Ieder jaar worden 150.000 mensen door een hond gebeten

Naar schatting worden in Nederland jaarlijks 150.000 mensen gebeten. Een vijfde daarvan loopt ernstige verwondingen op. Minder dan 1 procent wordt opgenomen in het ziekenhuis. In 2018 weren 3.655 honden in een asiel geplaatst. 43 procent van deze honden kreeg een nieuwe baasje.

Actuele cijfers over de aard, omvang en context van bijtincidenten met honden ontbreken, zo stelde het Arnhemse onderzoeksbureau Beke in maart dit jaar. Mede op verzoek van de Hondenbescherming deed het bureau ‘fenomeen-onderzoek’ naar bijtincidenten en hondengevechten met hoog-risicohonden zoals pitbulls, staffords, boerboels en rottweilers.

Naar schatting worden in Nederland jaarlijks 150.000 mensen gebeten. Een vijfde daarvan loopt ernstige verwondingen op en minder dan 1 procent wordt opgenomen in het ziekenhuis. Over bijtincidenten waarbij een hond het op een andere hond heeft voorzien is vrijwel niets bekend.

Lees ook: Hurdegarypster wandelt niet meer onbezorgd, beducht op gevaarlijke honden

Iedere week een ernstige aanval

De onderzoekers hielden internationale mediaberichten bij. Daaruit bleek dat er in de eerste vier maanden van 2017 gemiddeld een ernstige aanval per week plaatsvond op mensen, honden of andere dieren zoals katten en paarden.

Daarnaast inventariseerden de onderzoekers 195 Nederlandse mediaberichten over incidenten met honden in 2017. In 86 procent daarvan ging het om bijten, in 8 procent over mishandeling en verwaarlozing en in 1 procent over hondengevechten.

Wat opviel, bij 57 procent van alle berichten ging het over hoog-risicohonden en in 12 procent over niet-risicohonden zoals labradors en herders.

'Vooral geld verdienen'

De onderzoekers concluderen dat bepaalde fokkers van hoog-risicohonden vooral veel geld willen verdienen. ,,Dit resulteert in flat-fok, dat wil zeggen dat puppy’s gefokt worden die vervolgens in opgestapelde kennels in een kleine ruimte moeten verblijven.’’ Ook hoog-risicohonden die als vechthond worden ingezet, lijden omdat ze vrijwel niet meer normaal contact met andere honden kunnen hebben. ,,Bij dekkingen van een teef door een reu worden zogenoemde ‘rape-stands’ gebruikt, omdat er anders geen dekking maar een gevecht plaatsvindt.’’

In het rapport pleiten ze ervoor om de verkoop van risicohonden, onder meer op Marktplaats, alleen toe te staan door fokkers met een vergunning. Ook moet er meer samenwerking komen tussen de politie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Dierenbescherming. Dat er ondergronds hondengevechten worden georganiseerd, is volgens de onderzoekers duidelijk. Maar tot nog kwam het in Nederland slechts tot een rechtszaak.