Direct naar artikelinhoud
Sport

Max Verstappen alsmaar meer een enfant terrible

Max Verstappen alsmaar meer een enfant terrible
Beeld Photo News

Max Verstappen (22) is bezig aan zijn vijfde seizoen. Dit seizoen heeft hij een volgende stap gezet, als coureur en als mens, en krijgt zijn entourage almaar minder vat op hem. Het zal wel bij de formule 1 horen, zeker? Een ervaringsdeskundige: ‘Als ze succes oogsten, vedette worden, dan kennen ze je plots niet meer.’

Je zou het haast vergeten: zondag rijdt Max Verstappen al zijn 101ste grand prix. Meer dan Jackie Stewart in negen jaar formule 1. Meer dan James Hunt of Gilles Villeneuve. Net niet dubbel zoveel als Juan-Manuel Fangio (51). En dan is er dat opperste talent dat hij kwistig etaleert, de indruk die hij maakt op collega's, en niet van de minsten. Lewis Hamilton: “Je weet wat je mag verwachten als je in duel gaat met Max. Dan geef ik altijd wat meer ruimte dan bij anderen.” 

Op zijn 22ste behoort de Belgische Nederlander bij de formule 1 zoals Eden Hazard bij de Rode Duivels: je vraagt je al af hoe het voort moet als hij er over een paar jaar niet meer is.

Uithaal op tv

Natuurlijk is Verstappen junior zich bewust van zijn prominente rol. Toch is dat niet de reden waarom hij zo vaak controverse veroorzaakt. Zoals drie weken geleden in Mexico, toen hij in de kwalificaties een gele vlag negeerde en de commissarissen zijn polepositie schrapten. Verstappen, na afloop: “We zijn F1-coureurs. We weten best wat we doen.” 

Niemand in de paddock was het met hem eens. “Dat was dom en gevaarlijk”, zei ex-wereldkampioen Jacques Villeneuve. Regelgever FIA was boos. De entourage van Verstappen ongelukkig. “We hebben toch even met Max gepraat”, zei iemand die dicht bij Verstappen staat.

Kwam de race in Austin. Daar bleek dat de Ferrari’s opvallend trager waren dan alle voorbije races sinds de zomerstop. Natuurlijk legde iedereen de link met het onderzoek van de Internationale Autosportfederatie FIA naar de brandstofinspuiting in de Italiaanse motor, die misschien wel niet helemaal koosjer was. Voor de microfoon van de Nederlandse televisie zei Verstappen, gevraagd naar zijn mening over de kansloze Ferrari's (Leclerc finishte op meer dan 50 seconden van winnaar Bottas): “Zo gaat dat als je stopt met vals spelen.”

Verstappen zei wat een meerderheid in de perszaal dacht. Maar het ook op televisie zeggen, niet eens tussen de regels door, maar onverbloemd: het is not done in de politiek correcte F1. Vader Jos Verstappen, thuis voor de buis, schrok zich een breuk. Hij was volgens sommige bronnen niet opgezet met de uitspraak, hoewel hij dat later in een praatprogramma over F1 sterk nuanceerde. “Toen ik hoorde wat Max over Ferrari zei, dacht ik ‘ach nee’. Aan de andere kant begrijp ik hem wel. Voor de zomerstop wint hij twee keer, na de zomerstop is hij kansloos tegen de Ferrari’s. Nadat Red Bull over de Ferrari-motor is gaan klagen bij de FIA, zijn ze in Austin weer veel trager.”

Grote boot

Dit seizoen merk je dat Verstappen een stap vooruit heeft gezet. Als coureur is hij zowaar nog sneller, maar nu ook foutloos. Als mens weet hij wat hij wil, zegt hij wat hij wil en doet hij wat hij wil. Almaar meer, almaar vaker. 

Zo gaat dat in het leven, maar nog meer in de formule 1, waar wereldwijde bekendheid, succes en geld die evolutie nog in de hand werken. 

Ooit, dik tien jaar geleden, zei een ervaringsdeskundige ons in de perszaal over de coureur die dat seizoen wereldkampioen zou worden: “Ik ging overal met hem mee in de opstapklassen. Ik nam hem in huis toen hij het moeilijk had om rond te komen. Liet hem met zijn vriendinnetje stoeien in mijn zwembad. Zorgde voor hem. En zie: nu zegt hij amper goeiedag als hij me voorbijloopt.” En ook: "Ze zijn allemaal zo. De dag dat ze genoeg geld hebben voor een grote boot, kennen ze je niet meer.”

Ook dat zal wel een vorm van ontgroening zijn, zeker...