Luister naar

‘Treinen hebben te weinig ruimte voor fietsvervoer’

Nieuws
Met je gezin naar Zandvoort fietsen, terug willen reizen met de trein en dan de fiets niet mee mogen nemen omdat de twee officiële fietsvervoerplekken in de trein al vergeven zijn. Dat moet anders, vindt directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
maandag 14 oktober 2019 om 19:11

Utrecht

Samen met reizigersvereniging Rover trekt de Fietsersbond aan de bel bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). En dat niet alleen omdat de fietsen niet in de trein meemochten in Zandvoort. ‘Het regende afgelopen zomer klachten van reizigers. Het was mooi weer, waardoor het fietsgebruik toenam. Maar vervolgens was er geen plek voor in de trein’, vertelt directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond. ‘Gemiddeld zijn er twee tot vier vaste plekken voor de fiets op de trein. Alleen als een conducteur het goedvindt, kunnen er meer mee, anders blijf je staan op het perron. Dat is in de Randstad niet heel erg, daar gaat elk kwartier een trein, maar daarbuiten is dat anders. Vaak heb je als fietser de trein ‘aan de randen van de dag’ nodig. Het zal net je laatste trein zijn die vertrekt.’ Kluit benadrukt geregeld met de NS over het probleem te spreken. ‘“Wij groeien snel”, zeggen ze daar. Ze hebben alle ruimte nodig om mensen te vervoeren en wijzen op de ov-fiets als alternatief. Maar die zijn niet altijd voldoende beschikbaar. Wij zijn groot fan van de ov-fiets, maar als je op fietsvakantie gaat of wielrenner bent, dan wil je je eigen fiets meenemen.’ Kluit wijst op Denemarken als voorbeeld hoe het anders kan: ‘Daar koppelen ze een fietswagon aan de trein. De NS moet nadenken of dat bij ons ook zo kan.’ De Fietsersbond vermoedt dat er in de NS-treinen in totaal plek nodig is voor ‘enkele duizenden’ fietsen. Met de kleinere vervoerders op het spoor, zoals Arriva, hoeft geen overleg plaats te vinden. ‘Zij hebben het al goed geregeld.’ De Fietsersbond praat komende maanden met NS over een definitieve oplossing. ‘We hopen dat het er komende zomer beter voorstaat.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.