Luister naar

Oud-dominee PKN verlaat uit onvrede FvD

Nieuws
Opnieuw verliest Forum voor Democratie (FvD) een politicus, dit keer Statenlid Cornelis van den Berg (74) uit Flevoland. Evenals bij de vorige dissidenten is het wegsturen van Henk Otten door partijleider Thierry Baudet de druppel.
Jesse Westerbeke Westerbeke
zaterdag 24 augustus 2019 om 03:00

Almere

‘Baudet is door de mand gevallen’, stelt Van den Berg tegenover het AD. In zijn brief aan het partijbestuur stelt hij dat diens ‘bejegening van partijgenoten en medewerkers’ de reden is dat hij vertrekt. Van den Berg gaat over naar de nieuwe partij van Otten.

De reputatie van Otten is door de gang van zaken geschaad, en het wegsturen van Otten uit de partij gebeurde ‘zonder bewijsvoering en zonder wederhoor’, aldus Van den Berg. ‘Baudet had voor het front van de natie het boetekleed moeten aantrekken en zijn spijt moeten bekrachtigen met de mededeling dat hij aftreedt.’

Otten richtte een eigen partij op nadat hij enkele weken geleden als lid werd geroyeerd. Hij wordt door de FvD-top beschuldigd van financiële fraude.

De voormalige tweede man van Forum stelt echter dat hij de partij is uitgewerkt door meningsverschillen. Baudet ontkent dat.

Van den Berg, voormalig gereformeerd predikant, is teleurgesteld in de, in zijn ogen, geradicaliseerde Baudet. Baudets optreden noemt hij ‘kinderlijk’ en ‘eigenmachtig’. ‘Hij heeft een chronische behoefte aan aandacht’, laat hij weten aan het AD. ‘Dit is niet de partij waarin ik wil functioneren.’

achterlijk

Eerder deze week liet Van den Berg tegen Omroep Flevoland al weten dat hij twijfelde over zijn lidmaatschap van Forum voor Democratie. Problemen in de Flevolandse fractie had hij niet, zo vertelde hij: ‘ik heb zo goed als niks te doen, maar ik voel me er wel thuis’.

Van den Berg, kerkhistoricus en voorheen PKN-dominee van stadsdeel Watergraafsmeer, Amsterdam, zegde in 2017 zijn lidmaatschap op om de ‘pro-islamkoers’ van de PKN.

‘De islam is een achterlijke, gewelddadige religie, gericht op dominantie door mannen over vrouwen en over heel de wereld’, reageerde Van den Berg destijds op de uitspraak van PKN-scriba René de Reuver dat de islam een godsdienst van vrede is. ‘Elk weldenkend mens is islamofoob.’

De Almerenaar stelt dat het verlaten van FvD geen kiezersbedrog is. Hij houdt namelijk vast aan het programma van het FvD. ‘Ik beroof niet, maar ben beroofd.’

De partij van Otten telt nu naast drie Eerste Kamerleden ook twee Statenleden. Eén FvD-Statenlid dat opstapte, de Zeeuwse Robèrt Brunke, gaat voor zichzelf verder.

De groep vaart dezelfde koers als het FvD, maar wil wegblijven van ideeën die Baudet uitdraagt over de ‘boreale wereld’. Ook wil de groep, anders dan het FvD, geen nexit, waarbij Nederland uit de EU zou stappen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.