Direct naar artikelinhoud

Juristen kraken stikstofaanpak van het kabinet

Terwijl minister Schouten van Landbouw in gesprek gaat met de provincies om stikstofregels in het hele land gelijk te trekken, waarschuwen juristen dat de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet waarschijnlijk in strijd zijn met de wet.

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.Beeld ANP

De stikstofaanpak van het kabinet is bedoeld om de vergunningverlening in Nederland weer op gang te helpen. Die vergunningverlening ligt nu stil, doordat de Raad van State eerder dit jaar een streep zette door het stikstofbeleid. Juristen waarschuwen nu dat het kabinet opníeuw de fout dreigt in te gaan.

Dat doen zij woensdagmiddag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Op verzoek van het VVD en de CDA onderzoekt minister Schouten of er een ‘drempelwaarde’ voor stikstofuitstoot kan komen: bouwprojecten kunnen dan een vergunning krijgen als de stikstofuitstoot onder een bepaalde grens blijft. In onder meer Duitsland worden op die manier vergunningen afgegeven.

Nu al overbelast

“Gelet op de bestaande rechtspraak is een drempelwaarde op landelijk niveau op korte termijn nagenoeg onmogelijk,” laat jurist Emma Sonnemans aan de Tweede Kamer weten. Ook de Nijmeegse jurist Minke Oude Breuil kraakt de invoering van zo’n drempelwaarde. De reden: natuurgebieden in Nederland zijn nu al overbelast door stikstof, waardoor er juridisch geen enkele ruimte is om stikstofuitstoot in de omgeving van natuurgebieden toe te laten.

Sonnemans stelt ook dat de ‘saldering’ die het kabinet nu voorstelt ‘juridisch niet houdbaar’ is. Bij saldering kunnen projecten toch doorgaan, als de stikstofuitstoot op een bepaalde manier wordt gecompenseerd. Dat kan door huizen volledig energieneutraal te bouwen, of door boerderijen op andere plekken uit te kopen.

Minister Schouten gaat deze week nog in gesprek met de provincies. Vier van de twaalf provincies hebben hun stikstofregels de afgelopen dagen ingetrokken of afgezwakt. Het kabinet wil nu dat alle provincies één lijn trekken en hetzelfde beleid gaan voeren. 

Mogelijk betekent het dat alle provincies minder strenge stikstofregels zullen hanteren. Het is de vraag of er dan op korte termijn weer vergunningen kunnen worden verleend, zoals de bouw- en de boerensector graag willen.