Direct naar artikelinhoud

Philips doet divisie huishoudelijke apparatuur van de hand

Philips gaat zijn allerlaatste kroonjuweel, de divisie die huishoudelijke apparatuur maakt, van de hand doen. Mixers, airfryers, stofzuigers, strijkbouten en koffiezetters passen niet meer bij de medische koers die topman Frans van Houten vaart.

Philips gaat stoppen met het zelf maken van huishoudelijke apparatuur zoals airfryers en stofzuigers.Beeld RV

Met een radicale koerswijziging, weg van activiteiten met geringe opbrengst en Aziatische concurrentie, heeft Van Houten Philips de afgelopen negen jaar richting de lucratieve nichemarkt van professionele medische apparatuur voor ziekenhuizen en zorginstellingen gestuurd.

Vrijwel alle activiteiten die Philips van oudsher tot elektronicaconcern maakten, moesten eraan geloven. De lichtdivisie ging - inmiddels als Signify - naar de beurs, de tv-tak werd verkocht aan het Taiwanese TP Vision dat zich uiteindelijk ook ontfermde over de audio-activiteiten nadat deze bij het Amerikaanse Gibson Brands in de verdrukking waren gekomen.

Maar Van Houten hield tot nu bij hoog en bij laag vol dat Philips DAP (Domestic Appliances) goed bij de medische koers paste die het moederbedrijf had ingezet. In de keuken gaf het bedrijf hoog op van apparatuur waarmee gezonder koken mogelijk moest worden, zoals de airfryer. En in de huiskamer moesten - met name in Azië - airco’s en luchtreinigers voor schonere lucht zorgen.

Maar nu gaat DAP, het afgelopen jaar goed voor een omzet van 2,3 miljard euro, toch van de hand. Dat gebeurt op dezelfde manier als eerder bij alle andere activiteiten. DAP wordt eerst verzelfstandigd binnen het concern, waarna Philips de komende anderhalf jaar zal onderzoeken wat de beste oplossing is: verzelfstandiging, overname of verkoop. Daarbij zal de tak - net als eerder bij de tv’s en audio-apparatuur - het Philipsmerk in licentie kunnen blijven voeren.

Sensoren

Philips laat zich daarbij nog niet uit over de mogelijke personele gevolgen. DAP, dat vanuit Amsterdam wordt geleid, produceert onder meer van oudsher in het Friese Drachten huishoudelijke apparatuur. Volgens Van Houten is het moment voor de ingreep nu goed gekozen, omdat het bedrijfsonderdeel na een sanering drie maal zo winstgevend is als enkele jaren geleden. Dat maakt de aantrekkelijkheid voor een overname of verzelfstandiging groter.

Het concern houdt de productie van apparaten voor persoonlijke verzorging, zoals elektrische tandenborstels en apparatuur om slaapproblemen te voorkomen, vooralsnog wel in eigen huis. Dat past volgens Van Houten bij de kernactiviteiten op het gebied van professionele medische apparatuur.

Zo moeten de Sonicare-tandenborstels en scheerapparaten van Philishave een eerste linie kunnen worden in het ontdekken van medische problemen door ze te voorzien van sensoren die tandvlees of huid in de gaten houden.

Het Philipsconcern maakte vorig jaar 1,17 miljard euro meer winst,  bij een omzetstijging van 4 procent, tot 19,5 miljard euro.