Direct naar artikelinhoud
VoetbalChampions League

Racing Genk krijgt historische pandoering in Champions League (6-2)

Joakim Maehle en Bryan Heynen.Beeld Photo News

Salzburg kan in het rijtje met Madrid, Chelsea en Valencia: steden waar Racing Genk een historisch pak rammel kreeg. De Champions League-droom van de Belgische landskampioen is plots een nachtmerrie.

Weggeblazen. Door een woeste orkaan die gisteren negentig minuten lang over Salzburg raasde. Na een half uur was de schade in al niet meer te overzien voor de Belgische landskampioen. Een tegengoal om de negen minuten. De terugkeer na acht jaar afwezigheid in de Champions League was erger dan in de ergste nachtmerrie. 

Erling Braut Haland, een Noorse geweldenaar van amper 19, kroonde zich op het einde van de eerste helft tot jongste maker van een hattrick in de eerste helft ooit, over alle Europese competities heen. De eerste prikte hij al binnen na twee minuten. Simpel vrijgespeeld door Minamino knalde hij overhoeks binnen. Salzburg zette Genk hoog vast en er was gewoon te weinig kwaliteit aan de bal bij de Limburgers om onder helse druk uit te komen. Genk werd in alle facetten van het spelletje overklast.

Joakim Maehle, opnieuw in de ploeg, was de beste Genkenaar. Het is veelzeggend als je rechtsback de ploeg moet dragen. Berge? Hrosovsky? Het was allemaal te weinig. 

En toen moest het ergste nog komen. Hee-Chan Hwang schotelde Haland zijn tweede van de avond voor. Onvoorstelbaar hoe simpel Dewaest zich liet aftroeven door de Zuid-Koreaan. Het ging bij momenten veel en veel te snel voor de kapitein van Racing Genk. Twee minuten later was het de Zuid-Koreaan zelf die de 3-0 op het bord zette. 

Lucumi gaf Genk even wat ademruimte door uit de kluts de 3-1 voorbij Stankovic te schieten. Het sein voor Salzburg om weer een versnelling hoger te schakelen. Samatta verloor de bal op 60 meter van zijn eigen goal, maar niemand die eraan dacht een foutje te maken. Haland legde simpel de 4-1 achter Coucke. Het leed was nog niet geleden, Genk werd nog maar eens onder de voet gelopen. Hwang zette zich door op rechts, ook hier had een professioneel foutje erger voorkomen. Drie tellen later zette Szoboszlai nummer vijf op het bord.

Nieuwe uppercut

Mazzu bracht Bongonda bij de rust voor de dramatische Ito. Die schilderde de bal op het hoofd van Samatta. De eerste Tanzaniaan in de Champions League milderde tot 5-2. Maar voor elke tegenstoot van Genk volgde een nieuwe uppercut van Salzburg. Ulmer en Junuzovic zetten simpel een een-tweetje op in de zestien. Ndongala en Maehle keken machteloos toe, 6-2. 

Het Genkse bestuur spaarde kosten noch moeite in de zomer om die zo gevreesde burn-out na een kampioenenjaar te vermijden. Het sprak de ambitie uit om met Salzburg te strijd aan te gaan voor plaats drie. Dit is een mokerslag waarvan je niet weet hoe recht te krabbelen. Een periode van bezinning bij de club dringt zich op.