Deel dit artikel
-

‘Sommige apps bewaren buitensporig veel locatiegegevens’

Grote appmakers zoals ParkMobile en Telegraaf Media Groep houden gedetailleerd het gaan en staan bij van mogelijk honderdduizenden gebruikers. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Brandpunt+.

Voor het onderzoek werden 30 van de populairste Nederlandse iPhone-apps bekeken. Aan de appmakers werd gevraagd om alle locatiegegevens te overhandigen. Dat is zelfs wettelijk verplicht, dankzij nieuwe Europese wetgeving.

Uit het onderzoek blijkt dat de mate van respect voor de privacy van hun gebruikers ‘wild uiteenloopt’.

Twee van de onderzochte apps bleken grote hoeveelheden locatiedata van hun gebruikers te bewaren: Telegraaf en ParkMobile. De Telegraaf-app bleek over de loop van ongeveer twee maanden 376 keer de locatie te hebben gecheckt en opgeslagen: meer dan vier keer per dag.

ParkMobile maakte het net wat minder bont en sloeg elke maand gemiddeld tussen de 40 en 50 keer locaties op, zonder dat er één keer geparkeerd was. Als je eenmaal toestemming hebt gegeven, geven beide apps ook in de achtergrond je locatie door.

Door zoveel gegevens op te slaan zoekt Telegraaf Media Groep de randen van de wet op. Mogelijk overschrijdt het die zelfs, zeggen experts. Elke inbreuk op de privacy moet volgens de nieuwe Europese richtlijnen in verhouding staan tot het beoogde doel ervan.

Parkmobile zegt in een reactie niet zomaar locatiegegevens te bewaren, tenzij de gebruiker zelf toestemming geeft om locatiegegevens bij te houden via de instellingen van de mobiele telefoon. De locatiegegevens worden met deze toestemming alleen bijgehouden bij het starten en stoppen van een parkeeractie. Als bedrijf is Parkmobile verplicht hun administratie 7 jaar te bewaren, waarna deze wordt geanonimiseerd. Alle gegevens die Parkmobile bewaart zijn versleuteld en niet tot één persoon te herleiden. Wanneer de app wordt geopend voor een zoekactie en naar de dichtstbijzijnde zone wordt gezocht (ook handmatig), worden deze gegevens door Parkmobile 30 dagen opgeslagen ter optimalisatie van de zoekfunctie en te kunnen ondersteunen in klantvragen over recente parkeertransacties.

Deel dit bericht

1 Reactie

Melgior

Voor ParkMobile kun je hier opvragen welke gegevens ze allemaal hebben opgeslagen:

https://parkmobile.nl/aanvraag-persoonsgegevens/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond