Luister naar

Blogs en bladen: lang niet iedereen kan lezen en schrijven

Nieuws
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
zaterdag 15 juni 2019 om 03:00
Blogs en bladen: lang niet iedereen kan lezen en schrijven
Blogs en bladen: lang niet iedereen kan lezen en schrijven

lang niet iedereen kan lezen

Als je nauwelijks kunt lezen en schrijven, loop je tegen allerlei problemen aan. Hoe vind je bijvoorbeeld de weg als je geen straatnaambordjes kunt lezen? 2,5 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd. In SERmagazine, het maandblad van de Sociaal Economische Raad (SER) en de Stichting van de Arbeid, vertellen twee laaggeletterden hun verhaal.

Hans Kasser (67) en Liesbeth de Wit (55) waren door ziekte veel afwezig op school. Ze werden onvoldoende geholpen om de achterstand in te halen. Daardoor gingen ze van school zonder goed te kunnen lezen en schrijven. Uit schaamte verborgen ze jarenlang hun laaggeletterdheid. Kasser verzon in zijn werk allerlei smoesjes om niet te hoeven schrijven. Soms deed hij zelfs zijn hand in een mitella. De Wit kwam in de problemen toen haar man overleed. Ze kon de rekeningen die op de mat ploften niet lezen en dus ook niet betalen.

Volgens Kasser wordt er veel te gemakkelijk van uitgegaan dat iedereen in Nederland kan lezen en schrijven en ook nog eens met een computer uit de voeten kan. Beiden hebben inmiddels een cursus gevolgd om zich beter te kunnen redden. Ze zijn nu taalambassadeurs bij de Stichting Lezen & Schrijven.

Braziliaanse indianen bedreigd

‘We zijn doodsbang. Ze hebben gezegd dat ze onze hutten met de kinderen zullen afbranden.’ Een journalist van De Groene Amsterdammer heeft het geïsoleerd levende volk Uru-Eu-Wau-Wau bezocht in een reservaat in Brazilië. Sinds de Braziliaanse president Jair Bolsonaro in januari is aangetreden, zijn alle reservaten waar inheemse volken wonen massaal binnengevallen door boeren en houtvesters, die er bomen kappen en de indianen bedreigen. Bolsonaro wil de mijn- en landbouw alle ruimte geven, ten koste van het Amazoneregenwoud. Het Uru-Eu-Wau-Wau-volk woont in een reservaat dat de omvang heeft van anderhalf keer de Ardennen. Vlak achter de hutten van het volk is een strook bomen gekapt. Hier komt een snelweg, terwijl het formeel nog beschermd natuurgebied is. De indianen vrezen dat de aanvallen erger worden in het droge seizoen, omdat dan grote stukken bos afgebrand kunnen worden.

Er dreigt een bloedbad, waarschuwde ook ­Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie bezocht de stam vorige maand. Daarnaast zullen duizenden soorten planten en dieren verdwijnen uit het Braziliaanse regenwoud, dat bekend staat als de longen van de aarde.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.