Direct naar artikelinhoud
Column

Is Jesse Klavers anti-globalisme een echo van Trump?

Er worden deze week de meest onmogelijke coalities gesmeed. De Syriërs en de Koerden, die elkaar acht jaar naar het leven stonden, trekken nu samen op tegen de Turken. De Britse premier Johnson probeert met de Ierse plaaggeest Leo Varadkar een Brexit te bewerkstelligen.

En de Nederlandse boeren hebben een monsterverbond gesloten met Jesse Klaver en Lodewijk Asscher over Ceta (Comprehensive Economic and Trade Agreement) om het handelsverdrag met Canada, na vele jaren van steggelen om zeep te helpen.

Misschien is het laatste nog het meest bizar. Klaver en Asscher scharen zich hiermee in het populistische kamp van Trump en Johnson die pijn in hun ogen krijgen van bijna alle multilaterale handelsverdragen. Wat nog ontbreekt is dat Klaver roept: ‘Dit was het slechtste handelsverdrag in de geschiedenis van de handelsverdragen ooit’, zoals Trump in 2016 zei over Nafta – het handelsverdrag met Mexico en Canada dat hij daarna ook opblies. Of dat hij als echo van Trump roept ‘de economie van Canada desnoods te zullen vernietigen’.

Vorige week tijdens de boerenacties op het Malieveld in Den Haag ontnamen de boerenleiders Klaver nog het woord. Maar de GroenLinks-leider is niet rancuneus. Dat hij zich net als Asscher voor het karretje van de boeren laat spannen zou passen in zijn groene visie. De Canadese boeren kennen minder en soepeler regels voor milieu, dierenwelzijn, voedselveiligheid en arbeidsomstandigheden, waardoor de Nederlandse boeren moeilijk tegen ze kunnen concurreren. Zo mogen ze bepaalde bestrijdingsmiddelen gebruiken die hier niet verboden zijn. Varkensboeren hoeven daar hun zeugen niet in vrije uitloop te houden.

Maar de Canadese boeren hebben in het kader van Ceta ook veel moeten opgeven waar boeren in Europa weer groot voordeel van hebben. Zo worden de grenzen opengezet voor Nederlandse zuivel en sierteelt omdat Canada 98 procent van alle invoertarieven op landbouwproducten schrapt. Per jaar zou de Nederlandse landbouw daar een half miljard euro voordeel van hebben.

Als Klaver en Ascher alleen handelsverdragen willen met landen waar alles precies hetzelfde is geregeld als in Nederland, kunnen alle verdragen op de brandstapel.

Behalve Ceta zijn de boeren ook fel tegen Mercosur, het handelsverdrag van de EU met de landen in Zuid-Amerika. Dit verdrag zal de productie en export van vlees, soja, suiker en biobrandstoffen uit de Mercosur-landen doen groeien.

Daar is landbouwgrond voor nodig, waarvoor mogelijk regenwoud wordt gekapt. Het lijkt onmogelijk dat GroenLinks het daar mee eens zou zijn, zodat de partij ook tegen dit verdrag moet stemmen.

GroenLinks en ook de PvdA kiezen met groene motieven voor de populistische anti-globalisatiekoers. Gek genoeg zouden de boeren die zo afhankelijk zijn van de export, met dit monsterverbond zichzelf in de voet kunnen schieten.