Mogelijk toch arrestaties van relschoppers die Zaailand op wilden

De nadrukkelijk aanwezige politie hield het publiek ver weg van het vak met de ongeveer 30 KOZP-demonstranten. Beeld | Arodi Buitenwerf

Relschoppers die zaterdagmiddag in Leeuwarden het Zaailand op probeerden te komen om de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet te verstoren, worden mogelijk toch vervolgd.

Lees meer over
Leeuwarden

De politie deed vlak voordat de Sint het demonstratievak op de hoek van Zaailand en Ruiterskwartier zou passeren een charge om kwaadwillenden van het plein te weren. Daarbij werden de wapenstok en honden ingezet.

Bij de actie werd niemand aangehouden. Volgens burgemeester Sybrand Buma is echter niet uitgesloten dat er nog aanhoudingen volgen wanneer de beelden worden teruggekeken. ,,Ik hecht er wel aan dat diegenen die over de schreef zijn gegaan nog worden aangepakt.’’

Strafrechtelijke vervolging ligt mogelijk ook in het verschiet voor degene die zaterdagochtend in de stad flyers verspreidde waarop de goedheiligman werd afgebeeld als Adolf Hitler. De tekening zou suggereren dat militante voorstanders van zwarte piet racisten zouden zijn.

Lees ook: Goedheiligman beleeft soepele entree in Leeuwarden, Buma baalt van grote politie-inzet (LC+)