Direct naar artikelinhoud
NieuwsOplichtering parochies

Limburgse parochies met beltruc opgelicht voor duizenden euro’s

Minstens twee parochiebesturen in het bisdom Roermond zijn voor enkele duizenden euro’s opgelicht door een persoon die zich voordeed als medewerker van de Belastingdienst en die hen telefonisch attendeerde op een zogenaamde betalingsachterstand bij de fiscus.

Katholieke geestelijken in Roermond.Beeld ANP

‘Ze werden gebeld met de mededeling dat een betalingsachterstand betaald moest worden op een bepaald rekeningnummer van de ABN Amro-bank’, aldus bisdomwoordvoerder Matheu Bemelmans. ‘Dat telefoontje kwam dusdanig serieus over dat ze daadwerkelijk betaald hebben.’

Toen de parochies daarna toch begonnen te twijfelen of dit wel zuivere koffie was en het rekeningnummer natrokken, bleek het niet gekoppeld te zijn aan de Belastingdienst. Ook bleek het rekeningnummer al leeg te zijn gehaald door de oplichter of oplichters. Volgens Bemelmans zijn minstens twee parochies voor de zomervakantie in de oplichterstruc getrapt. Ze hebben elk ‘enkele duizenden euro’s’ overgemaakt.

De namen van de parochies wil Bemelmans niet vrijgeven. De woordvoerder zegt niet uit te sluiten dat meer parochiebesturen zo goedgelovig zijn geweest en geld hebben overgemaakt: ‘Mogelijk is het bij meer parochies gebeurd.’ De getroffen parochies hebben aangifte bij de politie gedaan.

Phishingmails

Het Limburgse bisdom heeft alle parochies in een nieuwsbrief gewaarschuwd voor de oplichtingspraktijken. Daarin wordt ook gewaarschuwd alert te zijn op andere oplichtingstrucs, zoals via phishingmails. Vorige week waarschuwden de bisdommen Den Bosch en Breda voor internetcriminelen die zich via de mail voordoen als hun pastoor om goedgelovige parochianen geld af te troggelen. Dat gebeurde onder meer in een parochie in de Bommelerwaard.

Na de banken en andere financiële instellingen lijken internetcriminelen nu ook de kerk als doelwit te hebben uitgekozen. Volgens Bemelmans hebben Limburgse parochies in het verleden eveneens al phishingmails ontvangen. ‘Vaak zijn dergelijke mails in slecht Nederlands geschreven, wordt er om een bijzondere gunst gevraagd en ziet het e-mailadres van de afzender er vreemd uit’, waarschuwt het bisdom Roermond in de nieuwsbrief.

De parochies die in de belastingbabbeltruc zijn getrapt, zijn waarschijnlijk verzekerd tegen fraude. ‘Dat is een geluk bij een ongeluk’, aldus woordvoerder Bemelmans. Want veel parochies, die vooral leven van de collecteopbrengsten van kerkgangers en andere donaties van parochianen, staan er financieel slecht voor. Naar schatting tweederde van de parochies in het bisdom zou rode cijfers schrijven.

Bisdommen luiden noodklok over internetoplichters 

Na banken en andere instellingen is nu ook de kerk het doelwit geworden van internetcriminelen. Brabantse bisdommen waarschuwen voor phishingmails waarmee wordt geprobeerd geld af te troggelen van parochianen. ‘Heel triest dat juist onze parochianen die goedgevig zijn en het hart op de goede plek hebben, zo in hun vertrouwen worden beschaamd’, vindt pastoor Roland Putman.

Bisdommen luiden noodklok over internetoplichters 

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.