Luister naar

Blogs en bladen: Vloggende verpleger

Nieuws
Marjon Snel
zaterdag 24 augustus 2019 om 03:00
Blogs en bladen: Vloggende verpleger
Blogs en bladen: Vloggende verpleger

populisten en vluchtelingen

Opnieuw luiden vluchtelingenorganisaties de noodklok: het aantal mensen op de vlucht blijft toenemen. Bijna 71 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor oorlog en geweld. Een duizelingwekkend aantal waar de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR deze zomer mee naar buiten kwam. Het hoogterecord is voor het zevende jaar op rij gebroken.

Syriërs in zwemvesten op Griekse stranden, slierten Rohingya wadend door een rijstveld en natuurlijk de tragische foto van de Salvadoraanse vader en zijn dochtertje die recent verdronken in de Rio Grande-rivier. Het trieste plaatje ging de hele wereld over en staat op menig netvlies gebrand.

Het groeiende aantal vluchtelingen leidt niet alleen tot medeleven. Tijdschrift De Groene Amsterdammer legt de vinger bij de risico’s van deze duizelingwekkende cijfers. Koren op de molen van populisten, want de cijfers spreken tot de verbeelding. De angst ‘dat we worden overspoeld’ is een graag en veel geschetst beeld in populistische kringen. ‘Een tsunami van vluchtelingen, rammelend aan de poorten van Europa, op weg om onze cultuur en de welvaartsstaat naar de filistijnen te helpen.’ Het buiten de deur houden van vluchtelingen is inmiddels staand regeringsbeleid geworden.

Maar nu de feiten. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders denkt dat de meeste vluchtelingen in Europa worden opgevangen. Onterecht. Als we naar de cijfers kijken, zijn juist Turkije, Pakistan en Uganda de grootste gastlanden. Een schril contrast met de schamele 116.000 vluchtelingen die in Nederland onderdak vinden. Ons land vangt nog geen 0,25 procent van het wereldwijde totaal op. Toch staat Nederland in het rijtje rijkste landen ter wereld. Stof tot nadenken.

vloggende verpleger Tommie Niessen

Op internet geeft de jonge vloggende verpleger Tommie Niessen een ontroerend inkijkje in zijn alledaagse werk als verpleger in de zorg. Hij schrijft en spreekt erover, omdat hij vindt dat de zorg meer positieve aandacht verdient.‘ Optimale zorg is dat je kunt weggaan met een goed gevoel.’ Het gesprek met de patiënt, dat is waar het om draait bij Tommie Niessen. ‘En dan niet over het weer, maar over de echte zaken des levens. Er wordt al genoeg gemopperd in en over de zorg, ik vind het niet mijn taak om dat ook te gaan doen. Gesprekken van mens tot mens. Oudere mensen zijn ook gewoon mensen, toch?’

tommieniessen.nl

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.