Provincie verlengt stop op groei geitenhouderijen met nog minimaal een jaar

FOTO NIELS WESTRA

FOTO NIELS WESTRA

Eén dag nadat de melkgeitensector de politiek opriep om de Friese stop op de geitenhouderij op te heffen, stelde de provincie een jaar verlenging voor.

Een nuance moet daar wel bij. De actie van de sector vond maandag plaats in Deinum en Marsum, waar een gezelschap uit provinciale staten zich liet bijpraten door geitenboeren en een specialist van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Het voorstel om de geitenstop met een jaar te verlengen, tot in de nazomer van 2020, kwam niet van provinciale staten, maar van het college van gedeputeerde staten (GS).

Op 14 februari kondigde gedeputeerde Johannes Kramer de pas op de plaats namens het provinciebestuur af. Per direct waren nieuwe bedrijven niet welkom en gold een verbod op uitbreiding van het aantal geiten in bestaande boerderijen. Reden: een mogelijk verhoogd risico op longontsteking bij mensen die nabij geitenboerderijen wonen. De maatregel geldt voor maximaal een half jaar. Voor verlenging is een nieuw besluit nodig.

Lees ook: Uit voorzorg stop op groei geitenhouderij: 'It giet om de folkssûnens'

GS stelt nu voor om de  on hold -situatie nog een jaar langer te laten gelden, tot augustus 2020. In de tussentijd hoopt Kramer nieuwe feiten op tafel te krijgen. Komend najaar komt het RIVM met een nieuwe tussenrapportage over de sector. Voorjaar 2020 wil Kramer dat onderzoek voorleggen aan de GGD in Friesland. Hij hoopt dat daaruit blijkt dat de stop niet langer nodig is, of verzacht kan worden. ,,Mar dat moat dan wol kinne.’’

Absoluut belang

Tot die tijd geeft GS veel gewicht aan een advies van de GGD in Friesland om de sector vanwege gezondheidsrisico’s niet te laten groeien. Kramer noemt volksgezondheid een ,,frij absolút’’ belang. In juli besluiten provinciale staten of ze die aanpak overnemen. Tegen die tijd zit er een nieuw college van gedeputeerde staten en is er ook een nieuwe coalitie in provinciale staten.

Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren noemde de onderbouwing van de risico’s van longontsteking, zoals die naar voren komen in onderzoeken in Limburg en Noord-Brabant, uiterst mager. Ze zijn volgens hem niet te vertalen naar een provincie als Friesland met minder vee en mensen.

De stop geldt niet voor hobbyboeren met minder dan tien geiten. Nieuw is ook dat GS professionele geitenhouders ruimte geeft om pas geboren geitenbokjes tien weken lang op het eigen bedrijf te houden. Deze dieren kunnen in die periode worden vetgemest, om daarna richting slacht te gaan. De bokjes maken geen inbreuk op het verbod op uitbreiding van de bestaande bedrijven.