Direct naar artikelinhoud
ADE-liveblog

Organisatie ADE blikt terug op succesvolle 24ste editie

Radion AmsterdamBeeld Het Parool

Van paneltalks over de danceindustrie tot feestjes diep in de nacht: Het Parool deed verslag van alles rond Amsterdam Dance Event, dat vannacht werd afgesloten. Lees alles erover terug in dit liveblog.

Live

  1. 24ste editie ADE afgelopen

    De 24ste editie van het Amsterdam Dance Event is afgelopen. Naar het grootste dancefestival ter wereld, dat woensdag begon en vannacht ten einde liep, kwamen net als vorig jaar zo'n 400.000 mensen toe. 

    De organisatie van het dancefestival blikt terug op een geslaagd festival. Directeur Mariana Sanchotene die voor het eerst volledig verantwoordelijk is voor ADE, zegt tevreden te zijn en is en vooral te spreken over het diverse aanbod en de aandacht voor artistieke vernieuwing.  

    Tijdens AMF, het grootste evenement tijdens ADE, werd de top-100 van populairste dj’s onthuld. De Belgische dj’s Dimitri Vegas & Like Mike, een duo, hebben Martin Garrix van de troon gestoten. Hij moet dit jaar voor eerst in drie jaar afstand toen van zijn eerste plek en genoegen nemen met de tweede plek. David Guetta bemachtigde dit jaar de derde plek.

    Het dancefestival werd dit jaar opnieuw ontsierd door zakkenrollers met pepperspray. 130 feestgangers meldden zich in de nacht van vrijdag op zaterdag, tijdens de show van Martin Garrix bij de EHBO omdat ze last hadden van pepperspray. Vele bezoekers van het feest zouden tevens zijn beroofd. 

    Op het Amsterdam Music Festival (AMF) in de Johan Cruijff Arena en op Elrow gisteren zouden eveneens meerdere mensen zijn beroofd. Of en hoeveel aangiftes de politie daarover heeft ontvangen, wil de politiewoordvoerder desgevraagd niet zeggen. 

     Ook ontving de gemeente meer meldingen van geluidsoverlast dan voorgaande jaren. Dat laat een woordvoerder van burgemeester Halsema weten. Daarbij moet wel een kanttekening worden gemaakt: “Het nog niet duidelijk is of de meldingen allemaal gaan over ADE. Die kunnen ook betrekking hebben op andere activiteiten in de stad. De komende weken zal de gemeente de meldingen bekijken.

  2. Bijkomen van ADE op de Afterplantparty

    Bijkomen van ADE kan vandaag en morgen op een ‘Afterplantparty’ in Studio 13. Monique Kemperman (50) van mooiwatplantendoen.nl legt in dit interview uit hoe het werkt. 

  3. Publiek Vault Sessions geeft vol gas in Radion

    Aan het publiek bij Vault Sessions in Radion is het niet te merken dat het inmiddels de laatste nacht, nummer vijf, van ADE is. Want het is duidelijk dat de bezoekers hier, een samenwerking tussen de Amsterdamse organisatie en het label 47 van Tommy Four Seven, voor één ding komen: feesten.

    Dat doen ze dan ook met volle overtuiging. Het lijkt erop dat niemand de club in Nieuw-West zal verlaten met ook nog maar een klein beetje energie.


    Radion AmsterdamBeeld Het Parool
  4. Is Body Sushi een toevoeging?

    Het is maar goed dat de H7 Warehouse een stevige loods is. Want Body Sushi speelt Intercell op de laatste avond van ADE kapot.

    Body Sushi bestaat pas kort. In augustus had het duo, bestaande uit de Britse dj Randomer en de Poolse VTSS, hun eerste gig op Katharsis. Dat ze nu weer zijn geboekt op Intercell is niet gek: Randomer en VTSS zijn twee technogiganten, die beiden laten horen zeer technisch begaafd te zijn. Het overwegend jonge publiek krijgt ervan langs met vuige techno en een vleugje acid.

    Is het een toevoeging dat de twee nu ook samen draaien? Dat valt te betwisten. De set van vanavond is wat vlak en niet heel anders dan wat je van Randomer en VTSS verwacht, terwijl je bij zo’n samenwerking hoopt dat het méér brengt dan slechts de middenweg van twee stijlen. Maar goed is het wel.

    Twitter bericht wordt geladen...

  5. Obscure techno tijdens take-over

    “Ik vind het heel vet dat ze allemaal verschillende soorten artiesten, van electro tot house, bij hun label hebben zitten”, zegt de 26-jarige Mees. “Daarom wilde ik hier heel graag heen.”

    Hij heeft het over de take-over van Paradiso door het Duitse label en collectief Giegling, dat zich voorheen vooral in de undergroundscene begaf, maar sinds een aantal jaar is boven komen drijven.

    Er is geen timetable, dus wie van de meer dan dertig dj’s op het programma wanneer draait, is onduidelijk. 

    Aan het begin van de nacht − het feest is dan al tien uur gaande − klinkt er obscure techno met een vieze basslijn, zo nu en dan afgewisseld met een gekke breakbeatplaat, maar alles geserveerd in een gebalanceerde lijn. Tot genoegen van het publiek, dat er ondanks het uitblijven van echte pieken gretig op los danst.

    ParadisoBeeld Parool
  6. Alleen vrouwen achter draaitafels bij Boiler Room

    Het is een telkens terugkomende discussie: de verhouding tussen mannen en vrouwen in de dancescene. Ook tijdens ADE bestaan de line-ups uit voornamelijk mannelijke dj’s.

    Maar niet bij de Boiler Room in het Skatecafé. Vooraf was er geen line-up bekendgemaakt, maar achter de draaitafels zijn de hele dag alleen vrouwen te vinden, waaronder de jonge Amsterdamse KI/KI. De Poolse hardhitter VTSS heeft de eer de dag af te sluiten.

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. Amelie Lens kent geen genade

    Dit jaar heeft Awakenings er, naast ‘technotempel’ de Gashouder, voor het eerst een tweede locatie bij: Warehouse Elementenstraat.

    Op de laatste dag van ADE staat daar een 24-uur durend feest op de planning, dat gisteravond al is gestart en nu ten einde loopt. Een samenwerking met Exhale, het label van de Belgische dj Amelie Lens.

    De gastvrouw − een van de populairste dj’s van dit moment − trakteert de volle loods tijdens haar tweede set van dit feest op een potje ordinaire beuktechno. Ze kent geen genade voor de laatst overgebleven bezoekers, die nog altijd bij elke drop losgaan.

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. Dj-radiomarathon AMW.fm bijna volbracht

    Bij AMW.fm, een radiostation in een krakerspand in Noord, werd vanaf woensdag een 5x24 uur dj-marathon neergezet.


    Paul Johnson in de door AMW zelf gemaakte dj-booth.

    Hoe is het gegaan?

    “Nou, heel goed eigenlijk,” zegt host en technicus Nancy. “Ik durf eigenlijk wel te zeggen dat het beter ging dan vorig jaar, al moeten we alles nog evalueren. We hadden ook meer grote namen, zoals house-dj Roger Sanchez. En er was een club uit Chicago, dat was ook heel tof.”

    Zijn jullie nog obstakels tegengekomen?

    “Niet echt. Het enige wat misschien jammer is, is dat we geen locatie middenin de stad hebben gekregen. Daarvoor waren we in gesprek met ADE, maar dat ging toch niet door. Daardoor is ons radiostation voor gewone mensen iets minder zichtbaar en komen alleen de mensen langs die ervan weten.”

    Hoeveel uur ben jij hier geweest?

    “Ojee. Wil je dat echt weten? Ik denk elke dag wel veertien uur. Vandaag was ik er om 10 uur ’s ochtends, en ik blijf tot het einde, om 12 uur vannacht.”

    En dan? Heel lang slapen?

    Lachend: “Ja, morgen heb ik vrij genomen. Dat had ik al ingecalculeerd.”

  9. Elrow, de klassieke afsluiter van Strafwerk, is begonnen

    Met de confetti op de vloer valt het nu nog mee, maar ongetwijfeld gaat er vanavond nog genoeg komen. Elrow, de klassieke afsluiter van Strafwerk in de Kromhouthal is begonnen.

    Veel extravagante kleding en misschien af en toe een tikkeltje ordinair, het mag en kan allemaal. Elrow, een feestconcept uit Spanje, is weer terug in Nederland. En iedereen mag het weten.

    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp

    Twitter bericht wordt geladen...

  10. Stampvolle Loft tijdens finale ADE

    Het Amsterdamse platform Audio Obscura organiseerde tijdens ADE 2019 maarliefst zes programma’s in The Loft en de grande finale begon deze zondag om 15:00 uur. Tijdens deze afsluiter van een serie stijf uitverkochte feestjes draaien het Zwitserse duo Adriatique en de Ierse DJ Mano le Tough tegelijkertijd; een b2b-sessie.

    Een dag nadat de kaarten voor het feest in de verkoop gingen - en meteen uitverkocht raakten - onthulde Audio Obscura de special guest van de Finale: de 55-jarige Sven Väth. De populaire Duitse DJ en producer, door zijn fans Papa Sven genoemd, was het boegbeeld van de technorevolutie die zich in de jaren ‘80 in Duitsland voltrok en zich snel verder verspreidde.

    Väth werkt vrijwel altijd met vinyl, ook zondag. Hierdoor hapert de muziek af en heel even, maar dat doet niet af aan de charme die het draaien van 'echte' plaatjes met zich mee brengt. Het is zondag wederom erg warm in The Loft, maar dat houdt niemand tegen om volledig los te gaan op de zestiende verdieping van de A’dam Tower. Er wordt veel gejoeld, gefloten en voorlopig blijft het hier waarschijnlijk nog wel even stampvol.

     

    Beeld Meike van Herk
    Beeld Meike van Herk
    Beeld Meike van Herk
    Beeld Meike van Herk

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. Matinee in de Doka loopt pas 's middags vol

    Doka, de cocktailbar in de kelder van het Volkshotel, is verbouwd tot heuse 'soundbar'. In Japan, Londen en New York vind je al talloze bars die specifiek focussen op de kwaliteit van het geluid, in plaats van op het volume. Door het high-end geluidsysteem en de maximale capaciteit van 150 bezoekers wordt Doka een plek waar alles om de intieme muzikale beleving moet gaan.

    Het DJ-programma heet sinds oktober Doka Studio. Voor ADE verzorgt Doka Studio samen met ‘Brighter Days’, een concept van Amsterdamse dj’s/producers Kamma & Masalo, een matinee in de gloednieuwe soundbar.

    Op deze zondagmiddag is in de kelder van het Volkshotel wel te merken dat we bij dag 5 van ADE zijn aanbeland: hoewel het feestje om 13:00 begon, loopt Doka pas tegen het eind van de middag een beetje vol.

    Dat er in het geluidssysteem is geïnvesteerd is hoorbaar: de bass klinkt opvallend lekker en het geluid is vol. De kleine dansvloer begint steeds voller te stromen met mensen die opstaan vanaf de loungebanken aan de zijkant. 

    Beeld Meike van Herk
    Beeld Meike van Herk
    Beeld Meike van Herk
  12. In de hottub of een potje sjoelen: op de ADE Hangover kan alles, maar wel langzaam

    Een oester of een burger happen, een biertje drinken tussen de paaldansers, in de hot tub of sauna zitten, een plaat scoren, een potje sjoelen of je eigen protestbord maken. 

    Het kan allemaal op ADE Hangover deze middag op het NDSM-terrein, het uitbrakfeest van ADE. Het publiek is een bonte mix. Van nachtdieren met een kater tot families met kleine kinderen. 

    Langzaam aan is voor de meeste het motto. Een hapje en een drankje en misschien een voorzichtig dansje. Maar in de tenten zijn al genoeg diehards te vinden die de voeten alweer flink aan het werk zetten op obscure elektro of exotische discohouse. Met het zonnetje erbij is het een prima zondagmiddag.

    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
  13. Werp een muntje en koop je snuifschaamte af bij de bloedcokefontein

    Poppi: drugsmuseum Amsterdam nodigt ADE-feestgangers uit om zondag hun handen te wassen in de bloedcokefontein. Wie zijn of haar snuifschaamte af wil kopen, werpt een muntje.

    De fontein is een kunstwerk van Louise Mol, werkzaam bij het museum. De fontein wordt onthuld tijdens Sexyland, om 16.00 uur begint daar het evenement ‘Happiness on Demand’ van Dries Verhoeven.

    “Met de bloedcokefontein maken we een knipoog naar het huidige drugsdebat,” zegt Machteld Busz van Poppi drugsmuseum Amsterdam. “Steeds meer wordt de vinger gewezen naar de individuele gebruiker en gezegd dat die bloed aan zijn handen heeft. Maar het taboe op gebruik neemt daardoor alleen maar toe. Met als risico dat de discussie doodslaat. Daarom nodigen wij iedereen uit om de snuifschaamte van zich af te wassen, en open te zijn over gebruik.”

    De opbrengst van de bloedcokefontein wordt door het drugsmuseum gebruikt om een nuchter drugsdebat te organiseren.

    Locatiesociëteit Sexyland, Ms. Van Riemsdijkweg 39 (NDSM-werf)

  14. 'Alleen strijders gaan nog naar binnen'

    ‘Alleen strijders gaan nog naar binnen,’ zegt een vrouw die de Shelter verlaat, terwijl er zich ondanks het tijdstip nog mensen melden die naar binnen willen.

    Het zal voor de meesten inderdaad zwaar zijn. Maar de sfeer zit er nog goed in. Het jonge publiek op Festimi laat zich niet kennen en danst gestaag de vijfde dag in.

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. Depeche Mode in ’t Muziekgebouw

    “Leuk publiek, goede sfeer en er wordt heerlijk gedraaid,” zegt Sander (35). En daar is niets aan gelogen.

    Adriatique maakt er een groot feest van in t Muziekgebouw aan t IJ bij Audio Obscura. Bekende en minder bekende platen komen voorbij, maar Enjoy the silence van Depeche Mode doet het toch wel erg goed.

    Beeld Jesper Roele

    Twitter bericht wordt geladen...

  16. Berghain in de Kromhouthal

    De Duitse dj en producer Ben Klock werd bekend in de populaire Berijnse club Berghain. Nu staat hij met zijn label Photon voor Strafwerk in de Kromhouthal.

    Net zoals de Berghain is de Kromhouthal een oud industriegebouw en daarom goed geschikt voor rauwe techno, precies zoals Klock het graag heeft en daar lijkt het publiek hetzelfde over te denken. Er wordt heftig en stevig gedanst.

    Twitter bericht wordt geladen...

  17. Berlijn in Amsterdam

    De club Watergate ligt in Berlijn op de rand van Oost- en West-Berlijn en is daarmee een verbindende factor in de stad. Vanavond geeft de club met zijn label een feest in de Westerunie.

    Kristin Velvet op Berlin x Watergate in de WesterUnie.Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
    Floyd Lavine in de WesterUnie.Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
  18. House van eigen bodem doet het goed op Verknipt

    Voor Amsterdammers Jesse van der Heijden (25) en Oguzhan Guney (25) is ADE een thuiswedstrijd. Samen vormen ze het duo Anotr. De twee produceren voornamelijk house en hebben door het hele jaar optredens in alle uithoeken van de wereld.

    “Eigenlijk sta je er nooit bij stil, je loopt hier iedere week, maar nu is opeens iedereen uit de dancewereld in onze stad”, vertelt Van der Heijden. “Overal in de stad kom je bekenden tegen, dat maakt mij een trotse Amsterdammer.”

    Voor de heren is het een drukke week. Naast zelf feestjes bezoeken, staan er ook veel afspraken op de planning. “We hebben meetings met promotors en andere artiesten”, gaat Guney verder. “En daarnaast hebben we ook twee optredens, daarin wil je toch een beetje laten zien waar Amsterdam voor staat.”

    Een van die twee optredens is vanavond op Verknipt in de Central Studio’s. Samen met de Spanjaard Dennis Cruz draaien ze een set van twee uur. Veel jonge houseliefhebbers zijn voor de twee gekomen en het is hard dansen vooraan. House van eigen bodem doet het nog steeds goed.

    Beeld Jesper Roele

    Twitter bericht wordt geladen...

  19. Dimitri Vegas & Like Mike verdringen Garrix

    De Belgische dj's Dimitri Vegas & Like Mike, een duo, zijn uitgeroepen tot populairste dj's van de wereld. Ze hebben daarmee de Nederlander Martin Garrix van de troon gestoten. Hij moet dit jaar genoegen nemen met de tweede plek. Garrix stond de afgelopen drie jaar boven aan de Top 100 van het gezaghebbende Britse tijdschrift DJ Mag. De Fransman David Guetta bemachtigde dit jaar de derde plek.

    De Top 100 van populairste dj's wereldwijd werd in de nacht van zaterdag op zondag onthuld, tijdens AMF. Dat is het grootste evenement tijdens ADE. Meer dan een miljoen mensen brachten hun stem uit.

    Het duo Dimitri Vegas & Like Mike stond in 2018, 2017 en 2016 op de tweede plek in de lijst. In 2015 mochten ze zich de populairsten van de wereld noemen. Dimitri Vegas en Like Mike zijn de artiestennamen van Dimitri en Michael Thivaios. Ze zijn van Griekse afkomst en groeiden op in Willebroek in België. Martin Garrix werd geboren als Martijn Garritsen.

    Zoals gebruikelijk is Nederland goed vertegenwoordigd in de top 10. Zo wisten ook Armin van Buuren (4), Don Diablo (6), Oliver Heldens (7), Tiësto (8) en Afrojack (9) een plek te bemachtigen.

    Net als Garrix voerde ook Tiësto (artiestennaam van Tijs Verwest) de lijst drie jaar op rij aan, van 2002 tot 2004. Recordhouder is nog steeds Armin van Buuren, die zich vijf jaar 's werelds populairste dj mocht noemen.

  20. Nog minimaal 30 uur weekender in De School

    Ze zijn een nacht en een dag onderweg, bij de meer dan vijftig uur durende weekender van De School. Van vrijdagavond tot maandagochtend stopt de muziek niet.

    Of er ook mensen zijn die daar al die tijd blijven? Waarschijnlijk niet. De dansvloer ziet er op zaterdagnacht fris uit. En ze zijn energiek. Het Muzieklokaal gaat los op de platen met afro-invloeden van Beta Librae, die op het moment van schrijven wordt afgewisseld door Tammo Hesselink.

    Van het Amsterdamse talent weet je eigenlijk nooit wat hij gaat doen. Behalve dat hij uiteenlopende platen feilloos aan elkaar gaat mixen.

  21. Martin Garrix niet meer populairste dj ter wereld

    Dimitri Vegas & Like Mike zijn uitgeroepen tot de populairste dj’s ter wereld. Tijdens het Amsterdam Music Festival (AMF) in de Johan Cruijff Arena maakte het Britste tijdschrift DJ Mag de DJ Mag Top 100 bekend. 

    De vorige drie jaar stond Martin Garrix uit Amstelveen nog bovenaan, maar dit jaar moet hij het doen met één plek onder het Belgische dj-duo. Al ‘boeit die zogenaamde wereldranglijst helemaal niks’, zei Garrix afgelopen zaterdag nog in een interview met Het Parool. “Er staan trouwens ook mensen in die lijst van wie ik nog nooit heb gehoord, dus ik heb mijn vraagtekens over de totstandkoming.”

    David Guetta is de derde op de lijst en treedt net als de nummer één op tijdens AMF, het grootste evenement tijdens ADE.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Beeld Raounak Khaddari
  22. Elektronisch en klassiek met lichtshow in Noorderkerk

    Een audiovisueel concert, waarin de architectuur van de Noorderkerk wordt gebruikt als een ‘surround compositie’. Dat is Aether, een licht- en geluidsshow van Boris Acket, Nick Verstand en Maarten Vos, waarin ze elektronische muziek combineren met klassiek − met een speciale rol voor het orgel.


    Twitter bericht wordt geladen...

    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
  23. Heerlijk dwalen in sprookjesland Into The Woods

    Een ufo met rondom knipperende rode en witte lichten. Een nagemaakte oude zeppelin met scheuren in het doek, alsof hij is gesneuveld na een aanval van een piratenrivaal.

    Het is heerlijk dwalen op de ADE-editie van Into The Woods. Je zou bijna vergeten dat je op de kille NDSM-werf rondloopt − al is de ijzige wind een kleine spelbreker.

    Net als bij het zomerfestival in het Amersfoortse bos is aan de kleinste details gedacht. Elk gangpad en elke stage is opgefleurd met lampionnen, sikkels en ijzeren speren met gekke versiersels en behangen met gekleurde lichtjes.

    Ze hebben zelfs een grote rode houten schuur gebouwd, die rechtstreeks van een Franse boerderij lijkt te komen. Er is een stage op een boot, een schiettent, je kunt airhockey spelen en je in een kunstinstallatie verstoppen waar je even ‘ontsnapt aan de dagelijkse werkelijkheid’.

    Eigenlijk is dat precies wat Into The Woods is: een sprookjesland, ver weg van de binnenstad, maar slechts aan de andere kant van het IJ.

    Beeld -
    Beeld -
    Beeld -
  24. Tent bij populaire Charlotte de Witte afgesloten: te druk

    De tent waar de Belgische dj Charlotte de Witte − een van de populairste artiesten van dit moment − draait op Dockyard is al vanaf het begin van haar set helemaal afgeladen. Bezoekers mogen de tent niet meer in, maar ondanks de drukte zit de sfeer er goed in.

  25. Opwarmen bij Clone Records in zweterig Radio Radio

    Wil je weinig geld uitgeven, maar toch feesten? Dan zijn er tijdens ADE meer dan genoeg opties. Zoals de dagprogrammering bij Radio Radio, dat tijdens de Clone Records pop-upstore en showcase bomvol is.

    Het is er warm, zweterig. Vooraan, vlak voor de dj-booth, wordt uitbundig gedanst op de vurige electrobeats van De School-resident mad miran en Clone-eigenaar Serge. Achterin gaat het duidelijk om iets anders: borrelen.

    Dit gratis feestje is dan ook een prima opwarmertje voor vanavond. Op naar een nog lange nacht.

  26. ADE is er voor alle leeftijden

    Zaterdagmiddag en -avond staat er weer een nieuw optreden van Martin Garrix op het programma, dit keer voor het jonge publiek. Om 17.00 gingen de hekken voor de All Ages show open en renden de eerste jonge Garrix-fans naar binnen. Tot 22.00 kunnen kinderen en ouders genieten van Garrix’ gloednieuwe productie, inclusief indrukwekkende visuals. Meike van Herk sprak met een paar kleine - maar tegelijk ook heel grote - fans.

    Oisin Toebes (12)
    “Ik ben al twee en een half jaar fan. Mijn vrienden hebben er niet zoveel mee, dus ik ben hier met mijn neef gekomen. We hebben VIP-tickets, dan zit je hoger en zie je veel meer!” Oisin denkt dat hij ook wel een beetje gaat dansen: “Ik zat op breakdance. De muziek van Martin is niet echt breakdance muziek nee, maar misschien kan ik er wel wat mee.”


    Oisin en zijn neef.Beeld Meike van Herk

    Julian en Franca
    Voor Julian (14) en zijn zusje Franca (10) Bennen is het concert van Garrix een echt gezinsuitje, papa en mama zijn allebei mee. Julian: “Vier jaar geleden ongeveer begon ik te luisteren. Zijn muziek klinkt gewoon zo lekker! Ik heb voor mijn verjaardag zelfs een keer een filmpje gekregen waarin Martin me feliciteerde, dat was echt zo cool.” Zijn zusje is vooral door haar broer aangestoken, ze zit op dansen. Of ze wel eens op de muziek van Garrix danst? “Je hebt wel eens op In the name of love gedanst toch?”, vraagt Julian. Franca knikt. “En een vriendin van mij kent echt alle pasjes uit de videoclips, dat kan ik nog net niet!”

    Julian en FrancaBeeld Meike van Herk

    Marleen en Lena
    Marleen (17) en Lena (16) zijn helemaal uit Oostenrijk naar Amsterdam gekomen voor de All Ages show. Ze geven iedereen A4'tjes met 'Garrixers are not just fans' en 'we are dreamers' erop. Ze hopen dat iedereen de velletjes papier tijdens het concert tegelijk naar boven zal houden. “Fans van Martin Garrix noemen zich het liefst dreamers, omdat het voor Martin ook allemaal met een droom begon.” De meiden kennen elkaar door shows van Garrix. Marleen: “Toen ik het nummer Animals hoorde en die clip zag, was ik verkocht. We hebben hem samen al drie keer ontmoet, we zijn echt heel groot fan!”

    Marleen en Lena.Beeld Meike van Herk

    Bekijk hier de video van het moment dat de deuren opengaan:

  27. Kleine zaak, grote namen

    In misschien wel de kleinste platenzaak van Amsterdam, Zwart Goud, draaien zaterdagmiddag grote namen. Hoe ze die hebben gestrikt is niet duidelijk, maar het is een waardevolle toevoeging aan het dagprogramma van ADE.

    Dystopian, het label van de Berlijnse dj Rødhåd, komt met groot geschut. Op de planning: ADIEL, Tijana T en de meester zelf. En dat zorgt voor een al vroeg gevulde kelder aan de Geldersekade. De Italiaanse ADIEL, die vrijwel alleen vinyl draait, opent de labelshowcase met dromerige dubtechno.

    -Beeld .
  28. Opnieuw pepperspray en berovingen bij show Martin Garrix

    Tijdens een show van dj Martin Garrix in de RAI Amsterdam hebben tientallen mensen last gehad van pepperspray. Een deel van deze feestgangers is ook beroofd, zo bevestigt de politie. Lees meer...

  29. Dj Ben UFO heeft de sfeer er goed in

    Al bij tramhalte Louwesweg hoor je dat er bij Radion een feest is waar de Britse dj Ben UFO de sfeer er goed in weet te krijgen. Op klaarlichte dag tref je tijdens het feest Breakfast Club allereerst de kluisjes, een vloer bezaaid met bananenschillen van het gratis ontbijt en kluisbonnen waar codes op staan. Langs de vele verschillende hallen en gangen van Radion vind je vervolgens een divers publiek. De een is toe aan rust en ontspant ergens, de ander kan niet snel genoeg terug naar de dansvloer waar UFO met energieke techno het publiek tevreden stelt terwijl de feestende mensen geduldig het moment afwachten waarop dj Peggy Gou het stokje zaterdagmiddag om 15.00 uur overneemt.

  30. Jos Kottmann strikte 140 dj’s voor zijn lens

    In twaalf jaar fotografeerde Jos Kottmann (37) honderdveertig dj’s. Tijdens ADE presenteert hij zijn boek DJ Faces. ‘Het gaat niet om de dj’s, het gaat om mij.’ Lees hier het hele interview.

  31. Probeer eens een Hongaarse aardappel-paprikastoof na al dat dansen

    Hoewel ADE vaak in een adem genoemd met MDMA, de drugs waar je langer op kunt feesten en waardoor je minder honger krijgt, is er gelukkig nog meer dan voldoende aandacht voor eten. Het uitgaanspubliek kan tijdens ADE terecht bij allerlei foodtrucks en de gebruikelijke fastfoodrestaurants. Culinair historica Charlotte Kleyn raadt hongerige dansers aan een keer een recept voor Goulash à la Hongroise te proberen.

  32. Waar is de vernieuwing op ADE?

    Amelie Lens, Richie Hawtin, Charlotte de Witte, Tale Of Us, Adam Beyer. Slechts een greep uit de voor dancefans grote namen, die elk jaar op de line-ups van feesten staan tijdens ADE. Deze dj’s zijn deze week, net als voorgaande jaren, het uithangbord voor feesten van grotere organisaties. Op het eerste gezicht zorgen die samenwerkingen en line-ups met grote namen bij de Nederlandse danceliefhebber voor een verzadigd gevoel. Je hebt ze al eens of vaker ­gezien, dus waarom zou je weer gaan? Je zou je zelfs kunnen afvragen: waar is de vernieuwing tijdens ADE, de nog ­altijd grootste danceconferentie van de wereld?

    Beeld Alexandra España
  33. Prosumer geeft Lofi ervan langs

    Wat een fijne nieuwe plek, Lofi, op een bedrijventerrein nog een stukje achter Sloterdijk. En wat een fijne combinatie met Supernature.

    Dat Amsterdamse queercollectief heeft naast eigen residents een aantal vaste gezichten van Ostgut Ton − het label van de befaamde Berlijnse club Berghain − uitgenodigd.

    Prosumer doet precies waarvoor hij waarschijnlijk is geboekt: met stevige, vieze house en de kenmerkende diepe Duitse bass geeft hij de loods ervan langs.

    Beeld Jari Goedegebuure

    Twitter bericht wordt geladen...

  34. Publiek Awakenings gaat er 'head first' in

    Het is net alsof een kudde koeien weer voor het eerst de wei in mag. Enthousiast zijn ze, de Awakeningsgangers die door de Gashouder dwarrelen.

    Zoals altijd is de lichtshow in de poptempel fenomenaal. Het blijft knap hoe Awakenings dat elk jaar weer voor elkaar krijgt. Aan het plafond hangt in het midden van de zaal een verlichte paspop, met het hoofd naar beneden.

    Zo gaat het publiek ook de avond met het populaire label Afterlife in: head first. Ze houden zich niet in. Al vanaf vroeg in de avond klinkt er gefluit en gaan de vuisten de lucht in, gestimuleerd door de aanstekelijke deuntjes en harde bass van Mind Against, Stephan Bodzin en Tale Of Us.

    Twitter bericht wordt geladen...

  35. Klassieke Duitse techno met een vies vuig randje

    Ooit componeerde hij de muziek voor een toneelstuk van Shakespeare, maar Thomas Schumacher grossiert vooral in klassieke Duitse techno met een vies vuig randje eraan. 

    De dj loopt al flink wat jaren mee naar is in tegenstelling tot veel andere Duitse toppers uit de techno de laatste jaren niet zo vaak in Nederland te bewonderen. 

    Op Verknipt in de Amsterdam Studio’s laat Schumacher weer even zien dat hij als geen ander weet hoe je een lekker smerige technoset met een vleugje Acid neerzet.

    Beeld Vincent Smits
  36. DJ Isis en Mozes in Pllek

    Na een paneltalk over hoe de artiesten op een bewuste manier bezig zijn met muziek, barst het feest tijdens Origins Live in Pllek los. Een avond gehost door de Duitse dj en producer Dominik Eulberg, met onder andere DJ Isis en Mozes, die live optreden met twee danseressen, een zangeres en een sarangi-speler.

    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
  37. Carista draait en danst met een glimlach

    In Radio Radio, een van de kleinere locaties in de stad, wordt vanavond een stuk swingender gedanst dan in de gemiddelde club.

    Hoe dat komt? Vanavond neemt United Identities de ‘pop-up dj-bar’ in het Westerpark over. Met dat feestconcept wil de Utrechtse dj Carista − die sinds twee jaar met haar energieke, soulvolle sets de wereld verovert − mensen met verschillende achtergronden bij elkaar brengen.

    Dat lukt, en zorgt voor een vrolijke sfeer. Mensen schudden voorzichtig met hun billen en dansen al vroeg op de avond uitbundig. Stilstaan op de opzwepende beats van Carista, die zelf enorm geniet en met een brede glimlach achter de draaitafels staat, is dan ook praktisch onmogelijk.

  38. De kop is er af: TIK TAK, met een acht uur lange line-up vol grote namen, is van start

    De menigte stroomt langzaam maar zeker de zaal van de RAI binnen. De eer is aan Childsplay om de eerste bezoekers warm te draaien voor wat er verder allemaal nog op het programma staat. Het aanwezige publiek aarzelt nog een beetje om helemaal los te gaan - het is namelijk nog niet zo druk, en in je eentje dansen kan best eng zijn.

    Wanneer Johnny500 het stokje van Childsplay overneemt en Shakalaka boem boem boem door de speakers blaast, komen de heupen toch langzaam los. Al snel vult de zaal zich wat meer en wordt er luidkeels meegezongen met de nieuwste hits.

    Er staat de bezoekers nog een lange nacht te wachten, maar voor namen als Ronnie Flex, Josylvio en Lil Kleine halen ze graag een nachtje door. Gelukkig is er genoeg zitplek om de voetjes even te laten rusten en staan er kraampjes die smoothies, hotdogs en pizza’s verkopen om je energielevel een boost te geven.

    Beeld Anna Salhany
    Beeld Anna Salhany
  39. Colin Benders in de Melkweg

    Vroeger maakte Colin Benders als Kyteman hiphop met een bigband en speelde hij trompet. De laatste jaren zit Benders in de (volledig andere ) hoek van de experimentele techno. Zo treedt hij op met een gigantische modulaire synthesizer, ook vanavond in De Melkweg. De speciale lichtshow die erbij zit is een ontwerp van kunstenaars Nick Verstand en Boris Acket.

    Beeld Lin Woldendorp

    Video's door Lin Woldendorp

    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
    Beeld Lin Woldendorp
  40. Snoeiharde techno bij Spuistreet Records

    Even rusting inkomen voor het ADE-weekend begint? Bij de livestream van Spuistreet Records in het auditorium van het Generator Hostel kan dat niét.

    De jonge Utrechtse dj en producer Gus kent geen genade. Vanaf de eerste plaat ligt het tempo op 145 bpm en draait hij snoeiharde techno.

  41. Latin Village, het feest om eens even goed de heupjes te schudden

    De locatie, Het Room Mate Aitana Hotel, kleurt in felle neonkleuren en uit elke ruimte in het gebouw klinkt ritmische Latin muziek. Er wordt volop gedanst, gekletst en gefotografeerd, want zich stylish kleden kunnen de bezoekers hier wel. Er hangt een warme en gezellige sfeer. Iedereen is hier namelijk met een doel: heerlijk de avond weg dansen.

    Estefany (26)
    “Dit is mijn aller eerste keer ADE. Ik had geen idee wat ik er van kon verwachten, maar ik heb het enorm naar mijn zin. Ik heb de tickets voor Latin Village gratis gekregen, als bedankje voor een fotoshoot die ik met ze heb gedaan, en ik vind de sfeer hier echt tof. Ik ben half Antilliaans en half Dominicaans, dus dansen zit in mijn DNA. Ik ben dus ook van plan ook de hele avond door te dansen,” zegt Estefany terwijl ze haar glas met drie van haar vriendinnen klinkt. “Verder kijk ik lekker aan wat ADE dit weekend brengt. Ik hou wel van wat spontaniteit.”

    Estefany tijdens Latin Village.Beeld Anna Salhany

    Shirley (65) en Jan (63)
    “Ik kom uit Suriname. Daar zijn we met dansen grootgebracht. Het zit in ons bloed en we dansen het liefste de hele dag lang. Ik woon hier in de buurt en houd ontzettend van Latin muziek, dus ik wilde graag naar dit feestje toe,” zegt Shirley.

    Shirley heeft haar danspartners met zich meegebracht. Vanaf het begin van de avond dansen ze de voeten van de vloer. Samen met Jan komt ze nu even op adem. “We zijn hier veruit de oudsten, maar ik zie die jongere generatie alleen maar op hun mobiel. Wij laten ze zien hoe het wél moet,” zegt Jan met een knipoog.

    Jan en Shirley tijdens Latin Village.Beeld Anna Salhany
  42. Etensbakjes van bamboe: opmaat naar circulaire festivals

    Festivals beloven al in 2025 helemaal circulair te zijn. Dus: zonder afval of verspilling van water, voedsel of energie. Die afspraken maakten ze op dancefestival ADE met staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

    Met hun tienduizenden bezoekers zijn festivals als steden in het klein. “Het zijn mini-steden waarvan we kunnen leren,” zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Als voorbeeld noemt ze het gescheiden afval op stations. In de praktijk eindigt veel vuilnis toch in de verkeerde afvalbak. “Als jij je trein moet halen of je favoriete band gaat beginnen, stel je je prioriteiten toch anders.”

    Dus als festivals erin slagen om daar iets op te verzinnen, dan kunnen we daar in Amsterdam ook ons voordeel mee doen. Een ander voorbeeld: op festivals wordt al gewerkt met etensbakjes van bamboe in plaats van hard plastic. Die gaan na afloop zo met de etensresten de composteermachine in. Zo ziet Van Veldhoven het graag. “Concrete voorbeelden waarvan je in de stad ook gebruik kunt maken.”

    Op dancefestival ADE ondertekende ze gisteren nieuwe afspraken met twintig grote festivals uit zeven landen. De organisatoren beloven al in 2025 klaar te zijn voor een circulaire economie. Dat wil zeggen dat ze tegen die tijd nauwelijks nog afval hebben of verspilling van grondstoffen, voedsel en water. Ook is het de bedoeling dat ze helemaal gaan draaien op duurzame energie.

    Plasticsoep
    De afspraken zijn ondertekend door festivals die samen jaarlijks zo’n drie miljoen bezoekers ontvangen. Nederlandse festivals als Lowlands, North Sea Jazz, DGTL, de Nijmeegse Vierdaagsefeesten en de Zwarte Cross doen mee, maar ook buitenlandse festivals als het Deense Roskilde en het Britse Boardmasters. Eerdere afspraken beperkten zich tot het uitbannen van plastic. “De plasticsoep krijgt wereldwijd al veel aandacht. Nu beloven festivals dat ze hun totale voetafdruk terugdringen.” Daarbij gaat het bijvoorbeeld ook om het vervoer van de duizenden bezoekers op weg naar de festivals.

    Afvalscheiding
    Maar Amsterdam stelt toch al strenge eisen, zoals 100 procent afvalscheiding en groene stroom in 2020? “Dit gaat echt een stap verder. Maar de gemeente laat wel goed zien welke rol overheden kunnen spelen door hun eigen inkoop en de voorwaarden die ze stellen aan marktpartijen.”

    En dat de festivals er strikt genomen alleen naar streven om circulair te zijn in 2025, maakt dat de beloften ook niet een beetje vaag? “Dat is al over zes jaar. Dat is een ongelofelijk ambitieus streven. Als land hopen we pas in 2050 zo ver te zijn en dan is Nederland nog een van de koplopers. Het is heel mooi dat de festivals zelf naar voren stappen en vrijwillig allemaal samen deze afspraken aangaan.”

    Op ADE zien ze de staatssecretaris dit weekend niet meer terug. Het past niet in haar agenda. Helaas, helaas, haast ze zich te zeggen. “Het had me echt leuk geleken.”

    Stientje van VeldhovenBeeld Roeland Sjoerd Hoefsloot
  43. Yoga with Beats

    Opladen voor komende nacht, herstellen van afgelopen dagen of allebei. Tijdens hot power yoga kunnen feestgangers bij Equal Yoga aan de Rozengracht even bijkomen van het feestgeweld. In een verwarmde zaal van 32 graden wringen de ongeveer vijftien aanwezigen zich in allerlei houdingen. Wel geheel in ADE-sferen: dj Bonita draait deephouse vanuit de hoek in de yogazaal terwijl de docent op een kalme toon de druk bezochte les afsluit met moederlijk advies: “luister goed naar jezelf, geniet van het weekend en be safe.”

    Yoga with beatsBeeld Raounak Khaddari
  44. Milieugroep Orca Sound Project organiseert ADE-schoonmaak

    ADE is niet alleen een mogelijkheid om veel te feesten. Het is ook een kans om feestgangers bewust te maken van al het afval dat bij het feesten komt kijken.

    Daarom organiseert milieugroep Orca Sound Project een ADE schoonmaak in Noord met onder anderen deephouse-dj Sam Feldt, danceduo Goldfish Live, dj Alle Farben. Het doel? Zo veel mogelijk straatafval opruimen.

    Sam Feldt vindt een dag als vandaag belangrijk om meer bewustzijn voor het milieu op te wekken. “Doordat alle artiesten dit op hun sociale media delen, inspireer je tienduizenden mensen om niet meer hun afval zomaar ergens neer te leggen.”

    Op de vraag hoe hij zelf duurzaam probeert te zijn, geeft hij eerst eerlijk toe dat hij zelf ook veel vervuilt door de 150 tot 200 vluchten die hij per jaar maakt. “Maar om op mijn manier een steentje bij te dragen, heb ik een plasticvrije rider. Ook ben ik de ambassadeur van Plastic Promise en heb ik mijn eigen organisatie Heartfeldt Foundation. Verder neem ik altijd mijn eigen waterfles mee en eet ik zo vaak mogelijk vegetarisch.

    Tijdens ADE kan je volgens Feldt ook het een en ander doen om zo bewust mogelijk te feesten. “Allereerst: ga fietsen. Verder kan je mee doen aan een lokaal initiatief zoals dit, of ADE Green. Ga naar de panels over duurzaamheid, gooi je afval weg en neem je eigen waterfles mee in plaats van steeds een nieuw flesje drinken kopen. En kom naar mijn eigen feest Heartfeldt Neon Jungle want alle opbrengst gaat naar Heartfeldt Foundation.”

    Dj Sam Feldt.Beeld Joy Leering
    De mannen van Goldfish dragen ook hun steentje bij.Beeld Joy Leering
  45. De ADE-week van ‘mediananny' José Woldring

    Muziekprofessionals hebben tijdens Amsterdam Dance Event een ontzettend druk schema. Hoe ziet de week van ‘mediananny’ José Woldring eruit?

    “Ik ben deze week op vakantie,” zegt José Woldring tijdens een telefonisch interview. “Geintje natuurlijk.”

    Woldring is eigenaar van The Media Nanny en onder andere de pr-manager van Martin Garrix en David Guetta, artiesten van wereldformaat. Daarbij doet haar bedrijf de pr en communicatie voor meerdere feestorganisaties, zoals DGTL en Audio Obscura. “ADE begint, voor mijn gevoel, al twee maanden voor het daadwerkelijk plaatsvindt.”

    Haar ADE-agenda in het kort? Lees verder...

  46. Feesten voor het goede doel

    Twitter bericht wordt geladen...

  47. Beats in Studio K en De Balie

    De Nederlandse première beleefde de film Beats al vorige week op het Parool Film Festival (PAFF), maar hij is deze week ook te zien op ADE. 

    Niet verrassend, want de film van regisseur Brian Welsh vertelt het verhaal van twee tieners die op zoek gaan naar een rave in het Schotland van de jaren negentig. De film zit dan ook bomvol met muziek uit die tijd zoals The Prodigy, Leftfield en Plastikman – het alter ego van Ritchie Hawtin. 

    Opvallend: de rave in de film is ook écht een rave met bezoekers. Regisseur Walsh ergert zich altijd groen en geel aan filmscènes in clubs en op feesten. Die zien er altijd nep uit. Dus organiseerde hij een feest met echte bezoekers waar dj’s echt kwamen draaien. “We moesten soms een beetje om de bezoekers heen werken,” vertelde Walsh in een Q&A op het PAFF over de opnames van de rave. 

    Beats is zondag te zien om 17:00 in Studio K en om 20.00 uur in De Balie. Dan zal het duo Kraak&Smaak de film muzikaal uitluiden. Lees hier het eerdere interview in Het Parool met Walsh.

  48. De vrouwelijke dj in de Nederlandse dancewereld

    ADE is overdag, als er wordt geconfereerd, nogal een mannending. Ze zijn er wel, vrouwen, maar in de minderheid. In de sky lounge van kantorengebouw Spaces aan de Vijzelstraat is vrijdagmiddag alles radicaal anders. De weinige heren hier zijn barman of verslaggever van Het Parool.

    BN’er Fajah Lourens, behalve fitnessgoeroe ook dj, is presentator van de paneldiscussie ‘Women in Dance’. In het panel zitten vrouwelijke vertegenwoordigers uit de Nederlandse dance-industire, ‘boss bitches’ volgens de website van ADE en ook Lady Bee, een van de succesvolste vrouwelijke dj's van het land.

    Er valt een hoop te verbeteren aan de positie van de vrouw in de Nederlandse dancewereld, voor en achter de schermen. Er komen trieste verhalen voorbij vrijdagmiddag. Bijvoorbeeld van de agent die probeerde een vrouwelijke dj op een festival geboekt te krijgen en toen te horen kreeg: “Sorry, we hebben al een vrouw op het programma.” Maar de paneldiscussie, met veel bijdragen uit het publiek, is vrolijk en optimistisch: vijf jaar geleden waren vrouwelijke dj's nog een zeldzaamheid, nu rukken ze steeds meer op.

    Als Fajah Lourens aan het vrouwelijke publiek vraag wie er dj is, gaan bijna alle handen omhoog. Maar als ze daarna vraagt wie van die vrouwen kunnen leven van het draaien, gaan er maar een paar handen omhoog. Lady Bee is een lichtend voorbeeld voor al die vrouwen hier: ze stond op alle grote festivals van Nederland, is heel nadrukkelijk aanwezig op ADE 2019 en draait volgende week in de Verenigde Staten.

    ADE-bijeenkomst vrouwelijke dj'sBeeld Parool
  49. 'Looking to the Future' in de Tolhuistuin

    Hoe krijg je een stevige fijne dance-scene in je stad als die er nog niet is? Aaron Clark (techno-dj en clubeigenaar uit Pittsburgh), Tato Getia (oprichter van de club Bassiani in de Georgische hoofdstad Tbilisi), Joel Silva (eigenaar van Underclub in Buenos Aires) en Gonzalo Rios (booker voor Underclub) bespreken dit vrijdagmiddag in de Tolhuistuin op de paneltalk  ‘Looking to the Future: Building a Scene Versus Growing an Industry’.

    Alle sprekers komen zelf uit steden die in eerste instantie niet gezien worden als de place to be voor elektronische muziek. De vier zijn het erover eens dat liefde voor muziek de basis is voor hun succes. “We kijken niet naar cijfers en letten niet op hoeveel volgers een dj heeft,” stelt Rios. “We houden gewoon heel erg van goede muziek.” De sprekers benadrukken dat het creëren van een omgeving waarin iedereen zich veilig en welkom voelt belangrijker is dan altijd de grootste namen te boeken. Dan krijg je een fijne club waar iets kan gebeuren.  


    De bijeenkomst in de Tolhuistuin.Beeld Joy Leering
  50. Zweten geblazen bij eerste Loft-feestje Audio Obscura

    Chaos bij de entree van The Loft voor het eerste ochtendfeestje van Audio Obscura. Het is vol. Ook mensen met kaartjes kunnen niet meteen naar binnen.

    Op de line-up staat niet Peggy Gou - de Koreaanse dj kon niet komen door een planningsfout van haar management - maar Denis Sulta, samen met special guest Maceo Plex. Een combinatie die resulteert in vrij stevige partyhouse met een harde bass.

    En dat valt ontzettend goed bij het publiek. Het zorgt binnen, op de zestiende verdieping in de toren vlak naast het IJ, voor een broeierige sfeer. Het is zweten geblazen. Gelukkig maakt de vibe alles goed: er wordt soms voorzichtig gejoeld, er klinkt gefluit en bij elke drop gaan de handen kort de lucht in.