Direct naar artikelinhoud

Nieuw Joods herdenkingsmonument in Arnhem

Opperrabbijn Binyomin Jacobs en burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem onthullen zondagmiddag in de Gelderse hoofdstad een monument voor de ongeveer 1500 Arnhemse Joden die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. 

Opperrabbijn Binyomin Jacobs.Beeld ANP

Het monument staat op de plaats waar destijds de synagoge en de godsdienstschool van de Israëlitische gemeenschap stonden.

In Arnhem woonden voor de oorlog circa 2300 Joodse mensen. In november 1942 werd het grootste deel van hen tijdens een razzia opgepakt en weggevoerd naar concentratiekampen. Na de oorlog kwamen nog enkele honderden mensen terug naar Arnhem, maar uiteindelijk is het merendeel geëmigreerd naar Israël en de Verenigde Staten, aldus de gemeente.

Het monument van graniet, vlakbij de Eusebiuskerk in de stad, bestaat uit een Joodse gebedsrol op een koffer. De sokkel van het forse monument is tevens een bankje.

De initiatiefnemers van het Joodse herdenkingsmonument verwachten grote belangstelling uit binnen- en buitenland voor de onthulling. Het is de bedoeling dat er elk jaar een herdenking wordt gehouden bij het beeld.