Direct naar artikelinhoud

Helft van de Nederlanders: maximumsnelheid bebouwde kom van 50 naar 30

De maximumsnelheid van verkeer binnen de bebouwde kom moet omlaag van 50 naar 30 kilometer per uur. Dat vindt ongeveer de helft van de Nederlanders, toont een nieuwe peiling aan. Vooral fietsers pleiten voor de strengere norm.

Helft van de Nederlanders: maximumsnelheid bebouwde kom van 50 naar 30
Beeld Mats van Soolingen

Momenteel is 49 procent van de ondervraagden voorstander of groot voorstander van het verlagen van de snelheidslimiet, blijkt uit het nieuwe onderzoek ‘Is 30 het nieuwe 50?’ van onderzoeksbureau I&O Research. Ruim een derde (37 procent) vindt deze maatregel helemaal geen goed idee.

Wat opvalt is dat onder fietsers het draagvlak voor 30 kilometer per uur binnen de bebouwde kom een stuk groter is: 71 procent is vóór deze maatregel. Bij automobilisten ligt dat percentage maar op 39. En vrouwen zijn vaker dan mannen voorstander van het verlagen van de snelheidslimiet.

Aanpassingsvermogen

“Fietsers zijn een stuk kwetsbaarder in het verkeer,” constateert onderzoeker Verkeer & Vervoer Marjolein Meurs van I&O Research. “30 in plaats van 50 kan bij een aanrijding echt wel verschil maken. Het is dus wel te begrijpen dat je als fietser eerder voor verlaging van de maximumsnelheid bent dan als automobilist.’’

Ze vindt het ook mooi om te zien dat fietsers meer vertrouwen lijken te hebben in het aanpassingsvermogen van automobilisten dan automobilisten zelf. “Die zeggen namelijk vaker dat verlagen van de limiet geen zin heeft omdat weggebruikers zich er toch niet aan zullen houden.”

De nieuwe norm

RAI Vereniging kwam eind maart al met de wens dat 30 kilometer per uur de nieuwe snelheidsnorm wordt voor verkeer binnen de bebouwde kom. Op die manier wil de organisatie het aantal slachtoffers in het verkeer verder terugdringen. Volgens voorzitter Steven van Eijck levert verlaging van de maximumsnelheid niet alleen winst op voor de verkeersveiligheid, maar beperkt het ook de geluidsoverlast.

Van Eijck zegt over de uitkomsten van dit nieuwe onderzoek: “Ik ben blij verrast hierover. En automobilisten moeten zich realiseren dat ze die 30 kilometer gemiddeld helemaal niet halen. Bij gelijke snelheid wordt de doorstroming beter en neemt de verkeersveiligheid toe. Alleen al om die laatste reden moet deze maatregel er komen, zeker op plaatsen waar de snorfiets naar de rijbaan is verplaatst.’’

Minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer) laat weten niet van plan te zijn de snelheidsnorm in de bebouwde kom landelijk te verlagen. “Gemeenten kunnen zelf het beste inschatten waar een lagere maximumsnelheid voor de verkeersveiligheid nodig is,” aldus de bewindsvrouw.