Wereldreis met elektrische auto is beëindigd

Nieuws
In het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland is vrijdag een einde gekomen aan de wereldreis van de Nederlander Wiebe Wakker. Met een elektrische auto reed hij de halve wereld rond.
anp
zaterdag 20 juli 2019 om 03:00

Invercargill

De wagen, een omgebouwde Volkswagen Golf uit 2009, heeft in 1222 dagen ruim 100.000 kilometer afgelegd. Wakker wil laten zien waar elektrische auto’s toe in staat zijn.

Op vrijdag reed hij het laatste stukje van zijn reis. Hij vertrok uit de zuidelijke stad Invercargill. Na enkele tientallen kilometers kwam hij aan bij Stirling Point. Daar staat een bord met de afstanden naar wereldsteden, zoals ‘London, 18958 km’. Bij de ‘finish’ werd Wakker door een enthousiaste groep mensen opgewacht.

Zijn wereldreis heeft ruim drie jaar in beslag genomen, ‘maar die zijn omgevlogen’, reageerde hij. ‘Met enorm veel hoogtepunten. Zoals reizen door Iran, een bijzonder land met ontzettend vriendelijke, gastvrije mensen. Dat land en wat ik daar heb meegemaakt, zullen me altijd bijblijven.’

Ondanks alle hoogtepunten en prachtige ervaringen is Wakker blij dat hij snel weer bij familie en vrienden kan zijn.

Wakker was in april al over de eindstreep gekomen in het Australische Sydney. De finish daar zou het einde van zijn reis zijn, maar daarna kreeg hij een verzoek om ook naar Nieuw-Zeeland te komen. Begin juni vertrok hij vanuit Auckland, de grootste stad, die op het Noordereiland ligt. Via Rotorua, Taupo en Palmerston North reed hij naar de hoofdstad Wellington. ‘Daar heb ik minister van Transport Megan Woods ontmoet, samen met de Nederlandse ambassadeur Mira Woldberg.’

Wakker reed op 15 maart 2016 weg uit Houten. Zijn route bracht hem via West-Europa, Scandinavië, Oost-Europa, Turkije, Iran, het Midden-Oosten, India, Zuidoost-Azië en Australië naar Nieuw-Zeeland. Dat is het 34e land waar hij rondrijdt. Hij blijft nog tot begin augustus in Nieuw-Zeeland, waar hij zijn auto onder meer zal tentoonstellen op een expositie over duurzaamheid. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.