Luister naar

Sinterklaasfeest Apeldoorn verloopt rustig: 'Het leukste was de Sint zien'

Nieuws
De landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn verliep grotendeels gemoedelijk. Wel waren er enkele aanhoudingen en kon niet iedereen de route bereiken.
Jasper den Boon Jasper den Boon
zaterdag 16 november 2019 om 17:01 aangepast 14:00
Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, wordt verkleed als zwarte piet aangehouden tijdens de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn.
Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, wordt verkleed als zwarte piet aangehouden tijdens de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn. anp / Sem van der Wal

Apeldoorn

‘Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje’, zingt een politieagente door de microfoon, een paar uur voordat Sinterklaas door de Apeldoornse winkelstraat gaat. De vele agenten en veiligheidsmedewerkers op straat hebben het nog rustig. Rond de intocht zijn veel veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo kunnen bezoekers alleen maar via witte ­partytenten, met daar een tassen­controle, de route van de intocht ­bereiken. Bovendien zijn er betonnen wegblokkades om er zeker van te zijn dat er geen ongewenste auto’s bij de intocht kunnen komen.

Ook bezoekers denken na over de veiligheid. ‘Ik wil niet in de menigte staan’, vertelt Patricia de Bruijn die met haar zevenjarige zoontje achter de hekken staat. ‘Mocht er iets gebeuren, dan wil ik snel weg kunnen. Er is veel politie en ik zag ook al ME staan.’ Haar zoontje krijgt van de commotie rond de intocht weinig mee. ‘Ik heb zin om Sinterklaas te zien’, vertelt hij.

Hoewel er veel gelachen wordt, is de pietendiscussie ook in Apeldoorn zichtbaar. Voor het eerst lopen er geen zwartgeschminkte pieten meer mee in de optocht. Daarom zijn er meerdere groepen voorstanders van Zwarte Piet naar de intocht gekomen om te demonstreren. Enkele aanhangers van de rechts-conservatieve Pegida worden aangehouden, omdat de als zwarte piet verklede demonstranten niet naar een van de drie demonstratievakken willen.

De groepjes zwarte pieten vallen met hun pikzwarte gezicht en rode lippenstift enorm op. Tijdens het uitdelen van pepernoten vertelt de verklede Jan Baak geen ‘verkeerde bedoelingen’ te hebben. ‘Wij willen geen discussie, maar zijn voor gezelligheid, dus voor zwarte piet. Kinderen van allerlei kleuren komen bij ons om pepernoten vragen, wij doen niks verkeerd.’ Bezoeker Henry (achternaam bij redactie bekend) laat de pret met zijn zoontje niet verpesten. ‘Maar het is wel zielig als je als volwassene zo je punt wilt maken op dit moment.’

Ozosnel

De duizenden kinderen op het plein aan het einde van de route wachten met spanning op de komst van Sinterklaas en trekken zich niks van de pietendiscussie aan. Via een tv-scherm kijken ze mee met de beelden van het Sinterklaasjournaal en zien ze Sinterklaas en zijn roetveegpieten uit de stoomtrein stappen, zonder het nieuwe paard Ozosnel. De kinderen op het Raadhuisplein juichen, maar als ze merken dat de schimmel er niet is, is de bezorgdheid van de gezichten af te lezen.

Zoals altijd, komt alles goed. Ozosnel wordt naar Apeldoorn gebracht en halverwege de intocht verruilt Sinterklaas de koets voor zijn paard. Als hij bijna op het plein is, wordt het enthousiasme van de kinderen steeds groter. ‘Ik zie hem al’, roept een meisje die op de schouders is gehesen. Er klinkt veel gejuich als Sinterklaas voorbij komt.

Na het klassieke ‘Dag Sinterklaasje’ verdwijnt de goedheiligman van het toneel en stroomt het plein langzaam leeg. ‘Erg leuk om een keer de intocht van tv zelf mee te maken’, zegt Henry. Zijn zoontje vult aan: ‘We stonden hier wel een paar uur, maar het was leuk genoeg om voor te wachten. Het leukste was om Sinterklaas te zien.’

Zij hadden het geluk op tijd te zijn. Op sociale media komen veel klachten voorbij van ouders die de route niet hebben bereikt. Het Raadhuisplein werd aan het einde van de ochtend afgesloten, waardoor mensen in de omliggende straten stilstonden. De gemeente schat dat 25.000 mensen de intocht hebben gezien. Twaalf mensen zijn aangehouden, onder wie voorman van Pegida Edwin Wagensveld, meldde de politie. <

intochten door hele land verliepen grotendeels rustig

In diverse steden was veel politie op de been bij intochten van Sinterklaas, maar over het algemeen waren er weinig betogers. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ging zaterdag in zes steden de straat op ‘voor een inclusief sinterklaasfeest zonder racisme’. Dat waren Den Haag, Alkmaar, Groningen, Dordrecht, Leeuwarden en Nijmegen. De demonstraties in Eindhoven en Hoorn gingen niet door, omdat deze gemeenten hebben aangegeven in 2020 ‘Zwarte Piet-vrij’ te zijn. In Dordrecht stonden ongeveer twintig KOZP-aanhangers in hun demonstratievak. De teksten op de spandoeken leken mild gehouden te zijn, met onder meer: ‘Feest voor ieder kind’. In onder meer Leeuwaren en Groningen was de sfeer wel even grimmig. In Leeuwarden stond een handvol demonstranten van Kick Out Zwarte Piet in een speciaal vak, maar daarbuiten stonden veel voorstanders van Zwarte Piet tegen ze te schreeuwen. De politie was in groten getale aanwezig om de rust te bewaren en heeft een aantal mensen tegengehouden dat met ‘verkeerde intenties’ naar het plein wilde gaan. Er is niemand gearresteerd. Ook de demonstratie op Curaçao verliep rustig. Enkele tientallen demonstranten protesteerden met spandoeken en actieborden met teksten als ‘Feest van Sint en Piet = Mentale Slavernij’. Bij hen stonden enkele agenten, maar de sfeer bleef rustig.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.