Direct naar artikelinhoud
Tourblog

Bernal wint Tour, Kruijswijk derde

Egan Bernal bij de finish.Beeld REUTERS

Van 6 tot en met 28 juli stond Frankrijk in het teken van de Tour de France. De Colombiaan Egan Bernal heeft gewonnen, Steven Kruijswijk is op de derde plaats geëindigd. Het Parool volgde de wielerwedstrijd in dit blog op de voet.

Live

  1. Kruijswijk negende Nederlander op podium Tour

    Steven Kruijswijk is de negende Nederlandse wielrenner die een podiumplaats heeft bereikt in de Tour de France. Jan Janssen was de eerste die daarin slaagde; hij werd tweede in 1966 en won de Tour in 1968.

    Joop Zoetemelk is de enige andere Nederlander die in Parijs als eindwinnaar werd gehuldigd. Dat gebeurde in 1980 nadat hij al vijf keer als tweede was geëindigd. Die positie bezette hij in 1982 nog een keer. Hennie Kuiper werd twee keer tweede in Parijs: in 1977 achter de Fransman Bernard Thevenet en in '80 achter Zoetemelk.

    Steven Rooks moest in 1988 alleen de Spanjaard Pedro Delgado voor zich dulden, terwijl Tom Dumoulin vorig jaar als tweede eindigde achter Welshman Geraint Thomas. Drie Nederlanders werden net als Kruijswijk derde in de Tour: dat waren Johan van der Velde (1982), Peter Winnen (1983) en Erik Breukink (1990).

  2. Bernal pakt in tweede Tour meteen hoofdprijs

     In pas zijn tweede grote pakte Egan Bernal meteen de hoofdprijs. De 22-jarige renner van Ineos werd de jongste naoorlogse winnaar van de Tour de France en ook de eerste Colombiaan die gehuld in de gele trui Parijs haalde.

    Vorig jaar debuteerde hij in de Tour in een dienende rol. Chris Froome en Geraint Thomas waren - in die volgorde - de kopmannen van Sky. De laatste won de Tour. Dit jaar zou Bernal voor de eindzege in de Giro'd'Italia gaan. Maar een val tijdens een training voorkwam een optreden daar. Bij zijn terugkeer in wedstrijdverband won Bernal meteen de Ronde van Zwitserland, nadat hij vroeg in het seizoen al Parijs-Nice had gewonnen.

    Ondertussen had Froome na een val in het Critérium du Dauphiné het seizoen al moeten beëindigen. Maar met Bernal in vorm begon Ineos, de opvolger van Sky, opnieuw met twee kopmannen aan de Tour. Thomas leek na de tijdrit in Pau even de eerste man te worden, maar Bernal toonde in de daaropvolgende Pyreneeënritten aan net iets beter omhoog te rijden en bevestigde dat in de Alpen al werd zijn aanval richting Tignes afgebroken door het slechte weer.

    Met het geel om het frêle lijf hoefde Bernal in de laatste ingekorte bergrit naar Val Thorens alleen nog de concurrenten in de gaten te houden. Van Thomas, de nummer twee, hoefde hij sowieso geen aanval te verwachten. Steven Kruijswijk wist dat het er af rijden van Julian Alaphilippe en het daarmee veroveren van de derde plek het hoogst haalbare was.

    Dat Bernal een bijzonder talent was bleek in 2017 toen hij, nog in dienst van het Italiaanse Androni, de Tour de l'Avenir op zijn naam schreef. Dat deden landgenoten als Nairo Quintana en Esteban Chaves hem voor. Van hen leek Quintana de grootste kanshebber om als eerste Colombiaan het geel naar Parijs te brengen. De renner van Movistar won de Giro en de Vuelta, maar in de Tour bleef het twee keer bij plaats twee.

    Bernal pakte met ritwinst in de Ronde van Romandië in 2018 zijn eerste zege op WorldTourniveau. Daarna volgden twee ritzeges en de eindzege in de Ronde van Californië en het optreden als luxe knecht in de Tour die hij als vijftiende afsloot.

    "Heel bijzonder," noemde zijn ploegleider Servais Knaven het optreden van Bernal. "De meeste jongens van 22 rijden nog bij de beloften. Normaal heb je jaren nodig om drie weken op dit niveau te kunnen koersen."

  3. Bernal wint Tour, Kruijswijk derde

    Het stond natuurlijk al vast, maar zondagavond mocht Egan Bernal zich officieel de eerste Colombiaanse winnaar van de Tour de France noemen. De 22-jarige renner van Team Ineos veroverde vrijdag in de voortijdig afgebroken bergrit naar Tignes de gele trui en stond die niet meer af. Op de Champs-Élysées werd de slotrit gewonnen door de Australiër Caleb Ewan van Lotto-Soudal. Het was zijn derde ritzege in deze Tour.

    Ewan was net te snel voor Dylan Groenwegen, die aan de andere kant van de weg naar de tweede plaats sprintte. De Italiaan Niccolò Bonifazio werd derde.

    Bernal houdt in het eindklassement zijn landgenoot Geraint Thomas achter zich. De Welshman won vorig jaar de Ronde van Frankrijk. Steven Kruijswijk eindigde als derde, de plaats die hij op de voorlaatste dag overnam van Julian Alaphilippe. De Fransman van Deceuninck - Quick-Step, dit voorjaar al ijzersterk, droeg de gele trui liefst veertien dagen.

    De groene trui van het puntenklassement ging voor de zevende keer naar de Slowaak Peter Sagan, een record. De bolletjestrui voor de bergklassement werd veroverd door de Fransman Romain Bardet. Bernal, feitelijk de beste klimmer, was logischerwijs ook de winnaar van het jongerenklassement.

    De rit naar de Champs-Élyséés met de lokale rondjes door de Franse hoofdstad kende een voorspelbaar verloop. Een aanvalletje af en toe en de ploegen van de sprinters die controleerden. Het langst reden de Sloveen Jan Tratnik, de Spanjaard Omar Fraile, de Nieuw-Zeelander Tom Scully en de Duitser Nils Politt voorop. Pas op een kleine 12 kilometer van de finish kwam er een einde aan hun poging uit de greep van het peloton te blijven. Tratnik was de laatste die werd teruggepakt. De Australiër Michael Matthews, de sprinttroef van Sunweb, kreeg te maken met een mechanisch probleem en verspeelde daarmee de kans om zijn Tour nog te redden.

    Voor Ewan was het een nieuw succes in zijn eerste Tour. Voor zijn ploeg Lotto-Soudal was het de vierde ritzege waarmee de Belgische ploeg zich naast Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott het meest succesvol toonde qua dagsuccessen.

  4. Colombiaan Egan Bernal behoudt in voorlaatste rit gele trui en is officieus winnaar Tour de France

    Bernal mag zich officieus winnaar van de Tour noemen.

    Steven Kruijswijk heeft in de beslissende bergetappe van de Tour de France een geslaagde greep naar een podiumplek gedaan. De Nederlandse kopman van Team Jumbo-Visma passeerde in de rit naar Val Thorens Julian Alaphilippe en steeg naar de derde plaats. Hij was op de beklimming naar het skioord niet in staat een aanval te doen op het geel van de Colombiaan Egan Bernal en de tweede plaats van Geraint Thomas.

    Steven Kruijswijk was duidelijk in zijn reactie nadat hij als nummer drie van het algemeen klassement was gefinisht in de voorlaatste etappe in de Ronde van Frankrijk. 'Dit moest het zijn en dit is het geworden. Het kan niet beter,' zei hij bij de NOS. 'Ik ben heel blij.'

    'Ik was er al heel dichtbij,' vervolgde Kruijswijk. 'We wisten dat de missie kon slagen. Ik heb altijd de hoop op het behalen van het podium behouden en ben blijven vechten. De ploeg is in mij blijven geloven. Het is super dat het is gelukt.'

    Wel was het zwaar, zei Kruijswijk. 'Het moest van heel diep komen. Maar ik wist dat dat voor iedereen gold. Dat we Julian Alaphilippe er vanaf zouden rijden had ik wel verwacht. Ik moest me niet door iemand anders laten verrassen. Dat is niet gebeurd.'

    Normaal gesproken verandert er zondag niets meer in het klassement in de laatste etappe naar Parijs. Kruijswijk zal dus als derde eindigen achter Thomas, die vorig jaar de Ronde van Frankrijk won.

    Met zijn 22 jaar wordt Bernal de jongste winnaar van de Tour in meer dan 100 jaar. Henri Cornet was 19 jaar toen hij in 1904 de Tour won. Ook François Faber was jonger dan Bernal toen hij in 1909 zegevierde.

    De Italiaan Vincenzo Nibali won de 20e en voorlaatste rit naar Val Thorens, fors ingekort vanwege de weersomstandigheden. Hij was vroeg in de slechts 59 kilometer lange etappe ontsnapt met een groepje en wist als enige tot aan de finish stand te houden. Met 10 seconden voorsprong op Alejandro Valverde kwam de winnaar van de Tour van 2014 boven. Bernal arriveerde als vierde op 17 tellen, met Thomas in zijn wiel. Kruijswijk gaf in de slotmeters zelfs nog wat seconden toe en finishte als achtste op 25 seconden.

    Jumbo-Visma nam op de slotklim het heft in handen. George Bennett en Laurens de Plus reden een bijzonder hoog tempo. Alaphilippe, de Franse wielerhoop die veertien dagen in het geel reed en tot de voorlaatste rit zicht had op het podium, brak onder het geweld van de helpers van Kruijswijk. Hij loste en verloor veel tijd. Kruijswijk was daarmee al verzekerd van de derde plaats. Pogingen om Bernal en Thomas uit het wiel te rijden mislukten.

    Het is voor Kruijswijk zijn eerste podiumplek in een grote ronde. Vorig jaar was hij vijfde in de Tour. Hij eindigde ook al eens vierde in de Ronde van Italië (2016) en Ronde van Spanje (2018).

  5. Renners op weg naar Val Thorens

    De renners in de Tour de France zijn om 14:40 uur van start gegaan voor de beslissende etappe in de Tour de France naar Val Thorens. De 20e en voorlaatste rit is wegens noodweer in de Franse Alpen ingekort tot 59 kilometer. De slotklim naar skioord Val Thorens is 33 kilometer.

    De Colombiaan Egan Bernal nam in de afgebroken etappe van vrijdag de gele trui over van Julian Alaphilippe. De Colombiaan heeft 45 seconden voorsprong op de Fransman. Daarachter komen Geraint Thomas op 1 minuut en 11 seconden en Steven Kruijswijk op 1.23. Deze renners zullen in de korte etappe gaan uitmaken wie de Tour de France wint.

  6. Kruijswijk heeft 5 seconden minder achterstand

    Wielrenner Steven Kruijswijk heeft zaterdag al voor de start van de laatste bergetappe in de Tour de France iets van zijn achterstand op geletruidrager Egan Bernal weggewerkt. De organisatie besloot 5 seconden van zijn totaaltijd af te halen. Er bleek een foutje te zijn gemaakt bij het berekenen van de tijdsverschillen op de top van de Col de l'Iseran, die als eindpunt van de etappe werd aangewezen omdat de weg richting finishplaats Tignes was overstroomd door modder en ijswater.

    In eerste instantie meldde de organisatie dat Kruijswijk op 1 minuut en 3 seconden van leider Bernal over de top was gekomen. De NOS zocht op basis van de tv-beelden echter uit dat de kopman van Jumbo-Visma al 5 tellen eerder over de Col de l'Iseran was gereden. Het was voor de Nederlandse ploeg aanleiding om de beelden voor te leggen aan de jury. Die besloot de tijden aan te passen. Kruijswijk heeft in het algemeen klassement nu niet 1.28 achterstand op de Colombiaan, maar 1 minuut en 23 seconden. Hij staat op de vierde plaats.

  7. 20e etappe ingekort wegens verwacht noodweer

    De 20e etappe van de Tour de France is flink ingekort door het noodweer. De laatste Alpenetappe van Albertville naar Val Thorens zou 130 kilometer zijn, maar de rit is teruggebracht naar 59 kilometer en twee van de drie beklimmingen zijn geschrapt.

    Het beklimmen van de Cormet de Roselend (eerste categorie) is door landverschuivingen en modderstromen onmogelijk geworden, waardoor de renners na de start in Albertville direct naar de voet van de klim naar Val Thorens rijden, bij Moûtiers. Ook de Côte de Longefoy (tweede categorie) wordt overgeslagen.

    Daarmee wordt deze laatste bergrit de kortste etappe in de Tour sinds 1996. Toen werd de negende rit van de Ronde van Frankrijk eveneens ingekort wegens noodweer. De Deen Bjarne Riis won de etappe over slechts 46 kilometer en greep uiteindelijk de eindzege in de Tour.

    Vrijdag werd de 19e etappe van de Tour vroegtijdig beëindigd. De organisatie besloot dat met nog 25 kilometer te koersen omdat een deel van het resterende parcours spekglad was door een zware hagelbui. Het ijswater stroomde over delen van de weg naar finishplaats Tignes.

    De start van de ingekorte etappe in de Alpen is zaterdagmiddag om 14.30 uur.

  8. Kruijswijk: hopelijk zaterdag weer aanvallen

    Steven Kruijswijk baalde van de hagelbuien die de jury van de Tour de France deden besluiten de negentiende etappe voortijdig te beëindigen. De kopman van Jumbo-Visma voelde zich nog goed en was vastbesloten om op de afsluitende klim naar Tignes alles te geven.

    De jury van de Tour besloot de doorkomst op de Col de l'Iseran, de voorlaatste berg, mee te laten tellen voor het algemeen klassement. Bernal kwam daar als eerste boven, met 50 seconden voorsprong op Kruijswijk en Geraint Thomas. Julian Alaphilippe passeerde twee minuten later de top en verloor zijn gele trui aan Bernal.

    Kruijswijk gaf aan dat hij op de Col de l'Iseran bewust nog niet alles gaf. "We waren nog een beetje aan het controleren. Bernal had al veel gegeven. Ik wilde later toeslaan." De Nederlander start zaterdag met een achterstand van 1.15 op Bernal als nummer vier van het algemeen klassement aan de laatste bergetappe waarin de Tour normaal gesproken wordt beslist op de afsluitende klim van 33 kilometer naar de finish in Val Thorens.

    "Ik hoop dat ik zaterdag weer kan aanvallen," zei Kruijswijk die alle begrip voor de jury had. "Dit was de enige juiste beslissing als ik de beelden van hagel en modderstromen zag."

  9. Alaphilippe: denk niet dat ik geel terugzie

    Julian Alaphilippe raakte in de veel besproken negentiende etappe van de Ronde van Frankrijk zijn leidende positie in het algemeen klassement kwijt. "De andere jongens waren beter vandaag," reageerde de Fransman. "Ik moest ze laten gaan. Ik denk niet dat ik in de laatste twee dagen de gele trui nog terug kan winnen."

    "Het was een droom de trui te mogen dragen," vervolgde hij voor de Franse televisie. "Ik heb hem langer gedragen dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Ik heb alles gegeven, heb de grens van mijn kunnen opgezocht. Ook in deze rit. Maar ik verwachtte wel dat ik in de loop van de dag de trui zou verliezen. Ik ben boven mezelf uitgestegen, maar ik heb nooit gezegd dat ik de Tour zou winnen. Ik blijf trots op wat ik hier heb laten zien."

  10. Geen ritwinnaar negentiende etappe Tour

    De jury van de Ronde van Frankrijk heeft besloten geen winnaar aan te wijzen van de negentiende etappe. Egan Bernal wordt wel gehuldigd als nieuwe klassementsleider. Hij neemt de gele trui over van Julian Alaphilippe.

    De negentiende etappe werd zo'n 25 kilometer voor de finish vroegtijdig beëindigd omdat een zware hagelbui het resterende deel van het parcours onbegaanbaar had gemaakt. Besloten werd om de finish van de negentiende etappe naar de top de Col de l'Iseran te verplaatsen. Dat was de voorlaatste berg van de 19e rit.

    Bernal kwam daar als eerste boven, met vijf seconden voorsprong op Simon Yates en 41 seconden op Warren Barguil. Steven Kruijswijk eindigde als vijfde op 50 seconden, net als Geraint Thomas. Alaphilippe kwam als veertiende boven, op 2.07.

    Bernal start zaterdag met een voorsprong van 45 seconden op Alaphilippe aan de laatste bergetappe. Thomas staat derde op 1.03, gevolgd door Kruijswijk (1.15) en Emanuel Buchmann (1.42).

  11. Ploegleider Maassen heeft begrip voor besluit

    Hoewel hij de situatie nog niet goed kon inschatten, had Frans Maassen wel begrip voor het besluit van de organisatie de negentiende etappe van de Ronde van Frankrijk vroegtijdig af te breken. "Als organisatie doe je dit niet graag", zei de ploegleider van Jumbo-Visma bij de NOS. "Ik denk dat men niet anders kon."

    Het was wel een grote tegenslag, vooral voor klassementsleider Steven Kruijswijk. Maassen: "Er was nog 39 kilometer te gaan. Onze tactiek was op reserve de voorlaatste col op te gaan, goed af te dalen en dan alles te geven bij de laatste klim. Nu hebben we ons plan niet kunnen uitvoeren. Dat is enorm balen."

    De afdaling naar de laatste beklimming was zeer glad geworden na een hagelbui. Teambaas Dave Brailsford, die bij Ineos de nieuwe leider Egan Bernal onder zijn hoede heeft, zei dat doorgaan onmogelijk was. "Wie de beelden heeft gezien zal dat bevestigen. In deze omstandigheden is fietsen onmogelijk. Geen race is belangrijk genoeg om de gezondheid van renners in gevaar te brengen. Dit was de enig juiste maatregel."

  12. Bernal in geel na ingekorte etappe

    De negentiende etappe van de Ronde van Frankrijk is vrijdag zo'n 25 kilometer voor de finish vroegtijdig beëindigd. De jury van de Tour heeft dat besloten omdat een deel van het resterende parcours spekglad is door een zware hagelbui. Het ijswater stroomt over delen van de weg naar finishplaats Tignes.

    Besloten is om de finish van de negentiende etappe naar de top de Col de l'Iseran te verplaatsen. Egan Bernal, de Colombiaan van Ineos, kwam daar als eerste boven. Hij wint niet alleen de etappe maar neemt ook de gele trui over van de Fransman Julian Alaphilippe. De wedstrijdleiding heeft de volledige uitslag van de etappe en het algemeen klassement nog niet vrijgegeven.

    De beslissing van de jury lijkt de enige juiste. Toegesnelde sneeuwschuivers slaagden er niet in het parcours weer veilig te maken. Veel renners voelden zich benadeeld. Bernal dacht op de slotklim nog meer afstand te kunnen nemen van zijn concurrenten. Alaphilippe dacht zijn achterstand in de afdaling van de Col de l'Iseran nog te kunnen verkleinen. En Kruijswijk had nog grote plannen op de afsluitende beklimming naar Tignes.

    Het was ook de kopman van Jumbo-Visma die de negentiende etappe in vuur en vlam zette. Kruijswijk ging in de aanval op zo'n 6 kilometer van de top van de Col de l'Iseran, met 2770 meter de hoogste berg van deze Tour. Hij kreeg zijn concurrenten Geraint Thomas en Egan Bernal mee. Alaphilippe was de tempoversnelling van de Nederlander te machtig. De Franse klassementsleider zag zijn achterstand groeien en groeien. Bernal liet Kruijswijk en Thomas achter zich maar werd even na het passeren van de top van voorlaatste berg tot stilstand gedwongen omdat het dal door een zware hagelbui onbegaanbaar was geworden.

    De Franse wielerliefhebbers beleefden een soort van zwarte vrijdag. Alaphilippe verloor niet alleen de gele trui. Thibaut Pinot, vorig week in de Pyreneeën nog de grote favoriet voor de eindzege, moest al vroeg in de etappe afstappen wegens een spierblessure. Hij stond vijfde in het klassement, op slechts drie seconden van Kruijswijk.

  13. Modderstromen komen de berg af

    Dat de wedstrijdleiding tot deze conclusie is gekomen is niet gek. Modderstromen komen naar beneden is via onderstaande tweet te zien.

    Twitter bericht wordt geladen...

  14. Negentiende etappe van Tour de France is geneutraliseerd na zware hagelbui

    De organisatie heeft aan de ploegleiders laten weten dat de wedstrijd geneutraliseerd wordt na een zware hagelbui in de afdaling.

  15. Pinot stapt af in 19e etappe Tour

    Wielrenner Steven Kruijswijk is in de Ronde van Frankrijk een concurrent armer. Thibaut Pinot is al vroeg tijdens de 19e etappe van de Tour de France afgestapt.

    Pinot zocht hevig geëmotioneerd een plaatsje in een volgauto van zijn ploeg Groupama-FDJ. Hij stond 5e in het algemeen klassement op 3 seconden van nummer vier Kruijswijk.

    Pinot heeft volgens zijn ploeg een spier gescheurd in zijn linkerbeen. Hij heeft de blessure donderdag vermoedelijk opgelopen tijdens de 18e etappe, toen hij met zijn dijbeen in botsing kwam met een stuur van een fiets van een andere renner. Pinot heeft overwogen niet meer op te stappen voor de 19e rit, maar wilde het toch proberen. De Fransman kreeg al snel veel last en kneep na 39 kilometer definitief in de remmen. Hij liet zijn tranen de vrije loop.

    Pinot was vorige week in de Pyreneeën de beste klimmer van het peloton. Hij won ook de 14e etappe. De Fransman stapte vorig jaar af tijdens de Ronde van Italië, terwijl hij derde stond in het klassement. Pinot was toen naar eigen zeggen oververmoeid.

  16. Overzicht Touretappe 19: korte, maar lastige Alpenrit

    Profiel Touretappe 19 St-Jean-de-Maurienne - Tignes.Beeld ANP Graphics
  17. Nieuwe aanvallen op Alaphilippe verwacht

    De negentiende etappe van de Tour de France is een korte, maar bijzonder lastige Alpenrit. Nadat beslissingen in de lange tocht over de Izoard en de Galibier donderdag waren uitgebleven, wordt op weg naar Tignes opnieuw een aanval verwacht op de gele trui van Julian Alaphilippe. De Fransman heeft beloofd opnieuw aan te klampen als zijn concurrenten bergop de aanval zoeken. De Col de l'Iseran en de Montée de Tignes, waar de finish ligt, zijn de aangewezen plaatsen voor klimmers als Egan Bernal, Geraint Thomas, Steven Kruijswijk en Thibaut Pinot.

    De voorlaatste bergrit begint vrijdag om 13.55 uur in Saint-Jean-de-Maurienne en gaat over 126 kilometer. De Col de l'Iseran is de hoogste berg die deze Tour beklommen moet worden. De top ligt op 2770 meter waar de eerste renner die passeert recht heeft op de Souvenir Henri Desgranges, een prijs die jaarlijks op de hoogste col te verdienen is. De doorkomst daar wordt verwacht rond half 5. De finish in Tignes is een uur later.

  18. Quintana: Dit is een overwinning voor de hele ploeg

    De glans was ervan af, maar Nairo Quintana liet in de achttiende etappe zien dat hij nog altijd een begenadigd klimmer is. De Colombiaan van Movistar soleerde in de op papier zwaarste bergetappe van deze Tour naar ritwinst in Valloire. "Het zijn mooie cols hier, dit was pas een echte bergetappe," zei de ritwinnaar die in het algemeen klassement van de twaalfde naar de zevende plaats klom.

    "Dit is het resultaat van heel veel werk en doorzettingsvermogen," vertelde Quintana, die de Tour eerder twee keer als tweede en een keer als derde afsloot. Dit seizoen kon hij slechts bogen op één ritzege, in de ronde door zijn vaderland. In de hiërarchie van de ploeg wist hij inmiddels Mikel Landa voor zich. "We hebben vooraf met de ploeg wat strategieën doorgenomen. Dit was er een van."

    Quintana maakte deel uit van een ontsnapping die richting Col de Vars tot stand kwam. Op de Galibier, de laatste klim voor de afdaling naar Valloire, liet hij zijn laatste medevluchters achter zich. "Maar dit is een overwinning voor de hele ploeg. Iedereen heeft geweldig werk geleverd. We hadden de bergen hier ook goed verkend."

  19. Colombiaan Quintana wint achttiende etappe

    Nairo Quintana heeft de achttiende etappe van de Tour de France gewonnen. Het was de eerste van drie Alpenritten.

    Nairo Quintana.Beeld Photo News
  20. Peloton vertrokken voor eerste Alpenrit

    Tourbaas Christian Prudhomme heeft iets voor 11.30 uur in Embrun het sein gegeven waarmee de achttiende etappe van de Tour de France officieel is begonnen. Het belooft een zware dag te worden voor de renners met al vroeg een col van de derde categorie waarna het langzaam bergop gaat richting Col de Vars, van de eerste categorie.

    Maar het echte werk begint daarna met twee Alpenreuzen van de buitencategorie: de Col d'Izoard en de Col du Galibier. Bij die laatste moet 23 kilometer worden geklommen naar een hoogte van 2642 meter. De vraag is of de concurrenten daar al de aanval inzetten op geletruidrager Julian Alaphilippe. 

    Na de klim volgt een lange afdaling naar finishplaats Valloire, waar de eerste renners rond 17.00 uur hopen te arriveren.

  21. Martin en Rowe niet van start in Tour

    Wielrenners Tony Martin en Luke Rowe zijn niet van start gegaan voor de achttiende etappe van de Tour de France. Jumbo-Visma en Team Ineos hebben vergeefs protest aangetekend tegen de beslissing van de jury om beide coureurs uit de Ronde van Frankrijk te zetten.

    Martin en Rowe kregen het donderdag met elkaar aan de stok tijdens de zeventiende etappe. Rowe sneed Steven Kruijswijk af en Martin nam het vervolgens op voor zijn kopman. De Duitser versperde Rowe de weg, waarna de Brit een slaande beweging maakte.

    Zowel Martin en Rowe besefte na de zeventiende etappe dat ze te ver waren gegaan. Beide coureurs vonden ook dat ze te zwaar waren bestraft. Jumbo-Visma en Team Ineos tekenden protest aan tegen de uitsluiting maar vonden geen gehoor bij de jury van de Tour.

    Videostill van het bewuste incident tussen Martin en Rowe. Beeld .
  22. Renners beginnen aan ontknoping in de Alpen

    Voor de klassementsrenners begint de ontknoping van de Tour de France nu dan echt. De eerste van drie loodzware bergetappes in de Alpen heeft meteen drie beklimmingen tot boven de 2000 meter, maar eindigt na 208 kilometer wel na een afdaling.

    De achttiende etappe van Embrun naar Valloire gaat achtereenvolgens over de Col de Vars, de Col d'Izoard en de Col du Galibier. Na de top van de laatste col volgt nog een afdaling van bijna 20 kilometer naar Valloire. De start is om 11.10 uur, de eerste renners worden vanaf 16.45 uur in Valloire verwacht.

    De etappe van woensdag naar Gap was een relatieve rustdag voor de klassementsrenners. Ze finishten op zo'n 20 minuten van ritwinnaar Matteo Trentin. Julian Alaphilippe verdedigt een voorsprong van 1.35 minuut op Geraint Thomas en 1.47 op Steven Kruijswijk.

    De ploegen van Thomas en Kruijswijk moeten het na de diskwalificaties van respectievelijk Luke Rowe en Tony Martin met een man minder doen. Met de kleine verschillen tussen de renners in de top in het klassement kunnen de bonificatieseconden op de top van de Galibier en de finish in Gap zelfs een beslissende rol spelen.

    Hieronder een overzicht van wat de renners vandaag te wachten staat. 

    De route voor de 18e Touretappe. Beeld ANP Graphics
  23. Sunweb raakt ook Kragh Andersen kwijt

    Wielerploeg Sunweb heeft weer een renner zien afhaken. Na de Nederlandse renners Wilco Kelderman en Cees Bol stapt ook Søren Kragh Andersen af. De 24-jarige Deen heeft al een tijdje last van zadelpijn.

    "De problemen werden in de etappe van dinsdag erger en tijdens de rit van vandaag had Søren helemaal veel last," zei ploegarts Anko Boelens van Sunweb enkele uren na de zeventiende etappe, waarin Kragh Andersen op ruim 26 minuten van winnaar Matteo Trentin als een van de laatsten over de finish kwam. "Het heeft voor hem geen zin om door te gaan in de Tour de France."

    Kragh Andersen stond in het algemeen klassement op de 82e plaats, op 1.46.57 van geletruidrager Julian Alaphilippe. "Het is jammer om de Tour te verlaten, maar ik heb al een paar dagen zadelpijn en vandaag werd het echt erg," zei de Deen een dag voordat het peloton de Alpen in gaat. "Het was daarom een logische beslissing om uit de Tour te stappen en me te focussen op het herstel." Sunweb heeft nu nog maar vijf renners in koers.

  24. Jumbo-Visma in beroep tegen uitsluiting Martin

    De leiding van Jumbo-Visma heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de jury om Tony Martin uit de Tour de France te zetten. De Duitser kreeg het tijdens de zeventiende etappe aan de stok met Luke Rowe, een renner van Ineos die de Ronde van Frankrijk eveneens moet verlaten.

    Volgens Martin Bruin, commissaris bij de UCI en voormalig voorzitter van de jury in de Tour de France, heeft de actie van Jumbo-Visma weinig kans van slagen. "Het heeft geen zin om bezwaar te maken, je kan niet in beroep gaan tegen een beslissing van de jury."

    Rowe sneed Steven Kruijswijk af en Martin nam het vervolgens op voor zijn kopman. De Duitser versperde Rowe de weg, waarna de Brit weer een slaande beweging maakte. Teambaas Dave Brailsford van Ineos liet eerder al weten dat hij vindt dat Rowe en Martin te zwaar zijn bestraft. Volgens hem was het beter geweest als beide renners een gele kaart hadden gekregen.

    Ook Rowe sprak over een 'veel te zware straf'. "We verdienen dit allebei niet denk ik," zei Rowe. "Het was ook niets groots. We wisten beiden dat we verkeerd zaten en hebben de laatste 10 kilometer samen gereden en hebben elkaar een hand gegeven en 'tot morgen' gezegd."

  25. Van Aert opnieuw geopereerd

    Wout van Aert heeft een tweede operatie ondergaan. Hij is geholpen aan het spierweefsel van zijn gekwetste been. Zijn ploeg Jumbo-Visma laat weten dat de ingreep past in het herstel van de Belg.

    Van Aert verliet dinsdag het ziekenhuis in Pau en werd vervolgens per ambulance naar Nederland vervoerd om verder te herstellen. Hij kwam afgelopen vrijdag tijdens de tijdrit in de Tour de France zwaar ten val en liep daarbij een flinke beenwond op. Van Aert werd bij aankomst in een ziekenhuis voor de eerste keer geopereerd.

    De wond van Van Aert is inmiddels schoon. Het is nu zaak om infecties te voorkomen. Hoe groot de impact van de blessure op de beenspieren zal zijn, moet volgens Jumbo-Visma later blijken.

  26. Tony Martin en Luke Rowe uit Tour gezet na incident in etappe

    Wielrenners Tony Martin van Jumbo-Visma en Luke Rowe van Team Ineos zijn na een onderling akkefietje in de zeventiende etappe uit de Tour de France gezet. Op tv-beelden is te zien hoe de Duitser Martin de Brit Rowe de weg verspert en hem met een stuurbeweging in het grind rijdt. Dat zou weer een reactie zijn geweest op een eerder moment waarin Rowe kopman Steven Kruijswijk van Jumbo-Visma de weg had versperd. De jury besloot na onderzoek om beide renners voor straf uit de Tour te zetten.

    Ineos-baas Dave Brailsford liet in een reactie weten het een te zware straf te vinden. Rowe zou zich bij zijn ploeggenoten hebben verontschuldigd dat hij ze heeft 'laten zakken'. Volgens de teammanager van de ploeg van titelverdediger Geraint Thomas zou ook Jumbo-Visma er bij de jury voor hebben gepleit om beide renners in de Tour te houden. Volgens Brailsford was het beter geweest als beide renners een gele kaart hadden gekregen."

    Rowe gaf in een reactie ook aan de straf ook zwaar te vinden om uit de race gezet te worden. "We verdienen dat allebei niet denk ik," zei Rowe. "Het was ook niets groots. We wisten beiden dat we verkeerd zaten en hebben de laatste 10 kilometer samen gereden en hebben elkaar de hand gegeven en 'tot morgen' gezegd."

    Volgens Brailsford was er ook geen sprake van agressie. "Niemand heeft iets gegooid of geslagen," zo wilde de teambaas van Ineos het ook niet vergelijken met de diskwalificatie van zijn rijder Gianni Moscon vorig jaar, die toen in de Tour de Fransman Elie Gesbert een klap had gegeven. "Zoiets als dit gebeurt bijna iedere dag in het peloton."

  27. Italiaan Matteo Trentin wint na solo zeventiende etappe

    Matteo Trentin heeft Mitchelton-Scott de vierde etappezege in deze Ronde van Frankrijk bezorgd. De Europees kampioen kwam na 200 kilometer solo aan in Gap, nadat hij in de slotfase van de etappe was weggereden uit de overgebleven kopgroep van elf renners. De Deen Kasper Asgreen werd tweede, voor de Belg Greg van Avermaet.

    Trentin demarreerde aan de voet van de Col de la Sentinelle en had op de top van de beklimming van de derde categorie 30 seconden voorsprong op zijn achtervolgers. Die marge gaf de Italiaan niet meer weg.

    Mitchelton-Scott won eerder de negende etappe met de Zuid-Afrikaan Daryl Impey en twee bergritten in de Pyreneeën met de Brit Simon Yates. De klassementsplannen met diens broer Adam Yates kwamen niet uit de verf.

    Een groep van 33 renners, onder wie Bauke Mollema, maakte zich al snel na de start in Pont du Gard los van het peloton. Het Franse team Total Direct Énergie, dat ontbrak in de kopgroep, sputterde nog even tegen, maar capituleerde na ruim een half uur achtervolgen. Daarop liep de voorsprong van de kopgroep gestaag op. Het peloton met geletruidrager Julian Alaphilippe en al zijn concurrenten kwam pas ruim 20 minuten na Trentin over de streep in Gap.

    Voor de 29-jarige Trentin is het zijn derde zege in een Touretappe. In 2013 won hij een heuvelrit door zijn medevluchters in de sprint te kloppen. Een jaar later was hij de beste in een chaotische sprint in Nancy, waar hij onder anderen Peter Sagan en Tom Dumoulin klopte.

  28. Laatste kans voor aanvallers zonder klimmersbenen

    Voor de aanvallers die niet over echte klimmersbenen beschikken is de zeventiende etappe de laatste kans om voor een ritzege te strijden in deze Ronde van Frankrijk. De rit start om 12.25 uur in Pont du Gard bij het beroemde Romeinse viaduct en eindigt na 200 kilometer in Gap, waar de Tour de France al 24 keer eerder kwam.

    Voor het binnenrijden in Gap moeten de renners over de Col de la Sentinelle, een beklimming van de derde categorie van 5,2 kilometer. Wellicht is deze klim te zwaar voor sommige sprinters. De renners die de col overleven, moeten vervolgens nog 8,5 kilometer bergaf naar Gap.

    Twee keer won een Nederlander in Gap. Wout Wagtmans won er in 1953 zijn eerste van vier ritzeges. Jelle Nijdam deed dat in 1989 in de hem kenmerkende stijl, waarbij hij in de slotkilometers een aanstormend peloton voorbleef.

    De finish in Gap wordt verwacht rond 17.00 uur.

  29. Sunweb haalt gevallen Bol uit de Tour

    Voor wielrenner Cees Bol eindigt zijn eerste Tour de France na zestien etappes. De 23-jarige sprinter van Team Sunweb kwam dinsdag op weg naar Nîmes ten val en hield daar de nodige snij- en schaafwonden aan over. Bol haalde wel de finish, maar de teamleiding besloot 's avonds om de debutant uit de Tour te halen, mede omdat de Alpen eraan komen.

    "Natuurlijk verlaat ik de Tour met gemengde gevoelens, maar ik denk dat dit de juiste keuze is," zei de Zaandammer, die in het algemeen klassement op plek 156 stond. Bol zette zijn beste resultaat neer in de elfde etappe naar Toulouse, waar hij als aangewezen kopman in de massasprint als achtste over de finish kwam.

    "Het doel was vooral om Cees weer een stap te laten zetten in zijn ontwikkeling en niet zozeer om koste wat kost Parijs te halen," zegt ploegleider Aike Visbeek. "Hij is nog steeds een eerstejaars prof en we willen hem beschermen voor overbelasting."

  30. Groenewegen: je moet je niet laten verrassen

     Dylan Groenewegen werd in deze Tour voor de tweede keer geklopt door zijn Australische concurrent Caleb Ewan. "Op het moment dat ik wilde gaan, kwam Ewan er overheen. Het was te kort tot de finish om er nog langs te gaan," zei de balende sprinter van Jumbo-Visma. "Als er zo weinig kansen zijn, moet je je niet laten verrassen."

    Groenewegen vond ook dat zijn sprinttrein iets te vroeg op kop kwam. "We wisten dat er bij die laatste rotonde iets zou komen en ik wilde wachten omdat de weg op het einde breed zou zijn," keek Groenewegen terug op de sprint. "Dan komt Deceuninck - Quick-Step erlangs. Ik zat met Alexander Kristoff te boksen en kwam er daardoor niet helemaal uit. Op dat moment ging Ewan. Hij doet het voor de tweede keer perfect."

  31. Kruijswijk pleit voor maatregelen bij hitte

    Wielrenner Steven Kruijswijk vindt dat de organisatie van de Tour de France voortaan maatregelen moet nemen bij extreme temperaturen. De kopman van Jumbo-Visma opperde na de zestiende etappe onder meer om vroeger te starten of de etappe in te korten. "Je ziet dat overal maatregelen worden genomen, maar wij gaan gewoon door," zei de nummer drie van het klassement aan de finish in Nîmes.

    De renners moesten 177 kilometer afleggen terwijl de temperatuur in het zuiden van Frankrijk opliep tot bijna 40 graden Celsius. "Ik las berichten over code oranje, code geel. Maar waarschijnlijk geldt dat niet voor de Tour de France. Wij gaan gewoon door. Dat is best apart," aldus Kruijswijk. "Iedereen stond bij de start al te zweten. Het is ook niet zo dat we lekker om 8.00 uur 's ochtends starten, nee wij starten op het heetst van de dag. Sporten is gezond, maar in deze situatie waarschijnlijk iets minder."

  32. Ewan klopt Viviani en Groenewegen

    Caleb Ewan heeft zijn tweede etappe gewonnen in de Ronde van Frankrijk. De wielrenner van Lotto Soudal was na 177 kilometer in Nîmes de snelste in de massasprint van de zestiende etappe. De Australiër was de Italiaan Elia Viviani en Dylan Groenewegen van Jumbo-Visma te snel af.

    Jumbo-Visma controleerde samen met Lotto Soudal de koers in de etappe waarin een vijftal was weggesprongen, maar nooit veel voorsprong kreeg. In de slotkilometers in de Zuid-Franse stad nam de sprinttrein van Groenewegen al vroeg het initiatief, waardoor de Amsterdammer het in de laatste kilometer wel alleen moest doen. Het lukte Groenewegen niet meer om Ewan te passeren.

    Na de officiële start gingen de Franse wielrenners Alexis Gougeard en Stéphane Rossetto er vandoor. Zij kregen gezelschap van de Pool Lukasz Wisniowski, de Noor Lars Ytting Bak en de Franse renner Paul Ourselin. De kopgroep kreeg nooit meer dan anderhalve minuut voorsprong van het peloton waar de Duitser Tony Martin namens teamgenoot Groenewegen het tempo bepaalde.

    Julian Alaphilippe behoudt de gele leiderstrui. Uit de top tien viel Jakob Fuglsang weg. De Deen van Astana was met onder anderen Sunweb-renner Cees Bol betrokken bij een valpartij op 28 kilometer van de finish en besloot niet meer op te stappen. Fuglsang was de nummer negen van het klassement. Bol kon terugkeren in het peloton.

  33. Fuglsang na val uit de Tour

    Wielrenner Jakob Fuglsang is afgestapt in de Ronde van Frankrijk. De Deense klassementsrenner van Astana kwam ten val in de zestiende etappe met start en finish in Nîmes en besloot af te stappen. Ook Sunweb-renner Cees Bol was betrokken bij de valpartij, maar hij stapte weer op de fiets.

    Fuglsang viel ook in de eerste etappe en liep toen een hoofdwond op. De Deen stond na de vijftiende etappe op de negende plaats in het klassement, op 5.27 minuten van geletruidrager Julian Alaphilippe.

  34. Peloton vertrokken voor relatief vlakke etappe

    Het peloton van 163 renners is vertrokken in Nîmes voor de zestiende etappe van deze Ronde van Frankrijk. Wilco Kelderman zit daar niet meer bij. De wielrenner van Sunweb liet al op de rustdag maandag weten niet meer te zullen opstappen.

    De renners worden rond 17.00 uur na 177 kilometer weer terugverwacht in Nîmes, waarschijnlijk voor een massasprint. Onderweg wacht het peloton een klimmetje van de vierde categorie. Zo'n 15 kilometer voor de streep is er nog een beklimming die niet meetelt voor de bolletjestrui, maar de verwachting is dat de sprinters die klim zullen overleven. Het peloton moet in de relatief vlakke etappe wel rekening houden met eventuele rug- en zijwind.

    De Fransman Julian Alaphilippe start in de gele trui. Hij heeft 1.35 voorsprong op Geraint Thomas en 1.47 op Steven Kruijswijk. Peter Sagan verdedigt de groene puntentrui en heeft een grote marge op Sonny Colbrelli en Michael Matthews.

  35. Sprinters aan zet

    Voordat het peloton koers zet richting de Alpen, hebben de renners in de zestiende etappe met start en finish in Nîmes een relatief makkelijke dag op het programma staan. Dat is vooral fijn voor de renners die na een rustdag altijd moeite hebben om weer het juiste ritme te vinden.

    Om 13.20 uur is de geneutraliseerde start op de Avenue Feuchères in de Zuid-Franse stad, met Julian Alaphilippe nog altijd in de gele trui. Onderweg ligt halverwege een beklimming van de vierde categorie, de Côte de Saint-Jean. Op zo'n 15 kilometer van de meet moet er nogmaals kort geklommen worden, al telt die beklimming niet mee voor de bolletjestrui. Als de sprinters goed over die helling komen, dan wordt rond 17.00 uur op de Boulevard du President Salvador Allende in Nîmes een massasprint verwacht.

    Voor rappe mannen als Dylan Groenewegen, Elia Viviani, Caleb Ewan en Peter Sagan is het waarschijnlijk de laatste kans op een ritzege voordat ze zondag in Parijs arriveren. De vier sprinters hebben tot nu toe allemaal één etappe gewonnen. De Noor Alexander Kristoff moet ook in de gaten worden gehouden. De sprinter van UAE Team Emirates weet wat het is om te winnen in Nîmes. Hij deed dat toen de Tour er voor het laatst kwam, in 2014.

  36. Laatste tourweek zal relatief rustig van start gaan in Nîmes

    De derde en laatste week van de Ronde van Frankrijk wordt voor het peloton relatief rustig in gang geschoten met een vrijwel vlakke etappe met start en finish in Nîmes. De sprintersploegen zullen voor hun kans gaan. Het wordt waarschijnlijk de enige kans die ze nog krijgen voor de traditionele slotsprint op de Champs-Élysées in Parijs.

    De Zuid-Franse stad Nîmes is vooral bekend om zijn fraaie Romeinse arena, die stamt uit de eerste eeuw na Christus. Het op het Colosseum geïnspireerde amfitheater wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor concerten. De stad trekt zo'n 1,8 miljoen toeristen per jaar.

    Zeventien keer was er een Touretappe in Nîmes en vaak eindigde die in een sprint. De Noor Alexander Kristoff was in 2014 de laatste winnaar in Nîmes. Het peloton achterhaalde de Nieuw-Zeelander Jack Bauer en de Zwitser Martin Elmiger toen pas in de laatste tientallen meters voor de streep. De ploegen met de sprinters, zoals Jumbo-Visma, Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step zijn gewaarschuwd.

  37. Julian Alaphilippe: 'Ik ga vechten voor gele trui'

    Julian Alaphilippe draagt na drie etappes door de Pyreneeën nog altijd het geel, maar de Fransman van Deceuninck - Quick-Step wil zichzelf niet de favoriet noemen voor de eindzege in de Tour de France. "Ik heb mezelf nooit tot favoriet gebombardeerd en ik stel mezelf ook niet echt de vraag of ik die trui kan houden," zei Alaphilippe op de tweede rustdag. "Ik weet niet of dat realistisch is. Ik bekijk het van dag tot dag en doe hetzelfde als de voorbije weken, ik ga ervoor vechten."

    Alaphilippe noemt elke dag dat hij de gele trui draagt een bonus. "Ik had niet verwacht dat ik het geel zo lang om mijn schouders zou hebben. Ik blijf alles geven, want ik ben trots op die trui en het geeft me extra kracht," gaf de Fransman toe. "Op de Tourmalet heb ik mezelf verbaasd, maar ik weet wat nog komt. Er wacht nog een zeer zwaar drieluik in de Alpen."

    De geletruidrager weet dat hij geen ploeg heeft om de trui te verdedigen. "Er zijn geen specifieke klimmers om me bij te staan bergop en dat is logisch," zegt Alaphilippe. "We mikten op ritzeges met Elia Viviani en mezelf en Enric Mas was hier om zichzelf te ontdekken in de Tour. Dit is geen ploeg die gebouwd is rond een kopman die de Tour wil winnen."

    Hoewel hij niet als klassementsrenner aan de Tour begon, gedraagt hij zich nu wel zo, vindt Alaphilippe. "Ik ga niet mee in een ontsnapping, ik koers al een beetje tegen mijn natuur. Ik maakte zondag misschien een foutje toen ik Thibaut Pinot wilde volgen, maar ik leer nog elke dag. We blijven strijden voor wat we waard zijn."

  38. Jumbo-Visma rijdt dinsdag ook voor Groenewegen

    Als de inspanningen voor de ploeg dinsdag in de zestiende Touretappe met start en finish in Nîmes niet te groot zijn, mikt Team Jumbo-Visma op een massasprint met Dylan Groenewegen. "We willen morgen niet ten koste van alles een massaspurt hebben, maar we willen wel dat het er een wordt," vertelde ploegleider Grischa Niermann maandagmiddag op de tweede rustdag in enigszins cryptische bewoordingen.

    De ploeg heeft het klassement van Steven Kruijswijk als voornaamste doel en laat daarom niet de hele ploeg rijden voor een massasprint. "Het betekent dat we niet de hele dag Laurens De Plus en George Bennett op kop kunnen zetten, want die hebben we later in de week nog veel te hard nodig. We gaan wel rijden voor een sprint, in overleg met Deceuninck (Elia Viviani) en Lotto-Soudal, dat vast graag met Caleb Ewan nog een rit wil pakken," zei Niermann.

    De drie teams hebben allemaal meerdere etappes gewonnen in deze Tour. Niermann denkt dat de twee Belgische ploegen net als Jumbo-Visma de etappe willen controleren. "Alleen kunnen we dat niet."

    De Duitse teamchef van de Nederlandse formatie verwees naar de stilzwijgende afspraak die er in dergelijke etappes van kracht is. "Het is normaal dat we in zo'n sprintrit de verantwoordelijkheid nemen en dat is ook wel terecht want deze ploegen wonnen eerder soortgelijke etappes. Alleen heeft Deceuninck vanwege de gele trui van Julian Alaphilippe al heel veel op kop moeten rijden. Het valt te bezien in hoeverre die jongens dat morgen opnieuw zullen of willen doen."

  39. Wout van Aert mag dinsdag naar huis

    Wielrenner Wout van Aert mag dinsdag het ziekenhuis in Pau verlaten. De Belg van Team Jumbo-Visma, die vorige week vrijdag in de tijdrit van de Tour de France (dertiende etappe) zwaar ten val kwam en daarbij een flinke beenwond opliep, wordt per ambulance naar Nederland vervoerd om daar verder te herstellen.

    De drains zijn verwijderd bij Van Aert, de wond is schoon, en het is nu zaak om infecties te voorkomen. Hoe groot de impact van de blessure op de beenspieren zal zijn, moet volgens de ploeg later blijken.

  40. Kruijswijk rekent op sterke derde week

    Met zijn traditioneel sterke derde week in een grote ronde heeft Steven Kruijswijk een historische podiumplek in de Tour de France voor het grijpen. "Maar ik maak toch echt pas in Parijs de balans op," zei de Brabantse kopman van Team Jumbo-Visma maandag op de tweede rustdag in het achterland van Nîmes.

    Kruijswijk vindt dat de strijd in de top van het klassement meer open is dan andere jaren, met zeker nog zes of zeven mannen die deze Ronde van Frankrijk kunnen winnen. De Nederlander bezet momenteel, met nog drie zware bergritten voor de boeg, de derde plaats in de rangschikking, achter Julian Alaphilippe en Geraint Thomas.

    "Ik heb een beetje een stempel gekregen van iemand die tijdens de slotfase van een etappekoers over drie weken op z'n best is. Mijn sterke punt is dat ik over het algemeen weinig slechte dagen meemaak," vervolgde Kruijswijk zijn verhaal. "Dat heb je nodig, wil je meedoen in een klassement. Je moet je dagen beperken waarop je minder bent, en toeslaan op dagen waarop anderen wel minder zijn. Dat heeft dan niet zozeer te maken met het feit dat ik dan beter ben, maar dat de concurrentie minder kan. Of dat stempel terecht is? Hmm, ja, vaak wordt er gezegd dat ik de eerste weken niet goed genoeg ben geweest. Dat is nu niet aan de orde: ik ben de eerste twee weken al sterk geweest, en bovendien, ik sta de hele Tour al in de toptien."

    Dromen van het geel doet hij niet. "Nee, nee, dat is niet het geval. De rit naar de Tourmalet was een superdag, ook hoe we als ploeg reden. Ik zelf eindigde als derde in de etappe. Dat was goed voor het vertrouwen. Alleen zag je dat de dag erna andere renners weer beter waren dan ik. Ik wil de komende dagen slechts proberen in de voor mij belangrijke ritten zo ver mogelijk van voren te eindigen. Je moet niet gaan dromen met nog een week te gaan."

    De kleine onderlinge verschillen in de top van het klassement vindt Kruijswijk mooi. "Het is leuker koersen in een wedstrijd die tot het einde spannend lijkt te blijven. Je kunt je niet focussen op bijvoorbeeld alleen Thibaut Pinot. Egan Bernal en Thomas. Die jongens doen allemaal mee, en dat maakt het leuk voor de derde week. In het verleden was het vaak met Team Sky en Froome zo gecontroleerd dat je weinig kon ondernemen."

  41. Wilco Kelderman uit de Tour wegens rugproblemen

    Wilco Kelderman stapt dinsdag niet meer op de fiets voor de zestiende etappe in de Tour de France. De Nederlandse coureur van Sunweb kampt met rugklachten die steeds erger worden. "De intensiteit van de problemen moeten niet onderschat worden. Het is het beste voor Wilco om naar huis te gaan zodat zijn lichaam sneller kan herstellen," zegt teamdokter Anko Boelens van Sunweb.

    "Het is een grote teleurstelling dat ik de Tour moet verlaten, zeker met de komende bergetappes die mij normaal gesproken goed zouden moeten liggen," zegt de 28-jarige Kelderman. "Soms doet het lichaam niet wat je wil. Ik ga nu naar huis en nadenken over wat de doelstelling wordt voor de rest van het seizoen."

    Kelderman kent een teleurstellend jaar. Hij miste eerder al de Giro vanwege een zware crash in de Ronde van Catalonië. Daarbij brak hij een sleutelbeen en een nekwervel.

    Beeld Photo News
  42. Renners rusten in Nîmes

    Na een vierdaagse in de Pyreneeën mogen de renners in de Tour de France maandag bijkomen. Dat gebeurt in en rond Nîmes, waar ze drie dagen in hetzelfde bed mogen slapen. Met de bus werd zondag vanuit Foix koers gezet in oostelijke richting. Het is een rit van zo'n drie uur.

    In Nîmes wacht een dag met familiebezoek, wellicht een trainingstochtje of een praatje met de pers. Maar het liefst blijven de meeste renners zo veel mogelijk in bed.

    Dinsdag volgt een vlakke rit met start en finish in Nîmes, waarna woensdag richting Gap alweer de eerste heuvels volgen. De gevreesde Alpendriedaagse begint donderdag. Daar zal duidelijk worden wie de 106e editie van de Tour gaat winnen.

  43. Nieuwe inzichten na de laatste Pyreneeën-etappe

    De vijftiende etappe in de Tour (185 kilometer van Limoux naar Foix) kende eigenlijk geen moment van rust. In de openingsfase was het oorlog om in de vroege vlucht te komen. Die strijd duurde ruim een uur, waarna een grote groep van 36 wist weg te rijden. In die groep zaten veel grote namen, onder wie Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Romain Bardet, Nairo Quintana en Simon Yates.

    In het peloton controleerde Deceuninck-Quick Step voor geletruidrager Alaphilippe. Op de voorlaatste beklimming opende Mikel Landa de debatten bij de favorieten. De Spanjaard van Movistar pakte met de hulp van uitgezakte ploeggenoten een mooie voorsprong in de afdaling en de vallei richting de slotklim van ruim elf kilometer.

    Op die slotklim reden vooraan vluchters Simon Yates en Simon Geschke op kop. Het was Yates die al snel op de slotklim versnelde; de Brit wist dat Landa op komst was en ging solo door op weg naar zijn tweede ritzege. Bij de favorieten was het aan Thibaut Pinot, de winnaar van zaterdag op de Tourmalet: de Fransman viel een eerste keer aan en zag dat Geraint Thomas én Steven Kruijswijk niet konden volgen. Wel mee met Pinot: leider Alaphilippe, Egan Bernal en Emanuel Buchmann.

    Maar Pinot gaf niet op en versnelde nog drie of vier keer. Niet zonder resultaat: eerst loste Alaphilippe en even later konden ook Buchmann en Bernal het tempo van de ontketende Fransman niet volgen. Pinot reed zelfs nog naar Landa toe en sprintte aan de finish naar plek twee achter Yates. Pinot liet zien voorlopig de sterkste klimmer te zijn.

    Bernal verloor samen met Buchmann 18 seconden op Pinot. Kruijswijk kwam, samen met Thomas en Alejandro Valverde, op 49 seconden van Pinot over de streep op Prat d‘Albis. In het klassement heeft Alaphilippe nu 1'35 voorsprong op Thomas. Kruijswijk blijft derde op 1'47 van de leider. Pinot is nu vierde op 1'50. Maandag is de tweede en laatste rustdag in deze Tour.

  44. Tweede ritzege Yates, Alaphilippe behoudt geel

    Simon Yates heeft de vijftiende etappe van de Tour de France gewonnen. Het was een Pyreneeënrit met een aankomst bergop in Foix. De Brit van Mitchelton-Scott kwam alleen aan en boekte zijn tweede ritzege in deze Tour, nadat hij donderdag al de beste was geweest in Bagnères-de-Bigorre. Achter Yates vochten de klassementsmannen een felle strijd uit. De Fransman Thibaut Pinot en de Spanjaard Mikel Landa finishten respectievelijk als tweede en derde.

    De gele trui bleef in handen van de Fransman Julian Alaphilippe, maar hij moest ook tijd toegeven op concurrenten als Steven Kruijswijk, Egan Bernal en Geraint Thomas.

    Het doel van Steven Kruijswijk in de laatste Pyreneeënrit van de Ronde van Frankrijk was de schade beperkt houden. Dat zei de renner van Jumbo-Visma, de nummer drie van het klassement, bij de NOS. "Het was zwaar. Ik heb gedaan wat ik kon. Je moet door. Sommigen waren te sterk vandaag. Maar ontevreden ben ik niet."

    "Het ging hard", vervolgde Kruijswijk. "Ik kon niet mee met mannen als Thibaut Pinot en Bernal. Die waren gewoon te sterk vandaag. Uiteindelijk heb ik me vastgebeten in het wiel van Geraint Thomas. Bij hem lukte het me om aan te klampen. Ik weet niet wat dit zegt voor de rest van de Tour. Elke dag is anders. Nu even rusten, dan zien we wel verder."

    De achterstand van Kruijswijk op leider Julian Alaphilippe is 1 minuut en 47 seconden.

    Maandag volgt de tweede rustdag in deze Tour.

  45. Laatste Pyreneeënrit begonnen

    Kort na 12 uur is het peloton vertrokken voor de vijftiende etappe van de Tour de France. Het is de laatste Pyreneeënrit, waarna de renners een dagje rust krijgen. Dat zal nodig zijn, want op weg van Limoux naar Foix liggen meer dan 5000 hoogtemeters.

    Na een col van de tweede categorie vroeg in de wedstrijd liggen er in de laatste 80 kilometer drie cols van de eerste categorie. Het begint met de Port de Lers, dan volgt de Mur de Péguère en tot slot is er de klim in finishplaats Foix naar de Prat d 'Albis op een hoogte van 1205 meter. Met name de voorlaatste klim is loodzwaar, met kort voor de top stukken met een stijgingspercentage van 16 en zelfs 18 procent. Eer de renners, met de Fransman Julian Alaphilippe in het geel, daar zijn is het rond vieren. De finish wordt verwacht rond kwart over vijf.

  46. Tourdag 15: laatste test in de Pyreneeën

    Een overzicht van de etappe van zondag 21 juli.Beeld ANP Graphics
  47. Laatste bergrit in Pyreneeën

    De concurrenten zitten al een tijdje te wachten op een zwakke dag van Julian Alaphilippe. De Fransman verbaast tot dusverre iedereen in de Tour de France. Vrijdag schreef de renner van Deceuninck - Quick-Step al op indrukwekkende wijze de tijdrit op zijn naam, zaterdag bleef hij op de top van de Tourmalet overtuigend overeind. Alaphilippe wacht zondag de laatste test in de Pyreneeën, voordat het peloton in de laatste week richting de Alpen trekt.

    In de 185,5 kilometer lange rit van Limoux naar Foix Prat d'Albis bedwingen de 164 overgebleven renners een berg van de tweede en twee bergen van de eerste categorie, voor ze aankomen op een col van de buitencategorie. De slotklim naar Foix Prat d'Albis is 11,8 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8 procent met pieken tot 18 procent.

    Alaphilippe heeft een voorsprong van 2.02 op de Brit Geraint Thomas en 2.14 op de Nederlander Steven Kruijswijk van Jumbo-Visma.

    Na zondag volgt voor het peloton de tweede rustdag deze Tour. Van donderdag tot en met zaterdag volgen drie bergritten in de Alpen. Daar wordt de Tour vermoedelijk beslist.

  48. Kruijswijk krijgt bevestiging op Tourmalet

    Wielrenner Steven Kruijswijk heeft op de Tourmalet de bevestiging gekregen dat hij in deze Tour de France echt kan meedoen om de podiumplaatsen. De kopman van Jumbo-Visma kwam als derde boven op het eindpunt van de veertiende etappe, vlak achter winnaar Thibaut Pinot en geletruidrager Julian Alaphilippe.

    "Ik ga gewoon elke dag het maximale geven," zei Kruijswijk kort na de finish bij de NOS. "Als ik zo rijd, dan komt het goed. Als ik deze lijn doortrek, mag ik het vertrouwen hebben dat ik meedoe om het podium."

    Op de flanken van de Tourmalet werd het groepje met daarin de favorieten flink uitgedund door beulswerk van Laurens De Plus en George Bennett, ploeggenoten van Kruijswijk. "Die ploegmaten van mij reden zó hard", zei de kopman. "Ik moest ze echt tot kalmte manen. De eerste tien dagen doen we mee met de sprints en nu zitten we hier met drie man voorin op de Tourmalet. De ploeg is echt zo goed, dat is mooi om te zien."

    Kruijswijk zag ook bewonderend toe hoe Alaphilippe in het geel weer 'gewoon' mee ging met de voorste groep. "Ik zag op het einde weer iets geels voorbij flitsen. Toen dacht ik wel: hey, dat is niet goed."

  49. Kruijswijk doet goede zaken in veertiende etappe Tour

    Steven Kruijswijk heeft in de veertiende etappe van de Tour de France uiterst goede zaken gedaan in het algemeen klassement. 

    Op de flanken van de mythische Tourmalet maakte de Nederlander een sterke indruk, terwijl concurrent Geraint Thomas niet kon volgen en tijd verloor. Thibaut Pinot won de rit en Julian Alaphilippe verstevigde zijn positie in de gele trui.

    Thomas moest precies een halve minuut prijsgeven op zijn voornaamste concurrenten. In de rangschikking heeft Alaphilippe nu 2 minuten en 2 seconden voorsprong op de verdedigend kampioen. Daar weer 12 tellen achter staat Kruijswijk.

    Al vrij snel na de uitgestelde start maakte Vincenzo Nibali duidelijk dat hij zijn zinnen gezet had op deze etappe. Hij kreeg in eerste instantie enkel Peter Sagan mee in de groene puntentrui, maar even later kreeg het tweetal gezelschap van nog eens 15 renners. Zij kregen echter niet veel ruimte van het peloton, waar FDJ, Quick-Step, Movistar en Ineos ervoor zorgden dat het verschil nooit meer dan 3 minuten werd.

    Op de eerste grote hindernis, de Col du Soulor, volgde de eerste grote schifting en bij het bereiken van de top reden er nog maar drie renners aan de leiding. Tim Wellens verstevigde zijn positie in het bergklassement, gevolgd door Nibali en Élle Gesbert. In de lange afdaling konden ze vervolgens niet verder uitlopen op het peloton. Vijf achtervolgers slaagden er zelfs in zich bij de leiders te voegen.

    Een drietal pogingen uit Franse hoek werd onschadelijk gemaakt, waarna alles in elkaar schoof en het slagveld op de tweede helft van de Tourmalet kon beginnen. Al gauw gingen mannen als Quintana en Porte overboord, terwijl Kruijswijk ‘comfortabel’ vooraan geposteerd zat in het wiel van twee knechten. Na een nieuwe tempoversnelling kon ook de krakende Thomas definitief niet meer volgen, wat de deur voor Alaphilippe en de Nederlander openzette om tijd te pakken. In de laatste meters sprintte Pinot naar de ritzege, gevolgd door de geletruidrager, Kruijswijk en Egan Bernal.

  50. Klimmers krijgen eindelijk zware slotklim

    Met de veertiende etappe van Tarbes naar de top van de Tourmalet moeten de klassementsrenners aan de bak. Julian Alaphilippe verstevigde met de winst in de tijdrit zijn leidende positie en begint de etappe, met een lange slotklim en finish bergop, met 1.26 minuut voorsprong op titelverdediger Geraint Thomas en 2.12 minuut op Steven Kruijswijk.

    Klimmers als de Colombiaan Nairo Quintana, de Brit Adam Yates en de Fransman Romain Bardet verloren vrijdag tijd in de tijdrit en zullen bergop tijd moeten goedmaken. De beklimming van de Tourmalet is hiervoor de eerste gelegenheid. Nederlanders hebben ook nog iets te bewijzen. Er kwam nog nooit een Nederlandse wielrenner als eerste boven op de Tourmalet.

    Het peloton vertrekt om 13.30 uur vanaf het Place Marcadieu in Tarbes en wordt na 117,5 kilometer tussen 16.50 en 17.13 uur verwacht op de top van de Tourmalet. Halverwege wacht eerst de beklimming van de Col du Soulor van de eerste categorie. Na een lange afdaling gaat het langzaam omhoog richting de voet van de Tourmalet. Dan zijn er nog negentien zware kilometers, waarbij vooral de laatste stukken steil zijn.