Direct naar artikelinhoud
Open VldFormatiegesprekken

Muiterij dreigt bij Open Vld als partijtop doorzet met paars-groen: ‘We gaan naar een clash’

Partijcongres van Open Vld.Beeld Thomas Nolf

Open Vld is hopeloos verdeeld over hoe het verder moet met de federale regeringsvorming. Voorzitter Gwendolyn Rutten wordt intern genoemd als mogelijk formateur voor paars-groen, tegelijk wil een deel van de partij N-VA-voorzitter Bart De Wever paars-geel laten uitproberen. ‘We gaan naar een clash.’

en

Ondanks de vele lekken werkt informateur Paul Magnette (PS) verder. Na een vergadering met de zes paars-groene partijen op woensdag, ontmoette hij gisteren cdH en kreeg ook CD&V een uitnodiging. Ook de N-VA zou nog gehoord worden, maar de partij kreeg nog geen seintje van de informateur. Maandag levert Magnette allicht zijn opdracht in bij de koning. Open Vld heeft de sleutel in handen voor de volgende stap.

De partijtop wil een paars-groene regering, zonder N-VA, nog altijd een kans geven. “Alles hangt af van de finale tekst die Magnette op tafel legt”, zegt een hoge bron. Intussen zoemt de naam van Gwendolyn Rutten rond in de partij om vanaf maandag als formateur effectief te beginnen aan de paars-groene regeringsvorming. 

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V kan dienen als bindmiddel.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

Toch is er een enorme weerstand in de partij, onder meer bij de burgemeesters. Volgens een rondvraag van Het Laatste Nieuws geeft een meerderheid aan dat eerst de paars-gele piste, mét N-VA, zonder de groenen, verkend moet worden. De Kamerfractie zit op exact dezelfde lijn. Kamerlid Christian Leysen vroeg op Radio 1 onomwonden dat N-VA-voorzitter Bart De Wever het veld ingestuurd zou worden. CD&V-kopstuk Koen Geens pleitte er al eerder voor, de N-VA-voorzitter bood zichzelf ook al aan.

De doelstelling: laat de N-VA eerst kleur bekennen. Willen de Vlaams-nationalisten federaal meeregeren of niet? Pas wanneer de paars-gele piste helemaal is uitgeput, kan er sprake zijn van paars-groen. Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vroeg al duidelijkheid van de Vlaams-nationalisten.

Wie zit in welke formule?
Beeld Eric de Mildt

Het paars-groene kamp binnen Open Vld ziet weinig heil in een nieuw rondje verkennende gesprekken. Zal De Wever zich in zo’n positie laten manoeuvreren dat hij paars-geel dood moet verklaren? Rutten en co. zijn ervan overtuigd dat een regering met N-VA en PS genoeg kansen heeft gehad. Bovendien kregen ze achter de schermen signalen dat de Vlaams-nationalisten liever niet in een regering treden. 

De partijtop lijkt te willen doorzetten. Het zijn niet de burgemeesters of de Kamerfractie die beslissen over de coalitie, wel het partijbestuur. “Als het zo zit, gaan we naar een clash”, counteren de tegenstanders van paars-groen.

Moeilijk voor Magnette 

De instabiliteit bij Open Vld maakt het voor Magnette bijzonder moeilijk om effectief paars-groen op de been te brengen. Na de vergadering van woensdagavond besliste hij evenwel dat er genoeg vooruitgang werd geboekt om de komende dagen nog verder overleg te plannen. De partijen zaten een kleine vier uur bijeen en bespraken vijf mogelijke begrotingsscenario’s.

Bij de PS minimaliseren ze de vele lekken. De uitgestuurde teksten zijn telkens licht aangepast waardoor de schuldige zich meteen verraadt. “Er zit slechts één rotte appel in de mand. Er is dus geen algemene vertrouwensbreuk bij de onderhandelaars”, klinkt het.

Bijkomend probleem voor Magnette: met 76 zetels op 150 heeft een paars-groene coalitie slechts één zetel op overschot. Voor een stabiele meerderheid heeft hij de steun van cdH of CD&V nodig. Vandaar dat ze ook opnieuw gehoord worden. De Vlaamse christendemocraten zweren bij paars-geel. Vanavond kennen ze hun nieuwe voorzitter. 

Moeilijk voor Magnette 
Beeld Eric De Mildt