarin zitten onder meer Alice Cooper en Johnny Depp.

    Lowlands vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 23 augustus in Biddinghuizen. In totaal treden zo’n 250 acts op.

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. Armin van Buuren, Carl Cox en Chucky naar Mysteryland

    Armin van Buuren is deze zomer de afsluiter op Mysteryland. Het dancefestijn op het voormalig Floriadeterrein in de Haarlemmermeer wordt op 28, 29 en 30 augustus gehouden. De Leidse dj was er voor het laatst te bewonderen in 2017. 

    Armin van Buuren.Beeld EPA

    Ook toen sloot hij af, voor het eerst in zijn loopbaan. "Mysteryland is een festival dat ik zelf ook als fan zou willen bezoeken," stelde Van Buuren toen. Op Mysteryland zijn 300 artiesten actief, verdeeld over zeventien stages.

    Organisator ID&T verwelkomt namen als Carl Cox, DJ Snake, Lil’ Kleine, Brennan Heart en Sam Feldt. Op zaterdag staat Timmy Trumpet op main stage en sluit DJ Snake, met meer dan vijf miljard streams op zijn naam, af. Op de Q-Dance-stage van het festival, traditiegetrouw de ruimte voor hardstyle-liefhebbers, zijn Sefa, Psycho, Funk, D-Block & S-te-Fan te verwachten.

    Sunnery James & Ryan Marciano hebben onder andere hun muzikale vrienden Malaa, Sam Feldt, Nora en Pure uitgenodigd voor hun Sexy by Nature-feest op één van de eilanden op het terrein. De grootste tent heet de Big Top, bestemd voor Vunzige Deuntjes met onder anderen Lil’ Kleine en Chucky. De tranceliefhebbers kunnen op zaterdag genieten van Aly & Fila’s, Gareth Emery’s, Ben Nicky. De zondag kent naast afsluiter Armin van Buuren een mystery act, waarvan de naam geheim blijft tot de dag zelklf.

    Op ‘main’ staan La Fuente en vrienden en debutanten Nghtmr, Jauz, Boombox Cartel. Good old Carl Cox sluit zich in 2020 aan bij de Mysteryland-familie met zijn nieuwe en geavanceerde concept Awesome Soundwave. De Brit draait zelf, maar geeft verder ruimte aan Fjaak, Octave One, Recondite, Onyvaa (die allen live te zien zijn) en meer labelleden. Ook op zondag neemt Vunzige Deuntjes haar intrek in de Big Top met Ronnie Flex & Deuxperience, Bizzey, Afro Bros en Tabitha.

  12. Opposites en Johnny Depp naar Lowlands

    Het duurt nog even, om precies te zijn tot 21 augustus, maar toch heeft Lowlands al de eerste 55 namen bekendgemaakt die zullen optreden op het 3-daagse festival.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Johnny Depp, naast acteur ook gitarist van de band Hollywood Vampires, staat deze zomer op het festival. Daar zijn ook onder andere The Chemical Brothers, Liam Gallagher en The Opposites te zien.

    Hollywood Vampires is deze zomer in Europa aan het toeren. In die band zitten naast Depp ook Alice Cooper en Aerosmith-gitarist Joe Perry.

    Voor de Nederlandse rapgroep The Opposites betekent Lowlands een comeback: Twan van Steenhoven en Willem de Bruin traden de afgelopen vijf jaar niet meer samen op, op twee kleine optredens op Appelsap Festival en Lowlands vorig jaar na.

    Ook Foals, Lewis Capaldi, London Grammar en Michael Kiwanuka treden op tijdens de 28e editie van het festival. En Stormzy, Bring Me The Horizon, Eefje de Visser, Tom Walker en Typhoon zijn van de partij.

    Het driedaagse Lowlands vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 23 augustus in Biddinghuizen. In totaal treden zo’n 250 acts op. Niet alleen muziek, maar ook theater, komedie en literatuur staan centraal. Aanstaande zaterdag gaat de kaartverkoop van start.

  13. Lente Kabinet maakt line-up bekend

    Festival Lente Kabinet, dat op 30 en 31 mei in Het Twiske plaatsvindt, heeft zijn line-up gepresenteerd. Het festival staat bekend om de vele soorten elektronische muziek die er gespeeld worden. 

    Lente Kabinet.Beeld Tim Buiting

    Grote bekende in de line-up is Fatima Yamaha. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als Bas Bron, de producer en beatmaker van De Jeugd van Tegenwoordig. Als Fatima Yamaha scoorde hij diverse hits. Andere headliner is Carista. De Utrechtse brak twee jaar geleden door en is bijna niet meer weg te denken op Nederlandse festivals. 

    Grote buitenlandse namen op de line-up zijn de Engelse Ben Ufo en Palms Trax. Laatstgenoemde sloot vorig jaar de mainstage van Dekmantel Festival af, de grote broer van Lente Kabinet. Ook komt James Murphy draaien, hij brak door als voorman van LCD Soundsystem.

    De kaartverkoop voor Lente Kabinet is al van start gegaan.

  14. Loveland presenteert vertrouwde line-up

    Op Loveland Festival, dat zijn 25-jarig bestaan viert, zullen in het weekend van 8 en 9 augustus veel vertrouwde namen te zien zijn. Het festival maakte zojuist zijn line-up bekend.

    Beeld Loveland

    Headliners zijn Solomun, Tale of Us, Dixon en de levende legende uit Detroit: Jeff Mills. Daarnaast komt de Zweedse alleskunner Eric Prydz. Hij zegde twee jaar geleden op het laatste moment af door ziekte.

    Ook de Nederlandse houseveteranen Michel de Hey, Benny Rodrigues, Dimitri, Olivier Weiter en Secret Cinema zullen te zien zijn. Laatstgenoemde vergaarde bekendheid onder een andere alias: Grooveyard. Met de hit Mary Go Wild veroverde hij de hele wereld.

    Andere bekende namen zijn Chris Liebing, Jamie Jones, Pan-Pot en Richie Hawtin. De kaartverkoop voor Loveland Festival is al begonnen.

  15. Welcome to the Future maakt line-up bekend

    Het festival Welcome to the Future, dat ooit als feest begon in Paradiso en waar grote namen als Underwold en Paul Kalkbrenner te zien waren, heeft zijn line-up bekendgemaakt. De 14de editie, die weer in Het Twiske zal plaatsvinden, heeft grote namen uit de house- en technoscene uit binnen- en buitenland weten te strikken.

    Welcome to the Future in 2019.Beeld ID&T

    De muziek op de mainstage zal op 25 juli volledig door Nederlandse artiesten verzorgd worden. Amsterdammer Joris Voorn, Benny Rodrigues, Prunk en Chris Stussy zullen hier te horen zijn.

    Grote buitenlandse namen die op het festival draaien zijn DJ Rush, Anna, Kobosil, Kink! en Derrick May. Maar ook lokale talenten als Anotr, Toman, Ki/ki en Joran van Pol krijgen de kans om zich te presenteren aan het grote publiek.

    De kaartverkoop voor Welcome to the Future is al begonnen.

  16. Al meerdere line-ups bekendgemaakt

    Verschillende festivals hebben de afgelopen weken hun programmering al bekendgemaakt. Denk aan het toonaangevende Dekmantel, dat onder andere het populaire Berlijnse collectief Herrensauna naar het Amsterdamse Bos haalt, en de 20ste jubileumeditie van Awakenings. Het technofestival in Spaarnwoude is inmiddels zelfs al uitverkocht.

    Dinsdag maakte ook Pleinvrees, dat vorig jaar niet doorging door een storm, de line-up bekend. Heel verrassend is die niet: er zijn weer veel bekende namen te vinden op de programmering. Op de NDSM-werf zullen dit jaar onder meer Fritz Kalkbrenner, Kölsch en Andhim achter de draaitafels kruipen.