Spannende dag Groningse Bianco-broers: moeten ze in Italië de cel in wegens drugssmokkel?

Cocaïne die de Italiaanse politie vond in het dashboard van de auto van de Groningse broers. Foto: Politie Napels

Cocaïne die de Italiaanse politie vond in het dashboard van de auto van de Groningse broers. Foto: Politie Napels

De Groninger/Italiaanse broers Stefano en Raffaele Bianco horen vrijdag of en voor hoe lang zij achter de tralies gaan voor drugssmokkel.

Voor de rechtbank in Napels is tegen de jongste broer Stefano 12 jaar en 8 maanden cel geëist voor drugssmokkel en betrokkenheid bij de Napolitaanse Maffia. De eis tegen zijn broer Raffaele is 8 jaar en €50.000 boete.

Stefano uit Leek was eerder veroordeeld tot acht jaar cel maar ging in hoger beroep. Hij werd in november 2017 bij Rome opgepakt met 7,5 kilo cocaïne in de auto. De auto stond op naam van Raffaele uit de Friese gemeente Smallingerland.

Internationaal opererend drugsnetwerk

De aanhouding van de broers volgde na een groot onderzoek van de Italiaanse politie en carabinieri (militaire politie) naar een internationaal opererend drugsnetwerk. In totaal zijn 62 mensen opgepakt. Daarvan zitten 25 nog vast, onder wie Stefano. Raffaele heeft huisarrest in Italië, in afwachting van zijn veroordeling.

Koeriers

De zoons van de Groningse restauranthouder Luigi (Gigi) Bianco reisden met een Italiaan van Groningen naar Italië. De man is volgens justitie in Italië binnen het drugskartel verantwoordelijk voor de in- en verkoop van drugs en het ronselen van koeriers. Het drietal reisde met twee auto’s. Aanvankelijk werd alleen de jongste broer, die alleen in de auto zat, aangehouden. De andere twee werden later gepakt.