Bij het horen van een pingeltje grijpen we automatisch naar onze smartphone.
Volledig scherm
PREMIUM
Bij het horen van een pingeltje grijpen we automatisch naar onze smartphone. © Thinkstock

Maakt ‘gelukshormoon’ dopamine ons echt verslaafd aan onze smartphone?

Al jaren lees je overal: wie een berichtmelding ontvangt op de telefoon, krijgt prompt een shot genot in het brein, in de vorm van het hormoon dopamine. Alsof er sprake is van een harddrug die per injectienaald wordt toegediend aan onze hersenen. Hoe slecht is die smartphone eigenlijk voor onze gezondheid? Experten zetten zin en onzin op een rij.

0 reacties

  1. Steeds meer koraalriffen verbleken door klimaatopwarming: welke gevolgen heeft dat voor ons?
    PREMIUM

    Steeds meer koraalrif­fen verbleken door klimaatop­war­ming: welke gevolgen heeft dat voor ons?

    Al maandenlang zijn de oceanen wereldwijd ongezien warm. In heel wat tropische regio’s gaat het om 2 tot 4°C boven de normale watertemperaturen. Dat is nefast voor koraalriffen die hierdoor massaal verbleken. Maar wat is koraalverbleking precies? Hebben de riffen nog een toekomst? En welke impact zou het op ons hebben als ze zouden verdwijnen door de klimaatopwarming? Klimatoloog Samuel Helsen legt uit. “De impact is niet alleen ecologisch, maar ook economisch.”
  2. Bestraling van kanker tijdens zwangerschap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststellen”

    Bestraling van kanker tijdens zwanger­schap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststel­len”

    Kankerbestraling tijdens de zwangerschap is veilig voor het ongeboren kind, dat blijkt uit een nieuwe studie van UZ Leuven in The Lancet Child & Adolescent Health. Voor de resultaten van dit onderzoek bekend werden gemaakt wisten artsen niet wat de gevolgen waren voor een foetus bij radiotherapie tijdens de zwangerschap. Hierdoor was er discussie in de medische wereld over de veiligheid ervan. Maar daar scheppen Belgische wetenschappers nu duidelijkheid in. “Dankzij dit onderzoek kunnen artsen wereldwijd zich voortaan baseren op een medische studie”