Direct naar artikelinhoud
Terreurproces

Jawed S. krijgt hoogst mogelijke straf voor aanslag Amsterdam CS

Tekening van Jawed S. (midden) in de rechtbank.Beeld ANP

Negen seconde had Jawed S. nodig om de levensverwachting van zijn slachtoffers te verwoesten. Daarvoor krijgt hij van de rechtbank in Amsterdam 26 jaar en acht maanden cel – de hoogst mogelijke straf.

De in Afghanistan geboren S. (20) trok op 31 augustus 2018 een mes op Amsterdam Centraal. Hij stak in op twee Amerikaanse toeristen, willekeurig gekozen slachtoffers. Volgens de rechter had hij daarbij een terroristisch motief. S. was boos om de cartoonwedstrijd die Geert Wilders had aangekondigd. Volgens hem werd de profeet Mohammed beledigd. Hij kwam speciaal met de trein uit Duitsland, waar hij woonde, naar Nederland om zoveel mogelijk mensen te doden.

Dat hij daar niet in slaagde, is volgens de rechter te danken aan razendsnel politieoptreden. Een agent wist S., negen seconden nadat hij zijn mes had getrokken, neer te schieten. Die agent kreeg de Afghaan kort voor hij toesloeg in de gaten, omdat hij zich opvallend gedroeg. Was die alertheid er niet geweest, dan hadden er bij de terroristische aanslag op een van de drukste stations van Nederland veel meer slachtoffers kunnen vallen, aldus de rechtbank.

Dat neemt niet weg dat de gevolgen voor de betrokkenen fors zijn, stelt de rechter. De Amerikaanse toeristen, die met hun echtgenotes op doorreis waren naar een bruiloft in Duitsland, raakten beiden blijvend verwond. Een van de slachtoffers zal nooit meer kunnen lopen. Zijn vrouw, zwanger van hun eerste kind, kreeg twee maanden na de aanslag een miskraam. Bij het andere slachtoffer is een zenuw beschadigd, waardoor hij zijn rechterhand niet meer goed kan bewegen.

Zo’n 3 miljoen euro schadevergoeding

S. moet de slachtoffers in totaal zo’n 3 miljoen euro schadevergoeding betalen. Dat is voor Nederlandse begrippen een fors bedrag, erkent persrechter Polly van Dijk. Maar, stelt zij, gezien de gevolgen van de aanslag en het goed onderbouwde verzoek van de advocaat van de slachtoffers, vindt de rechtbank een dergelijk bedrag gerechtvaardigd. Het grootste deel, zo’n 2,8 miljoen euro, gaat naar naar de man die in een rolstoel is beland, omdat hij waarschijnlijk nooit meer kan werken.

De rechter neemt het S. kwalijk dat hij geen enkel berouw toont voor zijn daden. Sterker nog, hij is er trots op en vindt zijn handelen volkomen gerechtvaardigd. Daarom wordt het risico op herhaling hoog ingeschat. Een reden voor de rechter om de man de hoogst mogelijke straf te geven, hoger dan de 25 jaar die het Openbaar Ministerie had geëist.

De rechtbank heeft tbs overwogen, maar omdat deskundigen geen goed beeld kregen van zijn geestelijke gesteldheid, was oplegging van zo’n verplichte behandeling niet mogelijk. S. weigerde mee te werken aan het gros van de onderzoeken.

Wel staat de rechtbank in het vonnis uitgebreid stil bij de persoonlijke geschiedenis van S. Hij zou als tiener voor de Taliban zijn gevlucht van Afghanistan naar Duitsland. Daar kreeg hij uiteindelijk geen verblijfstatus. S. radicaliseerde daarna snel, aldus de rechtbank. Hij was gekrenkt door de afwijzing en werd steeds bozer. Een woede die in Nederland tot een uitbarsting kwam. 

Lees ook:Lof voor politieoptreden bij aanslag op Amsterdam CS

Hoewel er in het begin veel onduidelijk was over de aanslag, klonk direct waardering voor de politie.