Geen LC-telegram bij 4Daagse? 'Myn man hat de hint net oppikt, dan meitsje ik der sels in feestje fan'

Geja Droogsma uit Leeuwarden. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Geja Droogsma uit Leeuwarden. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De telegramactie van de Leeuwarder Courant bij de Nijmeegse 4Daagse leverde vele verhalen op. We selecteren er een achttal. ,,Het is zo prachtig, al die mensen hier.''

Ondanks hint geen telegram

Geja Droogsma (43) uit Leeuwarden meldt zich rond tien uur als eerste Friese loper bij de LC-stand. ,,Myn man Simon hat hjir fêst wat foar my del lizze litten”, zegt ze hoopvol. Maar helaas geen telegram voor Droogsma. ,,Ik hie it noch foarlêzen yn de krante, mar dan hat hy de hint net oppikt.” Het is de vijfde 4Daagse van Geja. Vorig jaar liep ze hem met zoon Yentl. Die is op scoutingkamp, net als zoon Jisk en dochter Brecht. Een welkomstcomité bij de finish zit er ook niet in. Maar Geja blijft goedgemutst. In volle pas gaat het de zeven heuvelen op. ,,Dan meitsje ik der sels in feestje fan.”

Broer Sjoerd en zus Petra wilden vijf keer en lopen nu de tiende en laatste

Sjoerd van Aalsum (57) uit Sint Nicolaasga opent de envelop en leest hardop: ,,It is feest, tegearre foar de 10de kear, in soad nocht en wille, groetnis Wigle en Janke.” ,,Och wat hartstikke leuk”, vindt Sjoerd. Hij loopt de 4Daagse inderdaad voor de tiende keer met zus Petra . ,,Wy soenen ‘m eins mar fiif kear rinne. Myn suster hâldt no echt op.” Afzender Janke is een wandelvriendin die hij ontmoette bij de 11stedenwandeltocht. ,,Troch har ha ik myn frou troffen.” Die vrouw is Aaltsje Westra. Ook zij heeft een bericht voor haar lief: ,,Bist in topper”, schrijft ze. Sjoerd is er beduusd van. ,,Moai net.” 

Rode zweetkoppen, ingetapete kuiten en acht blaren: ‘Die finish gaan we halen’

Pfff, even bijkomen. Ze zussen Fanny (24) en Nienke (26) Algra ploffen op een stoel. De meiden hebben het zwaar. ,,Hier is wat schaduw”, zegt Fanny die in Zevenaar woont. ,,En muziek, daardoor loopt het leuker en lichter”, vult haar zus uit Apeldoorn aan. De post uit Friesland geeft hen een steuntje om door te zetten. ,,Hopelijk weinig blaren op de voeten”, schrijft familie uit Damwoude en Holwerd. Fanny kijkt naar haar voeten. ,,Ik heb er acht. Vier op elke voet.” Nienke heeft tape op de kuiten. ,,Tegen de kramp.” Maar: ,,We gaan niet meer stoppen, die finish halen we.”

Blaarloze Jeltsje stoomt naar de Via Gladiola: ,Dan komt de Fryske jurk oan’

,,Dit is dochs geweldich, fan sa'n leaf lyts wyfke.” Jeltsje Bangma (49) uit Oosterzee straalt als ze de boodschap van haar 13-jarige dochter Gerbrich leest. ,,Ik hoop dat je het daar naar de zin hebt, we missen je wel hoor. Zet hem op hè!” Nou mem Jeltsje geniet met volle teugen. ,,Ik ha allegear leuke rinmaten dy’t op itselde plak sliepe as ik.” Het is haar 8ste 4Daagse. ,,It fielt as de Alvestêdetocht. Safolle minsken oan’e dyk.” En het lopen gaat super. ,,Ik ha noch gjin blierren.” Die finish op de Via Gladiola wordt glorieus, dat kan niet missen. ,,Ik ha in Frysk jurkje yn de tas. Dy komt moarn oan.”

Wandelmaten Beert en Joost voor het laatst de heuvelen op: ‘We hebben fans’

Ze liepen elkaar zes jaar geleden tegen het lijf bij de Kennedymars in Odoorn. En sindsdien zijn Joost Kluitenberg (63) uit Oldeberkoop en Beert Broersma (71) uit Lippenhuizen loopmaten. Die laatste heeft een Friese vlag op de rug wapperen. ,,Ik heb er ook een”, wijst Joost naar een bescheiden pompebleddoekje op zijn outfit. ,,Wat bescheidener. Ik ben een Stellingwerver hè.” Het is Beerts elfde 4Daagse en laatste. ,,No bin ik Gouden Kruisdrager. Dat wie myn doel.” Deze laatste keer duiken overal langs de route bekenden op om de mannen aan te moedigen. ,,We hebben fans.” 

Thea blijft nog een week kamperen met haar Vierdaagse-vrienden

Drie lieve berichten plukte Thea Stol (56) uit Stiens uit de enveloppen. Van collega’s van WTC Expo, de sportvriendinnen en ook de buurman die ze altijd tegen komt met de hond zond haar zomaar een warme boodschap.,,Superleuk”, reageert Thea verrast. Hartelijke en spontane contacten horen bij de 4Daagse, zegt ze. De negen keer dat ze de tocht liep hebben haar leuke vriendschappen opgeleverd. Ria Jonker uit Epe is er een van. ,,We zitten op dezelfde camping en zien elkaar alleen hier. Als we aankomen is het of we nooit zijn weggeweest.” ,,En nei de finish bliuwe we noch in wike.”

Dikke tranen biggelen over de wangen van de Sneker bloemenverkoper 

,,Van de kinderen”, zegt Theo Ruis (66) uit Sneek op de vraag van wie hij denkt dat het gelukstelegram is. Maar als de oud-marktkoopman van de bloemenstal begint te lezen, krijgt hij het te kwaad en rollen de tranen over zijn wangen. ,,Van mijn vrouw”, zegt hij verrast. ,,Nog 1 dag en dan de 9de keer binnen. Hou van je, Janneke”, schrijft ze. Het raakt Ruis recht in het hart. De 4Daagse en vermoeidheid maken emoties los. ,,Het is zo prachtig, al die mensen hier.” Ruis liep ook de 11stedentwandeltocht. ,,Daar zie je vier mensen en een hondenkop onderweg. Hier is het groots. Echt magnifiek.”

Debutant Klazien: ‘De 11stêden is ien grutte famylje, 4Daagse ien grut feest’

 

Het is haar debuut. Klazien Bruinsma (64) uit Nijemirdum loopt de 4Daagse voor het allereerst. Ze weet niet wat ze meemaakt. ,,Ik sjoch my de eachen út. Lit it mar oer my hinnekomme.” Ze liep al eens de Elfstedentocht. ,,Dat is ien grutte famylje, mar hjir is it ien grut feest. Safolle bliere minsken.” Fysiek gaat het best. ,,Net in knypplak, spierpine of blier. Neat.”,,Efkes trochtsette”, schreef echtgenoot Wiepke. Zus Ymie wenste haar succes. ,,Dat se thús sa oan my tinke, prachtich”, reageert Klazien. Een telegram is leuker dan een appje, vindt ze. ,,Se ha echt muoite dien.”

Lees ook: Lachen, puffen en huilen bij telegramactie 4Daagse: 'Hier kan geen psychiater tegenop'