Direct naar artikelinhoud
UpdateStroomstoring

Door een ‘ongeëvenaarde’ storing zat heel Argentinië vandaag zonder stroom

Een vrouw maakt melkflesjes klaar bij kaarslicht in Montevideo, Uruguay.Beeld AFP, Miguel Rojo

Een grote stroomstoring heeft zondag meer dan 44 miljoen mensen in Argentinië en omringende landen in het duister gezet. Volgens de Argentijnse staatsmedia heeft inmiddels 90 procent van alle huishoudens weer stroom. 

De Argentijnse president Mauricio Macri kondigde een diepgravend onderzoek aan naar de storing, die volgens hem ‘zonder precedent’ is. Hij kreeg veel kritiek omdat hij geen duidelijkheid kon geven over de oorzaak van de stroomstoring. 

In de vroege ochtend viel de stroom uit in heel Argentinië, behalve in de dun bevolkte provincie Vuurland in het uiterste zuiden. Grote gebieden in Uruguay en een deel van Paraguay zaten kort daarna ook zonder elektriciteit. De storing lijkt ontstaan in een verbindingsstation aan de Argentijnse kust, maar de energiemaatschappijen konden geen directe oorzaak vinden. Het Argentijnse energiebedrijf Edesur noemde de storing ‘uitzonderlijk’.

In de hoofdstad Buenos Aires kwam het openbaar vervoer grotendeels stil te liggen. De watervoorziening deed het ook niet meer, net als de telefoon- en internetverbindingen. Verkeerslichten waren uitgevallen, wat zelfs op een rustige zondag op veel plaatsen voor chaos zorgde. Bij de enkele benzinepomp die nog functioneerde, stonden lange rijen auto’s.

In verschillende Argentijnse provincies moesten lokale verkiezingen worden stilgelegd. Op andere plaatsen brachten kiezers wel hun stem uit, bij het licht van hun telefoon. Later dit jaar zijn er presidentsverkiezingen. De peronistische kandidaat Alberto Fernandez zei dat president Macri nu moet uitleggen ‘waarom de Argentijnen lijden’.

Copa America

Inwoners van de getroffen gebieden melden aan internationale persbureaus dat het nog een geluk is dat de stroom op zondag uitviel. Op een doordeweekse dag zou de chaos, zeker in het verkeer, veel groter zijn. Maar nu zaten de mensen wel op vaderdag in het donker en dat nog wel terwijl er belangrijke voetbalwedstrijden gespeeld werden in de Copa America, het landentoernooi van Zuid-Amerika. Zowel Argentinië als Paraguay kwam zondag in actie.

Het Argentijnse elektriciteitsnet is notoir slecht onderhouden. Verdeelstations en kabels zijn lange tijd niet vervangen. De energiebedrijven hebben daar weinig geld voor, ook omdat de tarieven al jaren niet zijn verhoogd. Investeringen blijven ook uit omdat het land in een ernstige economische crisis verkeert. 

Pogingen de stroomvoorziening te herstellen waren in de loop van de dag succesvol in delen van het getroffen gebied. Het nationale energie-agentschap liet in de loop van de middag weten dat 5000 megawatt aan elektriciteit weer beschikbaar was, eenderde van de benodigde hoeveelheid. Volgens president Macri had de helft van de huishoudens aan het eind van de dag weer stroom. In Uruguay meldde stroombedrijf UTE dat de voorzieningen in hoofdstad Montevideo deels hersteld waren. 

Lees ook: 

Elke dag, urenlang zitten grote delen van Cambodja zonder stroom: ‘Ik doe mijn werk nu met de hand’

Correspondent Ate Hoekstra deed in april verslag vanuit Cambodja, waar grote delen van het land kampen met een gebrek aan stroom. De schade loopt in de tientallen miljoenen.