Direct naar artikelinhoud
Liveblog

Boeren willen schade op Malieveld herstellen

Een leeg Malieveld na het vertrek van de protesterende boeren.Beeld ANP

Massa’s boeren zijn woensdag opnieuw op de trekker gestapt om te protesteren uit onvrede over stikstofmaatregelen. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen.

Live

  1. Boeren willen schade op Malieveld herstellen

    Boeren willen de schade die is ontstaan op het Malieveld in Den Haag zelf herstellen. Volgens Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force hebben diverse loonbedrijven zich gemeld om aan de slag te gaan.

    "Na het protest hebben zich meteen vijf loonbedrijven bij ons gemeld die het veld weer in orde willen maken. Ook andere bedrijven zeggen al contact te hebben opgenomen met eigenaar Staatsbosbeheer. We gaan er alleen vanuit dat het vanwege de tijd van het jaar even zal duren voordat het veld weer ingezaaid mag worden. Wij hebben daar ook voorschriften voor. We gaan ervan uit dat dit ook voor Staatsbosbeheer geldt," aldus Van Keimpema.

    De boeren reden woensdag tijdens de grote protestactie met hun tractoren het Malieveld op. Het grasveld is volgens de beheerder op diverse plekken 'compleet kapotgereden' en aan de randen van het terrein, tussen de bomen, hebben tractoren diepe bandensporen getrokken. Ook is de bodem aangedrukt door de zware voertuigen.

    Een bouwbedrijf uit het Friese Buitenpost heeft via Facebook aangeboden de vernielde deuren van het provinciehuis in Groningen kosteloos te herstellen. Kingma stelt zijn 'materiaal, mankracht, kennis en expertise' ter beschikking. Zo hoopt het bedrijf de 'negativiteit' die de vernieling opriep te kunnen omdraaien: "Zodat de boeren en de beleidsmedewerkers samen weer verder kunnen zoeken naar een oplossing waar iedereen zich in vinden kan. Zónder dat dit akkefietje tussen beide partijen instaat."

  2. 'Aanzienlijke schade' Malieveld door tractors

     Boeren hebben woensdag met hun tractoren "aanzienlijke schade" veroorzaakt aan het Malieveld in Den Haag, constateert eigenaar Staatsbosbeheer de dag na het grote boerenprotest. De overheidsdienst die het veld beheert gaat met een aannemer bekijken wat er moet gebeuren om die schade te herstellen. Wanneer er meer duidelijkheid is over de kosten, gaat Staatsbosbeheer met "de verantwoordelijke partijen" in gesprek over de rekening.

    Of dat de boeren zijn of bijvoorbeeld de gemeente Den Haag, kon een woordvoerder nog niet zeggen. Met Staatsbosbeheer was vooraf niets afgesproken over gebruik van het Malieveld door de boeren. De gemeente stelde woensdag dat "was voorzien" dat tractoren op het Malieveld hun tractor zouden parkeren.

    Op het veld staat sinds enkele dagen ook de tent van het beroemde Cirque du Soleil. Dat zag zich genoodzaakt de voorstelling van woensdagavond af te blazen. Zo'n drieduizend bezoekers kregen hun geld terug. "De eerste prioriteit is om de toegangsweg naar Cirque du Soleil schoon te maken, zodat de voorstelling vanavond wél door kan gaan," laat Staatsbosbeheer weten. Het is nog onbekend hoe organisator Mojo met de financiële schade zal omgaan.

    Het grasveld is op diverse plekken "compleet kapotgereden" en aan de randen van het terrein, tussen de bomen, hebben tractoren diepe bandensporen getrokken. Ook is de bodem aangedrukt door de zware voertuigen. Na het vertrek van de boeren lag op het veld donderdag ook veel afval, zoals gebroken glas, aldus de beheerder.

    Het grote Haagse grasveld is vorig jaar nog flink opgeknapt, onder meer met een verstevigde grasmat en een gedeeltelijk nieuw drainagesysteem met een ondergrond. "Het terrein wordt intensief gebruikt. Verwacht mag worden dat gebruikers er netjes en respectvol mee omgaan," aldus Staatsbosbeheer.

  3. Boeren uit Den Haag vertrokken

    De laatste boeren zijn aan het einde van de ochtend onder begeleiding van politie uit Den Haag vertrokken. Agenten rijden mee om het overige verkeer te waarschuwen voor tractoren op de snelweg.

    Meerdere boeren waren na het protest van woensdag in Den Haag achtergebleven. Ze sliepen onder meer in caravans op het Malieveld. Ze boden daarna een ontbijt aan de inwoners van Den Haag aan vanwege de overlast die ze met hun demonstratie hebben veroorzaakt.

    Het plan was dat ze daarna een tour langs de diverse ministeries in de stad zouden maken. Maar volgens de politie hebben de boeren hier zelf vanaf gezien en zijn ze uit Den Haag vertrokken.

    Protesterende boeren vertrekken naar huis vanaf het Malieveld.Beeld ANP
  4. Politie overlegt met boeren over 'Tour'

    De politie voert nog overleg met de organisatie van de boerenactie over de 'Tour de Boer'. De boeren willen vanaf 11.00 uur met hun tractoren langs diverse ministeries rijden. Eerder meldde de Farmers Defence Force nog dat de boeren geen toestemming hebben voor de gezamenlijke tractortocht.

    "We zijn nog in overleg met de organisatie en met het gezag over hoe de boeren straks de stad uitgaan en ook over hoe ze straks langs de ministeries hun tour gaan maken," aldus een woordvoerster van de politie Den Haag.

    Protestleider Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force zei donderdag dat de boeren de bedoeling hadden om de tour te doen en erna gezamenlijk de stad uit te rijden. Als iedereen dat afzonderlijk doet, is de kans op 'een puinhoop' juist groter, waarschuwde ze.

  5. Boeren ontwaken in Den Haag

    Meerdere boeren hebben na de protestactie de nacht van woensdag op donderdag doorgebracht in Den Haag. Op het Malieveld hebben ze geslapen in tentjes, caravans of in de tractor. Op het veld staan nog tientallen tractoren.

    De boeren bieden donderdagochtend bij de Hofvijver een ontbijt aan de Hagenaars aan, 'om het ongemak, dat de demonstraties ongetwijfeld hebben opgeleverd, enigszins te verzachten.' Veel passanten weten de ongeveer twintig opgestelde kraampjes te vinden voor onder meer eieren, jus d'orange, brood en zelfs shoarma. Ook trekken de stalletjes veel aandacht van de pers.

    Sommige Hagenaars steken een worst en een fles sap in hun tas, anderen halen een hele doos etenswaren en regelen zo alvast de bedrijfslunch. Ook de koffie vindt gretig aftrek.

    Na het ontbijt willen de boeren een 'Tour de Boer' houden langs diverse ministeries. Volgens protestleider Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force mogen de boeren dat echter niet doen met de tractor. "Dat is echt jammer, want we wilden daarna met elkaar gelijk de stad uit rijden. Nu moet iedereen afzonderlijk met zijn trekker de stad uit en dan is de kans dat het een puinhoop wordt juist groter."

    In de stad zijn opnieuw veel agenten aanwezig met politieauto's en ME-busjes. Ook worden weer legertrucks ingezet. De boeren zijn daar niet blij mee. "De inzet is heel groot en provocerend," aldus Van Keimpema.

    Protesterende boeren ontwaken op de Koekamp.Beeld ANP
  6. Files in heel het land door tractorstoeten

    Opstoppingen op de weg verspreiden zich in de loop van de avond over het land. De ANWB ziet op verschillende wegen files ontstaan door colonnes tractoren die naar huis rijden. Rond 21.00 uur stond er ongeveer 80 kilometer file. Ook zijn er meerdere ongelukken gebeurd met tractoren.

    De A4 tussen Den Haag en Amsterdam is bij het Ringvaart-Aquaduct in noordelijke richting afgesloten door een ongeluk tussen een tractor en een auto, meldt Rijkswaterstaat.

    De ANWB laat weten dat de Utrechtsebaan van de A12 richting Den Haag binnenkort weer opengaat. Die werd woensdag deels gebruikt als parkeerplaats voor de tractoren. Daarna gaat de weg in tegenovergestelde richting dicht omdat het wegdek moet worden schoongemaakt.

  7. Boeren willen blijven slapen op Malieveld

    Enkele tientallen boeren die woensdag hebben gedemonstreerd in Den Haag willen overnachten op het Malieveld. Sommige hebben speciaal daarvoor een caravan meegenomen. Andere willen overnachten in hun tractor. Volgens een woordvoerster van de boeren zijn de nieuwere modellen ruim genoeg om 'even horizontaal' te gaan.

    De gemeente staat het niet toe dat er wordt overnacht op het Malieveld. Volgens de woordvoerster is er daarom sprake van  'langdurig demonstreren'.

    De boeren willen donderdag een ontbijt aanbieden aan de Hagenaars. Hiervoor worden volgens de woordvoerster bij de Hofvijver al kraampjes opgezet die voor dit doel zijn gehuurd.

    Boeren staan met hun tractoren op het Malieveld. Beeld ANP
  8. Malieveld stroomt leeg

    et Haagse Malieveld, waar woensdag duizenden boeren actievoerden, was rond 20.00 uur goeddeels leeg. De honderden tractoren die overdag op het veld werden gestald, stonden lang vast door verkeersopstoppingen van boeren die aan het eind van de dag de stad uit reden.

    Vertrekkende landbouwvoertuigen vormden urenlang een lange file de stad uit. Tegen 20.30 uur stonden er echter nog maar enkele tientallen tractoren op het veld. Sommige stonden klaar voor vertrek. Een ander deel staat nog geparkeerd op het terrein. Mogelijk gaat het om voertuigen van demonstranten die in de stad blijven slapen omdat ze ook donderdag nog willen actievoeren.

    In de loop van de avond was ook op de naast het Malieveld gelegen Koekamp de rust goeddeels weergekeerd. Op de Koekamp kwamen woensdagmiddag duizenden actievoerders samen om te luisteren naar toespraken van onder anderen PVV-leider Geert Wilders en protestleider Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force.

    Het tramverkeer is nog altijd niet volledig hersteld.

  9. Donderdag opnieuw veel politie in Den Haag

    Ook volgens de gemeente is de demonstratie zonder grote incidenten verlopen,  'maar de overlast was groot'. De gemeente prijst het optreden van de politie en de steun van Defensie. "De hulpverlening van ambulance en brandweer heeft ongestoord plaats kunnen vinden."

    De gemeente laat verder weten dat donderdag opnieuw veel politie op de been zal zijn. In de ochtend willen de boeren een ontbijt aanbieden aan inwoners. "Mogelijk wil men daarna nog een rondgang maken langs voor boeren relevante organisaties in Den Haag."

  10. Vier mensen aangehouden in Den Haag

    Er zijn vier mensen aangehouden bij het protest in Den Haag: twee voor het gooien van vuurwerk, een voor belediging en een voor het niet voldoen aan een bevel. Dat laat de politie weten via Twitter. Volgens de politie is de demonstratie tot dusver 'zonder grote incidenten verlopen'.

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. Tractorfile langzaam Den Haag uit

    Het Malieveld loopt maar langzaam leeg door verkeersopstoppingen. Rond 19.30 uur staan er nog honderden tractoren op het veld. Vertrekkende landbouwvoertuigen vormen een lange file de stad uit.


    Twitter bericht wordt geladen...

    Ook in de binnenstad keert de rust langzaamaan weer terug. Tientallen boeren die hun tractoren aan de andere kant van de stad, in de buurt van de Dagelijkse Groenmarkt, hadden gestald op de tramrails zijn inmiddels vertrokken.

    Het tramverkeer was rond 19.30 uur nog altijd niet volledig hersteld. Op het Centraal Station van Den Haag was de grote drukte van vertrekkende actievoerders rond dat tijdstip al voorbij.

    Beeld ANP
  12. Staatsbosbeheer: Malieveld niet afgesproken

     Over het parkeren van honderden tractoren op het Malieveld was voorafgaand aan het protest niets afgesproken, laat Staatsbosbeheer desgevraagd weten. Normaal gesproken wordt over demonstraties of evenementen altijd overlegd met de beheerder van het grote veld in het hart van Den Haag. 

    Staatsbosbeheer gaat donderdag als het veld leeg is kijken hoe het erbij ligt. "Dat is wel een punt natuurlijk. Na het vorige protest waren op sommige plekken diepe sporen getrokken. Vooral aan de randen", aldus de zegsman. "Het veld is geschikt voor mensen, niet echt voor zware voertuigen."

    Beeld ANP
  13. Luchtfoto's vanuit de politiehelikopter

    Twitter bericht wordt geladen...

  14. Cirque du Soleil afgelast om boerenprotest

    De voorstelling van het beroemde Cirque du Soleil op het Malieveld in Den Haag gaat vanavond niet door. Vanwege het boerenprotest ziet organisator Mojo zich genoodzaakt de show af te gelasten. "Je komt de stad bijna niet in en dan moet je nog langs alle tractoren op het Malieveld bij de tent zien te komen. Dat leek ons voor onze bezoekers geen goed idee," zegt een woordvoerster van Mojo.

    Mensen die een kaartje hadden gekocht, krijgen hun geld teruggestort. "Ze hebben ook bericht van ons gekregen," zegt de woordvoerster. Om hoeveel mensen het precies gaat, kon ze niet zeggen, maar ze schat dat het er tegen de 3000 zijn. 

    De ticketprijs varieert van 45 euro tot 230 euro. Wie voor de financiële schade opdraait, weet Mojo nog niet. "Daar durf ik geen uitspraken over te doen. Dit hebben we nog nooit meegemaakt."

  15. Burgemeester Groningen boos op actieleider

    Burgemeester Koen Schuiling van Groningen is boos op een van de leiders van de boerendemonstratie afgelopen maandag in zijn stad. Volgens Schuiling heeft deze man boze boeren opgejut. "Dat kan absoluut niet. Hij moet zichzelf nog maar eens diep in de ogen kijken," aldus Schuiling woensdag tijdens een extra bijeenkomst van de gemeenteraad over de demonstratie, waarbij boeren hekken omver reden en de deur uit het Provinciehuis ramden.

    Schuiling vindt dat de actie op een paar incidenten na 'voortreffelijk' is verlopen. "Onze inzet was escalatie voorkomen. Er was voldoende politie en ME achter de hand, maar zij zijn op advies van verkenners op straat onzichtbaar gebleven. We wilden geen beeld van de stad Groningen als vesting."

    De politie heeft drie demonstranten aangehouden. De boer die hekken omver reed, is nog niet opgepakt. Schuiling riep hem op om zich te melden.

  16. Wilders: meer of minder stikstofregels?

    "Willen jullie hier, in deze stad, meer of minder stikstofregels?" Met die vraag richtte PVV-leider Geert Wilders zich tot de protesterende boeren in Den Haag. Het antwoord was een luidkeels "minder!" "Nou, dan gaan we dat regelen."

    Het was een variatie op de vraag die Wilders vijf jaar geleden stelde over Marokkanen in Nederland, die hem voor de rechter deed belanden wegens groepsbelediging. "Ik kom net van de rechtbank in Amsterdam, vanwege een vraag die ik heb gesteld, die misschien niet mocht," aldus Wilders tegen de betogers op de Koekamp. "Maar ik dacht, weet je wat, ik ga vanmiddag opnieuw een vraag stellen."

    Wilders prees de boeren die naar Den Haag waren gekomen. "Geweldig dat jullie hier met zoveel mensen zijn. Nederland houdt van jullie." Hij noemde het "triest dat Rutte en Grapperhaus (minister van Justitie) het leger nodig hebben om onze boeren tegen te houden".

    Geert Wilders spreekt boeren toe.Beeld ANP
  17. Remkes: let op je eigen veiligheid

    De Haagse burgemeester Johan Remkes waarschuwt mensen in de stad voor de grote voertuigen die in het centrum zijn vanwege het boerenprotest. "Alle mensen die de komende uren na hun werk, of na bezoek aan het winkelgebied, terugkeren naar huis worden opgeroepen extra oplettend te zijn in verband met zwaar gemotoriseerd verkeer in de binnenstad." 

    Ook roept hij de boeren op 'om de veiligheid van het publiek in het oog te houden'.


    Twitter bericht wordt geladen...

  18. Eerste boeren verlaten Den Haag

    Nu het dagprogramma van de protesterende boeren op het Malieveld en de Koekamp in Den Haag is afgelopen, is de grote uittocht van de deelnemers begonnen. Veel aanwezigen die met de trein zijn gekomen, begeven zich naar Den Haag Centraal voor de terugreis.

    Tractoren die op het Malieveld geparkeerd waren, zetten koers naar huis.

    Een deel van de tractoren rijdt de A12 op richting Prins Clausplein, waarvandaan de wegen zich opsplitsen naar alle windrichtingen. Een ander deel gaat vanaf het Malieveld naar de Rijksweg 44 in de richting van Wassenaar en Leiden. Ook tractoren die op het laatste stuk van de snelweg A12 geparkeerd waren, worden gestart voor de terugreis. Omdat er zoveel tractoren naar Den Haag zijn afgereisd, neemt hun vertrek naar verwachting enkele uren in beslag.

  19. Protestaanvoerder: kabinet wil 'burgeroorlog'

     Het kabinet is uit op een 'civil war' (burgeroorlog) met boeren, en schuwt niet daarvoor het leger in te zetten. Dat zei Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force woensdag tegen demonstrerende boeren in Den Haag.

    Een boze Van Keimpema sprak de boeren toe bij de Koekamp, naast het Malieveld. "Rutte heeft zich laf teruggetrokken," zei ze over de premier. "Zoals de meesten van dit kabinet, achter een muur van geweld, intimidatie en uitlokking," aldus Van Keimpema tegen de menigte, die onder meer 'mietjes' en 'homo's' scandeerde.

    Van Keimpema verwees naar een protest in Groningen maandag, waarbij de deur van het provinciehuis werd geforceerd met een tractor. "Schaam je, dacht ik, schaam je kabinet, ministers, parlementsleden, en provinciaal bestuur. Dat jullie boeren, door ze te schofferen, kleineren en elimineren zo tot woede en wanhoop hebben gedreven."

    De boeren gaan 'niets meer inleveren' om de stikstof in natuurgebieden terug te dringen, verklaarde Van Keimpema. "Jullie hebben problemen veroorzaakt, los het dan ook even lekker zelf op."

    Als het kabinet 'vasthoudt aan zijn plan om de boeren op te ruimen' dan trekken de demonstranten volgende keer op naar het Binnenhof, dreigde de actieleider. "Dan zal een heel groot deel van de Nederlandse bevolking hier ook staan. Zij hielpen jullie al het Malieveld op, en ze helpen ons dan het Plein op."

    Een boer bij een afzetting richting het Binnenhof. Beeld ANP
  20. Baudet: stikstofbrief Schouten moet van tafel

     De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle maatregelen die provincies hebben aangekondigd naar aanleiding van die brief. Dat vindt FVD-voorman Thierry Baudet.

    Baudet sprak op de Koekamp boeren toe die woensdag naar Den Haag waren gekomen om te protesteren tegen het geplande stikstofbeleid.

    Vanuit de Kamer waren er meer pleitbezorgers van de boeren aanwezig. Baudets partijgenoot Theo Hiddema riep de boeren op zich niet te misdragen, omdat ze daarmee sommige politici in de kaart zouden spelen. "Geef ze geen munitie je in een kwaad daglicht te stellen."

  21. Honderden boeren bij spoeddebat in Leeuwarden

    Naar schatting vijfhonderd boeren zijn aanwezig bij een spoeddebat in het provinciehuis van Leeuwarden over het stikstofbeleid. Bij het debat gaat het vooral om het handelen van gedeputeerde Johannes Kramer (FNP).

    Verschillende publieksruimtes zitten vol. De boeren hadden vooraf een lunch aangeboden aan de Statenleden en onder meer melk, yoghurt en kaas meegenomen.

    Gedeputeerde Johannes Kramer van Landbouw trok pas genomen stikstofmaatregelen afgelopen vrijdag weer in, na een protest van boeren bij het provinciehuis. De afspraken had Kramer gemaakt met de andere provincies. 

    Tractoren reden in de aanloop naar het debat door het centrum. Zij konden niet op de Tweebaksmarkt komen, waar het provinciehuis is gevestigd. De politie had de straat afgezet. Later op de middag kwamen andere wegen in Leeuwarden vol te staan met tractoren.

  22. Ook voor Paleis Noordeinde staan trekkers

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. Geen aanhoudingen ondanks stevig protest

    Ondanks het stevige boerenprotest in Den Haag heeft de politie nog geen aanhoudingen hoeven verrichten. Behalve reguliere politie is ook de ME ingezet en zijn militaire voertuigen geplaatst om wegen te blokkeren.

    Eerder woensdag zei de Haagse burgemeester dat de boeren zich niet aan vooraf gemaakte afspraken hebben gehouden. Premier Rutte riep de boeren ter verantwoording en zei dat het strafrecht zal gelden als ze zich niet aan regels houden.

    Beveiliging rond het Binnenhof.Beeld ANP
    Beveiliging rond het Binnenhof.Beeld ANP
    Beveiliging rond het Binnenhof.Beeld ANP
  24. Rijkswaterstaat verwacht zware avondspits

    Rijkswaterstaat verwacht een zware spits door boeren die met hun tractoren terug naar huis gaan vanuit Den Haag. De verwachting is dat het de hele avond voor problemen gaat zorgen.

    De grootste problemen worden verwacht rond Den Haag waar het helemaal vaststaat door tractoren.

    Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers woensdagavond om de actuele verkeersinformatie in de gaten te houden. Er zijn extra weginspecteurs ingezet.

  25. Politie sluit Binnenhof af om boerenprotest

    De politie heeft het Haagse Binnenhof afgesloten voor publiek. Op verschillende plekken rond het Binnenhof zijn demonstrerende boeren met hun tractoren verschenen. Het Binnenhof is voor hen tot verboden terrein verklaard.

    De ingangen naar het binnenplein, waaraan onder andere de gebouwen van Eerste en Tweede Kamer en van de minister-president liggen, zijn afgezet met linten. Er zijn heel wat agenten op de been.

    De Tweede Kamer heeft uit voorzorg een zijuitgang gesloten. De Kamer waarschuwt bezoekers dat het gebouw voorlopig weliswaar open blijft, maar wel lastig te bereiken is. In het Kamergebouw is meer politie aanwezig dan gebruikelijk.

  26. Meerdere delen stadscentrum vast door boeren

    Niet alleen de omgeving van het Malieveld loopt vast door de massaal toegestroomde boeren met tractoren, ook andere delen van het Haagse stadscentrum zijn geblokkeerd.

    Aan de andere kant van de binnenstad, ter hoogte van de Gravenstraat, staat een tiental tractoren opgesteld tussen de winkels. Ook het tramverkeer is hierdoor niet meer mogelijk.

  27. Boeren blokkeren trams, steken vuurwerk af

    Honderden demonstrerende boeren hebben het officiële demonstratieterrein verlaten, blokkeren tramlijnen en steken vuurwerk af. Daarbij scanderen ze leuzen. Ook probeerden enkele boeren een band van een politieauto leeg te laten lopen.

    Het protest vindt plaats voor het Centraal Station in Den Haag. De demonstranten hadden vooraf met de gemeente afgesproken dat ze hun manifestatie zouden houden op de Koekamp, naast het Malieveld. De boeren gingen toch naar het Malieveld en nu verplaatsen ze zich richting binnenstad.

    Door de actie is het Koningin Julianaplein volledig geblokkeerd. De aanwezigen roepen 'Boeruh! Boeruh!' en 'Rutte, rot op!' Ook schelden ze de politie uit. De ME kan niet verhinderen dat er van alle kanten steeds meer tractoren bijkomen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. Politie moet wijken voor doorrijdende boeren

    De veiligheid van agenten en medewerkers van Rijkswaterstaat is volgens de politie in het geding gekomen, doordat boeren de afzetting van de snelweg A12 bij Den Haag massaal negeerden. "Ze rijden gewoon door en houden zich niet aan de afspraken", zegt een woordvoerster van de politie.

    Vanwege de grote drukte bij het boerenprotest, besloot de politie in de loop van de dag de A12 af te sluiten. Boeren moesten naar de parkeerplaats van het voetbalstadion van ADO. Daar hadden ze echter geen trek in. Hoewel de weg bij Nootdorp was afgezet, reden veel boeren met hun tractoren door. De politie was machteloos. "Het was voor ons niet veilig genoeg om daar te blijven staan," zegt de woordvoerster. "Als ze gewoon doorrijden, blijf je niet staan. We hebben in de binnenstad niet voor niets materieel van Defensie staan", voegt ze eraan toe.

    Van aanrijdingen of schade is geen sprake. De politie kon niet direct zeggen of ze onderzoek gaat doen naar het negeren van de afzetting.

    De boeren lieten zich ook niet tegenhouden door rode kruisen boven de weg. "Als dat het ergste is. Zo lang mensen de boel maar heel laten," reageerde een woordvoerder van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) daarop. "Als ze dat nou deden voor hulpdiensten, dan was het een ander verhaal."

    Op de A12 zijn nog altijd honderden boeren onderweg. De weg richting Den Haag staat vol met tractoren en bussen.

    Afsluiting door Defensie op de A12 bij Nootdorp.Beeld ANP
  29. Remkes tegen boeren: houd je aan afspraken

    De demonstrerende boeren houden zich niet aan de vooraf gemaakte afspraken en dat is onacceptabel en gevaarlijk voor inwoners en winkelend publiek. Dat zegt burgemeester Johan Remkes van Den Haag woensdag in een verklaring. Hij roept de boeren op om zich aan de aanwijzingen van de politie te houden en de gemaakte afspraken te respecteren.

    "Dat betekent: demonstreren op de Koekamp en het Malieveld. De door defensievrachtwagens afgezette zone is en blijft niet toegankelijk voor tractoren," aldus Remkes. "Onderdeel van deze afspraken is dat er vanwege de veiligheid rond het Binnenhof en in het Haagse centrum geen ruimte is voor demonstraties."

    Ook de regering waarschuwt dat boeren zich aan de regels moeten houden. Premier Mark Rutte en verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus roepen iedereen op zich aan de afspraken te houden. Ga niet naar het Binnenhof en volg steeds de aanwijzingen van de politie op, is hun boodschap. "Anders geldt het strafrecht," aldus de premier.

    Minister Carola Schouten van Landbouw stelt dat 'boeren eerder hebben laten zien dat ze hun zorgen op een waardige manier duidelijk kunnen maken. Laat dat vandaag weer zo zijn en volg de aanwijzingen van de autoriteiten op', zegt ze op Twitter.

    Burgemeester Johan Remkes.Beeld ANP
  30. Teleurgestelde boeren

    De boeren zijn teleurgesteld dat vanmiddag zowel premier Mark Rutte als landbouwminister Carola Schouten niet aanwezig zijn bij het protest in Den Haag. "Ze hebben helemaal niets laten weten, echt slecht. Wilders en Baudet komen wel, maar die draaien niet aan de knoppen."

    Ook de reactie van RIVM-baas Hans Brug viel de boeren tegen. "We hebben weinig toezeggingen gekregen, hij heeft weinig uitgelegd en verdween met de staart tussen de benen. We gaan goed overleggen wat we nu gaan doen, want dit is onbevredigend."

    Dat de boeren zich niet aan de afspraken houden op de snelweg, deert boer Van den Oever niet echt. "De snelweg is vandaag van ons."

  31. Boeren op Malieveld zijn 'niet in overtreding'

    Dat een deel van het Malieveld in Den Haag woensdag opnieuw bezet zou worden door vele honderden tractoren, stond niet in de afspraken die vooraf bekend werden gemaakt. Maar de vele boeren die daar hun tractor hebben neergezet, zijn volgens een politiewoordvoerster niet in overtreding. Ook de gemeente Den Haag stelt dat 'van tevoren was voorzien dat tractoren op het Malieveld zouden parkeren'.

    Daarover stond echter niets in persberichten van de gemeente en de boeren die voorafgaand aan het protest zijn verspreid. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) had aan de achterban laten weten dat deelnemers hun tractor konden parkeren op grote wegen rond de Koekamp, zoals de Bezuidenhoutseweg en de Benoordenhoutseweg.

    Een woordvoerster van de gemeente zegt dat ook de geasfalteerde paden van het Malieveld beschikbaar waren als parkeerplaats. Ze houdt het er verder op dat met de organisatie was afgesproken dat de demonstratie op de Koekamp wordt gehouden, een kleiner veld op een steenworp afstand. "Bij grote drukte zou het Malieveld wel als overloop gebruikt kunnen worden voor de betogers zelf. Over het parkeren van de tractoren gaat de politie verder," zegt ze.

    De woordvoerster had dinsdag nog uitgelegd dat het Malieveld ditmaal niet de aangewezen plek was voor de betoging, omdat daar sinds enkele dagen de tent van het beroemde Cirque du Soleil staat. Die neemt slechts een gedeelte van het veld in, dus passen er nog veel tractoren bij.

  32. Boeren negeren massaal afsluiting A12

    Protesterende boeren hebben massaal de rode kruisen op de A12 genegeerd. Rijkswaterstaat heeft de weg wegens grote drukte op last van de politie afgesloten. Een aantal boeren reed echter toch door op de A12 bij Nootdorp.

    Politiewagens hebben de boeren tegengehouden. Ze worden weggeleid van de snelweg. De politie heeft ook de Utrechtsebaan richting de stad afgesloten.

    De boeren willen demonstreren in Den Haag. Automobilisten krijgen het advies Den Haag te mijden. Op de A12 van Utrecht naar Den Haag rijdt het verkeer op veel plaatsen langzaam. Ook wordt het volgens de ANWB drukker rond Rotterdam omdat mensen omrijden.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  33. Aanhoudende stroom tractoren naar Malieveld

    Het aantal tractoren op het Malieveld in Den Haag groeit gestaag. Vele honderden voertuigen nemen er een plek in, waardoor het vrije deel van het veld langzaam maar zeker lijkt vol te lopen.

    Een deel van het Malieveld is niet beschikbaar omdat het Cirque du Soleil er plaatsheeft. Daarom is een deel van het veld afgezet.

    Boeren staan met hun tractoren op het Malieveld.Beeld ANP
  34. Jesse Klaver reageert op grafkist-actie waar zijn naam op staat

    Twitter bericht wordt geladen...

  35. Protest op Malieveld verloopt rustig

    De boeren die op het Malieveld staan, worden niet weggehaald. De politie laat dit toch toe, omdat het tot nu toe rustig en geordend verloopt. "En er is genoeg plek," aldus een woordvoerder.

  36. Rijkswaterstaat sluit A12 af bij Nootdorp

    Rijkswaterstaat heeft op verzoek van de politie de A12 bij Nootdorp afgesloten met rode kruizen boven de weg.

    Op de A12 is het heel druk met tractoren die richting Den Haag willen om daar te demonstreren. Ook op de toegangswegen richting Den Haag, zoals de A4 en A44 staat het verkeer vast door grote aantallen tractoren. Voor de regio Den Haag geldt dan ook het advies de snelwegen rondom de stad te mijden, aldus Rijkswaterstaat.

    Twitter bericht wordt geladen...

  37. Boeren rijden tegen afspraken in met tractoren Malieveld op

    Tientallen boeren zijn woensdagochtend tegen de afspraken in toch met hun tractoren het Malieveld in Den Haag opgereden. Ze gaan dwars over de weg het Malieveld op.

    Na overleg met de gemeente was de Koekamp naast het Malieveld als locatie afgesproken om te protesteren. Ze moesten daar zonder tractor komen. De boeren wilden aanvankelijk demonstreren bij het Binnenhof, maar dat mocht niet.

    Twitter bericht wordt geladen...

  38. Boeren rukken massaal op richting Den Haag

    Na het protest tegen de rekenmethode voor schadelijke stikstof van het RIVM in De Bilt, rukken boeren nu massaal op richting Den Haag. 

    Op de A12 van Utrecht naar Den Haag liep het woensdagochtend al langzaam vol doordat boeren die met hun tractor niet meer konden parkeren voor het protest in De Bilt, ervoor kozen door te rijden naar Den Haag. Ook op de A4 richting Den Haag is het, zowel vanuit het noorden als het zuiden, druk, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

    Luchtfoto van de wegen rond De Bilt. Beeld ANP
  39. Boeren weer via strand naar Den Haag

    De boeren die onderweg zijn om te demonstreren in Den Haag rijden opnieuw weer via het strand naar de stad. Agenten vangen de boeren op vanaf het Zwarte Pad. Ze worden daarna begeleid naar het beachstadion aan de Strandweg. Daar staan pendelbussen klaar om de demonstranten naar de Koekamp te brengen.

    Ook twee weken geleden bij de demonstratie in Den Haag besloten veel boeren via het strand te rijden.

    Twitter bericht wordt geladen...

  40. 'Boeren worden naar afgrond gedreven'

    "Boeren zijn de kop van jut." Dat zei woordvoerder van de Farmers Defence Force Jeroen van Maanen woensdag in een toespraak bij het boerenprotest in De Bilt. Volgens hem worden de boeren door het RIVM, de politiek en de media naar de rand van de afgrond gedreven.

    "Met gedrevenheid, vakmanschap en passie hebben wij fantastische resultaten geboekt," aldus Van Maanen. Volgens hem is de uitstoot van veel stoffen zoals ammoniak de laatste jaren flink verminderd door de boeren.

    "De media misbruiken het ene na het andere nepnieuwsrapport om nog meer problemen op naam van de landbouw te schrijven," zegt Van Maanen. "De politiek neemt dit zonder gedegen onderzoek over. Op basis van leugens, aannames en emoties wordt een beslissing genomen die de hele landbouwsector steeds dichter naar de rand van de afgrond drijft."

    Ook het RIVM krijgt nog een veeg uit de pan van Van Maanen. "Voor leugens, aannames en rekenmodellen zit je bij het RIVM aan het goede adres."

  41. Ook op de A4 vanuit Amsterdam levert het protest file op

    Twitter bericht wordt geladen...

  42. RIVM-baas: stikstofberekening hoge kwaliteit

    Bij de stikstofberekeningen maakt het RIVM zo 'zorgvuldig en robuust mogelijk gebruik van de gegevens die we verzamelen'. Dat zei directeur-generaal Hans Brug tegen de verzamelde boeren die in De Bilt, in de buurt van het instituut, demonstreren. Zij wantrouwen de gegevens en handelwijze van het RIVM.

    "U geeft mij mee dat u twijfels heeft over de cijfers van het RIVM. Volgens internationale standaarden zijn de stikstofberekeningen die wij doen van hoge kwaliteit. Dat zeggen ook deskundigen in het buitenland over ons. We laten ons ieder jaar door buitenlandse experts beoordelen daarin. En eens in de paar jaar met een echte diepte-evaluatie. Dat gaat binnenkort weer gebeuren. De kritiek die ik vandaag en eerder deze week heb gehoord, zullen daar vanzelfsprekend in worden meegenomen. Dat is wat ik jullie zou willen zeggen vandaag."

    Enkele boeren schreeuwden "niet waar" tijdens het verhaal van de RIVM-baas.

    De topman dankte de boeren dat ze niet voor de deur van het RIVM staan. "Wij moeten zeven dag per week, 24 uur per dag beschikbaar zijn voor het uitgeven van bijzondere medicijnen. Als we trekkers voor de deur hadden staan, dan had dat niet door kunnen gaan met alle effecten voor de volksgezondheid. Dank dat u hier staat en niet dichter voor de deur."

  43. Boerenprotest De Bilt verloopt gemoedelijk

    Het boerenprotest in De Bilt verloopt vooralsnog gemoedelijk. Zowel een woordvoerder van de gemeente als van de politie zegt dat zich tot nog toe geen noemenswaardige incidenten hebben voorgedaan. "Vooralsnog lijkt het een vrij positieve bijeenkomst," aldus de gemeentewoordvoerder.

    Boeren verzamelen in de omgeving van het gebouw van de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).Beeld ANP
  44. Opstopping in Den Haag door boeren

    Aan het einde van de A12 bij Den Haag veroorzaken boeren dinsdagochtend een opstopping. Ze kunnen de stad niet in en kunnen daardoor niet naar de plek waar ze wel mogen demonstreren.

    Zeker tientallen boeren worden tegengehouden door twee verkeersregelaars. De boeren hebben allerlei borden en omgekeerde Nederlandse vlaggen op hun tractoren. Op de borden staan teksten als 'Met deze regering gaan de boeren naar de tering'.

    De boeren wilden demonstreren bij het Binnenhof, maar kregen hier geen toestemming voor.

  45. Boeren proberen toch bij RIVM te komen

    Een aantal boeren heeft woensdagochtend met de auto toch geprobeerd naar het gebouw van het RIVM in Bilthoven te gaan. De boeren zijn teruggestuurd. Dat is zonder problemen verlopen, meldt een politiewoordvoerder.

    De boeren wilden eigenlijk protesteren bij het gebouw van het RIVM tegen de rekenmethode van het instituut voor schadelijk stikstof. Daar zagen ze echter toch van af. De gemeente heeft met ze afgesproken dat ze met hun tractoren naar een sportpark in De Bilt gaan. 

    Volgens de gemeente is het een heel krappe bedoening bij het RIVM. Bovendien is het belangrijk dat het RIVM permanent goed bereikbaar is. Er liggen bijvoorbeeld vaccins en geneesmiddelen opgeslagen die snel nodig kunnen zijn en er staan voertuigen van de milieuongevallendienst, die gevaarlijke stoffen meet bij branden.

  46. Duizenden boeren in Bilthoven voor protest

    Naar schatting 3000 boeren hebben zich op hun tractor gemeld in De Bilt om te protesteren tegen de rekenmethode voor schadelijk stikstof van het in die gemeente gevestigde RIVM. Volgens burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt waren er 1500 tractoren aangemeld, maar zijn er veel meer boeren gekomen.

    De boeren hebben zich verzameld op het terrein van honkbalvereniging HSV Centrals, waar toespraken worden gehouden van onder anderen de directeur van het RIVM.

  47. Defensievoertuigen staan klaar in Den Haag

    De eerste vrachtwagens van Defensie staan in Den Haag klaar om eventueel tractoren met demonstrerende boeren tegen te kunnen houden. Zo staan er bij het ministerie van Financiën, dat tussen het Malieveld en het Binnenhof ligt, een paar dwars op de weg, net als bij het ministerie van Defensie, iets verderop. Ook op het Spui wordt de toegang naar het Binnenhof met grote vrachtauto's geblokkeerd.

    De gemeente meldde dinsdag dat er nooit demonstraties op het Binnenhof zijn toegestaan. Ook is het drukbezochte centrum niet toegankelijk voor grote voertuigen omdat dat gevaarlijk kan zijn voor winkelend publiek. Om die reden zijn enkele straten richting het centrum afgesloten.

    Beeld ANP
    Beeld ANP
  48. Inmiddels 349 kilometer file

    Het verkeer is helemaal vastgelopen rondom Utrecht door het boerenprotest. Op de A27 is het het drukst, daar bedraagt de vertraging momenteel meer dan twee uur, meldt de ANWB.

    Maar ook op de andere snelwegen richting Utrecht is het druk, zoals op de A28 vanuit Amersfoort, evenals op de A1 en de A12. "Alle wegen naar Utrecht toe kleuren bij ons in de schermen helemaal rood," aldus een woordvoerder van de ANWB.

    De files in de Randstad nemen inmiddels iets af. Op het hoogtepunt stond er volgens de ANWB 440 kilometer. Inmiddels is dat 349 kilometer.

  49. Boeren met 'varende' tractor tegengehouden

    De politie heeft in Den Haag een groepje boeren uit het Noord-Hollandse Nederhorst den Berg tegengehouden die een 'varende' tractor in de Hofvijver voor het Binnenhof wilden laten zakken. Ze werden staande gehouden op de Denneweg in Den Haag. De tractor is volgens de politie naar een andere plek gebracht.

    De boeren mogen woensdag niet protesteren bij het Binnenhof. De binnenstad is afgezet door de politie en het leger.

  50. Boeren staande gehouden op weg naar Binnenhof

    De politie heeft op de Utrechtsebaan in Den Haag vijftien boeren staande gehouden die naar het Binnenhof wilden om te protesteren. Ze mogen daar echter niet komen.

    De boeren hebben volgens de politie gehoor gegeven aan de vorderingen van de agenten. Ze worden naar de verzamellocaties voor het boerenprotest geleid.